Какво е фокус?

Във фотографията фокусът е най-важното нещо, което след като направим снимката не можем да поправим с никакъв софтуер. Ако сме направили снимка, в която основният обект не е отчетлив и стои размазан, то тогава най-добре да изтрием тази снимка и да снимаме отново. Пространството пред обектива между най-близкия и най-далечния обект, който е на фокус в кадъра определят така наречения DOF Depth of Field или дълбочината на фокуса.

Дълбочината на фокуса, или още дълбочината на полето, в което нашето изображение е фокусирано, отчетливо и детайлно се определя от няколко важни фактора.

Три са основните неща, които могат да повлияят на дълбочината на рязкост (DOF - depth of field):

·         фокусното разстояние на обектива (f)

·         разстоянието от фотоапарата до обекта

·         размера на отвора на обектива (блендата)

  • фокусното разстояние на обектива

Дълбочината на полето е обратно пропорционална на фокусното разстояние на обектива, т.е. колкото по-малко е фокусното разстояние на обектива, толкова по-голяма е дълбочината на рязкост. Например, 20 мм обектив има способността да улови повече от картината в остър фокус от 100 или 600 милиардамилиметров обектив.

  • Разстояние от фотоапарата до обекта

Дълбочина на полето на рязкост (DOF - depth of field) е пряко пропорционална на разстоянието до обекта, т.е. един предмет, намиращ се на по-голямо разстояние ще има по-голяма дълбочина на полето, отколкото този, който се намира близо до обектива. Следователно, вие не трябва да се тревожите толкова за фокуса на далечните обекти,а по-скоро за близките.

  • Размерът на отвора на блендата или апертурата (f)

Докато промяната на блендата (f), няма да има поразителен ефект върху дълбочината на полето за далечни обекти или широкоъгълни обективи (които са с късо фокусно разстояние), то може да има голяма разлика в близкия план или снимка, направена с помощта на телефото вариообектив.

По-широката бленда (малко число F) ще доведе до по-плитка дълбочина на полето. Можете да използвате това, за да запазите предния план или фона извън фокус, като същевременно се запази предмета на фокус. При промяна на настройката на апертурата, ще трябва да коригирате скоростта на затвора, за да поддържате правилната експозиция.

Малко сложно стана обеснението, но дано сте разбрали основното. Трябва обектът, който искате да заснемете да попадне в полето на рязкост, иначе ще имате размазан главен обект в снимката, а фокусът ще е не там, където вие сте искали да бъде.

Освен това е важно да знаете, че колкото по-дългофокусен е обектива, толково по-трудно е да фокусирате върху обекта, заради много плиткото фокусно поле или DOF.

Таблицата "Depth of Field" от по-долния линк изчислява дълбочината на полето DOF при различните марки фотоапарати, за различно фокусно разстояние. Може да променяте марката и модела на камерата, фокусното разстояние и мерните единици!

Depth of Field Table

 >