Какъв DSLR да изберем?

Преди закупуване на DSLR фотоапарат, трябва добре да прецените за какво ще го използвате и каква сума може да отделите. На пазара съществува голямо разнообразие от огледално-рефлексни модели, а в мрежата има достатъчно информация, която би могла да ви ориентира. DSLR фотоапартите се различават съществено от обикновените компактни модели и преди покупка, трябва да решите кой модел ще ви свърши най-добра работа. 

Двата гиганта на пазара на DSLR апаратите са Nikon и Canon. Други сравнително добри марки са Sony, Samsung, Panasonic, Pentax, Olympus, Sigma и Fujifilm.

Определящо за избора на фотоапарат от такъв клас е цената му. Добрите модели са на цена около 700 – 800$. Ако не разполагате с такава сума, то тогава може да си купите употребяван апарат за доста по-малко пари от новия. 

Наличието на повече бутони по тялото предполага по-лесно използване и бързина на реакция, затова би било добре апарата да има повече бутони.

Ако няма да отпечатвате своите снимки в плакатен формат, то тогава не е нужно да се впечатлявате от голямото число мегапиксели. Те не са определящи за качеството на снимките.

Най-важното нещо е какъв обектив ще сложите на тялото на DSLR-а!!! Обикновено телата се продават с китов обектив, който обаче почти никога не е един от най-добрите и обикновено е евтин вариант за всякакви нужди. Ако наистина сте решили какво точно ще снимате – пейзажи, макро, архитектура, репортажни снимки, портрети, сватбена фотография и т. н.  то тогава е най-добре да си купите отделно тялото и към него да си вземето добър обектив, който да е съобразен точно с вашите нужди.  

Може би най-важният съвет е да отидете в магазина, да пипнете няколко модела фотоапарати, да поснимате с няколко различни обектива и да вземете този, който най ви пасне!