Конкурси, конкурси, конкурси....

конкурсКакво би ни донесло участието? В последните няколко години с навлизане на дигиталните фотоапарати в живота ни, фотоконкурсите изобилстват. Постоянно има такива, които са отворени за участие. Да участваме ли в тях, или не! Ако конкурсът е без такса за участие – то тогава няма какво да загубите, ако решите да участвате. Дори ще спечелите – ще станете по-критични към себе си и към своите снимки, ще положите по-големи усилия, те да се харесат на журито и на зрителите. Това ще доведе до подобряване на фотографските Ви умения. Освен всичко това може да спечелите някава парична премия и признание за труда Ви. Ще може да се похвалите, че вече сте награждаван фотограф. Обикновено всички спечелили снимки като награда се отпечатват в списанието, организирало конкурса, абявяват се на сайта, където ги виждат много хора, при някои конкурси се организират впоследствие фотоизложби от най-добрите участвали снимки.

Фотоконкурси се обявяват обикновено от фотографските списания, от web - сайтове, чието основно предназначение е да популяризират това изкуство, напоследък доста фотоконкурси се обявяват и в социалните мрежи, като те са спонсорирани основно от фирми, популяризиращи своите сайтове, или от фирми, произвеждащи и предлагащи различни продукти, които често нямат никаква допирна точка с фотографията. Начинът на оценка и класиране на участващите в конкурсите също е доста разнообразен. Моето лично мнение и опит е да не участвате в конкурси, в които оценяването е само от потребителите на даден сайт с онлайн гласуване. В тези конкурси обикновено печелят снимки без никаква художествена стойност, които доста често изобщо не отговарят и на темата на конкурса, ако има изобщо такава, като печеливщата снимка е на участник, който има най-много приятели в социалната мрежа, които са готови да го подкрепят на всяка цена!

Другият начин на оценяване е от жури, което се обявява предварително и е ясно какви са критериите му. Тези конкурси обикновено привличат повече участници, поради нагласата, че наистина става въпрос за фотографски конкурс. Някои са с такса за участие, от която се формира обявената награда и чрез макар и минималното заплащане се намалява броя на снимки без нужното качество и стойност. Наградите от тези конкурси, които са с такса за участие обикновено са и с по-голяма парична стойност.

Има и конкурси, които дават възможност за оценка на посетителите на сайта и на жури, като се обявява награда за снимка на публиката и снимка победител, излъчена от журито.

Другото важно нещо за фотоконкурсите е да имат ясно разписани правила. Предварително трябва добре да са описани – темата, категориите, в които трябва да се изпращат снимките, кое е журито, какви ще бъдат критериите за оценка и какви са изискванията към изпращаните фотографии, като технически изисквания. Ако има парични и (или) морални награди, те също трябва да бъдат обявени в началото на конкурса и да не се променят до края му.

Преди да пуснете вашата снимка по пощата, като разпечатано хартиено копие, или онлайн като файл, трябва внимателно да прочетете правилата на конкурса, особено тези, които са написани с по-дребен шрифт! Трябва да сте наясно с всички изисквания, отнасящи се до: размер на печата, вид на изображението, брой позволени снимки за участие, дали са необходими някакви надписи, заглавия, време, през което е направена снимката, формат на снимката, дали е допустима обработка и каква и др.
Трябва да сте готов да представите доказателство за времето, когато е направена снимката, ако се изисква това.judge

Обикновено съдиите при журиране търсят кадъра, който веднага още при първия поглед ще ги грабне. Всеки съдия ще търси нещо „РАЗЛИЧНО”. Снимките Ви трябва да бъдат с добро качество и детайл, освен, ако художествения замисъл не изисква те да са по-меки! Снимките трябва да са добре композирани, линиите на хоризонта да са прави, да е спазено правилото за третините. Снимките трябва да са правилно експонирани, да нямат прекалино тъмни и прекалено светли участъци. Цветните книмки трябва да са с добър баланс на цветовете, а черно-белите и тези в цвят сепия да имат добър контраст и тониране. Ако трябва да пращате хартиени копия, намерете фирмата, предлагаща най-добър печат. Уверете се, че вашата снимка има послание, което отговаря на темата на конкурса. Изберете най-подходящата категория за вашата снимка, за да не бъде дисквалифицирана от съдиите. Ако имате възможност да изпратите 20 снимки, изберете 5, но да са най-добрите и изпратете само тях.

Ако сайта или списанието, организиращо фотоконкурса не го провеждат за първи път е добре да разгледате секцията с печелившите снимки от предходни години. Така ще може да се запознаете с критериите на журито и да се съобразите с тях.