Новини

Други новини от света на фотографията

Google Image Search - за и против новия начин на търсене на изображения в Интернет

Търсене на изображения в GoogleGoogle наскоро усъвършенства своята услуга за търсене на изображения. Обновената версия на Google Image Search дава възможност с новия интерфейс картинките да се показват заедно с техните метаданни (подробна информация за изображенията) директно, без фоново зареждане на уеб страницата, в която са публикувани. Останалите изображения, свързани със заявката, се показват отгоре и отдолу на избраната картинка. Превключването между изображенията става и с помощта на клавиатурата.

Новият интерфейс е по-удобен и по-бърз за потребителите на Google, но как стои въпросът с изображенията, защитени с авторско право? Снимката може да се отвори в голям размер без зареждане на съдържанието на сайта-източник. Ако потребителят иска да влезе в сайта, в който се намира картинката, може да направи това чрез блока с метаданни, разположен вдясно, но ако му трябва само картинката, може да си я вземе директно без изобщо да зарежда сайта – източник, на който може би да стои надписа, че изображението е със запазени авторски права. Кой го е грижа за автора на снимката.....  Става така че Google Images се превръща в един огромен сайт за изображения, които всеки може безпроблемно да си открадне. Защо човек да плаща за дадена снимка, като може да си набави безплатно и то по толкова лесен начин!

Ето и коментарите по тази гореща тема през последния месец: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2013/01/faster-image-search.html

 

Nikon се ориентира към производство на фотоапарати с операционна система Android

През октомври миналата година Nikon пусна на пазара първия си цифров фотоапарат, работещ под  операционната система Android 2.3 Това е фотоапарата Coolpix S800C. Резултатите от продажбите му са показали големия интерес от страна на купувачите. Именно затова Nikon са сключили лицензионно споразумение с Microsoft за използването на Android и в следващи фотоапарти на компанията. Вероятно това споразумение ще даде началото на нова серия от фотоапарати, а може би не е далече времето, когато ще видим първия огледално - рефлексин фотоапарат, работещ под управлението на Android и ще може директно да се споделят направените от фотоапарата снимки в социалните мрежи. Microsoft и Nikon имат дълга история на сътрудничество помежду си - казва David Kaefer, генерален мениджър на интелектуалната собственост за лицензиране на Microsoft. Според неговите думи - Microsoft е горд да си сътрудничи с лидера в дигиталната фотоиндустрия и да лицензира технологията Android в полза на клиентите на Nikon.

Повече информация по темата може да прочетете на сайта: www.microsoft.com/iplicensing 

Stefanovaart вече и във Фейсбук!

StefanovaartПрез последните няколко години Фейсбук стана мястото и платформата, чрез която доста хора общуват, рекламират, творят и намират нови приятели и съмишленици.  Рреших да направя реклама на своя сайт и във Фейсбук. По този начин се надявам всичко, което публикувам да достигне до повече хора и така той да стане по-полезен за хората, обичащи фотографията. Във Фейсбук ще имате възможност по-ледно да коментирате статиите, снимките и фотопътеписите и да изказвате своето мнение за тях. Нека всички, които намират сайта ми за интересен и полезен да го харесат и във Фейсбук страницата ми.

Stefanovaart

Нов формат за изображения - JPEG-HDR

Според Cnet.com, компанията Dolby е решила да въведе предимствата на HDR формата на масовия пазар. На Световния мобилен конгрес в Барселона тя представи нов формат за снимане, наречен JPEG-HDR. Той използва специален алгоритъм, за комбинирне на много снимки с различни експозиции, като след това полученото HDR изображение може да бъде превърнато в един JPEG файл.

Обикновените JPEG файлове имат капацитет от 8 бита данни за цветовата стойност за всеки пиксел, или общо 256 нива на осветеност, които разделят яркото от тъмното. JPEG-HDR ще може да съхранява над 20 бита данни.
 
Вие се нуждаете от специален софтуер, за да видите всички подробности на изображението HDR. Но без него, можете да видите JPEG файла, изграден от HDR данните, заяви Jean-Marc Matteini, старши директор по маркетинга в Dolby.  JPEG-HDR може да се справи с 20-бита или повече, а 20-битова дълбочина е достатъчна за 16 F-стопа динамичен обхват, който е това, което човешкото око може да види, казват от Dolby.
 
Докато всички ние ще можем да отваряме въпросните JPEG-HDR файлове в обикновена програма за изображения, за производителите на фотоапарати и софтуер това няма да е толкова лесно. Dolby ще лицензират кодиращата технология, така че въпросните производители да си плащат, за да я използват.
 
Източник: Cnet.com

Още една моя наградена снимка през 2012

Фотоконкурсът Digital Nirvana Kalakaar 2012 приключи и вече са известни победителите. Аз участвах с една моя фотография - "Magic of morning" в раздела "Light up my world" и съм спечелила второ място в категорията. Снимката е от язовир Широка поляна и е една от най-красивите снимки, които съм направила до сега. Може да видите и останалите 30 наградени снимки в този международен фотоконкурс за любители фотографи - Kalakaar2012Winners .

Ето и моята наградена снимка

Magic of morning

 

Изложби

Годишната изложба на фотографска задруга Пловдив гостува в гр. Панагюрище от 16.01 до 16.02.2016 г.

За първи път годишната изложба на фотографска задруга Пловдив ще гостува в град Панагюрище. Тя е петата поред и в нея ще видите много разнородни стилове от фотографското изкуство - красиви пейзажи, портрети, архитектура, макро, природа и др. Всеки от членовете на сдружението ни е любител - фотограф, който вижда света около него по различен начин от останалите хора. Всяка красива гледка, нежно цвете,  архитектурна забележителност или усмивката на малкото дете ще ни накарат да вземем фотоапарата и да запечатаме видяното, за да го покажем и на други хора, или да го споделим с тях! Членовете на нашето сдружение имат най-различни професии, но всички сме омагьосани от фотогафското изкуство и то е станало едно от най-важните и красиви неща в живота ни.

В края на всяка календарна година стана традиционна изложбата ни в Гранд хотел Пловдив!

Ето, че след няколко дена изложбата ще бъде експонирана и на територията на град Панагюрище!

Заповядайте на откриването на 16 януари 2016 г. от 16:30 часа в изложбената зала на Историческия музей!

Очакваме Ви!

Разгледайте и сайта на нашето сдружение - www.fzplovdiv.com

Моята първа фотоизложба!

Покана за изложбата Приказно докосванеЗдравейте, приятели!

След едногодишно канене и отлагане най-после намерих време да подбера, да отпечатам и организирам своята първа фотоизложба. Не било лесна работа да сътвориш едно такова събитие. Трябват пари, трябват спонсори, трябват приятели и разбиране от близки, колеги и другари по съдба! За да се състои тази изложба основна заслуга имат моите приятели, които постоянно ме караха да я направя, но аз все не бях уверена, че е дошъл момента за това. След като от началото на тази година получих няколко признания в няколко конкурса, в които участвах с мои снимки реших, че мога да покажа и на хората, които не знаеха за моето увлечение по фотографията какво съм сътворила през последните 3 години. Снимките, които ще видите в изложбата са само от България, защото ние имаме уникална и красива природа, с каквато малко страни в света могат да се похвалят. Ограничила съм се само в пейзажи, защото именно пейзажната фотография е типа фотография, който за сега мисля, че владея няй-добре. Снимала съм и портрети и макро и разни други неща, но пейзажите са основното ми занимание или хоби, което с най-голямо удоволствие практикувам! Скитането из красивите места с фотоапарат в ръка ме зарежда с енергия и красота! Дано с тази изложба да успея да докосна сърцата Ви и да Ви направя съпричастни към моите преживявания на всички тези места, които съм заснела и споделила с Вас!

Искам да изкажа моята огромна благодарност на Арт клуб "Асарел", който ме подкрепи в тази моя първа изява и на община Панагюрище, която предостави пространството, на което ще бъде експонирана изложбата. Заедно с моите 40 фотографии ще видите и 10 картини на художничката и поетеса Лушка Кочева и искрено се надявам посетителите на тази съвместна проява да останат доволни от видяното на изложбата, която сме нарекли

"Приказно докосване"

Заповядайте! Очакваме Ви!

 Фотоизложба Приказно докосване

Наградите от онлайн фото конкурса България - атрактивна туристическа дестинация

Провеждащият се вече за шеста поредна година онлайн фото конкурс България - атрактивна туристическа дестинация завърши с изложба и награждаване на победителите. От 14:00 часа на Терменал 1 на летище София бяха показани подбраните 30 фотографии и бяха връчени наградите. На церемонията присъства и заместник министъра на икономиката - Бранимир Ботев с ресор Туристическа политика. Той с кратко слово пред присъстващите обясни колко важен за България е туризма. От него се формират над 14% от брутния вътрешен продукт на страната ни. Изложбата от 30 фотографии ще посреща и изпраща пътниците не само на софийското летище. Изложбата в рамките на една календарна година ще гостува на всички летища в България. 10 от участниците във фотоконкурса получиха поощрителни награди - ваучер за туристически пакет в различни кътчета на страната ни. Други участници получиха ваучер за безплатен онлайн курс по фотография. 

Заместник минитър Бранимир Ботев лично награди всички отличени фотографи. Класиралите се на първите три места получиха по едно произведение на изкуството, статуетка, грамота, луксозно издание на албума "България от птичи поглед", туристически пакет за двама, рекламни подаръци и др. 

 • Първа награда спечели Мирослав Момински със своята снимка "Спряло време" от с. Гела в Родопите.
 • Второ награда получи Красимир Матаров със снимката си "Дяволски мост".
 • Трета награда беше за моята снимка от село Аврамово - "Есен в Родопите".

Събитието беше отразено на живо от екипа на канал 3. Eто и няколко кадъра от откриването на изложбата и връчването на наградите!

   
     
     

автор на фотографиите: Тодор Стефанов

Откриване на моята фото изложба "Капка вода – миг живот” в Стара Загора

Фото изложба Капка вода - миг животВ 17:30 часа на 22.03.2013 г. беше открита втората моя фотоизложба. „Капка вода – миг живот” е  посветена на Деня на водата 22 март и 2013 – Международна година на водното сътрудничество. Тя ще остане във фоайето на община Стара Загора до 5 април. В нея съм представила 26 пейзажни фотокартини, основно от България и няколко от Хърватия. Освен красивата природа, във всички тях присъства водата като свързващ елемент. Могат да се видят магически пейзажи от язовир „Широка поляна”, яз. „Доспат”, яз. „Тополница”, яз. „Братаница”, Плитвичките езера в Хърватия и др. Надявам се тази красота да накара хората да се замислят над ценността, която представлява водата за живота на човечеството. От името на организаторите на фото изложбата - община Стара Загора, приветствени думи отправи Диана Атанасова - началник отдел „Култура и туризъм“. Изложбата ще е с благотворителен елемент. 30% от приходите от откупките на фотосите ще бъдат дарени на Сдружение ХепАктив - http://www.hepactive.org/. Цената на всяка фотография ще бъде 55 лева. Дарените средства ще бъдат използвани при организирането на групи за взаимопомощ и за създаването на информационни материали за болестта хепатит.

На 22 март по предложение на ООН от 1993 г. насам се отбелязва Световният ден на водата. Водата не е обикновен търговски продукт, а ценно наследство, което трябва да бъде опазвано. Въпреки, че две трети от планетата Земя е заета от вода, много малка част от тази вода е достъпна за и годна за пиене. Тази година денят на водата се посвещава на темата за Международното водно сътрудничество.

Целта е да се насърчи сътрудничеството в области свързани с водата. Достъпът до вода може да доведе до конфликт, но може и да е причина за сътрудничество и взаимопомощ. Управлението на водите и снабдяването с питейна вода може да помогне за преодоляване на културни, политически и социални напрежения, може да изгради доверие и социален мир между различните групи, полове, общини, региони или държави.

Всеобщият достъп до ефективни услуги на водоснабдяване може да допринесе за намаляване на бедността и до подобряване на условията на живот и шансове за образование.

Надявам се изложбата да се хареса на жителите и гостите на град Стара Загора.

Ето и снимки от откриването!

фото изложба Капка вода - миг живот  фото изложба Капка вода - миг живот  
 фото изложба Капка вода - миг живот      
 Откриване на фото изложбата Капка вода - миг живот откриване на изложбата   
  откриване на фото изложбата  Откриване на изложбата  

Очаквайте оригинала на златното съкровище отново в Панагюрище от 13 април до 16 май 2013 г.

Панагюрското златно съкровище - фиалатаЗа втора поредна година оригиналът на най-известното българско съкровище ще се завърне в Панагюрище. С дарение от "Асарел-Медет"АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков миналата година беше изграден трезор в двора на Исторически музей гр. Панагюрище, отговарящ на всички изисквания, за да може всяка година оригинала да се завръща в родното си място. Само за първите два дни след откриването на 16 април 2012 г. около 1500 жители и гости на Панагюрище се любуваха на знаменития шедьовър от IV - III в. пр. Хр. В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори и на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Витрините, които са от бронирано стъкло, са проектирани и изработени в Германия и представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Залата - трезор в Историческия музей гр. Панагюрище

Информационната зала към трезора е оборудвана с модерни мултимедийни устройства, чрез които посетителят може да получи по-детайлна информация за Панагюрското златно съкровище, откривателите, дарителите и изпълнителите на проекта. В залата е изложена и „пътната карта на съкровището”, на която са отбелязани гостуванията на тракийското злато в музеите на над 40 града по цялото земно кълбо. Там допълнително ще бъдат разположени още три витрини от бронирано стъкло, които да гарантират сигурността при бъдещи гостувания на други особено ценни шедьоври от българското и световното културно наследство.  

Панагюрско златно съкровище - ритон с глава на елен

През 1949 г. братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи в местността Мерул на около 2 километра от града тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4 век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а след това в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с  ества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило целия свят и е видяно от милиони хора. 

Заповядайте и Вие в Панагюрище, за да видите това световно признато българско богатство!

Освен трезора, можете да разгледате и богатата музейна експозиция на Историческия музей в гр. Панагюрище, която включва: 

 • Каща - музей Райна Княгиня 
 • Дудекова къща
 • Тутева къща
 • Лекова къща
 • Хаджидимитрова къща
 • Дринова къща
 • Духовникова къща
 • Улица на Занаятите
 • Експозиция Априлско въстание 1876

Панагюрското златно съкровище

Пътуващата изложба “България – атрактивна туристическа дестинация” посреща гостите на българското черноморие през летните месеци

Седмата пътуваща фото изложба “България – атрактивна туристическа дестинация” продължава своя път. През летните месеци на 2015 година тя ще посреща хилядите гости пристигащи на Летище Бургас за втора поредна година, следваща спирка на изложбата е Летище Варна за четвърта поредна година. 

Хилядите български и чуждестранни пасажери на пристигащите през лятото полети на летища Бургас и Варна, ще бъдат посрещнати от снимките включени в изложбата. Те ще могат да се полюбуват и насладят на красивите кътчета от нашата страна запечатани в снимките. Това е една по - различна форма за популяризиране на туристическите атракции, природните ни забележителности, бит и култура. 

 

Изложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“ дава възможност да се повиши интереса към страната ни и нейните забележителности, а авторите на снимките – получават възможност да споделят своята гледна точка и да получат признание. Според статистиката ще видят изложбата над един милион пътници за летния сезон на двете летища. 

 

Всички имат шанс да се включат в онлайн фотоконкурса “България – атрактивна туристическа дестинация”, като до – 9 септември 2015 год. ни изпрати снимки на любимо място, обичаи, бит, културни и исторически забележителности.

