Как да заснемем светкавици?

светкавициГръмотевичните бури винаги са били предизвикателство за запалените фотографи. Кои са основните неща, които трябва да знаем за снимането на светкавици? На първо място е наличието на буря! :-) След това идва ред на фотоапарат с ръчни настройки и статив. Друго важно нещо е да си намерим укритие, което да ни пази от дъжда. Ако не разполагате със статив – може да използвате нещо неподвижно, на което да поставите фотоапарата и да го насочите към мястото със светкавици. Светкавицата се появява за много кратко време и поради тази причина не бихме могли да я снимаме по нормалния начин, като натиснем спусъка на фотоапарата след като я видим. Трябва да използваме начин, при който блендата остава отворена за продължително време и чакаме през този промеждутък от време да заснемем светкавицата. Отворът на диафрагмата трябва да е 6 – 10 при ISO 200 - 400. Ако светкавиците са много ярки, затваряме още блендата – например до 16-18. Ако снимаме през нощта и около нас няма други осветени обекти можем да използваме отварянето на затвора за много дърго време - опцията Bulb. Ако обаче наоколо има осветени обекни, то тогава затвора не може да бъде дълго време отворен, защото предния план ще стане много светъл. Започваме с 15-25 сек при бленда 6-10 и експериментираме, докато ни хареса предния план на снимката.
Ако разполагате с фотоапарат на който можете да зададете ръчно управление на затвора, то тогава най-добре да използвате функцията „Bulb”. В тази ситуация ви е необходим дистанционен спусък, с който да управлявате затвора на фотоапарата. Ако отвора на обектива е отворен за дълго време може да хванете в един кадър няколко светкавици.
Може да започнете с ръчна експонация M: 3D Color Matrix Metering и автоматичен режим за WB. Избирате опцията Bulb за скорост на затвора, бленда f/5.6, ISO до 400 и ръчно фокусиране. Чакате да се появи светкавицата и веднага след това затваряте затвора. Преглеждате първите няколко снимки на дисплея и започвате да правите промени. Ако светкавицата е мнага ярка, затваряте блендата или намалявате ISO до 250. Ако светкавицата е недоекспонирана, увеличавате ISO до 640-800. За да получите рязко изображение на светкавицата, затвора трябва да остане отворен за възможно най-кратко време. Един от начините да направите това е да използвате Lightning Trigger, или hot shoe устройството, което се включва в 10-пиновия конектор на камерата. Устройството lightning trigger позволява да се отвори затвора точно когато се появи светкавицата. Преди това трябва да си настроите фотоапарата в режим приоритет на скоростта на затвора (Shutter Priority) – ¼ сек, ISO 250, WB – auto.

Ако имате за цел да заснемете само светкавиците на фона на тъмното небе може да използвате дългофокусен обектив. Ако вашата цел е да заснемете няколко светкавици трябва да използвате широкоъгълен обектив.
Експериментирайте, за да добиете представа как се снимат светкавиците!

Разгледайте снимките на мълнии на фотографа Jim Reed. Това е неговия личен сайт - www.jimreedphoto.com