Какво е ISO?

ISO настройката на вашия фотоапарат е нещо, което е пренесено от филмовата фотография. Връщайки се в "отминалите дни", тези от Вас, които са използвали филмови фотоапарати вероятно си спомнят, че са си купували филм с чувствителност 100, 200 или 400, може би дори 800 или 1600? Това число се отнася до чувствителността на филма към светлина. Колкото по-голямо е числото, толкова по-чувствителен е към светлина филма. ISO-то е стандарт за филмовата чувствителност. В дигиталната фотография с ISO се означава светлочувствителността на сензора на фотоапарата към светлината.

Ниска чувствителност означава, че филмът трябва да бъде изложен на светлина за по-дълъг период от време, отколкото един филм с висока чувствителност, за да се появи изображение. С по-ниска чувствителност можете да получите по-добро качество на изображението,и затова винаги трябва да се опитвате използвате най-ниската възможна стойност на ISO.

При цифровите фотоапарати сега можете да промените настройката на ISO за всяка снимка, която правите. Това е едно от най-големите предимства на цифровата фотография.

ISO

Има три настройки, които се комбинират, за да имате добра експозиция, те са блендата, скоростта на затвора и ISO. Всяка една може да се променя индивидуално, за да ви позволи да определите след това, при коя комбинация ще получите перфектната експозиция. Имате възможност и да оставите фотоапарата да зададе заради вас това, което мисли, че е перфектната експозиция за условията при които снимате. Но при три различни варианта, всеки от които има няколко самостоятелни настройки, комбинациите са многобройни, така че използването на едно постоянно ISO, чиито стойности сте уточнили, прави ситуацията по-малко сложна.

Снимки с високо качество се постигат с по-ниско ISO. Ако отново се върнем към филмови дни, може би си спомняте какъв зърнест ефект имаха някои снимки. Този зърнест ефект е това, което се въвежда при филм с по-висока чувствителнос. Дигиталните фотоапарати имат собствен зърнест ефект при висока чувствителност и той е известен като шум. Дигиталният шум може да се види в области с подобен цвят, като небето или тъмни области в сянка. Това е тема на много дискусии и фотоапаратите често се оценяват въз основа на размера на шума, който се холучава при висока чувствителност. Именно паради това винаги трябва да се опитвате да запазите ISO-то възможно най-ниско. Ако не можете да направите това с блендата или скоростта на затвора, едва тогава използвайте следващата настройка на ISO и опитайте отново. Една от най-важните характеристики при продажба на цифрови фотоапарати е как те се справят с цифровия шум при по-високи настройки на ISO. Топ професионалните фотоапарати на Nikon и Canon ще имат по-добър контрол върху шума от по-евтините модели, и това позволява на професионалистите (или на тези, който могат да си позволят професионален апарат на Nikon или Canon) да се измъкват от всяка ситуация с помощта на по-високо ISO и да постигнат достатъчно добро качество за печат.

Кога е необходима висока настройка на ISO? При снимане на закрито, където светкавица не е позволена и нивата на осветеност са доста ниски. Можете също да го използвате съзнателно, за да получите зърнесто пясъчно усещане на изображението (въпреки че този ефект можете да добавите и по-късно на компютъра при обработката).

Добре е и си струва да експериментирате с настройките на ISO, така че да добиете представа как вашият фотоапарат снима при различни стойности на ISO.

Кое е най-доброто ISO за различните ситуации?

  • Когато вие нямате статив или има слаба светлина е най-добре да се увеличи ISO-то на вашия фотоапарат. Това ще ви даде малко по-бърза скорост на затвора.
  • Когато имате статив, или светлината е добра използвайте ниско ISO, за да се избегне шума.
Следващият видеоурок ще Ви помогне да разберете още по-добре понятиего ISO!