Други новини от света на фотографията

Google Image Search - за и против новия начин на търсене на изображения в Интернет

Търсене на изображения в GoogleGoogle наскоро усъвършенства своята услуга за търсене на изображения. Обновената версия на Google Image Search дава възможност с новия интерфейс картинките да се показват заедно с техните метаданни (подробна информация за изображенията) директно, без фоново зареждане на уеб страницата, в която са публикувани. Останалите изображения, свързани със заявката, се показват отгоре и отдолу на избраната картинка. Превключването между изображенията става и с помощта на клавиатурата.

Новият интерфейс е по-удобен и по-бърз за потребителите на Google, но как стои въпросът с изображенията, защитени с авторско право? Снимката може да се отвори в голям размер без зареждане на съдържанието на сайта-източник. Ако потребителят иска да влезе в сайта, в който се намира картинката, може да направи това чрез блока с метаданни, разположен вдясно, но ако му трябва само картинката, може да си я вземе директно без изобщо да зарежда сайта – източник, на който може би да стои надписа, че изображението е със запазени авторски права. Кой го е грижа за автора на снимката.....  Става така че Google Images се превръща в един огромен сайт за изображения, които всеки може безпроблемно да си открадне. Защо човек да плаща за дадена снимка, като може да си набави безплатно и то по толкова лесен начин!

Ето и коментарите по тази гореща тема през последния месец: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2013/01/faster-image-search.html

 

Nikon се ориентира към производство на фотоапарати с операционна система Android

През октомври миналата година Nikon пусна на пазара първия си цифров фотоапарат, работещ под  операционната система Android 2.3 Това е фотоапарата Coolpix S800C. Резултатите от продажбите му са показали големия интерес от страна на купувачите. Именно затова Nikon са сключили лицензионно споразумение с Microsoft за използването на Android и в следващи фотоапарти на компанията. Вероятно това споразумение ще даде началото на нова серия от фотоапарати, а може би не е далече времето, когато ще видим първия огледално - рефлексин фотоапарат, работещ под управлението на Android и ще може директно да се споделят направените от фотоапарата снимки в социалните мрежи. Microsoft и Nikon имат дълга история на сътрудничество помежду си - казва David Kaefer, генерален мениджър на интелектуалната собственост за лицензиране на Microsoft. Според неговите думи - Microsoft е горд да си сътрудничи с лидера в дигиталната фотоиндустрия и да лицензира технологията Android в полза на клиентите на Nikon.

Повече информация по темата може да прочетете на сайта: www.microsoft.com/iplicensing 

Stefanovaart вече и във Фейсбук!

StefanovaartПрез последните няколко години Фейсбук стана мястото и платформата, чрез която доста хора общуват, рекламират, творят и намират нови приятели и съмишленици.  Рреших да направя реклама на своя сайт и във Фейсбук. По този начин се надявам всичко, което публикувам да достигне до повече хора и така той да стане по-полезен за хората, обичащи фотографията. Във Фейсбук ще имате възможност по-ледно да коментирате статиите, снимките и фотопътеписите и да изказвате своето мнение за тях. Нека всички, които намират сайта ми за интересен и полезен да го харесат и във Фейсбук страницата ми.

Stefanovaart

Нов формат за изображения - JPEG-HDR

Според Cnet.com, компанията Dolby е решила да въведе предимствата на HDR формата на масовия пазар. На Световния мобилен конгрес в Барселона тя представи нов формат за снимане, наречен JPEG-HDR. Той използва специален алгоритъм, за комбинирне на много снимки с различни експозиции, като след това полученото HDR изображение може да бъде превърнато в един JPEG файл.

Обикновените JPEG файлове имат капацитет от 8 бита данни за цветовата стойност за всеки пиксел, или общо 256 нива на осветеност, които разделят яркото от тъмното. JPEG-HDR ще може да съхранява над 20 бита данни.
 
Вие се нуждаете от специален софтуер, за да видите всички подробности на изображението HDR. Но без него, можете да видите JPEG файла, изграден от HDR данните, заяви Jean-Marc Matteini, старши директор по маркетинга в Dolby.  JPEG-HDR може да се справи с 20-бита или повече, а 20-битова дълбочина е достатъчна за 16 F-стопа динамичен обхват, който е това, което човешкото око може да види, казват от Dolby.
 
Докато всички ние ще можем да отваряме въпросните JPEG-HDR файлове в обикновена програма за изображения, за производителите на фотоапарати и софтуер това няма да е толкова лесно. Dolby ще лицензират кодиращата технология, така че въпросните производители да си плащат, за да я използват.
 
Източник: Cnet.com

Още една моя наградена снимка през 2012

Фотоконкурсът Digital Nirvana Kalakaar 2012 приключи и вече са известни победителите. Аз участвах с една моя фотография - "Magic of morning" в раздела "Light up my world" и съм спечелила второ място в категорията. Снимката е от язовир Широка поляна и е една от най-красивите снимки, които съм направила до сега. Може да видите и останалите 30 наградени снимки в този международен фотоконкурс за любители фотографи - Kalakaar2012Winners .

Ето и моята наградена снимка

Magic of morning