Боке

CROCUSБоке́ (от японски 呆け) означава «размитост», «неотчетливост», «замаяност») ) — това е термин, описващ субективни художествени достойнства на част от изображенията, които не са на фокус. При много снимки фонът се размазва от фотографите с цел да изпъкне по-добре главния обект в снимката. Различните обективи по различен начин показват областта от снимката, която е извън фокуса.

Качественото боке, това е по-скоро субективен показател, който трудно може да се определи с някакви обективни параметри, но въпреки това някои параметри на оптиката за бокето се смятат за общопризнати.

Извън полето на фокус, всяка светла точка става кръг. С един обектив този кръг се окозва равномерно осветен, друг – по-ярък по краищата, с тети – по-ярък в центъра. Кръговете с ярък център и по-тъмни ръбове изглеждат по-меки от тези, които са равномерно осветени, или с ярки ръбове. По-меките кръгове се съчетават с околната среда, а светлите региони привличат вниманието, като отвлечат погледа от основния оект.

 

Форма на блендата

"Кръговете" в бокето зависят и от блендата. Отледалните телефото обективи създават боке под формата на "пръстени", които могат да дадат един интересен художествен ефект. Някои лещи показват, светли петна под формата на многоъгълници, а не на кръгове, зависи от размера и формата на диафрагмата.


На естеството на зоната на бокето влияе и контраста, особено контраста на прехода към светлина, след което имаме постепенно размиване в кръговете (или елиптично и / или многоъгълно).
bokeh


Доброто боке е особено важно за обективи с голяма максимална апертура, телефото обективи, макро-обективи, тъй като те обикновено се характеризират с малка дълбочина на полето. Важно е също така и за портретната фотография, където този ефект се използва като художествено средство, за да замъгли задния план и да се наблегне на главния обект.


Фигурално "боке" – това е ефект на формата на отвора на диафрагмата. Като се променя, можете да получите художествено размазване на фона, като сърчеца, звезди и др. Очевидно е, че не е необходимо да разглобявате обектива. Можете да се прибегне до един малък трик: изрежете дупка под формата на някаква фигурка в картонен и при снимане поставяте картона пред обектива (блендата в този случай трябва да бъде отворена максимално).

 

Имитацията на боке ефект може да се постигне и с помощта на графичните редактори, като Photoshop и др. Във Photoshop този ефект се постига с използване на филтъра Lens Blur или с използване на някои специални четки за боке ефект.


Бокето дали е изкуство или наука?


Отговорът е - и двете. Създаването на красиво текстурирано боке, което прави вашия обект да се откроява изисква практика и разбиране на обектива, с които работите. Практикуването с обратно осветяване, странично осветление, бленда и позициониране на различно разстоянието на обектите от фотоапарата и на задния план ще превърне посредством науката вашите снимки в артистични и красиви изображения.