 

Репортаж от откриването на изложбата "Приказно докосване" - 10.12.2012

откриване на изложбата Приказно докосване в ПанагюрищеЕто, че изложбата вече е открита! След множество притеснения и трескава подготовка, въпреки студа и неудобния ден и час за хората, които не са от Панагюрище, на откриването присъстваха много почитатели на живопистта и фотографията. Колежката Лушка Кочева беше подредила 10 свои платна, които създадоха топло настроение в студената зала. Моите 41 пейзажа ме върнаха към моментите, в които съм заснела всеки един от тях. Всяка една фотография, експонирана в залата беше свързана с красиви преживяни моменти и незабравими спомени. Надявам се творбите ни да са докоснали хората, които бяха дошли на откриването и всеки един от тях да се е почувствал поне за малко докоснат от приказното настроение от тази изложба. Искам да изкажа още веднъж благодарността си на колегите фотографи от фотозадруга Пловдив, които въпреки неудобното време и ден и въпреки студа пристигнаха първи на изложбата, та дори някои от тях бяха успели да се разходят и до Панагюрските колонии и да направят по няколко красиви кадъра! Мисля, че изложбата се хареса на посетителите, защото още по време на откриването бяха откупени 7 фотографии. Доста от пейзажите, които изложих са от околностите на гр. Панагюрище и това накара всеки да види с други очи красивата природа около своя град и околностите му. Изложбата беше открита от Магдалена Македонска, представител на община Панагюрище и отговаряща за сектор Култура. Изложбата е благотворителна и се надяваме със средствата, които ще съберем да помогнем на едно малко дете, което се нуждае от операция - 30% от приходите от продажби ще бъдат дарени за лечението на Божидар Атанасов, който страда от очно заболяване и трябва да бъде опериран в Чужбина. 

Ето и малко репортажни снимки от откриването. Автор на фотографиите е Нина Дееничина.

 

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в ПанагюрищеЕто и още снимки от събитието, предоставени ми от колегата - фотограф Трифон Трифонов от Фотозадруга Пловдив!

Магдалена Македонска откри изложбатаГостите при откриване на изложбатас Гери и Томи Наплатанов

 с Петер - Николай Мотичкагостите на откриването на изложбата
гостите на откриването на изложбата Приказно докосванес колегите - фотографи от Панагюрище - Нина Дееничина и Костадин Костадинов

Седма годишна изложба на фотографска задруга Пловдив

За седма поредна година заедно с членовете на фотографска задруга Пловдив подредихме своята годишна изложба. Тази година мястото е Дом на културата "Борис Христов" град Пловдив. Сред изложените фотографии има много различни стилове, такива, каквито са и самите членове на сдружението.

Откриването беше в 17 часа в просторното светло фоайе на дома, където се бяха събрали доста почитатели на това невероятно изкуство. Другари по съдба – заразени от една обща "болест" и радост – фотографията.

Ако имате желание може да разгледате изложбата до 16.12.2017 година.

Входът е свободен!

Заповядайте!

Фотографска задруга Пловдив

Разгледайте още снимки от откриването


ФОТОИЗЛОЖБА „ЯЗОВИРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

Всичките 50 номинации от фотоконкурса "Язовирите на България" ще се включат в голяма столична изложба, която ще се организира в националния музей „Земята и хората” от 17 до 23 март 2014 г. по случай Световния ден на водата.

Победителите във фотоконкурса „Язовирите на България” ще станат известни на 22 март – световния ден на водата на специална церемония по награждаването. Победителите ще се изберат с тайно гласуване на журито. Предвидени са първа, втора и трета награда на експертното жури както и една специална награда на посетителите, която ще се определи от гласуване на място в националния музей „Земята и хората”.

Номинираните фотографии ще бъдат публикувани на сайта www.waterbridge.info, както и на сайтовете на сдружение „Аз обичам водата” www.zavodata.com и „Българска Асоциаиця по водите” http://www.bwa-bg.com.

ЧЛЕНОВЕ на журито са:

 • 1.Инж. Иван Иванов, - Председател на Българска асоциация по водите - съорганизатор на Фотоконкурс „Язовирите на България“
 • 2.Чавдар Начев, - Директор на Национален музей "Земята и хората"
 • 3.Ирина Савина, - Зам. кмет „Инвестиции и строителство”, Столична община
 • 4.Проф. д-р инж. Димитър Тошев, - УАСГ, Хидротехнически факултет, Катедра Хидротехника
 • 5.Адв. Владимир Стратиев, - Експерт във водния сектор, фотограф
 • 6.Диян Тунджев, - Управител на „Мегалан“ ООД, с верига копирни центрове „Мания Принт“
 • 7.Сергей Антонов, - Фотограф за информационния сайт www.offnews.bg , медиен партньор

Медийни партньори на събитието са: Be Shared, БТА, БНР с Радио София, OFFNEWS.BG,Stroiinfo.com. Очакваме потвърждение от БНТ.
Фотографиите за фотоизложбата "Язовирите на България", която ще се състои от 17 до 23 март в музея "Земята и хората", ще бъдат отпечатани с любезното съдействие на „Мегалан“ ООД, с верига копирни центрове „Мания Принт“.

Повече информация за събитието вижте на официалния сайт www.waterbridge.info

Фотографска задруга Пловдив с две изложби в Стария град

Фотографска задруга ПловдивЗа първи път "Нощта на музеите" се провежда в град Пловдив на 30 септември 2005 година. От тогава всяка следваща година мероприятията, съпътстващи това събитие непрекъснато се увеличават. „Нощ на музеите и галериите - Пловдив" постепенно става едно от най - значимите и посещавани събития. В деветото издание ще намери място и фотографията, като едно от най-масовите изкуства. Фотографска задруга Пловдив ще се представи с фотоизложбата "Моят Пловдив", която ще бъде експонирана в къщата на Верен Стамболян. Изложбата ще може да бъде посетена от 20 до 24 часа на 20 и 21 септември. Втората изложба на фотозадругата "Заедно в Пловдив" ще бъде експонирана на същото място на 25 септември. И двете изложби ще останат отворени за посещения в рамките на един месец.

Целите, които са си поставили фотографите от задругата са: да съдействат за развитие и популяризиране на фотографията и фотографските умения и знания на членовете си, защита на авторските им права, организиране, съдействие и реализация на разнообразни фотографски и културни мероприятия – изложби, конкурси, пленери и други, за популяризиране на фотографията, подпомагане на творческите инициативи, идеи и проекти на членовете на сдружението.

Обединени от тези свои цели те непрекъснато усъвършенстват и допълват своите умения и знания, за да радват хората с творчеството си!

Посетете изложбите и се насладете на красивите фотографии на членовете на фотозадругата!

Изложба на фотографска задруга Пловдив

Фотоизложба "Фонтаните в България"

Фонтаните в град ПанагюрищеОфициалното награждаване на националния фотоконкурс "Фонтаните в България" ще се състои на: 22.03.2017 година - световен ден на водата от 16:00 часа в УАСГ - централно фоайе. 

По регламент във фотоизложбата "Фонтаните на България" получиха право да участват 50 фотографии - 10 номинирани от онлайн-публика и 40 - номинирани от уважаемото жури в състав: 

 • ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО: инж. ИВАН ИВАНОВ, председател на БАВ – Българска асоциация по водите 
 • доц. д-р инж. БОРИС ЦАНКОВ - зам.-ректор по развитие и информационни технологии – УАСГ,  Хидротехнически факултет 
 • ИВО ТОДОРОВ - Писател, журналист, продуцент на предаването „ДНЕС“ по Bulgaria ON AIR 
 • ЛИЛИЯ ЙОТОВА - Фотограф, председател на Асоциация на професионалните фотографи 
 • ЦВЕТЕЛИНА ЧОБАНОВА - търг. директор на Юроком 2000 

Победителите във фотоконкурса са избрани след разпечатване на 50-те номинирани фотографии и тайно гласуване на журито. 

Фотографиите победители ще станат известни на официалната церемония за награждаването. 

Наградите във фотоконкурса „Фонтаните в България“ се осигуряват от Министерство на околната среда и водите и Предпиятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС 

Фотоконкурсът "Фонтаните в България" се осъществи с подкрепата на: Асоциация на професионалните фотографи, копирни центрове "Мания Принт" и  "ЮРОКОМ 2000"

Фотоизложба "Капка вода - миг живот" в Стара Загора

Скъпи приятели,

Имам удоволствието да Ви поканя да бъдете сред гостите на откриването на втората моя фотоизложба "КАПКА ВОДА - МИГ ЖИВОТ", която се организира от община Стара Загора по случай международния ден на водата - 22 март.

Изложбата ще бъде официално открита в 17:00 часа на 22.03.2013 г. във фоайето на общината.

Ще се радвам да бъдете сред моите гости!

Очаквам Ви!

Фото изложба "Капка вода - миг живот"

Фотоизложба "ПАЛИТРА"

Скъпи приятели,

Заповядайте на откриването на моята трета самостоятелна фотизложба, която съм нарекла "ПАЛИТРА". В нея съм подбрала кадри, в които присъства цялото многообразие от цветове, които природата е сътворила. Изложбата представлява една наистина цветна палитра, в която се надявам и Вие да се потопите с удоволствие и да успеете да усетите магията на фотографията.

Ще видите слънчевите усмивки на слънчогледовото поле, всички красиви нюанси на лилавото в една огряна от мистична светлина лаванулова нива, красивите нюанси на зеленото, в горските полянки и невероятните тюркоазени цветове на Плитвичките езера и водопади. Ще се насладите на алените макове и красивата синева на морето и небесния простор.

Елате и разгледайте тази красива феерия от цветове в деня на откриването или до края на месец декември 2014 година!

Очаквам Ви с нетъппение!

Заповядайте! 

Фотоизложба "Приказно докосване"

Здравейте приятели! Тъй като много от Вас няма да имат възможност да разгледат моята фото изложба, реших да направя един електронен вариант на събитието.

Фотоизложба "Приказно докосване" /Exhibition-Fairy-Touch/

 Фотоизложба Приказно докосване

Фотоизложба „ИЗБРАНО“ от 5 Международни Фото Салони под патронажа на FIAP


След представянето на избрана селекция от 41 фотографии от Първи МФС „ПЛОВДИВ“ на Фотоваканция '14, на 16.10.2014г. в 18,00 часа в гр. Пловдив в Галерията на Дружество на пловдивските художници, етаж 2, заповядайте на поредната фото изложба, организирана от МФС Пловдив.

„ИЗБРАНО“ от 5 Международни Фото Салони под патронажа на FIAP.

МФС Пловдив с подкрепата на Фотографска Академия Янка Кюркчиева, Фондация „Трейман“ и „Рефлекси“ ООД представя:

1.      Международен Фото Салон „ПЛОВДИВ“ 2014;

Всички фотографии на Марко Бартолини от Италия - най-добре представилия се автор в салона;

Двамата най-добре представили се автори от България – Александър Иванов от Пазарджик и Стоян Илиев от Пловдив;

Наградените фотографии на българските участници – Минко Михайлов, Евгени Генчев, Димитрина Андреева и Красимир Матаров;

Фотографии на останалите 15 български автора, включени във финалната селекция на МФС Пловдив 2014г. – Анастас Търпанов, Антоанета Обретенова, Артин Шахбазян, Веселин Малинов, Вили Тодорова, Георги Георгиев, Димитър Лазаров, Мариана Стефанова, Младен Миланов, Петко Йончев, Ралица Бялкова, Светлана Бекярова, Стефан Стефанов, Цончо Балканджиев и Юлий Василев.

2.      Световна купа на FIAP “Приятелство и Солидарност” 2014 - българската селекция спечелила бронзов медал. 

     С подкрепата на НСФА Янка Кюркчиева.

3.      Международни Фото Салони „МУЗИКА В ОБЕКТИВА“ - избрана селекция от НСФА Янка Кюркчиева.

4.      Международни Фото Салони „ДИВОТО“ - избрана селекция от НСФА Янка Кюркчиева.

5.      Международни Фото Салони „ФОТОВАКАНЦИЯ“  избрана селекция от Фондация „Трейман“.

Изложбата ще бъде експонирана от 16.10.2014г до 31.10.2014г.

Зяпавядайте!

Нов софтуер

На 21 април 2015 г. излезе новата версия на Lightroom

Lightroom CCС новата версия Lightroom CC може лесно да създавате реалистични или сюреалистични изображения с изключително висок контраст. С функцията за сливане в HDR изображение можете лесно да слеете няколко изображения, заснети с различни експонации, в едно изображение с висок динамичен обхват. 

Имате възможност да създавате елегантни слайдшоута с помощта на статични изображения, видеоклипове и музика, както и професионални ефекти като панорамно придвижване и мащабиране. 

Можете да изтегляте изображения от Lightroom в Adobe Voice и Slate на вашия iPad или iPhone, за да създавате визуални истории и анимирани видеоклипове. 

Технологията за сливане на изображения позволява да сливате няколко изображения, включително необработени файлове, в едно панорамно изображение. 

Имате възможност да представяте творчеството си в по-елегантни, интересни и интерактивни уеб галерии. Новите шаблони на галерии, съвместими с HTML5, работят с най-големия набор от браузъри за настолни и мобилни устройства. 

Имате повече контрол при филтриране - Ще можете прецизно да контролирате частите от изображението си, върху които се прилага градуиран или радиален филтър. Вече можете да използвате четка, за да редактирате маската на филтъра, като добавяте и премахвате ефекти от филтъра, когато пожелаете. 

Ще можете да споделяте творчеството си - Публикувайте уеб галерии с Lightroom. Получавайте мнения за вашите снимки, започвайте дискусии и други – всичко това от Lightroom на мобилното ви устройство или настолен компютър. 

Изцяло обновената функция за изрязване на iPad и iPhone позволява бързото коригиране, подравняване и автоматично изправяне на снимките.

Изтеглете пробната 30 дневна версия на софтуера Lightroom CC

 

 

План за фотография в Creative Cloud (включва Lightroom CC)

Lightroom 6

Lightroom 5

Lightroom за Mac, PC, iPhone, iPad и устройства с Android

   

Използвайте пълните възможности на Photoshop CC

   

Синхронизирайте снимки както на настолни компютри, така и на други устройства

   

Импортирайте снимки от мобилни устройства автоматично

   

Редактирайте необработени файлове на мобилни устройства с функцията за Smart Previews (Интелигентни предварителни изгледи)

   

Бъдете винаги в крак с последните новости във фотографията от Adobe

   

Споделяйте снимки чрез уеб галериите в Lightroom в интернет

   

Получавайте мнения в споделените галерии в Lightroom

   

Изрязвайте и комбинирайте изображения на мобилни устройства с Photoshop Mix 

   

Възползвайте се от директен достъп до вашите снимки в Lightroom от приложенията за разказване на истории Adobe Voice и Slate

   

Осъществявайте достъп до снимките си в Lightroom от постоянно нарастващ списък с партньорски приложения и услуги

   

Учете нови неща от библиотека с видеоклипове с въвеждащи курсове

   

Създавайте лесно HDR изображения

 

Създавайте панорамни сцени с невероятни гледки

 

Възползвайте се от по-бърза работа

 

Намирайте лесно снимките на конкретни хора с разпознаването на лица

 

Създавайте видео слайдшоута, които включват изображения, музика и ефекти

 

Създавайте базирани на HTML5 уеб галерии

 

Упражнявайте повече контрол при филтриране с четката за филтри

 

Споделяйте лесно снимки онлайн чрез социални мрежи като Facebook, Twitter и Flickr

Премахвайте нежелани елементи от сцената с Advanced Healing Brush (Четка за усъвършенствано премахване на белези)

Изправяйте изкривените изображения с инструмента Upright (Изправяне)

Създавайте винетиране извън центъра и други с инструмента Radial Gradient (Радиален градиент)

Получавайте малки файлове на пълноразмерните изображения със Smart Previews (Интелигентни предварителни изгледи)

Видео слайдшоута

Споделяйте вашата работа в елегантни видео слайдшоута

Конвертирайте в черно-бели изображения с прецизен контрол

Увеличавайте детайлността при осветяванията и сенките

Организирайте снимките по местоположение или начертайте снимков маршрут

Правете повече с видеофайловете, включително улавяне и редактиране на кадри от клипове

Публикувайте видеоклипове директно от Lightroom

Получавайте пробни изображения, за да видите как ще изглеждат отпечатани 

Лесно споделяйте снимки онлайн

Получавайте естествено изглеждащи резултати от изображения с високи стойности на ISO чрез първокласното намаляване на шума

Лесно определяйте често срещани проблеми с образите като изкривяване и хроматичната аберация

Лесно добавяйте водни знаци към вашите снимки

Импортирайте снимки директно от камера със споделена връзка

Лесно коригирайте перспектива

Лесно добавяйте зърнест ефект към изображенията, за да имитирате вида на лента

Коригирайте специфични области от дадена снимка с четката за локална корекция

Възползвайте се от по-висока производителност с 64-битовата поддръжка

Автоматично коригирайте няколко изображения едновременно с опцията за пакетно обработване

Експериментирайте свободно в среда, която позволява обратими редакции

Преглеждайте, оценявайте и сравнявайте изображения ефективно

     

 

Нови и подобрени функции на Adobe Photoshop CC 2018

Photoshop2018Adobe Photoshop CC 2018 e нова версия на програмата за обработка на растерни графики. Поддържат се много графични формати. Adobe Photoshop ви позволява да създавате нови изображения и да ги редактирате. Photoshop се използва за създаване на фотореалистични изображения, за работа с цветни сканирани изображения, ретуширане, коригиране на цветовете, колаж, трансформация на графики, разделяне на цветовете и т.н. Adobe Photoshop има всички методи за работа с bitmap, с пластове и очертания. Програмата е безспорен лидер сред професионалните графични редактори, благодарение на най-широките възможности, висока ефективност и бързина на работа. Adobe Photoshop предоставя всички необходими инструменти за корекция, редактиране. 

