Обработка на снимки - основни корекции и софтуер

Софтуерът за обработка на изображения позволява на любителите фотографи ефективно да редактират и да манипулират своите снимки. Това някога е било възможно само за професионалистите в скъпите тъмни стаи на високо техническо ниво, а сега може да се извършва у дома с качествени графични редактори. Въпреки, че Adobe Photoshop е един от най-известните софтуери за редактиране на изображения, не всеки фотограф се нуждае от достъп до такъв специализиран софтуер. Много фотографи използват графичен редактор, който предлагат с покупката на цифровия фотоапарат, тъй като е достатъчен за техните нужди за редактиране на изображения. Но някои може да потърсят по-усъвършенстван софтуер, за редактиране на изображения, при който основния графичен редактор може да се похвали с някои полезни инструменти. По-долу са изброени само някои от функциите, включени в графичните редактори от средния клас.

Изрязване и преоразмеряване

Всички програми за графичен дизайн идват оборудвани с функции за изрязване или преоразмеряване. В действителност, тези функции се използват повече от всички други инструменти за изображения.

Изрязването позволява на фотографите да премахнат нежелани области от снимки и да обработват само тези части от снимката, които искат да използват. Ако композицията на снимката е леко встрани, изрязването може да означава разликата между средно добра снимка и отлична снимка. В допълнение към пренареждане композицията, изрязването може да помогне на фотографа да премахване нежелани детайли от снимката. Например, един фотограф може да иска да изреже непознатите лица от семейна снимка в Дисниленд.

Въпреки, че графичният редактор като цяло кропва (изрязва) снимките като правоъгълници, някои програми за обрафотка на изображения дават възможност за изрязване на изображения в други форми, като кръгове или сърца. Този тип обработка на изображения е особено полезно за фотографи, които правят лексикони или може да направите свои собствени поздравителни картички.

Преоразмеряването е друг полезен инструмент. Например, ако оригиналното изображение на снимката е прекалено голямо или обемисто, за да бъде използвано на уеб сайт или електронна поща, може ефективно да промените размера на изображението. След това можете да запишете изображението като файл с различни типове изображения - JPEG, PNG, GIF или TIFF).

Яркост и контраст

Обработващата програма може да коригира редица проблеми с яркост, острота и контраст в скучни или размити снимки. В действителност, иначе перфектна снимка може да бъде лесно съсипана от лек проблем с осветлението. Графичният редактор позволява на фотографите да променят яркостта и контраста на цветовете на снимката, за да я направят по-отчетлива и ясна.


Добавяне на текст

Софтуерът за редактиране на изображения позволява на фотографите да добавят текстови полета, балони с думи и други графики на техните снимки. Като позволява на потребителите да персонализират своите снимки, графики, програмата за редактиране може да помогне на хората да създават уникални поздравителни картички, комикси и други забавни неща. Използването на тези аксесоари са ограничени само от вашето въображение!


Нива на сивото (Grayscale)

Grayscale е инструмент за редактиране на изображения, който позволява на потребителите да конвертират цветни изображения в черно и бяло. Във всеки даден момент, не може да имаме черно-бял филм под ръка, или да можем да осъзнаем, че дадена картина ще бъде по-добре в черно и бяло. Grayscale е по-подходящо, например, в условия на слабо осветление, готическа фотография, сватбена фотография и дорипри фотожурналистиката. Много хора конвертират обикновените снимки в черно и бяло, за да им даде една носталгично, класическо, вечно усещане. Сега, софтуерът за редактиране на изображения прави този процес много по-лесен.


Сепия
Сепията е античен метод на филмовото развитие, който се сътои в отстраняване на среброто от негатива с цел предпазване от избледняване на снимката. В резултат на този процес, направената снимка, вместо да бъде черно и бяла, е оцветена в топли кафяви тонове. Някои от най-добрите примери за сепия при фотография включва портрети от 1800г.

Повечето програми за редактиране имат настройки, които могат да имитират процеса на сепия. Както черното и бялто, сепията също придава неостаряващото качество на снимките и, следователно, е популярен избор за архитектурни и готик фотографи.


Елиминиране на червени очи

Едно от най-дразнещите неща във фотографията, се дължи на ефекта "червени очи", получаващ се при отразяването на светкавицата от очите на хората. В портретни снимки този ефект прави обектите да изглеждат зли или демонични.

Софтуерът за обработка често включва опция за елиминиране на ефекта “червени очи”, което позволява на редактора да се фокусира върху очите на субектите и замени червеното петно с естествения цвят на очите.


Премахване на нежелани обекти

По-напредналите графични редактори позволяват на фотографите да правят радикални промени върху снимката. Въпреки, че отнема малко повече време, усилия и умения, редактор с помощта на добър софтуер за редактиране може да премахвате обекти от снимки, без да се налага да ги изрязва. Даденият обект е боядисан по начин, който не отвлича вниманието от снимката, нито променя оригиналните размери.


Съставяне на панорами (Panorama Stitching)

Редактиране на изображение, което  позволява манипулиране на панорамни  снимки, снимки от широките пространства като пейзажи, градски пейзажи или небе. В действителност, графичните програми за редактиране ви позволяват да зашиете заедно серия от последователни снимки на ландшафта, за да направите от тях една, по-голяма и по-обхватна картина.


Увиване (Warping)

Warping е функция, обикновено запазена за най-високия клас софтуер за редактиране на изображения, като Adobe Photoshop. Тя си базира на игра с математически алгоритми, чрез които графичният редактор нарушава и променя пикселите на файла с изображението, за да се създадат необичайни ефекти.


Необходим ли е графичен редактор?

Докато не всеки фотограф използва графичен редактор за обработка на изображения, той все пак е хубаво допълнение към оборудването ви. Имайте предвид, че един среден клас софтуер за редактиране на изображения е пакетиран с повечето цифрови фотоапарати.

Софтуерът за обработка на снимките увеличава способността ви да създадете уникални ефекти във вашите снимки. Качеството на софтуера за редактиране варира от основните програми, като например на Microsoft Paint, до най-високият клас, като Photoshop на Adobe. Повечето любители-фотографи вероятно ще използват среден клас графичен редактор.

Високакачествен софтуер за редактиране

Има много различни марки софтуер за редактиране на изображения, между които да избирате, като някои се открояват за различни функции, които те предлагат. Ако имате нужда от висококачествен графичен редактор някои от водещите имена в тази област включват: