Полезни съвети за любителите фотографи

camerasДоста от хората, които скоро са си закупили фотоапарат са недоволни от снимките, които той прави. Една от най-честите причини за недоволството им се оказва тяхната собствена небрежност! Имаме си нов фотоапарат, вземаме го в ръце, слагаме го на режим Auto и започваме да го тестваме как снима. При напълно автоматичен режим е достатъчно да насочите апарата към желания обект и да натиснете спусъка. Автоматиката извършва всичко останало - измерване на осветеността, настройка на фокуса, ISO, преценка дали е нужно включване на светкавицата и т.н. При добри светлинни условия и ако спазвате някои елементарни правила при снимането ще имате гаранция, че ще получите добра снимка за семейния албум. Ако апарата е евтин и сте го купили само за да си правите снимки за спомен, без да се интересуваме от тяхното качество – добре, но защо да не се опитаме да използваме пълните му възможности?

 Първото нещо, което трябва задължително да направите след покупката на нов фотоапарат е да прочетете вниматерно книжката с инструкции за съответния модел и да започнете четейки да експериментирате с него. След като разучите добре кой бутон за какво служи и направите първите си тестови снимки, опитвайки как фотоапарата Ви снима при различни настройки, вече е време да прочетете някои основни неща за фотографията. Без тези основни познания за това какво е фокус, скорост, бленда, ISO, мегапиксели и т. н. вие няма да можете да постигнете максималното качество на снимките, които вашият фотоапарат може да постигне. Колкото по-добър е фотоапарата, с който разполагате, толкова повече трябва да четете и да експериментирате. Ако се запалите толкова сериозно по фотографията, че решите тя да се превърне във ваша професия, тогава вече нещата отиват на съвсем друго ниво! Четене, четене, снимане, снимане снимане и пак снимане.....

За тези, които все още не са си купили фотоапарат е най-добре да прочетат или да се консултират с добри фотографи, преди да направят своя избор.

Електрониката се развива толкова бързо, че всеки месец на пазара се появяват все по-нови и по-добри фотоапарати. Как да се ориентираме в това море от предлаганите камери? Какво трябва да знае всеки, на когото предстои да си купи фотоапарат или да го смени с по-добър?

фотоапаратиФотоапаратите най-общо се делят на огледално-рефлексни (DSLR апарати със сменяеми обективи), компактни дигитални фотоапарати без възможност за смяна на обектива. през последните няколко години се появиха и хибридни модели, които са със сменяеми обективи, но са без огледало и не са огледално - рефлексни.

Ако сте любител и до сега не сте снимал е най-добре първият Ви фотоапарат да е от компактните модели без сменяема оптика.

  •    Първото и сновното нещо, на което трябва да обърнете внимание при предстояща покупка на такъв тип фотоапарат, това е оптичното му приближение или така наречения зуум. За него можем да кажем, че колкото по-голям, толкова по-добре!!! На всеки фотоапарат е означено оптическото увеличение (приближение), като 3x, 5x, 10x, .... 42x. Ако на един фотоапарат е отбелязано 30x оптическо приближение, трябва да видим колко е фокусното разстояние на обектива му, приведено кам 35мм, за да пресметнем колко е всъщност истинското увеличение на този апарат. Човешкото око гледа под ъгъл 45 градуса, което отговаря на камера с фокусно разстояние 50 мм. Ако на фотоапарат пише, че приближението е от 20мм до 600мм, то тогава увеличението ще е не 30 пъти, а 600:50=12 пъти. Така, че търсете камери с достатъчно голямо оптично увеличение!
  •    Друго важно нещо са мегапикселите. Най-добре да са над 10, за да са по-качествени снимките Ви. Така, че и при мегапикселите правилото е същото – колкото повече, толкова по-добре! Но все пак, ако няма да разпечатвате снимките си в плакатен формат не се увличайте по голямото число мегапиксели.
  •     Третото изискване е апарата да притежава система за стабилизация на изображението. Тази система позволява, когато снимате при голям зуум да избегнете размазването на образа. Тя е изградена на базата на плаващ оптичен елемент, вграден в обектива и модул от датчици, контролиращи изместването на оптичния елемент в зависимост от вибрацията, която регистрират датчиците. Ако фотоапаратът ви е снабден с такава система за оптична стабилизация, можете да снимате при скорости от 2 до 3 пъти по-ниски от нормалната без да има видими проблеми с резкостта на снимката..
  •     Готовите програмни режими в новите модели компактни фотоапаративече са толкова много, че ще намерите готов режим за почти всяка ситуация. Но освен готови програмни режими е добре фотоапаратът, който ще изберете да има възможност и за ръчни настройки. Именно при ръчните настройки ще имате възможност да постигнете максимално качество на снимките. Пълните ръчни настройки ви позволяват да настроите блендата, скоростта на затвора, ISO стойността, баланса на бялото и др. според предпочитанията си.

Ако разполагате с повече пари и искате да започнете направо с покупка на DSLR фотоапарат, то тогава нещата стоят по друг начин и са доста по-сложни за обясняване и даване на полезни съвети. При сериозните скъпи DSLR апарати фотографът трябва да стане истински творец, защото именно той ще трябва да решава как да работи скъпата му техника и какви ще са резултатите накрая. Фотоапаратът има готови програмни режими, но когато сме вложили толкова пари за скъпа техника не би трябвало да ползваме само готовите прогромни нактройки на DSLR апарата си. Трябва да се научим как да създаваме изкуство, защото фотографията наистина е едно необятно и красиво изкуство!

За избора на DSLR фотоапарат може да прочетете тази статия - Какъв DSLR да изберем?