Режимите на смесване във Фотошоп

Режимите на смесване във Photoshop предлагат невероятни творчески опции за дизайнери и фотографи, които искат да подобряват качеството на своите снимки. Във Photoshop Blend Mode имате достъп за ефективно прилагане на доста режима на смесване за постигане на естетическо виждане. Режимите на смесване могат да се използват за корекция на цветовете, изостряне, смесване на изображения, сливане, добавяне на драматичен блясък, както и много други креативни ефекти.  

Режимите на смесване на слоевете - Blending Modes могат да произведат множество интересни, понякога дори странни ефекти. И това, което е по-лесно при работа с тях e, че може да бъде приложен дадения режим, или ако не ви хареса резултата да се изтрие, без да се нарушава трайно оригиналния слой. 

Повечето опции на Blend Mode в изскачащото меню (разположено в раздела Layers) в панела Слоеве са същите като тези за Mode на падащото меню в лентата Options. Изключенията са Behind и Clear modes режими, които можете да намерите само в лентата Options, защото те са на разположение за употреба само с инструментите за рисуване и инструментите за редактиране. 

NORMAL

Вие вероятно сте много добре запознати с режима на Normal смесването, защото то е по подразбиране. Този режим позволява на всеки пиксел да се появи в своя собствено неподправено състояние. Другите три режима се използват само при определени обстоятелства. 

DISSOLVE

Ефектите на DISSOLVE /разтваряне/ могат да се видят само със слой, който има настройка непрозрачност на по-малко от 100% - при по-ниска непрозрачност, ефекта е по-интензивен. Ефектът е създаден като позволява някои пиксели от долните слоеве, които са рандомизирани, за да се покажат чрез целевия слой. 

BEHIND

Достъпен е само, когато имате включен инструмент за рисуване, или инструмент за активно редактиране. Типът трябва да бъде rasterized, а Lock Transparency трябва да се изключи от избора. Тя ви позволява да редактирате или да рисува само върху прозрачни области на слоя, като създаде илюзия, че ударите са зад слоя. 

CLEAR

Предлага се само, когато имате включен инструмент за рисуване, или инструмент за активно редактиране. Типът трябва да бъде rasterized, а Lock Transparency трябва да се изключи от избора. Този режим ви позволява да редактирате или рисувате с прозрачност, като че ли дупки са пробити във вашето изображение. 

DARKEN 

Ако пикселите на слоя са по-леки от тези по-долу, по-леките пиксели се превръщат в прозрачни. Ако пикселите на слоя са по-тъмни, те се появяват непроменени. Това е чудесен начин, когато имаме по-тъмен цвят, за наслагване на сканиран текст или линейна графика, защото позволява на белия цвят на хартията да изчезне, като остават единствено тъмните букви или редове. 

MULTIPLY 

Изгаря слой под слоевете отдолу. Режимът на Multiply потъмнява всички цветове, където те се смесват. Ако имате едно изображение, всеки следващ ход създава по-тъмен цвят, сякаш рисувате с маркери. 

COLOR BURN

Потъмнява долните слоеве и ги изгаря с цвят. Увеличава контраста. Смесване с бели пиксели няма ефект. Това е като да се прилага една тъмна боя за вашето изображение. 

LINEAR BURN

Потъмнява долните слоеве чрез намаляване на яркостта. Това е подобно на умножаване, но са склонни да направят части от изображението чисто черно. Смесване с бели пиксели няма ефект. 

DARKER COLOR

При смесване на два слоя, по-тъмния от двата цвята ще се вижда. 

LIGHTEN

Ако пикселите на слоя са по-тъмни от тези по-долу, по-тъмните пиксели превръщат прозрачни. Ако пикселите на слоя са по-леки, те се появяват непроменен. Това е обратното на затъмняване. 

SCREEN

Изсветлява слоя, където той се смесва с пласт отдолу. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. Screen е обратното на Multiply. 

