За мен

Мариана СтефановаЗдравейте! 

Казвам се Мариана Стефанова.

Съвсем сучайно преди доста години се запалих по фотографията.

Отначало всичко беше като някаква игра, на която не знаех правилата и така малко по малко започнах да ги разучавам. Колкото повече четях, гледах и снимах, толкова повече се убеждавах, че фотографията е едно необятно пространство, което малко по малко те поглъща изцяло! Всички хора, които веднъж са се поддали на тази страст трудно биха могли да се избавят от нея! Така от хоби, фотографията постепенно стана част от моето ежедневие.  

Намерих нови приятели, посетих някои приказно красиви места, запечатах видяното в снимки, които бих искала да споделя с Вас! Всеки свободен ден използвам за разходка с фотоапарат в ръка. Красотата е около нас, стига да имаме очи да я видим и усетим! 

Надявам се моите снимки да се харесат и на Вас! Може да оставите коментар под снимките които сте харесали и под тези, които не Ви харесват, също! Ще се радвам да разбера вашето мнение и отношение към видяното!

Ето накратко творческата ми биография:

Първата ми среща с фотографията беше по времето, когато бях в 7 клас в кръжака по фотография. Всичко като че ли приключи за две години и след това си снимах само за семейния фотоалбум.

След като фотографията стана толкова достъпна за хората сякаш отново се върна желанието ми да снимам. По - сериозно се занимавам с това изкуство от 10 години. Имам няколко награди от фото конкурси и доста класирани снимки за участие във фотографски изложби.

Първата и най-неочаквана награда за мен беше в началото на месец май 2010 г., когато по време на фотопленера в Родопите представителите на Олимпус раздадоха на новобранците фотографи по един професионален фотоапарат и обявиха конкурс за най-добра снимка с Олимпус – пен! Журито беше харесало моята снимка от изгрева на Широка поляна и така спечелих 1 място. Това като че ли ме накара да повярвам, че май отново трябва да си припомня основните фотографски правила и да си купя сериозен фотоапарат.

В края на 2010 година една моя снимка от Панагюрските колонии – „Къщичка в гората” спечели 4 място в годишния фотоконкурс „Туризъм и пътувания” на 4coolPics.com в класацията на зрителите.

През следващата 2011 година моята снимка от язовир Широка поляна „Родопско утро” беше класирана на 3 място в годишния фотоконкурс на същия сайт.

Второ място в месечния фотоконкурс на PixelMedia за месец юли 2011

От началото на 2012година имам няколко награди:

·         Трето място във фотоконкурса „По пътя на водата” по случай международния ден на водата – 22 март
·         Трето място в годишния фотоконкурс „България, атрактивна туристическа дестинация 2012”
·         Участие в селекцията на журито за фотоизлажба от 30-те най-добри снимки, подбрани от Списание 8
·         Участие в селекцията журито за фотоизлажба от 10-те най-добри снимки във фотоконкурса „Четирите елемента”, подбрани от Списание „Обекти”
·         Участие в селекцията на журито за изложба в международния фотосалон София.  

За участие в международния фотосалон София бяха получени над 2000 снимки от 204 автори от 50 държави! За участие в изложбата бяха допуснати само 67 снимки в категорията, в която участвах, като само 10 от тях са на български фотографи и една от тези снимки е моето „Вечерно поле”. Изложбата беше показана в The Mall София.

И последната награда за 2012 е от международния фотоконкурс Digital Nirvana Kalakaar 2012 - второ място в категорията Light up my world спечелих с фотографията - Magic of morning 

В края на 2012 година направих и първата си фотоизложба, в която показах 40 мои фотографии - пейзажи от България. Електронен вариант на тази изложба, чието име е "Приказно докосване" може да видите и на моя сайт - http://stefanovaart.com

През месец април по повод Международния ден на водата по покана на община Стара Загора направих изложба във фоайето на общината. На нея бяха експонирани 28 мои фотокартини, в които присъства водата като основен елемент. Изложбата включваше пейзажи от България и Хърватия.

През месец септември 2013 година участвах с две мои фотографии в общата изложба на фотозадруга Пловдив в Стария град.

По време на Фотоваканция 2013 в Приморско спечелих специалната награда на ArtExpres, на които още веднъж благодаря за прекрасния печат на всички мои фотографии!

В края на 2013 година участвах с няколко мои фотографии и в "Годишната изложба 2013" на Фотографската задруга в Гранд хотел Пловдив. По време на изложбата бяха откупени доста мои неща и това ме кара да се чувствам щастлива и се надявам още много мои красиви пейзажи да украсят българските домове.

През 2014 година имам няколко участия в изложби.

  • Участие в голямата градска изложба"Язовирите на България", която се организира в националния музей „Земята и хората” от 17 до 23 март 2014 г. по случай Световния ден на водата. Крайната селекция от 50 фотографии беше определена след края на онлайн гласуването от експертно жури, съставено от фотографи, еколози, представители на водния сектор. Фотографията ми от "Есенни багри" от язовир Цанков камък беше избрана от жюрито за участие в изложбата. http://waterbridge.info
  • 1650 Gallery  в Los Angeles е галерия, в която се правят изложби всеки месец, като подбора за тях се извършва от жури, което класира подадените творби. За моя голяма радост до изложбата LANDSCAPES от 28.06.2014 г. бяха класирани две мои фотографии - "Магията на утрото" и "Отражения".  http://1650gallery.com/landscapes2014_exhibition.php
  • Следващата изложба, в която участват две мои фотографии е "България, атрактивна туристическа дестинация" Една от моите снимки - "Есен в Родопите" получи и трета награда в класацията на журито.
  • На 16.10.2014 година в град Пловдив беше открита изложбата „ИЗБРАНО“ от 5 Международни Фото Салони под патронажа на FIAP. В нея участва и една моя фотография. Изложбата след показването в град Пловдив беше експонирана в град Русе и ще продължи да пътува из страната. http://kapana.bg
  • За втора поредна година имам участие и в годишната изложба на фотографска задруга Пловдив, която беше открита на 27 ноември 2014 г. и ще остане в лоби бара на Гранд хотел Пловдив до края на г2014 одина.
  • 2014 година ще завърши с третата ми самостоятелна изложба "ПАЛИТРА", която ще бъде открита на 1.12.2014 година и ще остане експонирана във фоайето на Исторически музей гр. Панагюрище до края на годината.

Разгледайте  Моето поpтфолио! 

и галериите с мои снимки в www.500px.com - пейзажи, портрети, макро фотография