Ето и новите и подобрени функции на новата версия от 2018 година: 

 • Подобрено управление на четките. Променете местоположението на четките и ги съхранявайте по удобен начин. С помощта на функцията "плъзгане и пускане" можете да промените реда на елементите, да създадете папки (включително вложени), да промените скалата за преглед на хода на четките, да превключвате между режимите за преглед и да запазите предварително създадени комплекти четки с посочване на непрозрачността, интензивността, наслагването и цветните свойства.
 • Увеличете производителността при работа с четки. Не губете допълнително време поради закъснения при работа с четки. Сега ще забележите значително подобрение в производителността, особено при работа с големи документи и големи четки.
 • Достъп до снимки на Lightroom. Изтеглете снимки от облачните услуги Lightroom Cloud директно във Photoshop чрез функцията за търсене или от началния екран. По-тясна интеграция между всички настолни и мобилни приложения Creative Cloud за обработка на снимки ви позволява да синхронизирате всички снимки и да ги осъществявате от всяко устройство.
 • Изглаждане на четката. Новият алгоритъм за изглаждане дава на снимките по-професионален външен вид. Променете степента на изглаждане, за да получите по-ясни линии, дори когато работите с мишката. Тази функция е налице в панела Опции на инструмента до настройките за интензивност и непрозрачност /Tool Options panel - intensity and opacity settings/.
 • Променливи шрифтове. Благодарение на новите технологии за шрифтове от Adobe, Apple, Google и Microsoft, можете да създавате вариации на всеки поддържан шрифт с различна дебелина, височина, наклон и други свойства.
 • Меню "Бърз достъп". Изпратете консолидирани копия на произведението или връзките към тях чрез имейл, текстови съобщения, социални мрежи и т.н. Тази функция използва механизми за изпращане, работещи в операционната система, включително вече удостоверени услуги.
 • Инструмент "Perot of curvature". По-бързо, по-интуитивно и точно контурно. Преместете сегментите директно, без да променяте манипулаторите на Bezier, точно както при инструмента за кривина в Illustrator. За да превключвате между типовете точки, достатъчно е двойно щракване.
 • Подобрени контури. Подобрен дизайн на очертанията. Изберете цвета и дебелината на линиите, за да ги направите по-видими.
 • Копирайте и поставете слоеве. Копирайте и поставете слоевете в групи, като запазите реда и местоположението им. Сега не е нужно да променяте реда на слоевете чрез плъзгане. Копирайте слоевете в клипборда и ги поставете на желаното място в панела, в документите или между документите на Photoshop.
 • Подобрени съвети. Научете повече за инструментите на Photoshop, без да напускате приложението. Благодарение на подобрените подсказвания, които се появяват, когато задържате курсора на мишката върху мишката, можете да видите описанието на инструментите. 
  Работете с 360-градусови панорами. Редактирайте и експортирайте 360-градусови панорами. Photoshop съхранява важни метаданни за работа със зрители от трети страни. Можете да се движите около изображението, да се приближавате и да се отдалечавате от него в сферично работно пространство за реалистичен преглед.
 • Подобрения в панела "Свойства" /Properties panel/. Получете по-подробна информация за ресурсите в Adobe Stock, включително името и състоянието на лиценза. Преглеждайте изображения и намерете подобни на сайта Adobe Stock. Редактирайте свойствата на шрифтовете едновременно за няколко избрани слоя, променете водещата и т.н.
 • Поддръжка за Microsoft Dial. Вградената поддръжка за Microsoft Dial ви позволява бързо да осъществите достъп до важни контроли без мишката. Управлява настройките на четката, включително размер, твърдост, непрозрачност, интензивност и изглаждане.
 • Поставяне на текст без форматиране. Сега можете да вмъквате текст без да прилагате стилове. Вече не е нужно да губите време, когато форматирате текста след поставянето му.
 • Подкрепа за HEIF. Photoshop вече поддържа формат за високоефективно изображение (HEIF), въведен от Apple в macOS 10.13 и iOS 11.0. Благодарение на информацията за дълбочината, предоставена от смартфоните iPhone 7 Plus и новите модели на устройства, можете да създадете ефект на дълбочина на полетата с филтъра Blur Lens.
 • Подобрена функция "Избор и маска" - /Selection and Mask/.. Подобреният алгоритъм и по-високата производителност правят възможно постигането на по-точни и реалистични резултати, особено в случаите, когато цветът на фона е близък до цвета на изображението. Други подобрения в потребителския интерфейс и удобни за потребителя функции включват по-бърза работа на функцията Quick Mask и по-удобна настройка на режима на гледане.
 • Общи подобрения на производителността. Благодарение на подобренията в основната архитектура, Photoshop стана по-бърз и по-гъвкав, така че можете да правите ежедневната си работа в по-кратко време. Увеличете скоростта дори по-бързо с по-бързо изтегляне.
 • И още много. Освен това: подобрена производителност и стабилност, ускорено запазване на големи файлове, подобрено разпознаване на лица за функцията "Face-sensitive plastic", подобрени функции "Изравняване на съдържание" и "Запълване със съдържание".

Плъгините Nik Collection вече са безплатни

Nik CollectionГолямата новина от Google, която ще зарадва много фотографи! От 24 март 2016 година може да получите семейството плъгини Nik Collection , като ги свалите абсолютно безплатно. Комплектът включва седем различни плъгини, с които можете да създадете впечатляващи ефекти: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro и Dfine. Всички те са съвместими с Photoshop и Lightroom от Adobe, както и с Aperture от Apple.

Това са най-често използваните плъгини в пейзажната фотография и могат да направят вашите снимки да изглеждат прекрасно!

Може да изтеглите цялата колекция от този линк: - www.google.com/nikcollection/

Nikcollection

Нова фото техника

Nikon обяви ново суперзуум трио

Nikon Coolpix P510Nikon обяви три нови фотоапарата, Coolpix P510, Coolpix L310 и Coolpix L810, с до 42x оптично увеличение.

Coolpix P510

Първият модел - Nikon Coolpix P510, в който е поместен NIKKOR обектив с 42x оптично увеличение, също така разполага въртящ се дисплей с резолюция 921 000 точки и запис на Full HD (1080p) видео със стерео звук.
Той също така разполага със CMOS сензор с 16 милиона пиксела, заедно с усъвършенствана система VR за премахване на вибрациите компенсира потрепването на фотоапарата, като и двете са предназначени да помогнат при снимане в условия на слаба осветеност.
Заедно с HD видео, бавни и бързи филми може да бъдат снимани със скорост до 120fps (VGA). Филмите могат да се снимат в iFrame формат, докато вграденият HDMI конектор означава, че можете да свържете фотоапарата директно към HDTV.
Вградената GPS система позволява да записва точното местоположение, където е направена снимката. Други характеристики са - включеният Auto HDR режим, лесен режим за снимане на панорама, 3D режим на снимане и висока скорост на непрекъснато заснемане при скорост до 6fps.

Coolpix L810

Втората камера, Coolpix L810 предлага широкоъгълен обектив с 26x оптично увеличение, с CCD сензор с 16 милиона пиксела за изображения и четири различни автоматични функции против размазване. Той е способен да записва HD видео в 720p и за разлика от P510, се захранва от АА батерии.
Други функции на L810 включват 3D снимане и интелигентна система за заснемане на портрети, който разполага с възможността да направите снимка, когато обектът се усмихне, и предоставя премигващи предупреждения.

Coolpix L310

Накрая, Coolpix L310 предлага 21x оптично увеличение, с 14 Мп CCD сензор.
HD видео запис с 720p и има специален бутона за запис на видео. Специално насочен към начинаещите фотографи, моделът включва 17 сценични режима, заедно с автоматичен селектор на сцени за автоматично избиране на най-добрата сцена режим за дадена ситуация. Портретен режим също е включен в този фотоапарат, с участието на таймерът за усмивки, проверка за премигване и фиксиране на „червени очи”. L310 се захранва от АА батерии.
Всички фотоапарати са в комплект с View NX2 софтуер за редактиране, както и с функция EXPEED процесор C2.

Nikon Coolpix P510 - основни спецификации:

 •       42x оптично увеличение с варио обектив
 •       16 Mp CMOS сензор
 •       Full HD видео запис
 •       EXPEED C2 процесор
 •       Въртящ се монитор

Nikon Coolpix L810 - основни спецификации:

 •       26x оптично увеличение с варио обектив
 •       16 Mp CCD сензор
 •       720p HD видео запис
 •       EXPEED C2 процесор

Nikon COOLPIX L310 - основни спецификации:

 •       21x оптично увеличение с варио обектив
 •       14 Mp CCD сензор
 •       720p HD видео запис
 •       EXPEED C2 процесор

Цената на Nikon Coolpix P510 във Великобритания се очаква да бъде около £ 399.99 и ще бъде на пазара от 22 март в черно, червено и тъмно сиво. Цената на Nikon Coolpix L810 във Великобритания ще е около £ 229.99 и ще бъде на разположение от 22 март в черно, червено, синьо и бронз. И накрая, цената на Nikon Coolpix L310 във Великобритания ще бъде £ 199.99 и ще бъде на разположение от 15-ти март в черно.

Източник:  Nikon reveals superzoom trio 

PENTAX K-01

Pentax K 01Американската компания PENTAX RICOH IMAGING анонсира моделът Pentax K-01: първият неин безогледален фотоапарат със сменяема оптика. Този тип хибридни фотоапарати без огледало навлизат все повече на пазара, поради своята компактност и лекота. Моделът е проектиран от Марк Нюсън, един от най-известните и влиятелни съвременни дизайнери. Фотоапаратът се предлага в черно, бяло и жълто, като всеки един екземпляр има лого с автограф на дизайнера. Камерата е снабдена със система за автоматично фокусиране, с 81 точки.

 

Основните важни характеристики на Pentax K-01 са:

 

·         Здраво алуминиево тяло.

·         Голяма 16,3 мегапикселова матрица APS-C CMOS (23,7х15,7 мм).

·         Съвместим е с всички обективи с байонет K-mount.

·         Фотоапаратът притежава системи за стабилизация на изображението и почистване на сензора от прах,

·         3-инчов дисплей,

·         слот за картите SD/SDHC/SDXC,

·         портове Mini HDMI и USB 2.0.

·         Работи при ISO от 100–12 800 (разширява се до 25 600),

·          скоростта на затвора е 30–1/4000 сек.

·         Моделът поддържа запис на видео с висока резолюция 1920х1080 или 1280х720 пиксела със скорост 30 и 60 кадъра в секунда съответно.

·         Може да направите серийни снимки с честота 6 кадъра в секунда.

·         Теглото на фотоапарата е 560 грама.


Ориентировъчната цена на тялото на Pentax K-01 е $750 без оптика и $900 с обектив DA 40mm XS.

 

Очаква се появата му на пазара през месец март.

 

Източник: http://www.pentax.jp/english/index.html

Скоро се очаква появата на Samsung NX1100

На 6 март беше публикувано ръководството за употреба на новия модел безогледален фотоапарат на Samsung - NX1100. По данните от това ръководство става ясно, че този модел е с 20,3 Mp матрица (23,5×15,7mm), 3-инчов дисплей и Wi-Fi. За съхранение на файловете могат да се ползват карти памет SD/SDHC/SDXC. Фотоапарата записва серийни снимки със скорост 10, 15 и 30 кадъра в секунда. Видеото е с резолюция 1920×1080 пиксела и 24 или 30 кадъра в секунда. Апарата има стерео микрофон и HDMI и USB интерфейси. Скоростта на затвора е 1/4000–30 сек. Светлочувствителността варира от 100 до 12 800. 

Ръководството показва, че камерата ще бъде много подобна на NX1000, който Samsung пусна на пазара миналата година. Тя също така изглежда че ще включва същия 3-инчов с 921k резолюция LCD дисплей. 

Може да се запознаете с цялото ръководство на Samsung - NX1100

Camera specifications

Canon EOS 5D Mark III

Canon_EOS_5D_Mark_III

Най-накрая заместника на Canon EOS 5D Mark II е тук и той се нарича Canon EOS 5D MarkII. След месеци слухове и спекулации, ние най-накрая имаме пълната спецификация. Canon EOS 5D Mark III има 22.3million ефективни пиксела и 61 автофокусни точки В Canon EOS 5D Mark III е използвана същата 61-точкова система за автоматично фокусиране, както и при Canon EOS-1D X.

Тъй като не е имало толкова много дискусии може би най-голямата изненада е, че спецификацията на 5D Mark III изглежда доста позната и няма наистина големи промени. Въпреки това тези, които са били планирали да инвестирт в един EOS 1DX сега имат причина да преосмислят своите потенциални планове за покупка. Новият фотоапарат е замислен като директен конкурент на Nikon D800 и спецификациите му ясно показват, че той има всички шансове да изпълни целта си. Моделът ще включва процесорът за изображения Digic 5+ на Canon, който обещава бързи скорости на снимане и по-малко шум.

Сензор
Една от разликите между EOS-1DX и 5D MKIII, това е сензорът, 5D има по-голям брой пиксели с 22.3 милиона пиксела. Той също има DIGIC 5 + процесор и скоростта на серийно снимане е 6 кадъра в секунда (fps) срущу 3.9fps на на 5DMKII. Фактът, че броят на пикселите не се конкурира с 36Mp Nikon D800 и е само малко по-голям от 21.1Mp на Mark II може да донесе и разочарование на някои потребители на Canon, но както с 1DX, Canon явно има предпочитания да върви по този път, за да се осигури по-чисти изображения при ниска осветеност и при по-висока чувствителност. Времето и тестовете ще покажат да ли е постигнато това. Ако погледнем тази новина от добрата страна, това също означава, че файловете са по-малки и по-бързо можете да ги изтеглите и коригирате.


Автофокус
EOS 5D Mark III е със същата 61-точкова AF система като EOS-1D X. Това е едно голямо подобрение на 5D Mark II, който има 9 по избор на потребителя точки за автофокус и 6 подпомагащи точки, като общият им брой е 15.  От тези 61 точки, 41 са от кръстосан тип и пет са от двойно кръстосан тип точки, което е добра новина за точността на автофокуса. Адаптивната AF pre-sets система, използвана в EOS-1D X също е на разположение, като тя помага при снимане на по-предизвикателни теми - нещо, което ние с нетърпение очакваме да тестваме. Той не предлага чувствителността на новата система на Nikon, която работи и при F/8 обаче, при Canon тя се отнася само до f/5.6, което ограничава използването на телеконвертори.


Измерване
Както се очакваше, Canon са повишили системата за измерване iFCL metering. Ако това се извършва по същия начин, както става в другите фотоапарати на Canon,за  сегашните 5D Mark II потребители е необходимо малко време за опознаване, тъй като той реагира по подобен начин, за да извърши измерване в центъра и поставя голям акцент върху обекта под активната AF точка. В някои ситуации това е благословия, но с изключително тъмни или светли оснжвни обекти резултата не може да бъде същия като при 5D MK II , като ще се извършва оценъчен режим на измерване.


