Как да използваме LAB Color във Photoshop за премахване на нежелания цветен оттенък от снимките

Как да премахнете нежелания цветови оттенък от вашите снимки с помощта на LAB. В много отношения това става по-просто в LAB цветовото пространство, отколкото ако го правите в нормалното цветово пространство (RGB). Премахването на цветния оттенък и манипулирането на цветовете ще бъде лесно за вас, след като научите малко за това как работи LAB, така че първо трябва да се уверите, че сте разбрали това, което се случва в LAB цветовото пространство. След като разберете как работи LAB, всичко останало ще бъде лесно. 

Конвертиране на изображението в LAB цветово пространство

Първо, вие трябва да конвертирате вашата снимка в LAB цветово пространство. За да направите това, просто натиснете "Edit" от менюто горе във Фотошоп, след това изберете “Convert to Profile.” Когато го направите, диалоговата кутия ще се появи. От падащото меню изберете “LAB color.” Това е всичко за да сте вече във LAB цветово пространство.За сега, вашата снимка изглежда точно същата. Всичко, което сте направили е, че сте променили начина, по който Photoshop манипулира цветовете в изображението.

След това ще трябва да се създадете curves adjustment layer. Има няколко начина да направите това, но ако все още нямате свой собствен начин, просто кликнете върху "Layer" в Top менюто в горната лента, а след това изберете “New Adjustment Layer,” след това" Curves ". Кликнете върху" OK "в полето, което се появява.

Вие ще видите падащо меню в горната част на вашия корекционен слой и текущата селекция ще бъде показана Кликнете върху него и ще видите три възможности "Lightness.": (или L) канал А,  и B канал. Изберете някой канал и преместете леко крайните точки. Ще видите, че вашето изображение се променя драстично и при най-малкото преместване.

LAB означава L канал за осветеността (Lightness), A канал, и B канал. L каналcj стриктно контролира осветеността и ние няма да се работим с него за целите на тази статия. Всички цветове в LAB цветовото пространство е в рамките на канал A и B. A каналът се състои от зелено и магента. Каналът B се състои от синьо и жълто. Хистограмата в двата от тези канали почти винаги изглежда като скок в средата на хистограмата. Защото LAB е такова широко цветово пространство, че има много празно пространство от двете страни на хистограмата. Това празно пространство ни дава възможност да се подобри цвета толкова ефективно в LAB цветово пространство, колкото ни е необходимо.

A каналът е комбинация от зелено и пурпурно. Колкото по-далеч в ляво сте в хистограмата, толкова повече зелено присъства в снимката. И обратно, колкото по-надясно сте в хистограма, толкова повече магента присъства в снимката ви.

В средата на хистограмата е сивия тон без никакъв реален цвят. Той е определен като нула. Како се движите далеч от нулата (сива) точка в средата, се добавя цят. Вляво, цифрите отиват в негативи (чак до -128) и нещата стават по-зелени. Вдясно се движите в положителните числа (към максимум от 127) и нещата стават по-пурпурни (розови).

Хистограмата работи по същия начин и в канал B, само цветовете са различни. В канала B все още имате изходна средна точка на нула, което също е сиво. Но, като се движите наляво по хистограмата към -128, цветовете стават по-сини. Можете да се придвижите надясно към 127, а цветовете стават по-жълти.

Също така имайте предвид, че централната линия на хистограмата минава точно през нулата в центъра на двата канала А и В. Това ще бъде важно за откриване и коригиране на цветните оттенъци.

Лесно е да се идентифицират размиване на цвета в режим LAB. Просто погледнете A или B канал. Ако цветовете са повече или по-малко равномерно разпределени от всяка страна на средната точка на хистограма, вашата снимка, вероятно няма да има размиване на цвета. Но ако стойностите на хистограмата са изкривени от ляво или от дясно на хистограма, вие вероятно имате цветови оттенък. Ето как става това в канали А и Б:

В даден канал, ако цветовете са отместени към левия фланг, ще имате по-зеленикав цвят в своето изображение. Ако те са в дясно, ще имате цвят магента като оттенък.

 

По същия начин, в B канал, ако хистограмата изглежда изместена на ляво, ще имате по-синкав оттенък във вашата снимка. Ако стойностите са в дясно на хистограмата, вашата снимка ще има по-жълт оттенък. По този начин, LAB цветовото пространство прави супер лесно да се определи дали имате цветови оттенък в снимките. Само погледнете в средата на хистограмата и ако цветовете са отместени към една или друга страна, знаете, че имате размиване на цвета или цветови оттенък. Това е важно, тъй като лекото оцветяване на снимката в даден цвят не винаги е видимо за невъоръжено око. Окото ви получава способността да виждате снимката по определен начин и приема, че тя е както обикновено. Например, нека кажем, че вашата снимка е със син цвят оттенък. Когато се отвори канал B, острието показващо цвета е изместено към лявата страна на центъра на вашата хистограма. За да го оправите, просто преместете в правилната посока крайната точка на вашата хистограма повече от лявата крайна точка. Това е толкова просто.

Нека се опитаме да обясним още един пример, да речем, че отворите А канала на една от снимките си, и забелязвате, че стойностите са изкривени от ляво на центъра на хистограмата. Това означава, че най-вероятно има зелен цвят гласове. За да го оправи, просто премествате на дясно крайната точка на хистограмата. Не правете това твърде много, обикновено 3-5 точки ще направят голяма промяна в цвета.

Защо просто не направим това в RGB цветовото пространство?

Вие може да се питате защо трябва да преминем към LAB и не можем ли просто да премахнем цветовия оттенък в RGB? Отговорът, разбира се, е да. Но LAB цветово пространство има предимства, които ви дават по-голяма свобода и възможности..

Първо, защото LAB разделя осветеността – (Lightness) от всички цветови настройки, LAB ви позволява да се определят тези цветови оттенъци без никакво влияние върху осветеността или контраста. Това не е възможно в RGB. Когато се промени червения канал, зеления канал, или синия канал в RGB, вие непременно засягате осветеността.  

Второ, LAB прави по-лесно да се идентифицират цветните оттенъци в снимките. Както видяхте по-горе, просто отваряме A или B канал и да видим дали острието е изместено от единия край на хистограмата. Ако е така, най-вероятно има размиване на цвета. Ако не е, не го пипате. В RGB, трябва да сравнявате каналите на отделните цветове и да видите как един канал се появява в сравнение с другите два канала.

Може би забелязаахте, че цветовете в лабораторията LAB съответстват с плъзгачите в Lightroom или Adobe Camera Raw (ACR), които се използват, за да настроите баланса на белия цвят в картината. Можете да мислите за LAB в тези условия и това може да ви помогне да разберете как цветовете работят заедно. Но с помощта на LAB манипулирането на цветовете предлага някои предимства пред просто задаване на баланса на бялото. От една страна, можете да промените цветовете по-късно в процеса на работа, и не сте принудени да го направите точно най-напред. За друго нещо, можете да се възползвате от слоевете и селекциите във Photoshop в манипулиране на цвят. Въпреки че Lightroom и ACR имат много полезни помощни средства при определяне на баланса на бялото, например със селекторът (малкия капкомер) или стандартните настройки, не е хистограма, за да ви позволи да видите наистина и да разполагате с фина настройка на промените.