Фоторазходка

"Огън, цвят и фантазия" световно първенство по фойерверки Панагюрище, 2013

В продължение на три дни – 17, 18 и 19 май 2013 година Панагюрище беше център на първото и единствено по рода си за България световното първенство по фойерверки – "Огън, цвят и фантазия". Иван Иванов – един от инициаторите и организаторите на състезанието изказа своето удовлетворение от това, че световното първенство по фойерверки се случва именно в Панагюрище и то е вече факт за България. Това е гаранция за популяризирането на фойерверките като изкуство в страната ни. 

Това беше предизвикателство за мен, тъй като до сега никога не бях снимала фойерверки. Попрочетох тук там как се снима тази феерия от красота и ето резултатите ми от първите ми опити. 

световно първенство по фойерверки Панагюрище 2013

Снимането на фойерверките се оказа не чак толкова лесна работа, както пише по форумите. Всъщност основното е да затвориш блендата на 16 - 18 и да избереш ръчно управление на скоростта на затвора. Задължително е нужен статив и дистанционен спусък. ISO 100 e може би най-добрия вариант за дълти експонации. Тъй като фойерверките са с различна интензивност и продължителност на светене, излитат на различна височина и са с различна големина и височина на изстрелване - трябва да си изберете място, от където да ги заснемете. Аз имах 3 дни на разположение и си избрах 3 различни гледни точки. Едната ми беше твърде далечна, следващата твърде близка, а последната на разстояние почти под фойерверките. Всяка си има своите положителни и отрицателни страни. Просто няма правила. Действаш според ситуацията и много бързо, защото всичко се променя мигновено и трае само няколко минути. Може би най-удачния вариант е да си намерите някое отдалечено хълмче около града с видимост към мястото на изстрелване на фойерверките и да снимате с достатъчно широк обектив предния план на осветения град, за да си настроите фокуса. След това може да заключите фокуса и да чакате да започне шоуто. Ако широкият обектив се окажи не достатъчно широк, за да хванете и най-високите огнени хризантеми, обръщате пейзажната ориентация на обектива и я заменяте с портретна.

Ако обаче искате да снимате отделните красиви огнени хризантеми ви е нужен не чак толкова широк обектив. Времето на експонация зависи от яркостта на светлината и едобре ръчно да определите колко време е необходимо за да направите снимка, която да не е изгоряла, да има добър детайл и да сте уловили характера на събитието!

световно първенство по фойерверки 2013

 

 

Чехия стана победител в първото световно първенство по фойерверки в Панагюрище 2013. Моите първи опити в заснемането на фойерверки не бяха чак толкова сполучливи, но следващата година ще пробвам отново.

Огнени хризантеми над Панагюрище

Ето още мои снимки от красивото шоу, което ни представиха участниците по време на тридневната надпревара! 

А ето и видео от събитието!Биопарк Валенсия

Биопарк Валенсия

Най-големият зоопарк в Европа, получил името ”Биопарк” отваря врати за посетителите на 28 февруари 2008 година. Тук е представена флората и фауната на африканския континент, саваната, субтропичната джунгла, също така представителите на живата природа от някой други части на света.

Особеност на биопарка е пълната липса на клетки в него. Животните са отделени от света на хората не със стъкла и решетки, а с растения, скали и водоеми, което създава невероятен ефект на пълно потапяне в естествения свят. Все едно си сред дивата природа. Животните до такава степен са свикнали с многобройните посетители всеки ден, че изобщо не се притесняват от тях. 

Територията на биопарка е разделена на три основни зони: Екваториална Африка, Мадагаскар и Савана

Площта на зоопарка е 25 декара и в тази площ могат да се видят 4000 броя животни. Биопаркът  е разположен в парк, наречен Parque de Cabecera, на север от градината, по старото течение на река Турия

BIOPARC VALENCIA

Това е ново поколение зоопарк замислен като цяла нова философия. Когато посетителят влезе в тази територия, той се потопява изцяло в хабитатите, които са пресъздадени тук - Савана, Мадагаскар и Екваториална Африка. Тук може да се наслаждавате (практически без бариери) на зрелищни пейзажи, в които различни видове съжителстват така, както биха го правили в естествената си среда.

Основната цел на Bioparc е да насърчава зачитането на животните и да се осведоми широката общественост за значението на защитата на околната среда чрез ангажимент за образование и опазване на животните.

Леопарди,

леопард

лемури, хиени,

хиена

лъвове,

лъвове

жирафи,

жираф

жирафи

крокодили,

крокодил

горили,

горила

носорози,

носорог

хипопотами,

хипопотом

таралежи, щрауси, слонове,

слон

видри ...

видра

всичко съжителстват в тази зоологическа свят, който предлага страхотни изживявания при всеки завой в парка във всяка минута от деня.

Bioparc Валенсия показва голяма част от африканската флора и фауна и различните животни и многоцветни риби

и земноводни видове,

жаба

които живеят заедно.

сурикат

Въпреки това, Bioparc не се ограничава до Африка, тъй като планът е да се разшири през следващите няколко години, за да се посвети част от зоологическата градина на флората и фауната на Югоизточна Азия и Южна Америка.

жирафи

Bioparc е силно ангажиран с устойчивото развитие и опазване. Над 95% от водата която се използва се рециклира както и голям брой слънчеви панели се използват  за подгряване на водата. Много от видовете в зоопарка са включени в европейските програми за развъждане и опазване. Основните цели на Bioparc включват повишаване на осведомеността на посетителите относно грижата и уважението към околната среда.

леопард

Bioparc Валенсия е безгранична природа в рамките на град Валенсия - едно екзотично място, където с удоволствие ще се насладите, откриете, разберете и се научите да цените дивия свят.

Може да разгледате още снимки от парка тук!

Водопадите Игуазу в Аржентина

Второ световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

Второ световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

"Огън, цвят и фантазия" - Панагюрище 2014

Победител във второто световно първенство по фойерверки в гр. Панагюрище е отборът на Финландия, който спечели най-много гласове от журито, а също и най-много овации от публиката. Въпреки капризите на времето в трите поредни вечери жителите и гостите на града станаха свидетели на красивата нощна феерия, сътворена от участниците в състезанието. Насладете се и вие на красивите огнени хризантеми!

Световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

Второ световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

Второ световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

Второ световно първенство по фойерверки - Панагюрище 2014

Световно първенство по фойерверки, фойерверки, цвят и фантазия

 

Световно първенство по фойерверки, фойерверки, цвят и фантазия

Още снимки от "Огънцвят и фантазия" - Панагюрище 2014

 

   
     


Доломитите - Италия

Courtesy of www.AirPano.com

Най-красивите места в света

Скоро попаднах на един руски сайт - www.airpano.ru, където наистина бях впечатлена от красивите панорами, които авторите бяха заснели и публикували. Имаш усещането, че ти самият си там и гледаш тази красота със собствените си очи! Снимките са направени от вертолет. Погледнете Ниагарския водопад от птичи поглед! Може да погледнете мястото и от 500м височина. 

Ниагарският водопад • 360° Аэрофотопанорама

Погледнете от високо и Великата китайска стена! Eдва ли някога ще отида но това място, но гледайки панорамата сякаш за минути прелетях над Китай. Заснета по този начин и поднесена на зрителя като един виртуален тур, разходката над и около Великата китайска стена предизвиква преклонение пред този народ!

Авторите на тези прекрасни виртуални пътешествия из най-красивите места на света заслужават само адмирации и благодарност за перфектната професионална работа, която са свършили, за да ни позволят да се разходим и ние из тези красиви кътчета на света!

Древният град Петра - Йордания Исландия