Видео
Неговата възможност за видеозапис е един от големите успехи при EOS 5D Mark II и Canon не са променили много тази  спецификация за Маrк III, но има някои значителни подобрения. На първо място е въвеждането на live view/movie ключ на гърба, като на EOS 7D, за да се ускори активирането на филма. Има също така и гнездо за слушалки за мониторинг на стерео звук, който може да се регулира по същия начин, както при EOS-1DX. Позволява запис на видео във формат H.264 с Full HD резолюция 1920 x 1080 при честота 30 кадъра в секунда. Заснетият материал може да бъде записан на карта памет от стандарта Compact Flash Type I (UDMA) или SD/SDHC/SDXC. Апаратът е снабден с USB 2.0 и Mini HDMI портове.


HDR
До сега Canon не е имал SLR с вписване в камерата на HDR, но 5D MKIII е в състояние да записва и слива три кадъра, за да постигне високо-динамичен обхват на изображението. Ще бъде интересно да се види дали компанията е избрала смесването или по-драматичен вид. Надяваме се, за възможност да се настроят и по-силни ефекти.


Изработка и ергономичност

Страхотно е да се види, че Canon са обновили своята нова камера, като са я защитили от атмосферните влияния. Фотографите, които инвестират близо £ 3000 в своя фотоапарат очакват той да бъде в състояние да издържа на атмосферните влияния при излагане на елементите му. Производителите от Canon са оборудвали своя 5D Mark III с 3 инчов с 1.04 милиона точки LCD дисплей като на 1DX. Този екран осигурява отчетлив, ясен поглед и въпреки че ние все още трябва да го тестваме на открито, факта, че няма разлика между LCD и стъклен капак трябва да означава, че отраженията са сведени до минимум.


Като се има предвид репутацията на 5D като видео камера, срамота е, че Canon не са били достатъчно смели, за да поставят на Mark III подвижен екран. Може би пантата се счита за едно прекалено слабо място.


В някои от новите функции на Canon EOS 5D Mark III е неговия Creative Photo button. Той дава възможност на потребителите да изберат Picture Styles, capture multiple exposures и access the HDR shooting режим. В режим на възпроизвеждане натиснете Creative Photo button и ще видите две изображения, рамо до рамо, за да позволи на фотографите да преглеждат, увеличават и сравнявят качеството на снимки с различни експозиции.


Заключение
На хартия EOS 5D Mark III изглежда като много добра камера, но това не може да помогне да не се чувстваме малко разочаровани, че Canon не е добавил основните фактори. Въпреки че надстройките на EOS 5D Mark II са много важни, тази камера изглежда малко извън стъпката, откакто EOS 7D е на пазара още през септември 2009 г. Като цяло ъпгрейдите за 5D Mark III са доста предвидими, например въвеждане на iFCL система за измерване, която се разпространява в целия диапазон на EOS и добавяне на нова система на AF от EOS-1DX. Въпреки това, не можем да пренебрегнем факта, че Canon EOS 5D Mark III предлага много от технологията на водещата камера на Canon в по-достъпен пакет.


Очакваната цена на Canon EOS 5D Mark III в Европа е 3300 евро (без обектив). 

FireFly ви позволява безопасно и лесно да почистете праха от сензора

FireFly

Почистването на сензора на вашия огледално – рефлексен фотоапарат от праха е труден процес. Това е така, защото операцията винаги е свързана с поставянето на сензора и други чувствителни части на фотоапарата в рискова ситуация. Почистването дори с въздушен вентилатор или духалка не е съвсем безопасно. FireFly устройството обаче изглежда доста по - безопасно. С цена от около  130 $ FireFly използва захранване от девет волтова батерия и впръсква йонизиран въздух в тялото на фотоапарата. Тези йони неутрализират всеки статичен заряд, който камерата може да притежава, което позволява на праховите частици да се отделят веднага от сензора. В случай, че се притеснявате, че в самия въздух може да има частици прах, FireFly е оборудван с 20 микронен филтър който не допуска това да се случи. FireFly автоматично се изключва след 15 секунди, което ви позволява да го използвате с една ръка. Така че, ако сте маняци на тема почистване на вашия фотоапарат от праховите частици и за да си спестите времето за почистване на следите от прах във вашите снимки чрез изпорзване на Photoshop, и ако имате на разположение 130 $ може да ги похарчите за един полезен аксесоар. Може да поръчате това устройство от  интернет страницата FireFly 

Fujifilm представиха своя нов фотоапарат - FinePix SL1000 с 50х оптично увеличение

FinePix SL1000Новият модел се очаква на пазара през месец март 2013. Той е снабден с обектив Fujinon с 50х оптично увеличение, или фокусно разстояние 24–1200 мм и подобрена система за оптична стабилизация на изображението. FUJINON обектива на SL1000 има 17 елементи в 12 групи, и обектива съчетава асферични и ED елементи за намаляване на аберациите и високо качество на изображението. Той е в състояние да прави супер макро фотографии. Фотоапаратът е в състояние да снима до 10 кадъра в секунда при пълна резолюция. Освен това има възможност да записва и видео със стерео звук (Full HD movie 1080i/60fps). FinePix SL1000 има 3-инчов дисплей с променящ се наклон, слот за SD/SDHC/SDXC карти, USB и HDMI портове.FinePix SL1000 използва 16MP BSI-CMOS сензор с възможност да снима и при по-висока чувствителност ISO 12800, което гарантира, че потребителите могат да уловят висококачествени изображения дори 

в условия на ниска осветеност. SL1000 постига автофокус за около 0,2 секунди , времето за стартиране е 0,9 секунди и непрекъснат режим на снимане при 10fps при пълна резолюция (макс. 9 кадъра)

16MP BSI CMOS сензор на FinePix SL1000 е в състояние да записва 1080i Full HD филм за улавяне на 60 кадъра в секунда със стерео звук. Потребителите могат да активират режима на филм със специален бутон за видеозапис на гърба на камерата, а също и да се възползват от редица усъвършенствани функции за редактиране на филми, включително "изрязване" на нежеланите кадри от филми, и "видео присъединяване", за да се присъединят множество отделни клипове в един филм.

Очаква се цената му да е около 400 долара.

Източник: http://www.dpreview.com 

 

Nikon Coolpix L320

На 5 март 2013 г. - Nikon UK обяви 16-мегапикселовия Nikon COOLPIX L320, нов супер-Zoom компактен фотоапарат, който ви позволява да се доближите до действието от всякъде, благодарение на 26x кратния широкоъгълен оптичен варио обектив. 

Джеймс Loader, продуктов мениджър за клиентски продукти в Nikon UK казва: "COOLPIX L320 е лесен за използване, гъвкав фотоапарат, който ви позволява да улавяте специални моменти от семейни сцени. Креативните фотографи ще се насладят на възможността да правят прекрасни снимки и видео, а АА батерии правят този фотоапарат идеална за пътуване." 

Лесният за използване автоматичен режим оптимизира всички настройки според светлината, в която се намирате, като снимате без усилие. 

16-мегапикселовият CCD сензор за изображения и четирите различни автоматични функции против размазване, заедно с Anti-Blur технологията с отместване на обектива VR (намаляване на вибрациите) осигурява получаването на резки изображения всеки път. Всичко това се захранва от удобни АА батерии, така че не е нужно да се притеснявате за изчерпване на батериите, независимо дали сте у дома или пътувате в чужбина.

Очаква се продажбите на този модел да започнат от 21 март във Великобритания. На цена около £ 199.99 / € 239.00

 

Nikon D800 и Nikon D800 E

Най-после Nikon представи очаквания още от края на ноември миналата година нов професионален фотоапарат Nikon D800, който е наследник на D700, но е взаимствал и някои неща от D4! Отдавна го чакат ценителите на марката. Разделете всяка мигла, всеки ред в кората на дърветата, и всеки блясък на светлината.Насладете се на изключителната дълбочина в своите снимки - с комбинация от поразителните 36,3 ефективни мегапиксела, най-високи в света *, както и с отличните а Nikkor обективи. Може да увеличите своите снимки до размер A1 (59,4 х 84,1 cm/23.4 х 33,1 инча) при 200 DPI, както и да ги кропвате както пожелаете, без да жертвате детайлността на снимката!

Невероятният потенциал на сензора за изображения не спира само с фотографията. За кинематографистите, които са готови да изпробват изключително острите Nikkor обективи в действие, на D800/D800E е 36.3 ефективни мегапиксела данните, ефективно се обработват за отлично 1080p видео с качество за излъчване в 30p.

Сред най-впечатляващите характеристики на новия модел Nikon D800 са:

 • пълноразмерният FX (35,9 х 24 мм) сензор с резолюция 36,3 Mpix, който позволява правенето на снимки с размери 7360 х 4912 точки Nikon D800
 • TFT файлове с размер до 212 мегабайта
 • 91005 – точков RGB сензор
 • 3.2 инчов LCD дисплей с резолюция 921 000 пиксела
 • Процесор Expeed 3, осигуряващ време за стартиране 0,12 сек.
 • 51 точкова система за автофокус
 • Затвора е с максимална скорост 1/8 000 сек
 • Чувствнителност – ISO от 100 до 6400 в стандартен и от 50 до 25 600 в разширен режим
 • USB 3.0 интерфейс (5 Gbit/s)
 • Два слота за карти памет SD и CF
 • Запис на видео с високо качество във формат 1080p със скорост 24 или 30 кадъра в секунда, или 720p със скорост 30 или 60 кадъра/сек
 • HDMI порт за извеждане на видео, който позволява разглеждането на заснетия материал на вградения екран и на външен дисплей едновременно
 • Максималната скорост за серийни снимки е 4,3 кадъра в секунда
 • Тегло  на апарата със стандартна батерия - 900 грама

Очаквайте новият модел фотоапарат на Никон в края на март на цена около 2829 евро. В САЩ апаратът ще се предлага на препоръчителна крайна цена от около $3000. 

Никон представи и още един модел – Nikon D800Е. Разликата между двата модела е в това, че в D800Е липсва филтър за заглаждане, което го прави по-добър при снимане на дрехи и тъкани. Той ще е с около 300долара по-скъп от Nikon D800.

PENTAX K-3 Prestige Edition - фотоапарат за ценители

На 24.08.2014 г. RICOH IMAGING COMPANY, LTD. има удоволствието да обяви старта на PENTAX K-3 Prestige Edition. Замислен като специално издание на модела на PENTAX K-3 - флагманът на PENTAX - серията SLR камери, за първи път през ноември 2013 г. - K-3 Prestige Edition беше удостоен с наградата на TIPA Best Digital SLR Expert през 2014 г. връчвани всяка година от Technical Image Press Association (TIPA) Те се считат за най-престижните награди в Европа за фотографски и оптични продукти. K-3 Prestige Edition ще се предлага в ограничено количество от 2000 копия в целия свят.

Основни характеристики


· Върху тялото на камерата и сцеплението на батерията са завършени в високоустойчиво бронзово сиво покритие, за да съответства на двата черен и сребрист цветове на сменяемите обективи.


· Специално проектираната каишката на фотоапарата, включена като стандартен аксесоар, е направена от изкуствена кожа и гравирани с надписа 2014 TIPA BEST DIGITAL SLR EXPERT и логото на PENTAX K-3.

· Две специални батерии са включени в пакета.

· Всички компоненти са опаковани в кутия, предназначена изключително за този продукт.

· Инсталираният в тялото на фотоапарата фърмуер е актуализиран до последната версия (Ver.1.10)

Забележка: на характеристиките и спецификациите на тялото на камерата са идентични с тези на стандартния модел, с изключение на фърмуера

Panasonic пуска три нови модела фотоапарати

Най-интересният от тях безспорно е безогледалния Panasonic Lumix DMC-G5 със сменяема оптика, или така наречените хибридни камери. Този модел ще бъде с 16 мегапикселова матрица, ISO 12 800q 3 инчов въртящ се дисплей и възможност за Full HD видео запис със стерео звук. Ориентировъчната цена на този модел (само за тялото без обектив) е около £600 Около £700 ще бъде цената с обектив 14-42mm Mega O.I.S. lens, £829 с обектив 14-42mm X power zoom и £879 с 45-150mm telezoom.
Основни характеристики
•    16.05 megapixel Live MOS sensor
•    Micro Four Thirds lens mount
•    Panasonic Lumix G Vario X 14-42mm Lens
•    3 inch 920k touch screen
•    1.44m dot EVF: Eye detection sensor with diopter adjustment
•    Venus Engine 7 FHD
•    Full HD video AVCHD Progressive
•    ISO160 - 12800
•    6fps continuous shooting
•    3.7fps continuous shooting with AF
•    Цветове - Сиво, Бяло, Черно
Panasonic Lumix DMC-G5 DSLM Ревю

Може да разгледате тестовете на GF5 с 14-42 Power Zoom обектив 

Вторият фотоапарат, който се очаква скоро на пазара е Panasonic Lumix DMC-FZ200 с обектив 25-600mm f2.8 – тоест с 24x увеличение. Panasonic продължават да радват своите почитатели със суперзум фотоапарати. Те са много популярни сред потребителите, защото комбинацията от голям диапазон на увеличение (от широкоъгълен до супер телефото), красивия външен вид и атрактивна цена са гаранция, че тези камери се харесват от много широка публика. Ориентировъчната цена на този модел е около £500
Други ключови спецификации на този модел са:
•    12,1 MP MOS сензор
•    12fps при непрекъснато снимане
•    Видео запис при 120fps(HD) или 240fps–(VGA)
•    3 инчов въртящ се дисплей
•    RAW и RAW+JPEG формат за запис
•    0,2-инча EVF (Electronic View Finder)
Panasonic Lumix DMC-FZ200 Ревю и тестове с Panasonic Lumix DMC-FZ200

Последният от тройката е компактни Panasonic Lumix DMC-LX7. Той ще бъде с обектив f1.4 - Leica и пълен набор от ръчни настройки. Матрица с 10,1 Мп сензор, ISO 12 800, възможност за запис на Full HD видео и 3 инчов дисплей. Оптичното увеличение е 3,8x и възможност за запис в RAW или JPEG формат. Теглото на фотоапарата е 298 грама.
Ориентировъчната цена на този модел е около £450

Panasonic Lumix DMC-LX7 Ревю

Sony Alpha SLT-A58

Sony Alpha SLT-A58 е ново попълнение в средната гама SLT камери с новоразработен 20MP сензор. A58 ще замени както A37 и A57 моделите, което помага да се опрости производствената листа на компанията. A58 се опира на набор от функции от A57 и има SVGA (800x600 пиксела) OLED визьор, за разлика от предшествениците си, които бяха с LCD монитори. Тя има ново заключване на фокуса и режим на Auto Рамкиране – разширен е и автоматичния портретен режим в A57. 

Sony A58 – основни спецификации: 

Sony A58

 •          20MP Exmor APS-C сензор и 1 подобрение спирка предшественик
 •          OLED визьор със 100% покритие
 •          BIONZ процесор
 •          Clear Image Zoom функция
 •          Функцията Sweep Panorama
 •          ISO диапазон: 100-16.000
 •          8 кадъра в секунда

         Цена за тялото в комплект с нов 18-55mm SAM IIобектив е около $ 600

Очаква се да се появи на пазара в началото на месец април 2013 г.

Sony Cyber-shot HX300 с 50 кратно оптично увеличение

Sony Cyber-shot HX300-01_0.jpgОще едно попълнение през месец март се очаква но пазара на фотоапарати. Това е модела Cyber-shot HX300 на Sony в който е използван BSI-CMOS сензор с размери 1/2,3 инча и резолюция 20 мегапиксела. Това е компактен фотоапарат с нов варио обектив Vario-Sonnar T. Именно той осигурява страхотното 50 кратно оптично увеличение (фокусно разстояние 24-1200 мм)Фокусно разстояние F2.8 - F6.3 и вградена светкавица. Фотоапаратът има усъвършенстната система за стабилизация на изображението, което е неизбежно за това оптично увеличение. Дисплея е с резолюция 921 000 точки XtraFine TruBlack с диагонал 3 инча. С този модел може да правите и видеозапис с резолюция. 1920 x 1080 точки при скорост до 50 кадъра в секунда.  Цената му ще е около 500$. 

