Как да създадете HDR изображение

Преди да се заемете с мисията си да създадете едно хубаво HDR изображение, ще ви трябват няколко неща. За най-добри резултати, ето какво препоръчвам: 

  1. Камера, за предпочитане с функция за автоматична корекция на експонация (Auto Exposure Bracketing - AEB). AEB не е необходим на 100 процента, но без него ще трябва да коригирате ръчно настройките на камерата между всеки изстрел, което увеличава шансовете за преместване на камерата и времето, необходимо за заснемане на сериите - увеличаване вероятността обектите ви да се движат или да промени позициите си. Ако вашите снимки не са направени правилно, окончателното HDR изображение вероятно ще излезе странно.
  2. Статив или друг вид стабилизатор. Можете да заснемате кадрите ръчно, ако е необходимо, но най-вероятно ще имате проблеми с изравняването на изображенията по-късно, така че за най-добри резултати определено се препоръчва статив. Вярно е, че някои софтуерни програми за HDR са снабдени с функции за приспособяване на изображението, но те не винаги работят перфектно, така че като цяло най-добрият план е да се предприемат необходимите мерки, за да се осигури стабилен изстрел. 
  3. HDR софтуер за смесване на снимки. Съществуват редица различни програми, които ще свършат работата, но общият консенсус сред общността на HDR фотографията е, че Photomatix  е една от по-добрите опции. Този софтуер е мощен, бърз и пълнофункционален, но тези функции се предлагат на цена: $ 99 за пакета Pro и $ 39 за пакета Essentials. Друг много популярен софтуер е Aurora HDR  ($ 89). Очевидно тези програми не са идеални, ако просто искате да се потопите в HDR безкрайността и да експериментирате, така че за тези от вас, които търсят добра безплатна опция, препоръчвам Luminance HDR, Luminance е една от най-способните и гъвкави HDR програми, които познаваме, въпреки факта, че не струва нито стотинка. Той предлага шест различни алгоритми за смесване на снимки, с които да се забавлявате, така че, без значение дали искате да имате по-реалистично или сюрреалистично изображение, трябва да можете да го постигнете с Luminance. Тези програми са добро място за стартиране, но имайте предвид, че след като веднъж сте слели изображенията заедно отново ще имате работа, и нищо не ви спира да използвате други програми, за да постигнете допълнителни ефекти.
  4. Какъв тип изображения използвате за HDR?  HDR изображението е 32-битово изображение. Това означава, че изображението може да има безкраен брой различни тонове и нива на яркост. Трябва да създадем възможно най-добрите изображения, които да ни оставят възможно най-много информация. Тъй като никой фотоапарат не снима с 32 бита, трябва да се справим с възможностите, с които разполагаме. Това означава, че снимате RAW или Tiff изображения, тъй като тези формати са способни да създадат 16-битови файлове, което, макар и не безкрайно, ни дава около 64 000 различни нива на информация. Можем ли да използваме JPEG файлове? Можете, но тъй като JPEG са само 8-битови, те са способни само на 255 различни нива на информация. Макар че те изобщо не са оптимални, те могат да бъдат използвани.
  5. Колко експозиции ще ми трябват и колко раздалечени трябва да са те? В повечето случаи са необходими 3 експозиции и е достатъчно 2 спирки или 2 EV разстояние. Ако имате слънце в изстрела или ярка слънчева светлина, трябва да използвате повече. Обичам да снимам поне 5 изстрела и да ги оставя само на 1 спирка, за по-реалистичен външен вид, което може или не може да бъде това, което искате от вашата снимка. Така, че тлябва да експериментирате. Хубаво е да направите повече изстрела, а след това, ако прецените, че не са ви нужни всички изображения, може да изтриете някои от тях.