"Огън, цвят и фантазия" световно първенство по фойерверки Панагюрище, 2013

В продължение на три дни – 17, 18 и 19 май 2013 година Панагюрище беше център на първото и единствено по рода си за България световното първенство по фойерверки – "Огън, цвят и фантазия". Иван Иванов – един от инициаторите и организаторите на състезанието изказа своето удовлетворение от това, че световното първенство по фойерверки се случва именно в Панагюрище и то е вече факт за България. Това е гаранция за популяризирането на фойерверките като изкуство в страната ни. 

Това беше предизвикателство за мен, тъй като до сега никога не бях снимала фойерверки. Попрочетох тук там как се снима тази феерия от красота и ето резултатите ми от първите ми опити. 

световно първенство по фойерверки Панагюрище 2013

Снимането на фойерверките се оказа не чак толкова лесна работа, както пише по форумите. Всъщност основното е да затвориш блендата на 16 - 18 и да избереш ръчно управление на скоростта на затвора. Задължително е нужен статив и дистанционен спусък. ISO 100 e може би най-добрия вариант за дълти експонации. Тъй като фойерверките са с различна интензивност и продължителност на светене, излитат на различна височина и са с различна големина и височина на изстрелване - трябва да си изберете място, от където да ги заснемете. Аз имах 3 дни на разположение и си избрах 3 различни гледни точки. Едната ми беше твърде далечна, следващата твърде близка, а последната на разстояние почти под фойерверките. Всяка си има своите положителни и отрицателни страни. Просто няма правила. Действаш според ситуацията и много бързо, защото всичко се променя мигновено и трае само няколко минути. Може би най-удачния вариант е да си намерите някое отдалечено хълмче около града с видимост към мястото на изстрелване на фойерверките и да снимате с достатъчно широк обектив предния план на осветения град, за да си настроите фокуса. След това може да заключите фокуса и да чакате да започне шоуто. Ако широкият обектив се окажи не достатъчно широк, за да хванете и най-високите огнени хризантеми, обръщате пейзажната ориентация на обектива и я заменяте с портретна.

Ако обаче искате да снимате отделните красиви огнени хризантеми ви е нужен не чак толкова широк обектив. Времето на експонация зависи от яркостта на светлината и едобре ръчно да определите колко време е необходимо за да направите снимка, която да не е изгоряла, да има добър детайл и да сте уловили характера на събитието!

световно първенство по фойерверки 2013

 

 

Чехия стана победител в първото световно първенство по фойерверки в Панагюрище 2013. Моите първи опити в заснемането на фойерверки не бяха чак толкова сполучливи, но следващата година ще пробвам отново.

Огнени хризантеми над Панагюрище

Ето още мои снимки от красивото шоу, което ни представиха участниците по време на тридневната надпревара! 

А ето и видео от събитието!