Може да поръчате модела от Amazon.com

Sony NEX-7

Елегантен, лек и компактен, с 24,3 ефективни мегапиксела, Exmor™ APS HD CMOS сензор, E-mount взаимозаменяем обектив, Full HD клип с ръчен контрол на експонацията, прецизeн електронен визьор, режим панорама с 3D режим за панорама, автоматичен HDR режим – всичко това се отнася за Sony NEX-7. Изработен е от магнезиева сплав. Ръкохватката има гумена текстура отпред и отзад и го прави много удобен за хващане. Този модел е малко по-голям от 5N, което дава пространство за електронен визьор и интегрирана изскачаща светкавица. В тялото има  24-мегапикселов сензор, който не сме виждали досега в Sony Alpha A77. Визьорът е като на A77. По-голям и по-рязък, отколкото всеки друг електронен визьор, който сме виждали и по-голям от оптичните визьори на подобен ценови клас огледално-рефлексни фотоапарати. Има три ротационни контроли - две отгоре и третата е на гърба – това дава едновременно директен достъп до трите настройките на експонацията. Стойността на ISO се настройва чрез задното колело, а с двете монтирани отгоре контроли може да изерете програма за смяна, компенсация на експонацията, скоростта на затвора или блендата, в зависимост от избрания режим. Има бутон за ръчно управление на фокуса/автоматично или заключване на експозицията, в зависимост от позицията на придружаващия ключ. Друият бутон, намиращ се до бутона за освобождаване на затвора, избира автофокус, баланс на бялото, динамичен обхват, HDR и творчески стил, с корекциите, направени чрез три скали. Тези опции могат да бъдат персонализирани, за да се включат JPEG и RAW настройки, режимите на измерване и креативните ефекти. Функцията на различните бутони на гърба на камерата може също да се персонализира.

Тези широки възможности за персонализиране означават, че почти всички проверки са етикетирани, така че ще ви отнеме малко повече от обичайното време, за да свикнете с тези контроли. След като поснимате няколко дни ще започнете да правите всички настройки много бързо.За съжаление 3 инчовият екран на фотоапарата не е чувствителен на допир, за разлика от NEX-5N. Останалите контроли и системното меню са както при NEX-5N. Меню системата е малко тромава, но след като се конфигурит различни опции за персонализация според вашия вкус всичко става много лесно. Моделът включва 3D панорами, автоматично HDR снимане и някои атрактивни творчески (креативни) ефекти. Работата на камерата по принцип е отлична.

Време от половин секунда между снимки в нормален режим, и 1.8 секунди при включена светкавица на пълна мощност. 10fps режима на снимане продължава около 15 кадъра, преди да се забави скоростта на картата. Огромната резолюция предполага това забавяне да е рязко, макар и тестван с Panasonic UHS-1 карта SDHC, е постигнато 1.7fps за JPEG изображения и 0.7fps за RAW след първоначалния 10fps режим на снимане. Разрешаването на непрекъснат автофокус намалявя времето за забавяне на скоростта на около 1.4fps. ова загатва за най-голямата слабост на NEX-7 – скоростта на автофокуса. Това не би имало голямо влияние в ярко осветени среди, но ще се усеща при слабо осветление, особено при движещи се обекти и при по-дълги фокусни разстояния.

Режимът за видео заснемане е забележителен. Записи при 25fps или 50fps (прогресивно сканиране или презредово) са във формат AVCHD, със скорости до 28Mbit/s. Автофокусът е гладък и тих и пръстенът за мащабиране на обектива позволява много плавно мащабиране. Има пълен контрол върху настройките на експонацията, използвайки точно същите проверки, както при снимките. Чувствителността за видео заснемане отива до ISO 3200, и нивата на шум при тази настройка са невероятно ниски.

Матрицата с  24-мегапикселов сензор е впечатляваща. Тя не може да се сравнява с 16-мегапикселовата NEX-5N и NEX-C3 с ниското ниво на шум при ISO 6400 и 12800. Бихме вероятно харесали NEX-7 дори повече, ако Sony NEX-5N не съществуваше. Това е фантастична камера но не си струва да дадем два пъти повече пари, отколкото за NEX-5N. Все пак, великолепнят му дизайн означава, че можем да си представим много фотографи да го изберат със сърцата си, вместо с главите си.

Sun & Cloud фотоапарати, които работят със зелена енергия

Проблемът на всеки фотоапарат е, че той разчита на батерии, което означава, че ако зарядът на батерията свърши, или ако нямате резервна батерия, може да се окажете в жалкото положение вашитя фотоапарат да бъде извън строя в най-важния момент. Ако искате да предотвратиге това да се случи, тогава фотоапаратът без батерии ще бъде от интерес за вас. Макар, че не винаги може да са най-практичните или да направят най-добрите снимки, Sun & Cloud фотоапаратите имат тази възможност, благодарение на формата си и факта, че ви е нужна само един механизъм, подобен на манивела, за да го включите ръчно.

Фотоапаратът идва с 3-мегапикселов сензор и позволява на потребителите да използват различни филтри при снимане с него. Sun and Cloud се зарежда със слънчева енергия благодарение на PV панела в горната част и ръчката отстрани. Той може да се зарежда и по нормален начин през USB за мързеливите собственице, които не искат да го включват чрез манивелата. През USB зареждането отнема 75 минути, а с PV панела - около 12 часа при силно слънце. Ако завъртим ръчката със скорост около 100-150 оборота в минута, това ще ни даде около 60 секунди заряд между 4-8 кадъра. Ако сте любители на ломографията и използвате основно неконвенционални стилове за правене на снимки, може би този фотоапарат заслужава вашето внимание. Моделът е с размери 6 х 6 х 8 сантиметра и тежи 190 грама. Има 3-мегапикселова CMOS матрица и избор на ISO до 800, като може да снима и видео в AVI формат.  Той е на цена от $ 199 и е на разположение за закупуване чрез AC Gears .

Безогледалният Nikon 1 V2

Новият безогледален фотоапарат със сменяеми обективи Nikon 1 V2 е насочен към по-опитните и по-придирчиви фотографи. Камерата има по-голям, но по-добре хващаш се корпус. На външен вид не е по-различен от класическия компактен Superzoom. Системата е с два процесора от Nikon EXPEED 3A, които обработват изображения с невероятната скорост от 850 мегапиксела в секунда, което води до ненадмината производителност във всяка ситуация. Бързият достъп до контрола на експозицията - PSAM с помощта на диска за избор на режимите, разположен на горната част на фотоапарата, позволява избиране и промяна на настройките без да сваляте поглед от визьора. В масивната горна част на фотоапарата е скрит електронен визьор с резолюция 1440000 пиксела. На LCD диспрей с диагонал 7,5 cm с резолюция от 921 000 пиксела и широк ъгъл на гледане, можете да помислите за всички детайли на изображението. Камерата поддържа видеозапис с висока разделителна способност - видео във Full HD резолюция от 1920 × 1080 пиксела при 30 или 60 кадъра в секунда. Режимът Shooting Mode "интелигентен избор на снимка" ви помага да изберете най-добрата снимка при пълна резолюция. Режимът движение "моментна снимка" ще създаде "жива" фотография. Теглото на апарата е само 338г. заедно с батерията и картата памет. Ефективни 14,2 мегапиксела и ISO от 160 до 6400. Nikon 1 V2 ще е на пазара от ноември месец. Фотоапаратът ще струва около $ 800, а в комплект с обективи 1 NIKKOR 10-30 мм -  около 900 долара. Заедно с фотоапарата компанията показа три нови обектива: 1 NIKKOR 32 F/1,2 (еквивалентно фокусно разстояние 86,4 мм), 1 NIKKOR 6,7—13 mm f/3,5—5,6 (18—35 мм), както и компактния 10х zoom 1 NIKKOR 10—100 mm F/4—5,6 (27—270 мм).

 

Два нови любителски модела обявиха от Canon - EOS 700D и EOS 100D

Наскоро Canon официално обяви своите нови предложения за любителите фотографи. Това са моделите EOS 700D и EOS 100D. Те имат 18 MP сензор и се предлагат в комплект с нов китов обектив EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

EOS 700D има 9-точкова автофокусна система и прави серийни снимки със скорост до 5 fps. Има Clear View II LCD дисплей с променлив ъгъл. От друга страна, EOS 100D е лек и компактен APS-C фотоапарат с лесни за използване контролни бутони.

Canon EOS 700D

Обективът EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM има оптична стабилизация и Stepping Motor (STM) за възможно най-малко размазване на статичните изображения при снимане от ръка и безшумен автофокус при снимане във видео режим.

Основни характеристики на EOS 700D

 • • 18.0 MP хибриден CMOS AF сензор
 • • Full HD видео с автофокус
 • • Clear View LCD II тъчскрийн дисплей
 • • Scene Intelligent Auto
 • • Светлочувствителност ISO 100-12800 (разширяема до 25600)
 • • Серийни снимки 5 fps
 • • Творчески филтри
 • • Поддържа EOS System обективи и аксесоари

Основни характеристики на EOS 100D:Canon EOS 100D

 • • 18.0 MP хибриден CMOS AF сензор
 • • Суперкомпактен дизайн
 • • Улеснени ръчни настройки със Scene Intelligent Auto
 • • Оптичен визьор и голям тъчскрийн дисплей
 • • Full HD видео с автофокус
 • • Творчески филтри и Extra Effect Shot
 • • Вградено ръководство за потребителя
 • • Поддържа EOS System обективи и аксесоари

Нов 35-милиметров full-frame CMOS сензор за снимане на видео от Canon

От Canon обявиха нов видео сензор, който впечатлява с високочувствителната си матрица, която е съставена от пиксели със 7,5 пъти по-голяма площ отколкото пикселите в CMOS матриците на апарати като Canon EOS-1D X. А по-големите пиксели, означават повече събрана светлина. Новият сензор има 19 милиона пиксела, които са достатъчни да се улови зашеметяващо количество звезди в нощното небе, което всъщност не може да се види с човешкото око дори под светлината от луната при пълнолуние. От Canon обявиха, че новият сензор гарантира постигането на Full HD видео резолюция дори при условия на много слаба  осветеност. Матрицата е изградена по специална технология, която подтиска шума при слабата осветеност и се получава видео с висока резолюция. Фирмото ще презентира сензора по време на изложението Security Show 2013 в Токио с цел да се използва новата матрица за астрономическо и физическо наблюдение и във връзка с научните изследвания, както и да се използва при устройствата за наблюдение и сигурност.

Нов обектив от Olympus - M.ZUIKO DIGITAL 17 мм 1:1.8

С новия обектив M.ZUIKO DIGITAL17мм 1:1.8 (34 мм*) от Olympus, да се получат висококачествени изображения ще е много лесно, както никога до сега. В допълнение към зашеметяващата бленда 1:1.8 този обектив Micro 4/3 предлага широк зрителен ъгъл, уникален механизъм за фокусиране при спонтанни снимки, поддържа технологията MSC за безшумно фокусиране при заснемане на видео и иновативно ZERO покритие на лещите. Той ще излезе на пазара през януари 2013. 

Обекнивът M.ZUIKO DIGITAL 17мм 1:1,8 осигурява най-високо качество на изображението, оставайки лек и компактен. Отличната светлосила 1:1.8 ще ви помогне не само ефективно да замъглите фона, но осигурява отлични резултати при снимане от ръка при слаба светлина. Този обектив разполага с допълнителна вградена стабилизация, с която са оборудвани обективите от серията Olympus Micro 4/3. За да се улеснят спонтанните снимки новият обектив, същи като друг популярен модел M.ZUIKO DIGITAL 12 mm 1:2.0 ED, има уникален механизъм за фокусиране при спонтанно снимане. Фокусната точка се измества на определено разстояние с едно просто завъртане на пръстена за фокусиране. Завъртането на пръстена променя фокусното разстояние в рамките на определени параметри, които са отбелязани на корпуса на обектива. На потребителите ще се хареса бързия тих автофокус с технология MSC (Movie & Still Compatible). Специални покритие на лещите Olympus ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) предпазва от нежелани отражения отблясъци и ореоли. 

Новият обектив е съвместим с оптичен визьор VF-1, значително опростяващ кадрирането. 

Обектив M.ZUIKO DIGITAL 17мм 1:1.8 се очаква да бъде в продажба през януари 2013. 

--------------------------------- 

* Екв. 35 мм камера 

Новият Nikon 1 AW1

Nikon1aw1Моделът Nikon 1 AW1 e първия в света здрав безогледален фотоапарат със сменяеми обективи. Тялото му е в състояние да бъде управлявано 15 метра под водата, може да издържи на падане от 2 метра  височина и да бъде изложено на ниски температури до 14 F/-10C. За този модел фотоапарат фирмата Nikon е разработила два типа обективи, които могат да отговорят на тези условия. В момента на пускане на пазара на AW1, като възможности се включват 11-27.5mm f/3.5-5.6 и 10mm f/2.8 "AW" обективи. Моделът разполага и с приемник GPS, заедно с електронен компас, висотомер и дълбокомер, а също и водоустойчива подвижна светкавица, така че ще бъдете в състояние да споделяте къде са направени вашите снимки. 

Nikon 1 AW1 има 14.2 мегапикселов CX-формат CMOS сензор и най-новия Expeed 3A процесор. отличното качество на системата дава възможност за непрекъснато снимане с 15 кадъра в секунда, а с фиксиран фокус до 60 кадъра в секунда. 

Други характеристики са 3-инчов LCD дисплей, ръчни настройки, автоматичен избор на различни сцени, 1080p видео запис, и опция Wi-Fi.

Цената на модела AW1 с 11-27.5mm f/3.5-5.6 1 NIKKOR обектив в момента е около 800$ в Amazon.com

Вижте и видео файла - Nikon 1 AW1

Очаквайте през април AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR

На 04.03.2013г. Nikon Inc. представи AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR. Новият FX-телефото вариообектив е предназначен да осигури най-висок клас производителност и голям обсег за различни снимачни сценарии. Дългият 5x варио диапазон, 80-400mm f/4.5-5.6G е в състояние да заснеме ярки цветове с изключителна рязкост, като за снимки така и за видео заснемане с висока резолюция. Идеален е за спортни събития и за фотография на природа. Добавянето на NIKKOR AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR потвърждава ангажимента на Nikon за осигуряването на отлични възможности за всички видове фотографи. Това е един обектив, който съчетава универсален 5x варио диапазон, дълго фокусно разстояние и основните технологии на Nikon, за да помогне за създаването на красиви снимки и HD видео.

С него може да снимате птици или спортни снимки от трибуните. Обективът е съвместим с DX телата, с които максималния обсег се разширява до 120-600мм (35 мм еквивалент). Освен това, заедно с 1.4x телеконвертор, обективът може да бъде разширен до F/8 бленда, и запазва съвместимостта със системата за автоматично фокусиране върху най-новите Nikon D-SLR фотоапарати.

AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR е снабден с всички NIKKOR технологии, за да се гарантира върхова производителност за напредналите фотографи, включително намаляване на вибрациите (VR) позволява до четири стопа на стабилизация на изображението, докато Auto tripod detection VR дава възможност за лесна стабилизация, когато е монтиран на статив. Обективът на Nikon притежава изключителен Nano Coat Crystal за предотвратяване на воали и отблясъци. Silent Wave Motor (SWM), помага да се осигури бърз и тих автофокус. Има два режима на фокусиране, включително M/A (AF с ръчно управление) и M (Manual). Обективът притежава нова оптична формула - разполага с 20 елемента в 12 групи и включва един Super ED стъклен елемент и четири ED стъклени елементи за максимална яснота в широк спектър на снимане в различни среди.

AF-S NIKKOR 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR ще бъде на пазара в началото на април 2013. Препоръчителната цена на дребно се очаква да е около $ 2,699.95. За повече информация по тези и други NIKKOR обективи, както и други Nikon продукти, моля посетете www.nikonusa.com.

Обявената цена е като предложение. Действителните цени са определени от дилърите и са обект на промяна по всяко време.

