ФОТОПЛЕНЕР "ПОЗНАТИЯ И НЕПОЗНАТ ТАСОС" 3 - 6 март 2016 г.

Организатор: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"; ТА "Стил Травeл"

Със съдействието на: Фотографски Системи ООД

ПРОГРАМА 

03.03.2016 - ЧЕТВЪРТЪК 

07:30 - Отпътуване пред Стадион Васил Левски в София 7:30 ч. /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците в пленера - в автобуса. 

- Пристигане рано следобед в Кавала, един от най - красивите градове на Северна Гърция, амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна обиколка на старата част на Кавала: Имарета, Църквата Св. Богородица, Пристанището, Паметника и къщата на египетския халиф Мехмед Али, Аквадукта, Крепостната стена и др. 

- Отпътуване за Керамоти, откъдето взимаме ферибота за о-в Тасос. Пристигане на о.Тасос и настаняване в СПА комплекс BLUE DREAM PALACE 4* до  гр. Лименария (южната част на острова). Вечеря на блок маса. 

04.03.2016 - ПЕТЪК 

07:00 - 08:00 - Закуска. 

08:00 ч. - Обща снимка пред хотела 

- Сутрешна фоторазходка - пътувайки покрай закътани заливи и плажове ще стигнем до женския манастир Св. Архангел Михаил, посветен на светеца - закрилник на острова. Женският манастир е построен на върха на 250 м висока скала,  над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж. В манастира има аязмо и се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос (пирон от кръста). 

След като разгледаме манастира отпътуваме за Залив на русалките „Алики". Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики. На върха на носа има останки от стара мраморна кариера. 

- По обяд се връщаме в гр. Лименария - втория по големина град на острова. Свободно  време за снимки и обяд. 

- Следобед отпътуваме за с. Теологос - малко селце във вътрешността на острова - първата столица на остров Тасос. Къщите, построени с традиционната архитектура на Македония, покрити с каменни плочи, тесните улични, дворове и градини, придават изключителен живописен облик на цялото село. 

- Привечер - връщане в хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

- Вечерта - възможност за снимки в режимно време, нощна фотография. 

05.03.2016 - СЪБОТА 

Възможност за ранно тръгване за снимане на изгрев - при наличие на желаещи мястото за снимане на изгрев и часа на тръгване ще бъдат определени допълнително.

07:00 - 08:00 ч. - Закуска. 

08:00 - 10:00 ч. -  Свободно време за снимки около комплекса. 

Около 10,00 ч. - отпътуваме за Лименас - съвременната столицата на Тасос.  

В града можем да разгледаме  руини от древния площад - Агора, светилищата на Зевс, Посейдон, Дионис и Артемида, както и малък амфитеатър. В старата част на града улиците са малки и тесни, но изобилстват с рибни таверни и сувенирни магазини. Освен пристанището за фериботи, има и рибарско пристанище, до което се стига по крайбрежната алея.  

Свободно време за снимки и обяд. 

Към 14,00 ч. отпътуваме за Панагя - старата столица на острова, посещение на църквата Св. Богородица, в която се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Ще разгледаме и музея на зехтина, където ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни. Свободно време за снимки на  малките бели къщи, с бели балкони и каменни покриви, с тесни криволичащи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни. 

- Отпътуваме за хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

06.03.2016 - НЕДЕЛЯ 

09:00 ч. - Отпътуване от Тасос.  

- Посещение на археологичните разкопки на древния град Филипи, наречен на Филип Македонски. В близост  проповядвал християнството Апостол Павел и във водите на р. Агитис кръстил първата християнка в Европа. 

или 

- Попътно посещение на пещерата Маара, откъдето води началото си р. Ангитис. Пещерата е с дължина 12 км, от които 2.5 км. са проходими, а от тях 500 м са открити за посещение. 

- Пристигане в София вечерта. 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 

Краен срок за записване - 14 февруари 2016 година. 

Краен срок за плащане - 15 февруари 2016 година.

Повече информация за фотопленера може да намерите на сайта на организаторите - http://8artclub.com