Canon EOS 5D Mark III

Canon_EOS_5D_Mark_III

Най-накрая заместника на Canon EOS 5D Mark II е тук и той се нарича Canon EOS 5D MarkII. След месеци слухове и спекулации, ние най-накрая имаме пълната спецификация. Canon EOS 5D Mark III има 22.3million ефективни пиксела и 61 автофокусни точки В Canon EOS 5D Mark III е използвана същата 61-точкова система за автоматично фокусиране, както и при Canon EOS-1D X.

Тъй като не е имало толкова много дискусии може би най-голямата изненада е, че спецификацията на 5D Mark III изглежда доста позната и няма наистина големи промени. Въпреки това тези, които са били планирали да инвестирт в един EOS 1DX сега имат причина да преосмислят своите потенциални планове за покупка. Новият фотоапарат е замислен като директен конкурент на Nikon D800 и спецификациите му ясно показват, че той има всички шансове да изпълни целта си. Моделът ще включва процесорът за изображения Digic 5+ на Canon, който обещава бързи скорости на снимане и по-малко шум.

Сензор
Една от разликите между EOS-1DX и 5D MKIII, това е сензорът, 5D има по-голям брой пиксели с 22.3 милиона пиксела. Той също има DIGIC 5 + процесор и скоростта на серийно снимане е 6 кадъра в секунда (fps) срущу 3.9fps на на 5DMKII. Фактът, че броят на пикселите не се конкурира с 36Mp Nikon D800 и е само малко по-голям от 21.1Mp на Mark II може да донесе и разочарование на някои потребители на Canon, но както с 1DX, Canon явно има предпочитания да върви по този път, за да се осигури по-чисти изображения при ниска осветеност и при по-висока чувствителност. Времето и тестовете ще покажат да ли е постигнато това. Ако погледнем тази новина от добрата страна, това също означава, че файловете са по-малки и по-бързо можете да ги изтеглите и коригирате.

Автофокус
EOS 5D Mark III е със същата 61-точкова AF система като EOS-1D X. Това е едно голямо подобрение на 5D Mark II, който има 9 по избор на потребителя точки за автофокус и 6 подпомагащи точки, като общият им брой е 15.  От тези 61 точки, 41 са от кръстосан тип и пет са от двойно кръстосан тип точки, което е добра новина за точността на автофокуса. Адаптивната AF pre-sets система, използвана в EOS-1D X също е на разположение, като тя помага при снимане на по-предизвикателни теми - нещо, което ние с нетърпение очакваме да тестваме. Той не предлага чувствителността на новата система на Nikon, която работи и при F/8 обаче, при Canon тя се отнася само до f/5.6, което ограничава използването на телеконвертори.

Измерване
Както се очакваше, Canon са повишили системата за измерване iFCL metering. Ако това се извършва по същия начин, както става в другите фотоапарати на Canon,за  сегашните 5D Mark II потребители е необходимо малко време за опознаване, тъй като той реагира по подобен начин, за да извърши измерване в центъра и поставя голям акцент върху обекта под активната AF точка. В някои ситуации това е благословия, но с изключително тъмни или светли оснжвни обекти резултата не може да бъде същия като при 5D MK II , като ще се извършва оценъчен режим на измерване.

Видео
Неговата възможност за видеозапис е един от големите успехи при EOS 5D Mark II и Canon не са променили много тази  спецификация за Маrк III, но има някои значителни подобрения. На първо място е въвеждането на live view/movie ключ на гърба, като на EOS 7D, за да се ускори активирането на филма. Има също така и гнездо за слушалки за мониторинг на стерео звук, който може да се регулира по същия начин, както при EOS-1DX. Позволява запис на видео във формат H.264 с Full HD резолюция 1920 x 1080 при честота 30 кадъра в секунда. Заснетият материал може да бъде записан на карта памет от стандарта Compact Flash Type I (UDMA) или SD/SDHC/SDXC. Апаратът е снабден с USB 2.0 и Mini HDMI портове.

HDR
До сега Canon не е имал SLR с вписване в камерата на HDR, но 5D MKIII е в състояние да записва и слива три кадъра, за да постигне високо-динамичен обхват на изображението. Ще бъде интересно да се види дали компанията е избрала смесването или по-драматичен вид. Надяваме се, за възможност да се настроят и по-силни ефекти.

Изработка и ергономичност

Страхотно е да се види, че Canon са обновили своята нова камера, като са я защитили от атмосферните влияния. Фотографите, които инвестират близо £ 3000 в своя фотоапарат очакват той да бъде в състояние да издържа на атмосферните влияния при излагане на елементите му. Производителите от Canon са оборудвали своя 5D Mark III с 3 инчов с 1.04 милиона точки LCD дисплей като на 1DX. Този екран осигурява отчетлив, ясен поглед и въпреки че ние все още трябва да го тестваме на открито, факта, че няма разлика между LCD и стъклен капак трябва да означава, че отраженията са сведени до минимум.

Като се има предвид репутацията на 5D като видео камера, срамота е, че Canon не са били достатъчно смели, за да поставят на Mark III подвижен екран. Може би пантата се счита за едно прекалено слабо място.

В някои от новите функции на Canon EOS 5D Mark III е неговия Creative Photo button. Той дава възможност на потребителите да изберат Picture Styles, capture multiple exposures и access the HDR shooting режим. В режим на възпроизвеждане натиснете Creative Photo button и ще видите две изображения, рамо до рамо, за да позволи на фотографите да преглеждат, увеличават и сравнявят качеството на снимки с различни експозиции.

Заключение
На хартия EOS 5D Mark III изглежда като много добра камера, но това не може да помогне да не се чувстваме малко разочаровани, че Canon не е добавил основните фактори. Въпреки че надстройките на EOS 5D Mark II са много важни, тази камера изглежда малко извън стъпката, откакто EOS 7D е на пазара още през септември 2009 г. Като цяло ъпгрейдите за 5D Mark III са доста предвидими, например въвеждане на iFCL система за измерване, която се разпространява в целия диапазон на EOS и добавяне на нова система на AF от EOS-1DX. Въпреки това, не можем да пренебрегнем факта, че Canon EOS 5D Mark III предлага много от технологията на водещата камера на Canon в по-достъпен пакет.

Очакваната цена на Canon EOS 5D Mark III в Европа е 3300 евро (без обектив).