ND - градиентни филтри

ND_filters.jpgГрадиентните филтри се използват за балансиране на експозицията в рамките на една сцена - обикновено между светло небе и значително по-тъмна земя. Те са правоъгълни филтри, които са затъмнени в горния си край и безцветни в долния. Започват да се използват от началото на XX век за затъмняване на небето в пейзажните снимки. Те имат променлива трансмисия на светлината. Поставят се в специален слот, който се закрепя пред самия обектив и имате възможност да ги местите и накланяте докато преливката от тъмно към светло съвпадне с хоризонта на вашата снимка. Тези филтри позволявят да запазите детайлите и цветовете в небето, без да затъмнявате прекалено предния план. Всеки градиентен филтър ще повлияе и на експозицията, тъй като той намалява количеството светлина, достигаща до сензора на фотоапарата. Необходим ви е комплект от градиентни филтри, от който да подберете нужния ви за всяка една ситуация. Тези филтри могат да бъдат резки или постепенни в зависимост от това колко рязка е преливката от тъмно към безцветно.Съвместими са както с цифровата, така и с филмовата фотография. Градиентните филтри помагат да заснемете сцените в широк тонален диапазон.

Прецизен творчески контрол - при пейзажната фотография се налага често да се използват тези филтри. Дали ще предпочетете филтър с мек или твърд градиентен преход зависи от сцената, която искате да заснемете. Като общо правило твърдият градиентен филтър се използва при снимки съдържащи хоризонт или рязък преход между небето и предния план - дори и при назъбен планински хоризонт експозицията може лесно да се контролира с твърд градиентен филтър.

Меките градиентни филтри се използван най-често при мъгла, гористи местности или интериор.Те се използват и във всички ситуации, където не може да се определи точно къде е преходът между небето и земята, като мекия градиентен филтър внимателно ще балансира експозицията по време на снимането.

Градиентните филтри могът да бъдат използвани заедно с други филтри, така че да могат да отговорят на почти всякакви светлинни ситуации. 

Ако искате да си спестите голяма част от постобработката на кадрите - използвайте филтри. С течение на времето и при различни ситуации ще са ви нужни различни фолтри и докато разберете в кой случай точно какъв да ползвате със сигурност ще трябва да направите доста експериментални снимки! Но, фотография се учи със снимане!