Как да настроим ръчно баланса на бялото?

Някои цифрови фотоапарати (повечето DSLR и по-скъпите компактни модели) имат възможност за ръчни корекции в баланса на бялото WB. Начинът, по който това се прави варира при различните моделите, но по същество това, което правите, е да кажете на вашия фотоапарат, как бялото изглежда във вашата сцена, така че камерата да има нещо като отправна точка за вземане на решение как другите цветове трябва да изглеждат. Можете да направите това чрез закупуване на бяла (или сива) карта, която е специално проектирана за тази цел - или можете да намерите някой подходящо оцветен обект около вас, за да си свършите работата.
„Как да зададете персонализиран баланс на бялото на цифровия си фотоапарат? Вижте стъпка по стъпка инструкциите за това как да настроите потребителския баланс на бялото с използване на специален ExpoDisc и вашия модел камера - Canon, Fuji, Nikon, Olympus, Sigma или цифров фотоапарат на Sony.
 
Един полезен сайт, където има нагледно обяснение на цялата процедура по настройката на WB е www.expoimaging.com
 
Изберете марката и модела на вашия фотоапарат от падащите менюта, след което щракнете върху  watch tutorial!
Следвайте стъпка по стъпка инструкциите за това как да зададете персонализиран баланс на бялото на вашия фотоапарат с помощта на ExpoDisc. Процедурите с фотоапарата може да бъдат демонстрирани с подобен модел камера.
ExpoDisc може да се използва за задаване на потребителски WB на всеки цифров фотоапарат с такава функция. На този сайт се добавят непрекъснато нови модели камери с течение на времето, така че ако вашият модел все още не е в списъка, моля, проверете отново по-късно.

Използвайте бяла карта в условия на слаба светлина и сива карта при снимане на ярка светлина. За тази цел си купете  сива карта Grey Card, която е сива от едната страна и бяла от другата страна.