Композиция във фотографията

Композицията във фотографията е подобна на композицията в живописта – тя трябва да подчертава красотата, необикновеното или други важни характеристики на сюжета на снимката. Целта на композицията е да създаде картина, която да се хареса на вас и на  зрителите, които ще я гледат.

С избирането на композиционното решение за снимката, вие трябва на първо място да привлечете вниманието на зрителя и второ, да се опитате да запазите вниманието на зрителя и в идеалния случай, да възбудите у него желанието да иска да разгледа и други ваши снимки. Така че, ако не сте снимали, опитайте се да удовлетворите тези условия.

• За да се привлече вниманието могат да се използват ярки цветове, размер, необичайно рамкиране или избор на противоречив сюжет.

•  За да задръжите вниманието може да снимате интересна сцена или сюжет. Опитайте се да опростите снимката до необходимия минимум, който разкрива смисъла на картината и води зрителя към основната идея на кадъра. Снимката не трябва да злепоставя или да накърнява чувствата. Опитайте се да направите един хармоничен, привличащи погледа кадър, около който - ако, например, го окачите на стената - вие ще бъдете в състояние да го оставите там достатъчно дълго време.

В допълнение към по-горе казаното, снимката трябва да бъде с технически добро качество: правилно експонирана, с високо качество на рязкост (освен ако, разбира се, не се прилагат специални ефекти)

Трябва да знаете, че камерата гледа на света само с "едно око", така че не може да предаде триизмерност на изображението. Поради това, композицията трябва да бъде такава, че да осигурява усещане за дълбочина у зрителя, т.е. многослойна или многопланова. Постарайте се да имате преден, среден и заден план.

Има ли такова нещо – което се нарича ракурс? Идеята е, че погледнат от всички страни обектът изглежда различно. В тази връзка, някои детайли на обекта са видими, или, обратно, са скрити. Така например баба Яга с огромен нос може да има много тънък и приятен врат, който ще можете да заснемете. Накратко, промяна на ъгъла (т.е. гледната точка), може напълно да промени целия външен вид, духа и идеята на сюжета.

Общи съвети

Аз силно препоръчвам да прочетете всички съвети – все ще намерете нещо ново.

*    Не трябва да композирате снимката симетрично, с изключение на изграждането на ритмични модели или когато симетрията е, като основната идея на снимката.

*    Не поставяйте линията на хоризонта или водната повърхност в средата на кадъра – такова построяване на композицията се стреми да раздели снимката на две независими части и обърква зрителя, който се опитва да определи коя част на кадъра е по-важна. Също така, снимката може да се разпадне в случай на едно дърво (колона), къща в центъра и, следователно, линията на промяна на яркостта и цвета. Освен ако точно това е идеята на снимката.

*      Уверете се, че основният обект на изображението не се слива със задния план. Опитайте се да идентифицирате основния обект, използвайки  слънчевите лъчи светлина (сянка), позицията на фотоапарат, ограничаване на пространството на фокусераното изображение или изберете контрастен цвят на фона.

*      Избягвайте големи празни пространства, като ясно синьо небе, една скучна монотонна обикновена или гладка повърхност на водата. Опитайте се да намерите нещо, което запълва празнината, като надвиснал клон или облак.

*     Построявайте кадъра диагонално. Не правете това, ако хоризонта или, например, сградата ще изглежда странно. Диагоналната композиция с посока на ляво-долу към дясно-горе е по-спосойна от изградената въз основа на обратния, по-динамичен диагонал.

*     Спазвайте хоризонтално положение на водата и плаващите кораби. Наклонената водна повърхност дразни очите.

*      Не накланяйте сградите. Първо, трябва да държите фотоапарата хоризонтално. Второ, ако снимате с късофокусен – под 28 mm обектив, тогава трябва да сме наясно с изкривяванията и че ако наклоните камерата нагоре или надолу, изкривяването се увеличава. За снимки на архитектура, има специални шифт обективи.

*    Рамкиране на снимката (рамка). Използвайте клони, дървета и т.н. за да получите тази рамка и по този начин ще подчертаете основната тема. Използвайте същата техника, за да запълните празните пространства на небето или за скриване на нежелани области от изображението. Рамката може да помогне в създаването на по-триизмерна снимка (вместо някои от плановете). Не правете рамки от основните елементи на кадъра.

*     Напълнете снимката със сюжет. Елате възможно най-близо. Използвайте зумът. Направете своя обект толкова голям, колкото е възможно. Това позволява на зрителя незабавно да определи основния обект на снимката без да се налага дълго да блуждае из цялата картина.

*    Опитайте се да създадете балансирана композиция, така че горната част на картината да не изглежда по-тежка от по-долната. Същото важи и за страните.