 

Основни спецификации

Тип обектив

Зум

Максимална Формат

35 mm FF

Фокусно разстояние

80-400 mm

Стабилизация на изображението

Да ( намаляване на вибрациите до 4 стопа)

Монтиране на обектива

Nikon F (FX)

Апертура

Максимална бленда

F4.5 - F5.6

Минимална бленда

F32.0 - F40.0

Пръстен на блендата

Да

Брой пластини на диафрагмата

9

Оптика

Елементи

20

Групи

12

Специални елементи / покрития

4 ED стъклени елементи 1 Super ED стъклен елемент

Фокус

Минимален фокус

1,75 m (68,90 " )

Максимално увеличение

0,2 х

Autofocus

Да

Вид на мотора

Ултразвуков

Distance scale

Да

DOF скала

Да

Физически

Тегло

1570 грама 

Диаметър

96 mm 

Дължина

203 mm

Цвят

Черен

Zoom метод

Въртене (разширяване)

Резба на филтъра

77 мм

Tripod collar

Да

 

Очаквайте скоро Nikon D 7100

Nikon D7100След дълго чакане най-после Melville, NY – Nikon Inc  на 20.02.2013 обяви модела Nikon D7100. Нов HD цифров огледално-рефлексен фотоапарат, който въвежда нова ера във формата DX-качество на изображинията и функционалност за опитните фотографи. Nikon D7100 разполага с впечатляващ набор от интуитивни функции и контроли, подкрепени от набор бързо изпълняеми функции, като включва нов 24,1-мегапикселов CMOS сензор и 51-точкова система Nikon за автоматично фокусиране и безжична свързаност.

"Затвърждавайки продължаващата ангажираност на Nikon към DX-формата за своите D-SLR клиенти, с иновативния модел D7100 предлага нови начини за фотографиране - да улавят тяхната творческа визия с невероятен детайл и прецизност, както чрез неподвижни изображения, така и с HD видео," казва Bo Kajiwara, заместник-председател на отдела по маркетинг. Nikon D7100 съчетава най-добрите творчески функции с ново ниво на функционалност, за да даде на ентусиастите точно това, което искат.

 

В основата на Nikon D7100 е нов 24,1-мегапикселов DX-формат CMOS сензор, предназначен да направи най-верните, най-богати на детайли изображения и брилянтно HD видео.  Използването на NIKKOR обективи позволява получените изображения да са с по-голяма яснота и детайлност, за да се възползвате напълно от 24,1-мегапикселова резолюция, постигната с DX-CMOS сензора на D7100.

Използвайки изключителния EXPEED 3 (както е в D4) процесор на Nikon за обработка на изображенията, D7100 реализира фокуса в качеството на изображението, което се простира отвъд зашеметяващата остротата и с широк динамичен обхват в различни условия на осветеност. Моделът разполага с широк диапазон на ISO 100-6400 (разширяем до 2 Hi 25600) и това дава възможност за по-гъвкаво фотографиране, за да направите снимки в предизвикателни условия - по здрач или спортни снимки в рамките на по-малко от идеалното осветление. Дори и при по-високи стойности на  ISO, шумът е сведен до минимум както за  неподвижни изображения, така и по време на запис на HD видео.

 

Nikon D7100 е с нова 51-точкова автофокусна система, с нов Multi-CAM 3500DX сензор и тя не отстъпва на тази в Nikon D4. За допълнителна прецизност, 15 от 51-те автофокусни точки са кръстосан тип и централната точка е функционален F / 8, като DX фотографи допълнително предимство телефото при използване на телеконвертор.


D7100 притежава и Nikon WU-1а Wi-Fi устройство, което позволява изображението да се предава безжично към смартфон или таблет за качване в социалните мрежи. Устройството може да се използва като дистанционно управление за камерата, с Live View, което е начин за създаване на автопортрети или групови снимки.

Логично и добре дошло нововъведение в D7100 в сравнение с D7000 е добавянето на същата подобрена програма Auto ISO, която ние за първи път видяхме в D800 и в последствие в D5200. Към това се добавя възможност за задаване на минимална скорост на затвора автоматично въз основа на фокусното разстояние на използвания обектив, с възможност за избор от пет настройки, които предлагат избор между по-бърза или по-бавна скорост. Това прави програмата Auto ISO по-подходяща за използване с варио обективи.


Ново в D7100 е функцията "баланс на бялото" която ви позволява да настроите баланса на бялото при снимане в режим Live View бързо и лесно, като просто изберете областта на сцената, от която да бъде отчетен той. Това обещава да бъде много по-лесно, отколкото при традиционния подход на Nikon за създаване на потребителски баланс на бялото, което до сега беше доста по-труден начин за избор. 

 

Nikon D7100 – основни функции

Nikon D7100

 • 24.1MP DX формат CMOS сензор, без OLPF
 • EXPEED 3 процесор
 • Стандарт ISO 100-6400, до 25600 разширен
 • Max 6 кадъра в секунда при непрекъснато снимане в DX режим, 7fps в режим на 1.3X crop mode
 • 51 точкова автофокусна система, 15 сензори от кръстосан тип
 • 2016 пиксела RGB metering sensor
 • Spot white balance в режим Live View
 • 1080 60i/30p запис на видео, вградени стерео микрофон, микрофон жак и аудио monitoring jack
 • Пентапризма със 100% покритие и 0,94 пъти увеличение
 • 3,2 ", 1. 2m-dot LCD екран (640 х 480 х RGBW)
 • Предни и задни IR приемници
 • Еквивалентна устойчивост на вода и прах като D800/D300S

Цената на фотоапарата без обектива е 1200 долара, а в комплект с обектив 18-105 мм., цената е около $ 1600. В продажба ще се появи през месец март. 

Може да направите предварителна заявка за модела от Amazon САЩ   или от WEX UK 

Източник: http://www.dpreview.com/products/nikon/cameras

Може да изтеглите официалната брошура от тук:


Фотопленери, фотоваканции и други фотоприключения

"ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..." 23-24 април 2016 г.

Осмо изкуствоПоредното фотоприключение, организирано от Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство" и  ТА Стил Травел със съдействието на: Canon България, Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, Photo Shop.BG и БДЗП

Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните  спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис", като много видове остават или идват специално тук, за да отгледат своите малки през лятото. Април е месецът, когато тук могат да бъдат видяни/снимани най-много видове. Това е така, защото традиционно през април е пикът на прелета за много мигриращи видове,  като същевременно много от гнездящите вече са тук, а някои от зимуващите все още не са отлетели. 

Освен богатото многообразие на видове, особено атрактивни по това време са заетата вече от своите обитатели смесена чаплова колония, а също така и  прелета на дневните грабливи птици.  

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването се извършва в хотел „Вила Белес" *** в района на село Акритохори с великолепна панорамна гледка към езерото Керкини. 

Осигурена техника 

SIGMA 

 • Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.
 • 120-400 mm DG OS
 • 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS
 • 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
 • Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

CANON 

 • Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
 • Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.

Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

Програмата и още информация за събитието може да намерите на сайта на организаторите - Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство"

Световно първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия 2014" - гр. Панагюрище

Огън, цвят и фантазияЗа втора поредна година в град Панагюрище ще се проведе световното първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия". Миналогодишното издание предложи на жителите и гостите на града едно неповторимо цветно шоу в небето. Тази година датите за провеждане са 2, 3 и 4 май и съвпадат с честванията по случай избухването на Априлското въстание. Организаторите се надяват светлинното шоу да бъде видяно от повече хора, които ще са гости на Панагюрище по повод честванията в местността Оборище на 2 май. Освен фойерверките, по това време оригиналът на златното панагюрско съкровище ще бъде в историческия музей и може да се види в залата - трезор, където ще остане до началото на месец юни 2014 г.

Ако искате да заснемете красивата нощна феерия по време на трите състезателни вечери - заповядайте в Панагюрище на 2, 3 и 4 май! За мен беше истинско предизвикателство снимането на фойерверките миналата година. Ето малко информация и снимки от миналогодишното издание на цветния спектакъл в небето над Панагюрище!

Световно първенство по фойерверки 2013

Фойерверките започват всяка вечер от 21:30 и продължават до 22:00 часа. Преди да започне шоуто ще има концерти от 20 часа. Поканените изпълнители са: "Диана експрес", които ще свирят на 2 май след официалното откриване на първенството, Жана Бергендорф ще пее на 3 май от 20:30 до 21:30 часа, Силвия Кацарева ще забавлява публиката на 4 май от 20:30 часа. Ще можете да чуете и състав MODICA

 

 

Тънката граница между дивото и дивното - есенна фоторазходка из Западни Родопи 14 - 16 октомври 2016

Изгрев над Родопите

Есента е сезонът, който пейзажистите най-много обичат. Всяка година препускаме да гоним есенните багри, за да запазим красивата палитра в снимки и да я споделим с приятели! Нека заедно се впуснем в следващото есенно фотоприключение. Този път ще имаме и водач, който познава добре Родопите и ще ни води до красивите кътчета на тази невероятно красива планина.

Ето и програмата на събитието:

Дати на събитието: 14 - 16 октомври 2016 година

Първи ден

Тръгване от София 8.00ч.

Пристигаме в Цигов чарк около 10.30ч. Настаняваме се в хотел Райа .
Програмата ни ще започне с посещение на работилница за ръчно тъкане на килими в с. Костандово(1ч).
Следва трансфер до пещерата „Лепеница“ – една от малкото не облагородени пещери, но отворена за посетители.
Последната спирка за деня са Фотинските водопади. Пътят ни до там минава покрай яз. Батак.
Красив залез от с. Нова махала към Западни Родопи, Рила и яз. Батак.
Натовареност за деня 8ч./ ниво на трудност – лесно.

Двойна дъга над РодопитеВтори ден
Цигов чарк – резерват Беглика - яз. Беглика
Ще минем през резерват „Беглика“ , съхраняващ над 150 годишни смърчови гори. Фауната му е доста впечатляваща – през месеците април и май може да се види глухарят(изчезващ вид).
В тази част от маршрута ще може да се наблюдават и заснемат – сърни, скален орел, различни видове кълвачи и др. (ако имаме късмет)
Връщането ни при колата ще стане с каяци или колела (заплаща се допълнително - около 10лв.).
Снимане на залеза на яз. Доспат.
Трансфер до с. Ягодина и нощувка.
Натовареност за деня 6ч.
Ниво на трудност на маршрута – средно.

Залез над язовир ДоспатТрети ден
Посрещане на изгрева от „Орлово око“.
Следва трансфер до Борино, от където ще направим феноменалния голям кръг на изключително разнообразната „Дяволска пътека“.
Трансфер към София.
Ниво на трудност на маршрута – средно/ трудно.
Натовареност за деня 8ч.

Какво ще видите и научите: 
Участниците ще посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с топлите есенни багри на една от най-красивите български планини. За участниците във фотопленера сме предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места с характерни и красиви гледки. 
o Снимане на Фотинските водопади (за красиви снимки на водопадите е нужен статив, дистанционен спусък, поляризационен филтър и няколко неутрални филтъра с различна плътност)
o Снимане на залез в края на първия ден в околностите на Батак(село Нова махала)
o Снимане на красивата природа по време на прехода в резерват „Беглика“.
Изгрев над Родопитеo Снимане на залез на язовир Доспат в края на втория ден.
o Снимане на изгрев от „Орлово око“.
o Снимане на красивите есенни багри по време на прехода по „Дяволската пътека“
Фотопленерът ще бъде подходящ и за начинаещи фотографи. От участниците се изисква да познават добре техниката, с която снимат и да могат да боравят свободно с нея. Участниците ще могат да присъстват на:
• Практически упражнения за снимане на изгрев.
• Практически упражнения за снимане на залез.
• Запознаване с техники за снимане на вода и обработка на кадрите. 
• Две лекции по пейзажна фотография в края на първия и втория ден от пленера, които включват:
o Работа с фотошоп
o Използване на "плъгини" за обработка на заснетите кадри, 
o Запознаване на участниците с други програми за обработване на изображения.

Цена: 100лв. на човек
Цената включва - обучаващ фотограф, гид и транспорт
Двете нощувките са на обща цена 35лв.(не са включени).

Телефон за връзка: 0887602327

За записване - https://www.facebook.com/events/138811789899190/

ФОТОПЛЕНЕР "ПОЗНАТИЯ И НЕПОЗНАТ ТАСОС" 3 - 6 март 2016 г.

Организатор: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"; ТА "Стил Травeл"

Със съдействието на: Фотографски Системи ООД

ПРОГРАМА 

03.03.2016 - ЧЕТВЪРТЪК 

07:30 - Отпътуване пред Стадион Васил Левски в София 7:30 ч. /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците в пленера - в автобуса. 

- Пристигане рано следобед в Кавала, един от най - красивите градове на Северна Гърция, амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна обиколка на старата част на Кавала: Имарета, Църквата Св. Богородица, Пристанището, Паметника и къщата на египетския халиф Мехмед Али, Аквадукта, Крепостната стена и др. 

- Отпътуване за Керамоти, откъдето взимаме ферибота за о-в Тасос. Пристигане на о.Тасос и настаняване в СПА комплекс BLUE DREAM PALACE 4* до  гр. Лименария (южната част на острова). Вечеря на блок маса. 

04.03.2016 - ПЕТЪК 

07:00 - 08:00 - Закуска. 

08:00 ч. - Обща снимка пред хотела 

- Сутрешна фоторазходка - пътувайки покрай закътани заливи и плажове ще стигнем до женския манастир Св. Архангел Михаил, посветен на светеца - закрилник на острова. Женският манастир е построен на върха на 250 м висока скала,  над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж. В манастира има аязмо и се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос (пирон от кръста). 

След като разгледаме манастира отпътуваме за Залив на русалките „Алики". Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики. На върха на носа има останки от стара мраморна кариера. 

- По обяд се връщаме в гр. Лименария - втория по големина град на острова. Свободно  време за снимки и обяд. 

- Следобед отпътуваме за с. Теологос - малко селце във вътрешността на острова - първата столица на остров Тасос. Къщите, построени с традиционната архитектура на Македония, покрити с каменни плочи, тесните улични, дворове и градини, придават изключителен живописен облик на цялото село. 

- Привечер - връщане в хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

- Вечерта - възможност за снимки в режимно време, нощна фотография. 

05.03.2016 - СЪБОТА 

Възможност за ранно тръгване за снимане на изгрев - при наличие на желаещи мястото за снимане на изгрев и часа на тръгване ще бъдат определени допълнително.

07:00 - 08:00 ч. - Закуска. 

08:00 - 10:00 ч. -  Свободно време за снимки около комплекса. 

Около 10,00 ч. - отпътуваме за Лименас - съвременната столицата на Тасос.  

В града можем да разгледаме  руини от древния площад - Агора, светилищата на Зевс, Посейдон, Дионис и Артемида, както и малък амфитеатър. В старата част на града улиците са малки и тесни, но изобилстват с рибни таверни и сувенирни магазини. Освен пристанището за фериботи, има и рибарско пристанище, до което се стига по крайбрежната алея.  

Свободно време за снимки и обяд. 

Към 14,00 ч. отпътуваме за Панагя - старата столица на острова, посещение на църквата Св. Богородица, в която се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Ще разгледаме и музея на зехтина, където ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни. Свободно време за снимки на  малките бели къщи, с бели балкони и каменни покриви, с тесни криволичащи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни. 

- Отпътуваме за хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

06.03.2016 - НЕДЕЛЯ 

09:00 ч. - Отпътуване от Тасос.  

- Посещение на археологичните разкопки на древния град Филипи, наречен на Филип Македонски. В близост  проповядвал християнството Апостол Павел и във водите на р. Агитис кръстил първата християнка в Европа. 

или 

- Попътно посещение на пещерата Маара, откъдето води началото си р. Ангитис. Пещерата е с дължина 12 км, от които 2.5 км. са проходими, а от тях 500 м са открити за посещение. 

- Пристигане в София вечерта. 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 

Краен срок за записване - 14 февруари 2016 година. 

Краен срок за плащане - 15 февруари 2016 година.

Повече информация за фотопленера може да намерите на сайта на организаторите - http://8artclub.com

Фотоваканция 2013

В края на лятото и началото на есента за поредна година Приморско събра любители и професионалисти на едно място, за да се състои поредната Фотонаканция! Тук се срещат млади и стари, начинаещи и напреднали, любители и професионалисти, за да прекарат няколко незабравими дни на брега на морето, обединени от любовта към фотографското изкуство. И тази година програмата е изпълнена с различни по своя характер мероприятия - Плажна фотографска работилница "Приказка за сътворението", Workshop "Еротичен септември", Усмивка на щипка с Epson L800", "Зеленото не винаги е модерно" и още интересни неща!

