Как да снимаме в студио

studioПървото правило на студийния фотограф

Първото правило на студийния фотограф е винаги да снима в ръчен режим (режим М). Това правило произтича от природата на студийните моноблокове и студийната фотография. И възникна поради взаимосвързаните причини.

Защо в студиото трябва да заснемате само в режим М?

1. Характерът на режима TTL

Самият режим TTL е оценка на осветлението чрез обектива на фотоапарата. В режим TTL, фотоапарата се нуждае от два изстрела, едва доловими за човешкото око- първият за оценка на осветлението, а вторият изстрел веднага след това.

Какво се случва при снимане със студийни светкавици при снимане в режим TTL в автоматичен или полуавтоматичен режим на фотоапапата? Камерата прави оценка на изображението - и определя, да кажем, че студиото е тъмно (сравнително), липсва осветление. С тези параметри камерата настройва скоростта на затвора, диафрагмата и ISO и прави основната снимка. На етапа за направа на основната снимка се изпраща сигнал за задействане на светкавиците. Какво ще се случи след това? Правилно - светкавицата ще наводни обекта със светлина и в резултат на това ще получите преосветена снимка.

Всеки полуавтоматичен режим (с приоритет на скоростта на затвора или бленда) от напълно автоматичен ще се различава само с това, че фотографът може да избере някой от индикаторите за експозиция. Независимо от това, според първия лъч за оценка, вторият индикатор, блендата или скоростта на затвора ще бъдат зададени неправилно, а снимката все още ще бъде преекспонирана.

2. Техническа страна

Втората причина е техническа. Повечето импулсни моноблокове се зареждат сравнително дълго - от десети до няколко секунди. Това означава, че нямат време да сработят два пъти за снимане на един кадър. Следователно, в TTL режим, или оценъчния или основния кадър могат да се осветят.

Но напредъкът не стои на едно място, а през последните години са започнали да произвеждат повече моноблокове, построени на IGBT технология, с друг принцип на освобождаване на кондензаторите и затова вече са се появили моноблокове, които могат да създадат серия от импулси, това е само за TTL-синхронизация. 

3. Творчество

Нека си представим снимките в режим TTL. Как фотоапарата прави оценка дали снимката е експонирана правилно? Ако е зададено експозиция по средната стойност от целия кадър, тогава фотоапарата ще вземе средната стойност на цялата светлина и определя начина на регулиране на светлината, за да получите среден по осветеност кадър.

Естествено, това пречи фотографа да работи като творец и ограничава работата му. В студиото фотографът отива, за да е в състояние да  контролира светлината, за да контролира всички процеси, а не да допусне тези дейности да се извършват от неговия фотоапарат.

4. Психологическа причина

В студиото обикновено никой не бърза. В него се създава атмосфера на работна интимност, където нищо не отвлича вниманието на всички и се те се фокусират върху работата. Няма бързо променящо се осветление, като в репортажа, няма смут, както при сватбената фотография. В тази атмосфера винаги е възможно да настроите настройките на камерата така, както на вас ви е необходимо. Всичко във фотостудиото е измерено и ясно - всичко е под контрол, включително скоростта на затвора, блендата и ISO.

Разбира се, първите две причини, поради които в студиото трябва да се снима в режим М, не се отнасят до постоянното осветление, но другите две са достатъчни, за да се снима и с постоянна светлина само с ръчни настройки! Ето защо първото правило при снимане във фотостудио е: "Винаги в студиото снимайте в M режим!"