Sony NEX-7

Елегантен, лек и компактен, с 24,3 ефективни мегапиксела, Exmor™ APS HD CMOS сензор, E-mount взаимозаменяем обектив, Full HD клип с ръчен контрол на експонацията, прецизeн електронен визьор, режим панорама с 3D режим за панорама, автоматичен HDR режим – всичко това се отнася за Sony NEX-7. Изработен е от магнезиева сплав. Ръкохватката има гумена текстура отпред и отзад и го прави много удобен за хващане. Този модел е малко по-голям от 5N, което дава пространство за електронен визьор и интегрирана изскачаща светкавица. В тялото има  24-мегапикселов сензор, който не сме виждали досега в Sony Alpha A77. Визьорът е като на A77. По-голям и по-рязък, отколкото всеки друг електронен визьор, който сме виждали и по-голям от оптичните визьори на подобен ценови клас огледално-рефлексни фотоапарати. Има три ротационни контроли - две отгоре и третата е на гърба – това дава едновременно директен достъп до трите настройките на експонацията. Стойността на ISO се настройва чрез задното колело, а с двете монтирани отгоре контроли може да изерете програма за смяна, компенсация на експонацията, скоростта на затвора или блендата, в зависимост от избрания режим. Има бутон за ръчно управление на фокуса/автоматично или заключване на експозицията, в зависимост от позицията на придружаващия ключ. Друият бутон, намиращ се до бутона за освобождаване на затвора, избира автофокус, баланс на бялото, динамичен обхват, HDR и творчески стил, с корекциите, направени чрез три скали. Тези опции могат да бъдат персонализирани, за да се включат JPEG и RAW настройки, режимите на измерване и креативните ефекти. Функцията на различните бутони на гърба на камерата може също да се персонализира.

Тези широки възможности за персонализиране означават, че почти всички проверки са етикетирани, така че ще ви отнеме малко повече от обичайното време, за да свикнете с тези контроли. След като поснимате няколко дни ще започнете да правите всички настройки много бързо.За съжаление 3 инчовият екран на фотоапарата не е чувствителен на допир, за разлика от NEX-5N. Останалите контроли и системното меню са както при NEX-5N. Меню системата е малко тромава, но след като се конфигурит различни опции за персонализация според вашия вкус всичко става много лесно. Моделът включва 3D панорами, автоматично HDR снимане и някои атрактивни творчески (креативни) ефекти. Работата на камерата по принцип е отлична.

Време от половин секунда между снимки в нормален режим, и 1.8 секунди при включена светкавица на пълна мощност. 10fps режима на снимане продължава около 15 кадъра, преди да се забави скоростта на картата. Огромната резолюция предполага това забавяне да е рязко, макар и тестван с Panasonic UHS-1 карта SDHC, е постигнато 1.7fps за JPEG изображения и 0.7fps за RAW след първоначалния 10fps режим на снимане. Разрешаването на непрекъснат автофокус намалявя времето за забавяне на скоростта на около 1.4fps. ова загатва за най-голямата слабост на NEX-7 – скоростта на автофокуса. Това не би имало голямо влияние в ярко осветени среди, но ще се усеща при слабо осветление, особено при движещи се обекти и при по-дълги фокусни разстояния.

Режимът за видео заснемане е забележителен. Записи при 25fps или 50fps (прогресивно сканиране или презредово) са във формат AVCHD, със скорости до 28Mbit/s. Автофокусът е гладък и тих и пръстенът за мащабиране на обектива позволява много плавно мащабиране. Има пълен контрол върху настройките на експонацията, използвайки точно същите проверки, както при снимките. Чувствителността за видео заснемане отива до ISO 3200, и нивата на шум при тази настройка са невероятно ниски.

Матрицата с  24-мегапикселов сензор е впечатляваща. Тя не може да се сравнява с 16-мегапикселовата NEX-5N и NEX-C3 с ниското ниво на шум при ISO 6400 и 12800. Бихме вероятно харесали NEX-7 дори повече, ако Sony NEX-5N не съществуваше. Това е фантастична камера но не си струва да дадем два пъти повече пари, отколкото за NEX-5N. Все пак, великолепнят му дизайн означава, че можем да си представим много фотографи да го изберат със сърцата си, вместо с главите си.