Ето и малко снимки от откриването на Фотоваканция 2013!

Юри Трейман

и селекцията на журито за изложбата в края на събитието!

Фотоезда в Тетевенския Балкан с Емил Данаилов

На 1 и 2 май фото - форум организират семинар в Тетевенския балкан. Цената е 220 лв. на човек и включва: транспорт от София до село Голям извор и обратно, 1 нощувка, вечеря в първия ден и закуска втория, наем за оседлани коне, водач, фотогид. Цената не включва: лични разходи, медицински застраховки и застраховки злополука. Турът е подходящ и за начинаещи ездачи, които на място ще получат и своите първи уроци по езда.

Програмата е следната:

 • Отпътуване от паркинга на Националния стадион „Васил Левски“ в 10.00 сутринта на 1 май, връщането – пак там в късния следобед на 2 май.
 • Пристигане в село Голям извор, Тетевенско, в чиито околности ще е ездата през двата дни,
 • Запознаване с конете и след съответните инструкции започва фототура.
 • Теренът е планински, ще се язди по пътеки и черни пътища, като на коне участниците ще стигнат и до Гложенския манастир. 
 • Самата езда ще бъде по три-четири часа на ден, но преходите ще са по-дълги, защото по пътя ще се спира на подходящи места, за да се снимат „моделите“, а и хубавите пейзажи
 • Ще се обсъждат различните фотографски техники за този тип снимки.
 • Вечерта ще се разгледат и обсъдят по двайсетина снимки на всеки участник в семинара, направени същия ден
 • Нощувката ще е в къща за гости.

Източник: http://photo-forum.net/s/225

Фотоекспедиция на езерото Керкини - 14-15 октомври 2017

Сдружение фотоклуб "Осмо изкуство" отново кани своите приятели фотографи да участват в есенната двудневна Фотоекспедиция "По следите на прелетните птици...!" на езерото Керкини. 

Организатори са Сдружение Фотоклуб "Осмо Изкуство" и ТА Стил Травел 
Фотоекспедицията се организира със съдействието на:
 • Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro, LensCoat, BlackRapid, Joby, Dedolight и Walther Design за България
 • Canon България
 • Photo Shop.BG
Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис“. 

Октомври е месецът, когато вече тук са ятата розово фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при  късмет и снимат редки и застрашени видове като  Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. 

Повече информация и подробна програма на експедицията може да прочетете на този адрес  
http://8artclub.com/na4alo_login_sab_adm_new.php?id_sab1=114

Записване за участие - http://styletravelbg.com/reservation.php?action=reserv&type=photo&CatID=131

Фотопленер "Вода и звезди" 27 - 29 юни 2014 г.

язовир Широка полянаСтудио ФотоПавилион и Канон България са организатори на поредното фотоприключение, което отново ще събере любителите на пейзажната фотография. Техниката е осигурена от Канон България, а лектори ще бъдат едни от най-добрите български пейзажисти - Евгени Динев и Христо Свинаров. Пенчо Маркишки ще изнесе беседа за звездното небе. 

Цената за участие е 150лв. на човек и включва следното:

 • - транспорт с автобус по целия маршрут
 • - 2 нощувки
 • - 2 закуски, 2 обяда и 2 вечери
 • - малки подхапванки
 • - семинари на тема "Пейзажна фотография" с Евгени Динев http://evgenidinev.com/ и Slowlight фотография с Христо Свинаров http://slowlight.bg/ и беседа с Пенчо Маркишки за звездното небе.

Програма:

27 юни (петък) 2014г.
07:00ч. - отпътуване с автобус от София
09:30ч. - първото снимане е на язовир Белмекен
14:00ч. - пристигане във вилно селище Романтика Форест www.vsromantica.com/bg , където е настаняването и обяда
16:00ч. - откриване на пленера
16:15ч. - лекция за Пейзажната фотография с Евгени Динев. Авторът ще сподели своя опит.

17:45ч. - разпределяне техниката, хапване по нещо за сили и участниците се отправт в търсене на позиция за залеза в компанията на Владислав Терзийски ( https://www.facebook.com/pages/Vladislav-Terziiski-Photography/511491018883809?id=511491018883809&sk=photos_stream ) и Диляна Гергова (http://dilyanagergova.com/scapes/ )
21:30ч. - вечеря и ако времето е ясно е планирано участниците да се възползват от новолунието и да се снима нощното небе в компанията на Росен Хорозов

28 юни (събота) 2014г.
04:00ч. - по-ентусиазираните стават и хапват нещо на крак, след което се отправят в търсене на позиции за посрещане на изгрева, защото утрините край язовира са вълшебни
08:00ч. - закуска ( и за ранобудните и за поспаливите)
09:00ч. - Христо Свинаров ще ви въведе в тайните на Slowlight фотографията
11:30ч. - отпътуване към Смолян
13:30ч. - пристигане в Хотел Макрелов http://www.hotelmakrelov.com/ за обяд
15:30ч. - Каньона на водопадите, където е следващата фото-спирка
20:30ч. - вечеря
23:00ч. - при облачно време - беседа с Пенчо Маркишки за звездите, а при ясно -снимане на звездното небе с помощта на Пенчо Маркишки

29 юни (неделя) 2014г.
08:00ч. - ставаме за закуска
11:00ч. - потегляме към Чудните мостове
13:00ч. - се позиционираме за снимки
14:30ч. - насочваме се към Асеновата крепост
17:30ч. - отпътуваме към София
20:30ч. - пристигаме в София
През цялото това време участниците ще имат на разположение следната техника Canon:
Фотоапарати:
Canon EOS 1DX
Canon EOS 5D Mark III body
Canon EOS 6D body
Canon EOS 70D body
Canon EOS 700D body
Canon EOS 1200D Body
Обективи:
Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
Canon EF 24mm f/1.4 L II USM
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Canon EF 85mm f/1.8 USM
Canon EF 85mm f/1.2L USM
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon EF 200mm f/2L IS USM
Canon EF 800mm f/5.6L IS USM
Canon Fisheye EF 8-15mm f/4 L
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF 16-35mm f/2.8L II
Canon EF 17-40mm f/4 USM
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USMEF
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Canon EF 24-105mm f/4L IS ISM
Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L
Светкавици: Canon 600EX-RT
Какво е нужно да се носи?

 • - удобни и здрави обувки, подходящи за ходене
 • - дебели дрехи и ръкавици (вечерите край язовира са хладни)
 • - дъждобран (никога не се знае дали времето няма да се развали)
 • - челник/ фенер (за да успеем да се приберем след снимки)
 • - личен фотоапарат и обективи, с които разполагаме
 • - статив
 • - дистанционен спусък
 • - поляризационен и неутрален филтър

Записването за пленера става със заплащане на цялата сума в магазина на Фотопавилион в София.
Минимален брой участници - 30, максимален -40.
Краен срок за записване 22 юни 2014г.

Повече информация може да получите на e-mail: studio@photopavilion.com и тел. 0887 074 077 и на сайта на организаторите - http://www.photopavilion.com/?page=events

Фотопленер "Есен в Родопите" 16 - 18 октомври 2015

Есента винаги е голямо предизвикателство за пейзажистите! За съжаление хубавата цветна есен е един много кратък период и не винаги можеш да уловиш палитрата от прекрасните есенни багри в истинското им великолепие. 

Фотопленерът „Есен в Родопите“ ще се проведе от 16 до 18 октомври 2015г. Надявам се да сме на точното място в точния момент, за да направим красиви пейзажни снимки! Участниците ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с топлите есенни багри на една от най-красивите български планини. За участниците във фотопленера съм предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на събитието,  с характерни и красиви гледки. 

 • Снимане на изгрев или залез в околностите на село Горна Арда
 • Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • Снимане на водопада "Самодивското пръскало" по екопътека "Струилица - Калето - Лъката"
 • Снимане на изгрев или залез от скалата Невястата над гр. Смолян 

ПРОГРАМА 

16 октомври - петък 

 • 14:00 - 18:00 - Пристигане и настаняване на участниците в хотел Дафи гр. Смолян и акредитиране - в механата на хотела 
 • 18:30- 19:30 – Снимане на залеза от скалата Невястата край Смолян
 • 20:00- 22:00 - Вечеря и запознаване на участниците с маршрутите, местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през втория ден от пленера. 

17 октомври - събота 

 • 7:30 - 8:30 – Снимане на изгрева край село Горна Арда
 • 9:00 - 10:00 - Закуска - в механата на семеен хотел Дафи
 • 10:00 - 12:00 – Лекция по пейзажна фотография
 • 12:00 – 13:30 – обяд
 • 13:30– 16:30 – Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • 17:00 - 18:00 – Снимане на залеза 
 • 19:00– 20:00– Лекция по пейзажна фотография и  техники на обработка на пейзажни кадри.
 • 20:30 - 22:30 - Вечеря в механата на семеен хотел Дафи. Обсъждане между участниците плановете за снимане за следващия ден. 

18 октомври - неделя 

 • 7:30 – 8:30 - Начало на снимачния ден – снимане на изгрева край смолянските езера
 • 9:00 - 10:00 - Закуска и отпътуване в посока - Девин.
 • 11:30 - 14:30 – Снимане по екопътека "Струилица -Калето - Лъката" край Девин и по поречието на река Въча - язовир Цанков камък, язовир Въча и язовир Кричим.
 • 16:00 – Официално закриване на пленера.  

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 

Желаещите да участват във фотопленера, трябва да изпратят до 13 октомври 2015 г. своите данни чрез онлайн формата на сайта http://www.stefanovaart.com/contact или на e-mail: admin@stefanovaart.com,  като посочат трите си имена и оставят телефон за връзка, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

Самодивското пръскалоТелефон за връзка и повече информация - 0887602327.  

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ 

Краен срок за подаване на заявка за участие - 13 октомври 2015 год. 

Цената за участие във фотопленера е 100 лв.  

Участниците в предишния фотопленер по пейзажна фотография по време на фестивала на дивите цветя ползват 50% отстъпка от цената.  

Цената включва:

 • 1. Две лекции по пейзажна фотография.
 • 2. Две практически упражнения снимане на изгрев.
 • 3. Две практически упражнения снимане на залез.
 • 4. Техники за снимане на вода и обработка на кадрите. 
 • 5. Работа с фотошоп и използване на плъгини за обработка на заснетите кадри.
 • 6. Работа с фотошоп - използване на маски и леъри.

В цената не влизат - храна, нощувка и транспорт. 

Всеки участник трябва да разполага със собствена техника и да има базисни познания по фотография.

Фотопленер "Забравените Родопи" 3 - 7 август 2016 год.

Осмо изкуствоСдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" отново Ви кани да изживете едно фотоприключение в "Забравените Родопи"! Те организират втори фотопленер за тази година в малкото родопско селце "Мугла".
Този път ще проведат пленера по време на събора на селото по случай празника "Среде Лето". Освен това ще предложат на участниците една различна (от досегашните маршрути) офроуд разходка с възможност за изкачване на връх "Орфей" или "Карлък" както го наричат местните. Връх "Орфей" е само 3 метра по-нисък от Голям Перелик. Ще стигнете до подножието му с джиповете на местни приятели от селото и от там ще продължте пеш нагоре към върха. 
На връщане от Чаева Чука и връх "Орфей" ще имате достатъчно време за фотография в режимно време и нощна фотография, като за целта желаещите ще останат в махала "Касъка" до приключване на снимането, след което ще се приберат в селото.
 
За повече информация и подробна програма - http://8artclub.com/na4alo_login_sab_adm_new.php?id_sab1=99
Записване за участие - http://8artclub.com/forma1_n_a.php?id_sab1=99
Фотопленер Забравените Родопи

Фотопленер - Викос, Загория и Метеора

Метеора - ГърцияПоредният фотопленер за тази година, организиран от Фотосинтезис е в Гърция по маршрут - Викос, Загория и Метеора. Това са места, които любителите на фотографията трябва да посетят! Каньонът Викос е най-дълбокия в света с височина 1600 метра и ширина около400 м. В околностите му се намират автентични ктари селища с каменни къщи. Фотопленера включва и снимки на езерото Драколимни (2050м надморска височина) и извора на река Викос. А относно Петеора - това наистина е място от друга планета! Влизайки в Тесалийската низина се открива една невероятна гледка към скалите, върху които са накацали манастирите. Високи и непристъпни, те са позволилил да се запази християнската вяра по враме на турското робство.

Програмата е в рамките на 
5 дни, с 4 нощувки (09-13 октомври 2013)

Тръгване от София на 09.10 ( сряда) в 7.30 сутринта. Тръгване обратно към София от Метеора на 13.10 (неделя). 3 нощувки в Микро Папинго, Загорохориа, Гърция, хотел Диас, 1 нощувка в Метеора, Каламбака

Цена за участие: 240 евро, платими в левова равностойност по официалния обменен курс.

Цената включва: 4 нощувки със закуска, микробусен транспорт от и до София и на място.

Повече информация за пленера ще намерите на сайта на организаторите - Фотосинтезис

Ето и мои снимки от Метеора 

Фотопленер с елементи на WORKSHOP "Архитектурна, интериорна, панорамна и нощна фотография"

Организатор: Сдружение "Фото Клуб - Осмо Изкуство" Със съдействието на: Фотографски системи ООД - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, Клуб на свободните фотографи, Canon България, Dedolight, Динафос. Дати и място на провеждане - 01 - 03 Май 2015 год. гр. Велико Търново

Архитектурата (от старогръцки: ἀρχιτέκτων, „пръв/главен строител") е едновременно наука и изкуство за изграждане на сгради и други строителни конструкции. Нейните обекти, разгледани през призмата на творческото фотографското виждане, оформят жанра архитектурна фотография. 

Взаимодействието между тези две изкуства е изкушение и предизвикателство, в което се борят форми, цветове и обеми, светлини и сенки, като синтез на мирогледите на архитекти и фотографи. 

Интериорната фотография се състои от две подкатегории - екстериорна, която се разбира като архитектурна, и интериорна, което на практика е заснемане на вътрешната  архитектура. 

Панорамната фотография е широко понятие, което включва по-обща визия на архитектурната фотография включително до 360 пространствени градуса. Един от най-известните варианти на 360 градусовата фотография с връзки между отделните панорами е Гугъл Стийт Вю и новата тенденция на Гугъл Бизнес Вю. Гугъл Бизнес Вю е предимно за интериорни 360 градусови панорами на различни публично достъпни обекти. 

Нощна архитектурна фотография - подразделение на архитектурната фотография, което включва заснемане в часовете след залеза на слънцето, от така наречения златен час (Golden Hour) през така наречения син час (Blue Hour) до изгрева на слънцето. 

Велико Търново е мястото, където човек може да открие съжителство на калдаръмени улички и модерни транспортни възли, живописни стари къщи и съвременни сгради, специфична възрожденска архитектура и шедьоври на Кольо Фичето, къщи по улиците "Максим Райкович", "Крайбрежна" и "Варош" с открити дървени чардаци, с малки кокетни прозорчета, с лозници и мушката, с дървени тавани и долапи. Наред с историческото село Арбанаси, съхранило своите къщи - крепости ( Констанцалиева, Хаджиилиева), богато украсени с дърворезба и автентичен интериор има и редица църкви и манастири в града и околността.

Сблъсък и хармония на различни епохи и архитектурни стилове, събрани на едно място. 

ПРОГРАМА НА ПЛЕНЕРА 

Теоретични постановки:

 • - Целево дефиниране на архитектурна фотография. 
 • Обект, среда, фрагмент, детайл, пълнота на връзките между тях. 
 • Пространства - екстериор и интериор.
 • Панорамирането - статична и динамична визия 
 • - Светлината като творчески инструмент: 
 • Годишни, сезонни и дневни цикли. Режимно време. Допълнителни светлинни източници. 
 • Съвременни средства за избор на снимачен времеви интервал. 
 • - Геометрия на образа и обекта - перспектива и взаимосвързаност на обекти в преден/заден план, оптически и софтуерни изкривявания и техните корекции. 

