Разделителна способност (Resolution)

Разделителната способност, измерена в точки на инч (DPI), определя качеството на детайлност в дадена фотография. Колкото по-високо е DPI, толкова повече пиксели има снимката на квадратен инч. Колкото по-силно концентрирани са пикселите в рамките на една снимка, толкова по-висока резолюция има снимката. Фотографии, които имат високи резолюции ще имат по-малко зърнеста структура и ще са по-отчетливи. Детайлите им ще бъдат по-остри и границите ще са определени по-добре.

Терминът резолюция може да характеризира обективите на фотоапаратите, цифровите изображения на компютри или LCD дисплеи и печатни фотографии. Разделителната способност се измерва в двойки линии на мм пространство. Разделителна способност на обектив (фотографски, телескопен или др.) е способността му да предаде като разделени две близки точки или два близки детайла във фокалната си равнина

Когато един фотограф иска да увеличи или да намали размера на снимките, той трябва да запомни резолюцията на оригиналната снимка. Ако снимката е със сравнително ниска резолюция, след това уголемяване  ще се понижи допълнително резолюцията, до което води уголемяването, така че снимката ще бъде по-размазана и по-едрозърнеста. Само снимки с висока резолюция могат да бъдат манипулирани, като се запазва качеството им.

Прочетете още по темата в статията Резолюция на изображенията