*    Снимайте портрет в близък план на нивото на човешкото око. Ако снимате човек, който е прав е по-добре да свалите фотоапарата на нивото на гърдите си или кръста. Когато се използва тази техника, краката не изглеждат къси при използване на нормален обектив (50 мм) или късофокусни (28 мм) лещи.

*    Не бъдете мързеливи, да се наведете при, фотографиране на деца и животни. Снимайте от височината на главите им. Не снимайте от долу нагоре или от горе надолу, освен ако не искате да постигнете специален ефект. Във всеки случай, обърнете внимание на задния план. Уверете се, че линията на хоризонта или други линии от фона не минават през главата.

*      Когато снимате портрет от голямо значение, като цяло, имат очите. Затова те трябва да бъдат с най-добър фокус от снимката. Ако ви е трудно да фокусирате в очите може да се съсредоточите върху най-горното копче на яката, което в много случаи съвпада с равнината на окото.

*      Добре е в снимката да има водещи линии, които да водят погледа на зрителя към основната цел на кадъра. Тези линии могат да бъдат създадени чрез, ограда или алея. Не правете така, че водещата линия да е с твърде господстващо положение, защото очите могат да се уморят, докато достинат до основната цел. Водещите линията трябва да бъдак композирани под ъгъл от долу нагоре или отгоре надолу.

*     Когато снимате движение (Бягащ човек) трябва да оставите място за движение, Композицията ще изглежда по-динамична, ако рамката е изградена от дясно на ляво. Използвайте малка дълбочина на резкост на изобразеното простронство (ако камерата ви позволява да настроите тази настройка), за да изолирате обекта от околната среда.

*     Не изкривявате лицата. Къдофокусният фокус обектив от близко разстояние прави огромен носа, а ушите са малки. Дългофокусният ще направи лицето плоско. За снимане на портрети на най-подходящо разстояние е 2 метра от обектива и около 100 мм обектив (35 мм камера). В този случай, пропорциите на лицата, са най-правилни. Въпреки това, можете да получите интересни ефекти с помощта на късофокусен обектив (около 20 мм). Но в този случай, вие трябва да се приближите напълно към лицето.

*    Избягвайте ярки светлини и пъстри цветни петна встрани от основния субект. Това отвлича вниманието на зрителя.

*      Снимайте обемно. Например, когато снимате сграда, снимката трябва да позволява да се разгледа фасадата и една от страните й, отколкото само фасадата. Включване на терен от обектите на преден план - клон на дърво, пощенска кутия и т.н., дори и ако те също са на фокус.

*     Семейните снимки могат да бъдат подобрени с помощта на фон, който формира рамка. Или малко въображение може да помогне да поставите семейството на една пейка в градината. Не е необходимо всички да са подредени в редица.

*     Тъжният сюжет може значително да се съживи, ако се включи фигурата на човек, например за да добие зрителя представа за размерите на обекта. Ако се вмъкне още един човек с ярки дрехи или чадър, той ще украси още повече снимката. Ако няма наоколо хора, можете да поставите в кадъра вашия приятел, гледайки това красиво място, който се подготвя за пикник. Друг вариант е да сложите фотоапарата на статив, да включете таймера да снимате себе си.

*      Когато снимате хора, не режте части от тялото на случаен принцип. Снимайте цялата фигура или до средата на бедрото. Ръцете могат да бъдат изрязани до раменете, но не и до китките. Не поставяйте един човек като кукла, а го облегнете назад в три четвърти оборот, или може да бъде облегнат на едно дърво. Добавяне на действие - например помирисване на цвете, или дори да яде вкусни сандвичи. Придайте на човека компактна поза, коята да изпълва кадъра. За пример седнал с подвите крака. Разбира се, ако човекът ще се чувства комфортно в тази поза ...

*      Повече за снимането на хора. Да се пази човешка глава да не растат на нея рога, дървета и телеграфни стълбове. Ако растат – една  крачка назад или малко на страни. Ако можете да промените блендата - да я отворите, за да се намали дълбочината на рязко изображение в задното пространство и по този начин ще се отслаби влиянието на задния план.

*    Уловете красивото небе. Размитото бяло, облачното небе и ясно синьото не винаги изглеждат изкусително. Често сцената изглежда много по-добре с няколко пухкави облачета. Разбира се, това означава да се чака, или дори да се дойде друг път, за да се получи хубав кадър.

*    Друго предложение - включвайте нечетен брой еднакви обекти. Това означава, че един или три цветчета изглеждат по-добре от две или четири. За специални теми, това правило може да не се спазва.

*   Обърнете внимание на сенките. Въпреки че с просто око сенките може да изглеждат леки и прозрачни, на снимката те изглеждат много по-тежки. Можете да използвате за омекотяване на сенките  запълваща светкавица.

Ето и един полезен видеоурок за композицията във фотографията!