COLOR DODGE

Изсветлява пикселите в слоевете отдолу ги изпълва с цветове от най-горния слой. Това е като избелване на слой. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. 

LINEAR DODGE

(ADD)

Изсветлява долните слоеве чрез увеличаване на яркостта. Той е подобен на екрана, но са склонни да направят части от изображението чисто бяло. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. 

SCREEN

При смесване на два слоя, по-светлия от двата цвята ще се вижда. 

OVERLAY

Умножава тъмните пиксели в най-горния слой и екраните на светлинни пиксели в долните слоеве. Увеличава контраста и наситеността на цветовете. 

SOFT LIGHT

Потъмнява тъмните пиксели и изсветлява светлите пиксели. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиви, а по-леките пикселите светят допълнително. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, режимът потъмнява пиксела. Смесване с черни или бели резултати в по-тъмни или по-светли пиксели, но това не прави части от изображението чисто черно или чисто бяло. Той е подобен на Overlay, но по-мек и по-фин, като блестящ мек фокус върху изображението. 

HARD LIGHT

Умножава тъмните пиксели и изсветлява светлите пиксели. Това е като да грят ярко прожекторите върху изображението. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиви, те изсветляват. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, начина умножава пикселите. Можете да използвате този режим, за да добавите акценти и сенки към изображението. Смесване с черно или бяло ви дава черно и бяло. 

VIVID LIGHT

Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, този режим изгаря (или потъмнява) цветовете чрез увеличаване на контраста. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина Dodges (или изсветляване) цветовете чрез намаляване на контраста. Vivid Light е комбинация от Color Burn и Color Dodge. 

LINEAR LIGHT

Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, този начин на смесване (или потъмнява) цветовете чрез намаляване на яркостта. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина Dodges (или изсветлява) цветовете чрез увеличаване на яркостта. Това е комбинация на Linear Burn и Dodge Linear. 

PIN LIGHT

Заменя цветовете на пикселите, в зависимост от цветовете в най-горния слой. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, начина замества пиксела  с по-тъмни от тези на най-горния слой и не променя по-светлите пиксели. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина замества пикселите, които са по-светли от тези пиксели върху най-горния слой и не се променят пиксели, които са по-тъмни. Pin Light е комбинация от Darken и Lighten и това е полезно за специални ефекти. 

HARD MIX

Подобно на Vivid Light, но този режим намалява цветовете на общо осем - циан, магента, жълто, черно, червено, зелено, синьо, бяло. Въпреки, че резултатите зависят от микса на съществуващите цветове на горните и долните слоеве, този режим обикновено създава силно ефект на постер. 

DIFFERENCE

Произвежда отрицателни, или обърнати, ефекти според стойностите за яркостта на горните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са черни, режимът не променя цветовете на долните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са бели, начина обръща цветовете на долните слоеве. Това може да доведе до странни резултати. 

EXCLUSION

Подобно на DIFFERENCE, но с по-малко контраст и наситеност. Ако пикселите на най-горния слой са черни, режимът не променя цветовете на долните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са бели, начина обръща цветовете на долните слоеве. Средните цветове се сливат, за да създадат сиво. 

HUE

Бленди на яркостта (luminance) и наситеността (hue на цвета) на базовите слоеве с оттенъка (saturation) на най-горния слой. 

SATURATION

Смесване на яркостта и наситеността на долните слоеве с наситеността на най-горния слой. 

COLOR

Смесване на яркостта на долните слоеве с наситеността и оттенъка на най-горния слой. Този режим е идеален за оцветяване на сивата скала (с режим цвят настроен на RGB) изображения, тъй като тя запазва сенките, акцентите и детайлите на долните слоеве. 

LUMINOSITY - Сияйност

Съчетава оттенъка и насищането на долните слоеве с яркостта на най-горния слой. Запазва сенките, акцентите и детайлите от най-горния слой и ги смесва с цветовете на долните слоеве. Осветеността е обратното на Color.