Какво представлява фотоапарата?

Вашият фотоапарат е един инструмент, който не се различава от останалите инструменти, например като длетото за дърворезба. Длетата не правят сами фино изработени дърворезби. Ситуацията е една и съща и с вашия фотоапарат. Фотоапаратът не прави сам снимките. Той е вашия инструмент и трябва да го използвате като такъв.
Ако разгледаме основните му елементи, фотоапаратът е един прозорец, който контролира количеството светлина, което достига до светлочувствителен филм, или друга вътрешната повърхност. Оригиналните камери дори са нямали обектив от стъкло. Първите камери са използвали малка дупка в предната част на кутията, за да се даде възможност светлина да фокусира изображението върху екран за наблюдение. Принципът е същия като ако направим малка дупчица в парче хартия, за да гледаме слънчевото затъмнение, проектирано през малкия отвор и върху земята.
Съвременните камери използват стъклени лещи, за фокусиане и улавяне на светлината и това ни позволява много по-бързо да направим снимки. Филмът е много по-чувствителен и фин от първите използвани фотографски повърхности а сега също и цифровите сензори, които вече заемат мястото на филма.  Днешните фотоапарати също имат щори или пердета, които контролират светлината, която достига филма или сензора с натискането на един бутон и имат мощни светкавици, които служат за осветяване на сцената, която снимаме. Фотоапаратът е извървял дълъг път от скромното му начало, но той все още е само един прозорец, който контролира количеството светлина, което достига до парче от филма или сензора.


Останалата работа трябва да се извърши от човека, който стои зад камерата и снима!