Баланс на бялото ( WB)

Балансът на бялото е много важен за фотографията. Светлината винаги изглежда бяла за невъоръженото око, но в действителност тя приема различни цветове в зависимост от източника. Снимка, направена  на закрито при осветление от стандартна крушка може да има лек жълт оттенък.

Новите модели цифрови фотоапарати притежават функция за автоматичен баланс на бялото WB. Тя помага да бъдат получени истинските цветове, както ги виждаме с очите си. Но понякога електрониката се затруднява в някои от случаите и тогава можем да използваме настройките за ръчен избор на баланса на бялото (дневна светлина, облачно, волфрам...).

Можете да използвате също така потребителски режим за WB (баланс на бялото), за да постигнете възможно най-естествените цветове. Насочвате фотоапарата към нещо чисто бяло, като лист хартия, и фотоапаратът ще анализира параметрите на осветлението и ще настрои баланса на бялото автоматично.

Предварително зададени настройки White Balance

Ето някои от основните настройките на White Balance, които ще намерите в менюто на фотоапарата си:

Auto - това е настройката, при която камерата прави най-доброто предположение за една снимка. Ще откриете, че работи в много ситуации, но си струва да се впуснете и за разбирането на по-сложни осветления.

Tungsten - този режим обикновено се символизира с малка крушка и е за снимане на закрито, по-специално при крушка с волфрамова жичка (с нажежаема жичка). При този режим обикновено се охлаждат цветовете в снимките.

Fluorescent - този режим компенсира флуоресцентната светлина и ще се затопли вашите снимки.

Daylight/Sunny - не всички камери имат тази настройка, защото тя определя неща като сравнително "нормални" настройки на баланса на бялото.

Cloudy - тази настройка обикновено затопля кадрите, с една идея повече от режим "дневна светлина".

Flash - светкавицата на камерата може да бъде с доста по-студена светлина, така че в режим на Flash WB ще намерите леко затоплени вашите снимки. 

Shade - светлината в сянка е обикновено хладна (в синьо), отколкото снимането на пряка слънчева светлина, така че този режим ще се затопли малко нещата.

Ето и един полезен видеоурок за баланса на бялото!