Равногор - зеленото сърце на Родопите

РавногорМалкото селце Равногор се намира на 1362м надморска височина в Баташкия дял на Северозападните Родопи, върху земите на древните траки. Около селото се намират множество тракийски могили, които доказват това. Районът е едит от най-екологично чистите в България и голяма част от земите му попадат в Натура 2000. Турците не са могли да потурчат местното население и до сега 100% от около 700-те жители са християни. Непосредствено над селото се издига връх Света Неделя. Гледката, която се открива е невероятна. При ясно време се вижда като на длан Тракийската низина и Балкана.Родопите
Първата ми среща с Равногор беше през лятото на 2011г. В края на месец юни по време на празника на селото, който е около Петровден пристигнахме с група фотографи да поснимаме и да се поразходим из крадсивите Родопи.
Времето беше прекрасно за снимки – мъгли, облаци, синьо небе и ентусиазирана колоритна група от фотографи! Потеглихме сутринта към Бекови скали. Някои се возиха на каручката, а останалите поехме по пътя тагоре към скалите. От двете страни се стелеха мъгли, през които от време на време надничаше слънцето. Стигнахме до картофените ниви, където работните стопани копаеха и някои ни позираха за снимки. Следващата спирка беше параклисът „Свети Илия”.
И отново нагоре към скалите. Гледката от там беше невероятна! Вижда се поречието на река Въча и язовир Въча с плаващите къщички по него! Направихме снимки, въпреки маранята, която беше забулила хълмовете. При ясно време от тук се вижда един от най-красивите дялове на Родопите - Чернатица с върховете Модър и Персенк.

Втората ми среща с това красиво кътче се случи преди няколко дни, като поводът беше отново фотографкски пленер.

В Пазарджик и Брацигово имаше само жарко слънце и крайпътни цъфнали минзухари, които ясно показваха, че пролетта вече е дошла. Изкачвайки се нагоре по пътя към Равногор започна да се появява тук-там снежец, който се увеличаваше по време на изкачването и докато стигнем селото край нас си имаше вече сериозна снежна покривка. Хотел Панорама отново ни приюти гостоприемно. Настанихме се и виждайки осеяното с перести облаци небе тръгнахме на фотолов! По пътя покрай мандрата и нагоре край нас се сменяха прекрасни гледки. Снимахме може би последния сняг за тази дълга зима. Той беше започнал да се топи и по пътя се сткичаха потоци от вода. Някои изкачиха бързо крайпътните хълмчета, за да направят прекрасни панорамни снимки на селцето. Други снимаха папарашки залегналите в снега колеги-фотографи! Слънцето се показа зад облаците и озари с лъчите си криволичещото поточе, което се виеше край пътя. 

Небето беше сякаш от коприна, която леко и феерично го покриваше. Синьо-бяла необятна красота!
Зимни гледки край РавногорПрибрахме се поуморени и поизмокрени в хотела. Точно след прибирането ни настъпи мигът на залеза, който тук на това място май винаги е толкова красив! Невероятна феерия от топли цветове оцвети красивите перести облаци, които образуваха прекрасни ветрила в небето.

Залезно край Равногор
Вечерта ни гостуваха равногорските баби, които се бяха пременили в местните носии – танцуваха, пяха, разказваха ни весели истории и ние поиграхме с тях.
На следващия ден решихме да пробваме дали можем да стигнем през снега до Червената скала и до Бекови скали. Разделихме се на две групи. Аз реших да отида до Червената скала, защото не бях ходила там. Снегът беше започнал да се топи и ходенето по него се оказа доста трудна задача, особено за по-тежките! Път нямаше, пътека сащо – само в далечината се виждаше фигура на човек, който явно имаше същата цел като нас. Движехме се затъвайки до колене в снега, падахме, ставахме и след около час време стигнахме до скалите. Човекът преди нас се оказа местен дядо, който беше решил да си направи разходка след дългата зима. Гледката наистина си заслужаваше ходенето. Пред нас се виждаше част от язовир Въча и Родопските върхове. Направихме снимки и потеглихме отново по обратния път към селото. На връщане май винаги пътт ти се струва по-кратък. Бяхме уморени и мокри, но доволни от видяното и заснетото.

Ето една малка галерия със снимки от това красиво място!

Зима край РавногорЗима край Равногор

с. РавногорХотел Панорама