Очаквайте оригинала на златното съкровище отново в Панагюрище от 13 април до 16 май 2013 г.

Панагюрското златно съкровище - фиалатаЗа втора поредна година оригиналът на най-известното българско съкровище ще се завърне в Панагюрище. С дарение от "Асарел-Медет"АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков миналата година беше изграден трезор в двора на Исторически музей гр. Панагюрище, отговарящ на всички изисквания, за да може всяка година оригинала да се завръща в родното си място. Само за първите два дни след откриването на 16 април 2012 г. около 1500 жители и гости на Панагюрище се любуваха на знаменития шедьовър от IV - III в. пр. Хр. В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори и на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Витрините, които са от бронирано стъкло, са проектирани и изработени в Германия и представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Залата - трезор в Историческия музей гр. Панагюрище

Информационната зала към трезора е оборудвана с модерни мултимедийни устройства, чрез които посетителят може да получи по-детайлна информация за Панагюрското златно съкровище, откривателите, дарителите и изпълнителите на проекта. В залата е изложена и „пътната карта на съкровището”, на която са отбелязани гостуванията на тракийското злато в музеите на над 40 града по цялото земно кълбо. Там допълнително ще бъдат разположени още три витрини от бронирано стъкло, които да гарантират сигурността при бъдещи гостувания на други особено ценни шедьоври от българското и световното културно наследство.  

Панагюрско златно съкровище - ритон с глава на елен

През 1949 г. братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи в местността Мерул на около 2 километра от града тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4 век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а след това в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с  ества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило целия свят и е видяно от милиони хора. 

Заповядайте и Вие в Панагюрище, за да видите това световно признато българско богатство!

Освен трезора, можете да разгледате и богатата музейна експозиция на Историческия музей в гр. Панагюрище, която включва: 

  • Каща - музей Райна Княгиня 
  • Дудекова къща
  • Тутева къща
  • Лекова къща
  • Хаджидимитрова къща
  • Дринова къща
  • Духовникова къща
  • Улица на Занаятите
  • Експозиция Априлско въстание 1876

Панагюрското златно съкровище