Видове проекции: 

 • Архитектурна, equirectangular ( равноправоъгълна ), цилиндрична, меркатор, синусоидална, фишай, стереографична. 
 • - Гледни точки - ракурси и фокусни разстояния - до границата на невъзможното: 
 • Избор на тилт/шифт обективи - защо и как.
 • От фишай, през свръх-широкоъгълни до дългофокусни обективи - без граници. 
 • Равнина на фокуса, дълбочината на рязко-изобразеното пространство като изразно средство.
 •  - Форми и обеми. 
 • - 360° панорами, как и защо. Стрийт вю на Гугъл. Бизнес Вю на Гугъл. Гугъл Фотосфера.

 Понятия, принципи и практическа реализация. 

 • Избор на гледна точка и специфика при динамични и статични обекти 
 • Основни и помощни средства - обективи, панорамни глави и софтуер за сглобяването  и показването им.
 • Визуализиране на резултатите, динамично или статично - онлайн и отпечатване на материали  
 • - Нощни архитектурни снимки. 
 • Използване на допълнителни източници на светлина и рисуването с тях по обектите. 
 • - Приложим софтуер за архитектурна фотография. 
 • Лекторът ще даде пояснения за спецификата и работата с различни софтуерни продукти улесняващи заснеманото на архитектурни обекти и сглобяването на панорами. 
 • - Грешки - анализ на най-често срещани грешки и избягването им 

Локации за снимане: 

 • -Региона на Велико Търново - Арбанаси: 
 • Царевец, Паметник Асеневци, Хан Хаджи Николи,  ул. Гурко, Варош, Свети Четиридесет мъченици, Самоводска чаршия, Калоянова крепост. 

ПРОГРАМА ПО ДНИ 

01.05.2015 - ПЕТЪК 

 • 11:00 - 12:00 - Пристигане и настаняване на участниците в хотел "Силвестър", Велико Търново. 
 • 12:00 - 12:30 - Акредитиране - фоайето на хотела. 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд 
 • 14:00 - 19:00 - Семинарна част  "Архитектурна фотография" - теория и студийно експериментиране за панорамиране - презентационна зала "Търново Авто". 
 • 19:00 - 21:00 - Време за практическа нощна фотография 
 • 21:00 - Време за вечеря и продължаване разговорите по темата - мястото ще бъде уточнено допълнително.

 02.05.2015 - СЪБОТА 

 • 08:00 - 08:30 - Закуска
 • 08:30 - 12:30 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП
 • - Локации: екстериори от стария град Велико Търново - по ул. Гурко, панорамно заснемане от паметник Асеневци. Панорамиране 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд - мястото ще бъде уточнено допълнително. 
 • 13:30 - 15:00 - Свободно време 
 • 15:00 - 19:00 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП
 • - Локации: хан Хаджи Николи - панорами и интериори, Арбанаси и Калоянова крепост 
 • 19:30 - 21:00 - Вечерна сесия и рисуване със светлина по архитектурни обекти 
 • 21:00 - Вечеря и обсъждане на снимки, направени през деня - мястото ще бъде уточнено допълнително. 

03.05.2015 - НЕДЕЛЯ 

 • 08:00 - 08:30 - Закуска 
 • 08:30 - 12:30 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП 
 • - Локации: Велико Търново - Самоводска чаршия, Вароша, Царевец и свободно избрани обекти. 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд 
 • 14:00 - 17:00 - Прожекция и анализ на направените по време на пленера кадри под  ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП - презентационна зала "Търново Авто". 
 • 18:00 - Отпътуване

Цена за участие в пленера при записване до 19 април 2015 г. - 140 лв.; 
Цена за участие в пленера при записване след 19 април 2015 г. - 160 лв. 
Цената е за настаняване в двойна стая. 

Повече информация за събитието може да намерите на сайта на организаторите: http://8artclub.com

Фотопленер уъркшоп по пейзажна и макро фотография -27-29 март 2015 г.

Фотосинтезис откриват новия сезон на фотопленерите с пейзажната фотография в живописния район на местността Гюлечица в полите на Рила, съчетана с високоскоростната макрофотография.

Семинарът "Сблъсък на капки" ще бъде ръководен от Емил Николов (http://ppl-photos.com/kapki/output/kapki.html), който ще разкрие света на високоскоростното макро и по-специално света на красивите капки. 

Съдържание на уъркшопа:

 • 1. Кратка история на високоскоростната фотография.
 • 2. Методи на заснемане на бъзродвижещи се обекти.
 • 3. Приложение и показване на кратка експозиция.
 • 4. Личен опит и оборудване за заснемане на сблъсъци на капки. 
 • 5. Практическо занимание с предоставена или лична камера.

Програма на пленера и уъркшопа: 

Ден 1 (27 март, петък)

 • 8:00 - 8:15 Събираме се на паркинга пред Националния стадион и потегляме към Рила планина 
 • 11:30-12:00 Настаняване в х-л Дивите петли (www.divite-petli.com)
 • 12:00-14:00 Обяд 
 • 14:00-16:00 Лекция "Сблъсък на капки "
 • 16:00-20:00 Свободна програма, снимане на пейзаж в района.
 • 20:00 Вечеря в ресторанта на хотела.

 Ден 2 (28 март, събота)

 • 8:00-10:00 Закуска 
 • 10:00-12:00 Практически занимания, снимане на сблъсък на капки 1-ва група. Останалата част от групата ще се разходим в района, за да поснимаме пейзажи.
 • 12:00-14:00 Обяд 
 • 14:00-16:00 Практически занимания, снимане на сблъсък на капки 2-ра група. Останалата част от групата ще се разходим в района, за да поснимаме пейзажи.
 • 16:00-20:00 Свободна програма, снимане на пейзаж.
 • 20:00 Вечеря

Ден 3

 • 8:00-10:00 Закуска
 • 10:00 Свободна програма и отпътуване за София. Възможно е организирано ходене до екопътека Бели Искър която се намира в района. 

Цена и записване:

Цена за участие - 129 лв. / цената включва:

 • - 2 нощувки
 • - 2 закуски (без напитки)
 • - 2 обяда (без напитки)
 • - 2 вечери (без напитки)
 • - лекция по темата "Сблъсък на капки" 
 • - практически занимания "Сблъсък на капки" 
 • - ползване на различни филтри – B+W (http://magazin.photosynthesis.bg/search?q=b+w) и Lee Filters (http://magazin.photosynthesis.bg/search?q=lee) при сзаснемане на пейзажни снимки

Цената не включва транспорт и всички останали лични разходи на място.

- Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 24.03.2015г. включително. В полето subject напишете „Plener KAPKI”.

Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка, наличние на собствен транспорт и готовност за превозване на други участници.

Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

 - Плащане:

След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 25.03.2015г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.

Организаторите си запазват правото за промяна в програмата и отмяна на пленера при липса на достатъчно желаещи за участие.

Повече информация може да намерите на сайта на организаторите - http://www.photosynthesis.bg

Фотопленер „Пейзажна фотография" в рамките на "Фестивал на дивите цветя" 2015

Фестивал на дивите цветя 2015Фотопленерът ще се проведе в рамките на третото издание на Фестивалa на дивите цветя. Оганизатори са сдружение „Екоорганизация – Родопи“, а дните за провеждане на фестивала са от 20 до 28 юни 2015 г. на територията на Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда. За 8 дни техните жители и гости ще имат възможността да се включат в най-различни инициативи, посветени както на дивата природа, така и на родопските култура и фолклор. 

Фотопленер Пейзажна фотографияФотопленерът по пейзажна фотография, който е част от фестивала ще се проведе от 19 до 22 юни 2015 г. Желаещите да се включат в него трябва да се запишат предварително на e-mail: admin@stefanovaart.com или на телефон 0887602327 до 15 юни 2015г. 

Участниците ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с красивите диви цветя на Родопите. 

За участниците във фотопленера "Пейзажна фотография" съм предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на събитията от фестивала,  с характерни и красиви гледки. Ще участваме и ще снимаме и някои от събитията на фестивала. Предвидените места за посещение и снимане са: 

 • Снимане на изгрев или залез над село Смилян
 • Снимане на изгрев или залез в околностите на село Горна Арда
 • Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” и снимане на пейзажи по време на похода
 • Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • Посещение и снимане на Агушевите конаци в с. Могилица и околностите на селото
 • Снимане по поречието на река Арда
 • Снимане на изгрев или залез от скалата Невястата над гр. Смолян 

ПРОГРАМА 

19 юни - петък 

 • 12:00 - 14:00 - Пристигане и настаняване на участниците в с. Смилян
 • 18:00 - 20:00 - Акредитиране - в механата на семеен хотел Смолена http://smolena.com
 • 20:00 - 22:30 - Вечеря в механата на семеен хотел Смолена. Запознаване участниците с маршрутите, местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през втория ден от пленера. 

20 юни - събота 

 • 5:00 - 7:00 – Снимане на изгрева край село Смилян
 • 8:00 - 10:00 - Закуска - в механата на семеен хотел Смолена
 • 10:00 - 11:00 – Лекция по пейзажна фотография
 • 11:00 – Откриване на – VII Традиционен родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите в село Могилица.
 • 12:00 – 13:30 – обяд
 • 14:00 – 16:00 – Лекция по пейзажна фотография и  техники на обработка на пейзажни кадри.
 • 20:00 - 21:00 – Снимане на залеза край село Могилица
 • 21:30 - 22:30 -Вечеря в механата на семеен хотел Смолена. Обсъждане между участниците плановете за снимане за следващия ден. 

21 юни - неделя 

 • 5:00 - Отпътуване за село Горна Арда.
 • 5:30 - 6:30 – Снимане на изгрева от поляните край село Горна Арда.
 • 7:30 – 9:30 - Възможност за организиране на кратък преход за снимки на тема пейзаж и макро фотография. Снимане на диви цветя, пеперуди и др. в околностите на село Горна Арда по поречието на реката.
 • 10:00  - Откриване на фотоизложба "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа!".- с Смилян
 • 13:00 – 15:00 Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” с родопския крем. Снимане на пейзажи по време на прехода. – тръгване от село Сивино.
 • 20:00 - 21:00 – Снимане на залеза край село Смилян или край село Сивино. 

22 юни - понеделник 

 • 05:30 – 7:30 - Начало на снимачния ден – заснемане на изгрева от скалата Невястата край град Смолян
 • 9:30 - 13:30 – Снимане в каньона на водопадите край Смолян
 • 14:30 – 15:00 - посещение на международна мейл - арт изложба “Диви цветя”, РИМ Смолян
 • 15:00 – Официално закриване на пленера.  

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 

Желаещите да участват в пленера, трябва да изпратят своите данни чрез онлайн формата на сайта http://www.stefanovaart.com/contact , като посочат трите си имена и оставят телефон за връзка, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ 

Краен срок за подаване на заявка за участие - 15 юни 2015 год. 

Цената за участие във фотопленера е 100 лв. 

Цената включва:
1. Лекции - пейзажна фотография.
2. Две практически упражнения снимане на изгрев.
3. Две практически упражнения снимане на залез.
В цената не влизат настаняване, храна и транспорт.
Всеки участник трябва да разполага със собствена техника и да има базисни познания по фотография. 

ФОТОКОНКУРС 

След пленера ще проведем фотоконкурс за най-добра пейзажна снимка, заснета от участниците. Желаещите да участват във фотоконкурса за най-добра фотография по време на фотопленера трябва да изпратят своите кадри на адрес admin@stefanovaart.com до 15 юли  2015 г. съответно: до 8 кадъра във формат JPEG. 

Изисквания към снимките: Минимален размер по дългата страна - 3000 пиксела

Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин - Номер на бадж_Пореден номер на снимката

Пример: Участник с бадж номер 003 предава 2 кадъра със следните имена за участие в конкурса: 003_01; 003_02 

Снимките трябва да бъдат изпратени на адрес admin@stefanovaart.com най-късно до 15 юли 2015 година.

Ще има и награда за победителя, която ще бъде обявена по време на фотопленера.

Вижте събитието и във Фейсбук страницата на организаторите

Разгледайте всички събития, които ще бъдат проведени в рамките на Фестивала на дивите цветя 2015

Фотопленери "Забравените Родопи" - "Среде лято" 31 юли - 2 август 2015

Родопите около село МуглаОрганизатори на фотопленера са Сдружение "Фото Клуб „Осмо Изкуство" със съдействието на: Фотографски системи - официален представител на Sigma, Lowepro и Joby за България и търговски партньор на Dedolight

ПРОГРАМА

31 юли - Петък

 • 14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в  хотел "Мугла" и къщи за гости в селото.
 • 16:00 - 17:00 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта на х-л "Мугла"
 • 17:00 - 18:00 - снимане на брането на билки за празника "Среде лето" в околностите на селото.
 • 18:00 - 20:00 - Свободно време за снимки в селото.
 • След 20:00 ч. - Време за снимане в режимно време и нощна фотография. На желаещите ще помага Галя Велева - algaivel.
 • За снимките на хора по време на брането на билки и празника "Среде лето" за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни обективи от серията Art на Sigma и LED осветление Dedolight Ledzilla.
 • След 21 ч. - Време за вечеря и обсъждане на заснетите кадри през деня.

01 август - Съботасело Мугла

 • 06:30 - 07:00 - Закуска, която не е за изпускане!
 • 07:00 - 12:00 - Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - с. "Чамла" - местност "Чаирите" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора".
 • Offroad обиколката не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. Желаещите да се включат в offroad обиколката, трябва да заявят това при записването за пленера, като отбележат желанието си в полето "Забележка".
 • Около 12:30 - Прибиране в селото за обяд и почивка.
 • 13:00 - 14:00 - Време за обяд.
 • Следобяд - две възможности за снимане:
 • - Снимане на празника "Среде лето" и участниците в него, използвайки автентичния екстериор на селото.
  - Разходка до "Казанджи дере" - "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра  много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 
 • Около 19:30 - Възможност за фотография в режимно време.
 • 20:30 - време за вечеря. Слайдшоу и обсъждане на кадрите направени през деня с Галя Велева - algaivel.
 • Възможност за нощна фотография в околностите на с. Мугла.

Казанджи дере02 август- Неделя

 • 08:00 - 08:30 - Закуска, която не е за изпускане!
 • 08:30 - Потегляне към изоставена махала "Касъка", намираща се в близост до с. Мугла.
 • 09:00 - 12:30 - Време за снимки в махала "Касъка" и с. Мугла.
 • 13:00 - 14:00 - Обяд в ресторанта на с. Мугла.
 • Около 14:30 - Отпътуване 

Цена за участие в пленера: 75 лв. Цената е за две нощувки със закуски при настаняване в двойни и тройни стаи.

Може да разгледате мои снимки от местата, където ще се проведе фотопленера с тази статия - Родопски пътеки

Повече информация за този фотопленер може да намерите на сайта на организаторите: http://www.8artclub.com

 

„МАДЖАРОВО - ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ" 2015

Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство", Туристическа агенция Стил Травъл и със съдействието на: Canon България, Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, БДЗП, Динафос ЕООД 

Фотопленерът ще се проведе от 4 до 7 юни 2014 г. Тази година в програмата на пленера сме предвидили възможности за всички любители на природата и фотографията, като  програмата на пленера е разделена на два модула:  

Модул "Wild Life" - снимане на лешояди от укритие и черни щъркели и пойни птици

Модул "Пейзажна фотография" - снимане на пейзаж, инфрачервена и макрофотография сред природата. 

МОДУЛ "WILD LIFE"В модул "Wild Life" като консултанти ще сe включат Богдан Боев (raptor), Ивайло Зафиров и Борислав Тончев (БДЗП).  

Участниците в модул "Wild Life" ще имат следните възможности: 

 • Снимане на лешояди от укритие 
 • Снимане на черни щъркели и пойни птици 

МОДУЛ "ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ"В модул "Пейзажна фотография" ще ни помага Галя Велева - algaivel. Желаещите да заснемат пейзажа по метода на инфрачервената фотография ще могат да направят това с помощта на колегата Андрей Недялков и осигурените за целта филтри. 

Участниците в модул "Пейзажна фотография" ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи подбрани от организаторите на пленера като меандрите на река "Арда", връх "Шейновец", село "Сеноклас" и др. 

Повече информация за фотопленера може да намерите на сайта на организаторите: 8 мо изкуство