Пет правила за по-добра пейзажна фотография

landscape

Ако сте начинаещ в пейзажната фотография, ще направите много грешки в началото, както и ще се питате "Какво правя погрешно?" Ето пет прости правила за пейзажната фотография, които може да помогнат на всеки начинаещ да постигне по-добри резултати по-бързо.

Не е нужно да се отнасяме към тях като към евангелие! Аз не правя това и вие със сигурност ще искате да ги разбиете, като станете по-опитни. Дръжте ги в дълбините на ума си и вие ще получите много повече удоволствие и удовлетворение от вашите снимки!

1. Диагонални линии

Когато снимате пейзаж, трябва да ангажирате зрителите и да насочите вниманието им към центъра на композицията.

Диагоналните линии са чудесен начин за това. Например, линията на оградата може да отведе очите към стопанската постройка, или речния бряг към младото момче, което лови риба на брега на реката. Чрез две диагонални линии, които се събират във фокуса на вашата снимка, понякога може да получите още по-добри резултати.

2. Геометрични фигури

Вие искате пейзажът да бъде балансиран и един чудесен начин да направите това е да се използват геометрични фигури и да разположите ключовите обекти в снимката по върховете на фигурата. Това не се използва толкова често, колкото други техники,  но ако го използвате умело, можете да създадете снимки с наистина добри пропорции.

Например, да обмисли създаването на една снимка, въз основа на триъгълник. Два обекта могат да бъдат разположени симетрично от двете страни на снимката, и един да се намира на по-централно място и може би малко по-висоок в композицията. Те образуват триъгълник и така ще се създаде истинско чувство на баланс и хармония. Опитайте и вижте какво имам предвид.

Когато станетете по-добри, можете дори да използвате формата за да привлечете окото на зрителя в снимката, по същия начин можете да действате с диагоналните линии.

3. Правилото на третините

Правилото на третините е вероятно едно от първите неща, на което се обучават повечето студенти по фотография и е едно от най-общите правила, които хората използват в почти всеки тип фотография. Следвайки това правило то може снимките да ни изглеждат понякога еднотипно, но истината е, че спазвайки го ще правим страхотни пейзажни снимки. Имайте предвид, че нарушаването на това правило също може да доведе до поразителни пейзажи, така че използвайте вашата преценка.

За да използвате правилото на третините, разделете мислено снимката на девет равни квадрата с две хоризонтални и две вертикални линии, както позиционрате ключовите елементи на снимката в пресечната точка на тези линии. Това ще даде баланс на снимката и ще привлече окото на зрителя към основните точки.

4. Рамкирайте своите снимки

Когато правите пейзажна снимка, вие искате цялата снимка да бъде интересна, дори и по краищата. Един от начините за това е "рамкирането" на снимката, като заснемете обектите около ръбовете.

Например, може за рамка на снимката да използвате клон на дърво, увит около горната част на вашата снимка, или като снимате под моста.

5. Предният план е важен

Следващия път, когато искате да заснемете пейзаж, или да направите снимка на града, изчакайте една минута, преди да снимате и си задайте въпроса - на преден план в този кадър има ли нещо интересно? "

Твърде често, пейзажните фотографи Родопскоотделят много време за фона за своите снимки, а не отделят достатъчно време за предния план. Проблемът от това е, че вие ще имате чисто зрително поле, с нищо неблокиращо основните обекти, но вашата снимка е по-вероятно да бъде скучна и лишена от въображение. Вместо това, помислете за намирането на нещо интересно, което можете да включите в предния план, без то да става основен предмет на вашата снимка. Това може да създаде по-реалистична и интересна сцена, и да привлече окото на зрителя в пейзажа.

При избора на обект за преден план, той не трябва да бъде натрапчив - не забравяйте, че ние не искаме това да е основен обект. Това може просто да са някои камъни, храст, пътека или каменен стълб. Или се наведете надолу, за да използвате земята, за да добавите интересен преден план към вашия пейзаж.

Не следвайте тези правила робски

Както при всяко изкуство, вие трябва да знаете правилата на пейзажната фотография - и да знаете кога да ги нарушите. Като станете по-опитни, вие ще започнете да усещате кога може да направите това. Повечето велики фотографи правят това, но вие трябва да пълзите, преди да можете да стартирате.

Имайте тези техники в предвид, когато снимате пейзажи и драстично ще подобрите резултатите си. Същевременно не позволявайте тези правила да задушат творчеството Ви!

Стара планина