Как да снимаме деца?

childrenДецата са любим обект за много фотографи. Рекламодателите знаят, че снимката на едно очарователно дете ще грабне веднага вниманието на хората. Родителите не могат да си представят по-добра тема, от снимането на детето им. Родителите вземат със себе си фотоапарт при спортни събития, за празненствата в училище, и на партита. Фотоапарата запечатва всеки миг от живота на едно дете като го документира в серия от снимки или видео. Но колко снимки на децата са наистина запомнящи се?
Ето някои съвети за получаване на кадри, които са напълно непознати във вашите снимки на деца.
 
Отделете време да опознаете детето
Повечето деца ще ви позволят бързо да попаднете в техния свят. Преди да започнете да снимате, прекарайте най-малко 10 минути в разговори с детето. Задавайте въпроси за неща, които са интересни на детето. Може да им зададете някои от следните въпроси:
 
     •         "Харесвате ли животни?"children

     •         "Кое харесвате повече - жираф или пеперуда?"

     •         "Коя е любимата ви игра?
 
Обърнете внимание на това как детето реагира. Прави ли то контакт с очите, дали детето се смее на въпросите, или сериозно отговаря? Търсете чувството на капризност или замисленост, когато правите снимките. След това потърсете начини да покажете детето в някакъв творчески процес. Наблюдавайте дали детето завърта косата си, докато миси? Включете точно това в снимката.
 
Ако правите снимки на собственото си дете, вече познавате личността на детето си – неговите специални черти, неговите навици, неговите изражения на лицето. Направете снимки, които показват точно тези специални за вашето дете неща, вместо (или в допълнение към), да поставите детето пред камерата и да го накарате да се усмихне.
 
Наблюдавайте, наблюдавайте, наблюдавайте
След като поговорите с детето, вземете вашия фотоапарат се отдалечете от него. Детето скоро ще загуби интерес към вас, което ви дава възможност да го наблюдавате, вътре в неговия детски свят. Любопитство, радост, щастие, разсеяност - опитайте се да запечатате всичо това в снимките си.
 
Ако правите снимки на собственото си дете, опитайте се да наблюдава детето ви, когато то не ви забелязва. Вие вероятно ще видите някои неща, които не сте забелязвали преди.

Бъдете ненатрапчиви
Използвайте телефото обектив. Най-добрите фотографии на децата са тези, когато едно дете се държи като дете. За да уловите всички емоции, които излизат с него, трябва да бъдете възможно най-ненатрапчив. Използването на телефото обектив ще бъде от голяма полза, така че ще можете да имате достатъчно разстояние между вас и детето. Това ще помогне то да прави каквото най-добре, независимо дали това е игра, мечта, да тича наоколо. Уловиете всичко това без то да ви забелязва.
 
Покажете във вашите снимки обкръжението на детето

Опитайте се да направите вашите снимки в място, което означава нещо за детето. Една спалня, стая за игри, детска площадка, поле - всичко това трябва да показва как детето се отнася към света. Дали детето тича свободно през полето, или седи тихичко и чете книга? Дали детето се катери високо по дървета или предпочита да се облегне на него с домашния си любимец? Дали детската стая е подредена и показва организационните навици на детето, или е див миш-маша от дрехи и играчки?
 
Потърсете нещо необикновено в обикновените неща
Направете снимки на детето, когато то прави ежедневни неща като похапване на закуска, лакти на масата, когато косата все още не е сресана; когато спи, когато се разхожда с любимото животно, когато помага в домашна работа. Тези снимки казват много за детето, което е много по-подвижно от една нагласена снимка с перфектно сресана коса и с чисто нов костюм.
 
Опитайте да направите снимки в черно и бяло
Това наистина добавя драма. Можете да направите черно-бели снимки от цветните. Това може да стане или във фотоапарата (в зависимост от това какъв фотоапарат използвате) или със софтуерна програма.
 
Преди всичко, уважавайте света на детето. Това е един завладяващ и неповторим свят.