Светлината и фотографията

изгревКогато слънцето започва да изгрява, то е много ниско в небето и предлага топли галещи утринни лъчи. След това се издига все по високо и с напредването на деня създава по-ярка светлина. В късния следобед слънцето е ниско в небето отново, но в различно положение.  Предметите, които са били осветени от предната страна рано сутрин може да бъдат осветени отзад в следобедните часове, или обратното.

Естествена светлина се променя непрекъснато през целия ден, както и интензивността и качеството на светлината се променя през всички сезони на годината. Постоянното изместване посоката на слънчева светлина е причината едни и същи предмети да имат различен вид – измитото и безцветно небе по обяд може да се запали в красив топъл цвят и текстура в късния следобед . Ако снимате портрет на човек или домашен любимец и не ви харесва начина, по който светлината го осветява, можете да преместите вашия модел на сянка. При снимане на предмети, които са неподвижни, като скални образувания, статуи, сгради и др. Можете вие да смените посоката от която ги снимате, движейки се около тях, за да промените посоката на осветлението.

Всяка посока на светлината има свои собствени характеристики. Основните посоки на светлината са четири:

есенСветлина отгоре

Това осветление обикновено се наблюдава в средата на деня и може да доведе до някои много ярки светли и дори изгорели места в кадъра. Положителна характеристика на слънчева светлина отгоре е, че често хвърля още светлина в горната част на вашия обект и той може да покаже много добре своя цвят. От друга страна обаче, това осветление може да създаде тежки сенки по лицата на хората. Затова би било по-добре да преместите обекта на сенчесто място, или ако това не е възможно, използвайте светкавицата на фотоапарата си за запълване на сенките.

Фронтално осветление

Някои фотографи твърдят, че вие ще получите винаги добра снимка, когато слънцето е зад гърба ви. Но това не е точно така. Наистина при фронталното  осветление вие ще постигнете добро осветление и хубави ярки цветове, но челно осветения обект обикновено изглежда плосък и двуизмерен. Не бихте могли да получите добре изваяно лице на модела, който снимате, или добър релеф на ландшафта, който може да постигнете със странично осветление или със светлина отзад.

Странично осветление

Светлината, която идва от страни на обекта може да създаде прекрасна текстура и меки сенки и дава на изображението триизмерна визия. Това често е най-доброто осветление за заснемане на пейзажи, архитектура, а също и при снимане на близки обекти и тъй като това се случва обикновено в началото и в края на деня, осветената страна на обектите ще получи топла и ласкава светлина. Просто трябва да бъдете много внимателни да не се получат силни сенки, защото често те правят снимките да изглеждат твърде контрастни. В моментите, когато слънчевата светлина не е много силна, страничното осветление може да бъде един добър източник на светлина за фотографиране на хора. Но когато снимате портрени по този начин може да помислите за използване на светкавица, която да омекоти площта от образа със сенките. На пазара се намират доста сгъваеми рефлектори в сребристо, бяло или златно или в комбинация от тях и те осигуряват един добър източник на мека и топла запълваща светлина.

Задно осветление

задно осветлениеНавярно сте чуали израза „Не снимай срещу слънцето!”. Не мога да се съглася с това твърдение, тъй като снимането в посока срещу слънцето при определени условия може да създаде задни ефекти, които могат да бъдат много красиви, особено когато снимате портрети, цветя и пейзажи. Когато един силен източник на светлина, особено рано сутрин или късно след обед е точно зад обекта, който снимате, може да получите брилянтен ръб на светлината и красив контур.  Този ефект е особено силно изразен по ръбовете, които улавят и отразяват светлината, като част от косата на едно лице или бодлите на един кактус, краищата на листенцата на едно цвете и т. н.

Ако снимате портрет при задно осветление, то тогава ще е нужно да използвате рефлектор или друго осветление, за да попълните сенките в предната част на лицето. Подсветката на полупрозрачните предмети като венчелистчетата на някое цвете или листата на дърветата ще ги правят да изглеждат така, като че ли светят отвътре. А при използване на задна светлина зад непрозрачни обекти може да получите драматични силуети. 

Всички видове насочена светлина могат да бъдат използвани при снимане, но за да усетите кой вид при коя ситуация може най-добре да ви послужи ще трябва доста да експериментирате и да прецените във всеки един случай къде, кога и каква светлина да използвате. 

Следващото видео ще Ви помогне да разберете още по-добре колко е важна светлината за фотографията и как да я използвате!