Нов формат за изображения - JPEG-HDR

Според Cnet.com, компанията Dolby е решила да въведе предимствата на HDR формата на масовия пазар. На Световния мобилен конгрес в Барселона тя представи нов формат за снимане, наречен JPEG-HDR. Той използва специален алгоритъм, за комбинирне на много снимки с различни експозиции, като след това полученото HDR изображение може да бъде превърнато в един JPEG файл.

Обикновените JPEG файлове имат капацитет от 8 бита данни за цветовата стойност за всеки пиксел, или общо 256 нива на осветеност, които разделят яркото от тъмното. JPEG-HDR ще може да съхранява над 20 бита данни.
 
Вие се нуждаете от специален софтуер, за да видите всички подробности на изображението HDR. Но без него, можете да видите JPEG файла, изграден от HDR данните, заяви Jean-Marc Matteini, старши директор по маркетинга в Dolby.  JPEG-HDR може да се справи с 20-бита или повече, а 20-битова дълбочина е достатъчна за 16 F-стопа динамичен обхват, който е това, което човешкото око може да види, казват от Dolby.
 
Докато всички ние ще можем да отваряме въпросните JPEG-HDR файлове в обикновена програма за изображения, за производителите на фотоапарати и софтуер това няма да е толкова лесно. Dolby ще лицензират кодиращата технология, така че въпросните производители да си плащат, за да я използват.
 
Източник: Cnet.com