Режими на снимане

За сюжетните готови програмирани менюта на снимане знае всеки начинаещ фотограф - всъщност, те са създадени, за да спасят начинаещите фотографи от главоболие. Ако искате да снимате някой човек,  изберете меню "портрет", ако искате да заснемете пейзаж  - избирате меню  "Пейзаж”.  Между другото, ако сте начинаещ и все още не сте разгледали сценичните програми, по-добре се откажете да четете тук и отивайте да снимате и да практикувате. Трудностите започват, когато човек се интересува и започне да поставя въпроси и започне да спори с камерата, когато ви утеснеят рамките на тези готови програми, когато започнете да искате повече, а камерата продължава да снима по глупаите едни и същи настройки.
Тези режими в един обикновен фотоапарат са не повече от 4. Има по-малко, но някои производители са измислили 5, така че тази цифра не е фиксирана. Ще ги разгледаме по-отблизо:
P - просто програмен режим. Фотоапаратът избира скоростта на затвора и минималната бленда, необходими за ясна снимка. Може да бъде приблизително приравнен на "автоматичен" режим, с изключение, че можете да коригирате броя на параметрите, за разлика от сценичните режими или режим "авто" (т.е. баланса на бялото, чувствителността на матрицата, определяне на JPEG и т.н.). Режимът е напълно безмозъчен и поради това има съмнителна полезност.

А (Аv) - режим „Приоритет на диафрагмата”. Потребителят определя желаната бленда, а камерата - скоростта на затвора, според данните от фотометъра. Един от най-любимите за голяма част от фотографите режими, в които е възможно да се контролира дълбочината на рязкост (апертура, например, 1,8 или 2,8 съответства на плитка дълбочина на полето, а апертура 16 или 22, съответства на голяма дълбочина на полето на рязкост). Недостатък на този режим е това, че в диапазона на скоростта на затвора, с който той работи е ограничена от долу, а именно по-дългите експозиции в редица камери няма да  работят, въпреки че камерата е определила че времето за експозиция трябва да е повече от 4 секунди например. Също така е удобно, когато искате да постигнете максимална острота "за конкретен обектив - ако се счита, че при 2.8 обективът размазва кадъра, а при апертура 4-8 дава по-добър фокус, ние просто трябва да сложим блендата (апертурата) на 5,6 и да забравим за размазване на кадъра.

S (или Tv) – Режим – „Приоритет на скоростта на затвора”. Потребителят определя желаната скорост на затвора, а комерата - блендата. Режимът е много ограничен и като правило, което се прилага при снимане на спортни събития, когато да уловиш момента е по-важно, отколкото всичко, което е на заден план. Спортните събития, снимането на деца, които понякога може да "хванеш" само със скорост над 1/250 сек. Можете да използвате този режим и за продължителни експонации - например, когато се снимат нощни кадри.

M - пълен ръчен режим. Потребителят ръчно задаване всички параметри. Обикновено автоматично чувствителността може да бъде зададена в първите три режима на работа, а в ръчния режим тя е недостъпна ... отговорът е прост: този режим се избира от тези, които експериментират или знят точно какво правят. Режимът напълно елиминира ограниченията за нощно снимане, тъй като позволява на потребителя да сложи абсолютно всяка скорост на затвора и блендата, за всяка стойност на чувствителност. Можете да направите умишлено недоекспонирани или преекспонирани снимки, снимки с обективи, които не са предназначени за тази камера и т. н.

Нощните снимки изискват дълга експонация – нужно е да си поиграете и да експериментирате, за да достигнете най-доброто съотношение в настройките за получаване на желания от вас ефект при нощните снимки. В този режим може да замажете течащата вода или да получите следите от фаровете на автомобилите при дълга експонация, може да снимате звездното небе или пък капките вода при много кратка експонация и т. н.

 SV – режим „Приоритет на чувствителността”, подобен на програмния режим (P), но освен скоростта на затвора и блендата, фотоапаратът избира чувствителност, с възможността за бързо коригиране от страна на потребителя

TAV - Режим „Приоритет на диафрагмата и скоростта на затвора”, когато потребителят избира необходимата бленда и скорост на затвора, а камерата - необходимата чувствителност на матрицата

A-DEP –Режим  „Приоритет на блендата с контрол на дълбочината на полето” използва се както за преден план, така и за заден, при този режим камерата измерва разстоянието до предния и задния план, и по този начин настройва блендата (и скоростта на затвора).
Двата предпоследни режима съществуват в момента, само в най-новите фотоапарати PENTAX, а последният само в Canon - Трудно е да се каже дали те ще бъдат приложени и от други производители.
За да се определи категорично кой режим от четирите, трябва да използвате, ние сме съставили една малка табличка:

P   

 • Аналогичен на режим „AUTO”
 • Използва се когато е нужен ръчен контрол на чувствителността (ISO) или на баланса на бялото (WB)

A   

 • Портрет – обикновено при бленда (1,2-2,8) или с умерено отворена бленда, когато искаме да имаме детайлност в лицето и размазан фон.
 • Пейзаж – обикновено със затворена бленда (16-22), за да се получи максимална дълбочина на полето на рязкост, или със средна стойност на блендата ако искаме да отделим едни елементи, които да са на фокус от други, които да не са на фокус.
 • Макро – когато искаме да имаме максимум детайли в много малка дълбочина на полето на рязкост.

S   

 • Репортаж – снимка на спортни събития, когато искаме да замразим движението.
 • Семейни снимки – на бързодвижещи се деца, за да не изпуснем интересен момент.
 • Макро – при снимане на бързо летящи насекоми, падащи капки и др.
 • Експеримент – принудително зададена бавна скорост или дълга експонация.

M   

 • Нощни снимки – при снимане на пейзаж се задава голямо число на блендата – (примерно 16) и много дълга експонация – (около 15 секунди), но се задава ниска чувствителност ISO, за да няма шум.
 • Студийни снимки – когато скоростта е синхронизирана със светкавицата, а диафрагмата с нужната детайлност и дълбочина на рязкост.
 • Експеримент – при умишлено снимане с недоекспониране или преекспониране, при снимане с обектив, който не се поддържа от модела фотоапарат, при пинхол фотография и др.

Източник: http://focused.ru/articles/beginners/camera-modes