Google Image Search - за и против новия начин на търсене на изображения в Интернет

Търсене на изображения в GoogleGoogle наскоро усъвършенства своята услуга за търсене на изображения. Обновената версия на Google Image Search дава възможност с новия интерфейс картинките да се показват заедно с техните метаданни (подробна информация за изображенията) директно, без фоново зареждане на уеб страницата, в която са публикувани. Останалите изображения, свързани със заявката, се показват отгоре и отдолу на избраната картинка. Превключването между изображенията става и с помощта на клавиатурата.

Новият интерфейс е по-удобен и по-бърз за потребителите на Google, но как стои въпросът с изображенията, защитени с авторско право? Снимката може да се отвори в голям размер без зареждане на съдържанието на сайта-източник. Ако потребителят иска да влезе в сайта, в който се намира картинката, може да направи това чрез блока с метаданни, разположен вдясно, но ако му трябва само картинката, може да си я вземе директно без изобщо да зарежда сайта – източник, на който може би да стои надписа, че изображението е със запазени авторски права. Кой го е грижа за автора на снимката.....  Става така че Google Images се превръща в един огромен сайт за изображения, които всеки може безпроблемно да си открадне. Защо човек да плаща за дадена снимка, като може да си набави безплатно и то по толкова лесен начин!

Ето и коментарите по тази гореща тема през последния месец: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2013/01/faster-image-search.html