Пет елемента за добра снимка

Почти всеки, който взима фотоапарат иска да направи велика снимка, която да накара хората да кажат: "Уау! Това е невероятно!". Но уви, много малко хора успяват да постигнат повече, отколкото " Това е хубаво. "

Защо? Може би това е така, защото много хора не знаят кое прави снимката невероятна.

Петте елемента, които правят снимката уникална

1. Добрите снимки са добре композирани.

Има цели книги, написани за композицията и със сигурност трябва да отделите известно време, за да прочетете това, което те предлагат. В същото време, обаче има няколко прости неща, които трябва да имате предвид:

Преместване близо до обекта. Ако една роза е приковала погледа Ви, защото росата на венчелистчетата се движи в тази роза, приближете се много близо до нея.. Останалата част от розовия храст ще отвлече вниманието на зрителя. От друга страна, ако искате да заснемете радостта в лицето на детето след като неговият или нейният отбор е спечелил голямата игра, покажете част от бейзболното игрище зад вашето дете, така че зрителят да вижда пълната картина. Вашата снимка не е за едно щастливо дете, става въпрос за дете, което е щастливо от спечелването на играта. Нека зрителят види това.

Рамкирайте вашия обект.  Ако снимате пейзаж, опитайте да използвате клоните на близкото дърво на преден план. "Рамката" не трябва да бъде перфектно фокусирана. Можете също да използвате рамки ефективно, когато снимате хора. Може да използвате като рамка за групата на децата, играещи в парка, една люлка на преден план. Бъдете креативни.

Използвайте правилото на третините. Това е много по-просто, отколкото звучи. Начертайте три въображаеми линии хоризонтално във вашата снимка. Начертайте три въображаеми линии вертикално през една и съща картина. Където тези линии се пресичат е мястото, където трябва да стои най-важната част от вашия обект.  Опитайте се да снимате с този принцип. Опитайте се да центрирате обектите. Ще видите колко по-вълнуваща ще бъде снимка, която се придържа към "правилото на третините".

Ако снимате пейзаж, опитайте се да намерите "S"крива, за да я включите във вашата снимка, например потоци и меандри на реки. Вместо да ситуирате реката в предната част на снимката като "прав" участък, се предвижете, докато не уловите нежните извивки на водата. Същото правило важи и за снимките на градини; намерете криволичещи пътеки и ги използвайте, за да добавите движение и интерес във вашата снимка.

Използвайте диагонали. Силната снимка често композира предмет в диагонална линия. Вижте класически картини на натюрморти, за да видите как това е използвано.

2. Добрите снимки са добре експонирани.

От кратко експонираната снимка никога не ще направите добра снимка. Дори и обработката със софтуер няма да ви даде един образ, който да е добър, колкото, ако е правилно експониран.

3. Добрите снимки предизвикват чувства.

Една добра снимка възбужда емоции. От добъронамерен смях при снимка на глупаво коте, заплетено в конци, до чувство на ужас при снимки на война, снимката трябва да накара зрителя да изпита нещо силно. Така че преди да освободите затвора, запитайте се каква емоция искате да предизвика вашата снимка.  Възторг от красотата преди вас? Съжаление, когато зрителят вижда някой, който помага на бездомен човек?  Идентифицирайте усещането, преди да снимате, и вероятно ще подобрите вашите снимки.

4. Добрите фотографии разказват истории.

Това може да е малко трудно да го повярвате в началото, но добрата снимка винаги разказва една история. Ако това е снимка на някакъв човек, добра фотография е тази, която показва " кой" е този човек. Училищните снимки показват как ученикът  "изглежда", но рядко показват кое е детето ви. Пейзажът разказва една история за земята, тя показва на зрителя, дали земята е спокойна или в катаклизъм, дали тя си почива тихо през зимата или е препълнена с дейностт през пролетта, дали е девствена или опустошена от намесата на човека. Вие трябва да изпитате чувството, което искате да се предадете, да знаете историята, която искате да разкажете.

5. Добрите снимки разказват нещо за живота.

Запомнящите се фотографии разказват на зрителя нещо повече от това, да покажат просто как изглежда един обект. Те показват повече от предмет, който сме фотографирали. Една наистина добра снимка казва нещо и за самия живот. Тя кара зрителя да спре и помисли. Снимки на Големия каньон не са нищо  повече от обикновени снимки, освен ако зрителят не види също и повече от самите скали. А скалите казват, че животът може да бъде опасен. Скалите, уловени в началото на утринната светлина, показват, че дори и нещо толкова твърдо като скала също има неповторимо качество. Използвайте вашите снимки, за да съобщавате неща, които знаем от живота, че са истински.

Всеки един от петте елемента, посочени по-горе ще премести вашите снимки, на една крачка от възклицанието на зрителя "Това е хубаво." Колкото повече от петте елемента използвате в една снимка, толкова по-близо ще сте до това да чуете "Уау! Това е прекрасно! " Използвайте всичките пет и вие ще бъдете в състояние да създадете шедьовър.

автор Nancy Hill