Макро фотография

Макро фотографията може да ви отведе в един непознат имного красив и различен свят. Тя включва фотографирането на миниатюрни предмети, пълни с невероятни подробности, които навярно може никога преди това да не сте забелязвали. Какво точно е макро фотография? Техническата дефиниция за макро фотография е, че това е един разел от фотографията, при който обектът се появява в пълен размер на филм или като цифрово изображение - така, че например монета, която е един сантиметър в диаметър, ще се възпроизвежда точно в този размер на филма / сензора. Въпреки това, в действителност понятието макро често се използва много по-свободно, само за да означава снимане от близо. Каква е разликата мужду макро фотографията и close up фотографията, или снимането в близък пан. Някои твърдят, че за да се нарече макро една снимка тя трябва да отразява обекта в отношение поне 2:1. 

macro lens

Има няколко различни начини за снимане в макро фотографията, всеки със своите предимства и недостатъци. Три от най-популярните начини са:

1. Снимане с макро обектив: това в много отношения е най-лесният вариант, тъй като макро обективът ще запази всички обичайни функции на мерене, експонация и така нататък, и като цяло ще произвежда високо качество на изображението. Недостатъкът е високата цена - очаква се да платите повече от 1000лв. за добър макро обектив. Всички по-големи компании, които произвеждат фототехника предлагат и варианти за макрофотография.

2. Снимане с допълнителни макро лещи: те всъщност приличат на филтър, а не на макро обектив. Завиват се във филтърната резба на обектива и ви позволяват да снимате от по-близко разстояние обекта. Предлагат се в различни спецификации, обикновено, посочени в диоптъра. Лещите с по-високи номера диоптри дават по-голямо увеличение. Предимството им е цената - можете да получите комплекта от 4 лещи, за по-малко 20лв. от Amazon. Недостатъкът е качество - те няма да доведат до рязко изображение като макро обектива.

close up

3. Удължителни тръби: Това е буквално една куха тръба, която се монтира между фотоапарата и обектива. Това позволява на обектива, да фокусира по-близо. Тъй като тези тръби не съдържат никакво стъкло, те няма да се отразят на оптичното качество на обектива. Въпреки това, ще има лека загуба на светлосила. Това също е обикновено значително по-евтин вариант, отколкото истински макро обектив. Въпреки това, в зависимост от марката, може понякога да се загубят част от автоматичните функции на фотоапарата, като автофокуса.

extension-tubesАко не сте опитвали до сега да снимате макро фотография, то тогава би било добре да започнете с най-евтиния вариант – диоптрични макро-лещи . След това, ако ви хареса, можете да отидете на варианта на най-скъпите възможности!

Ето още няколко красиви макро - снимки!