Фотопленери, фотоваканции и други фотоприключения

"ПО СЛЕДИТЕ НА ПРЕЛЕТНИТЕ ПТИЦИ ..." 23-24 април 2016 г.

Осмо изкуствоПоредното фотоприключение, организирано от Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство" и  ТА Стил Травел със съдействието на: Canon България, Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, Photo Shop.BG и БДЗП

Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните  спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис", като много видове остават или идват специално тук, за да отгледат своите малки през лятото. Април е месецът, когато тук могат да бъдат видяни/снимани най-много видове. Това е така, защото традиционно през април е пикът на прелета за много мигриращи видове,  като същевременно много от гнездящите вече са тук, а някои от зимуващите все още не са отлетели. 

Освен богатото многообразие на видове, особено атрактивни по това време са заетата вече от своите обитатели смесена чаплова колония, а също така и  прелета на дневните грабливи птици.  

НАСТАНЯВАНЕ

Настаняването се извършва в хотел „Вила Белес" *** в района на село Акритохори с великолепна панорамна гледка към езерото Керкини. 

Осигурена техника 

SIGMA 

 • Телебективи Sigma за Canon и Nikon байонет.
 • 120-400 mm DG OS
 • 150-600/5.0-6.3DG OS HSM SPORTS
 • 150-600/5.0-6.3DG OS HSM CONTEMPORARY
 • Телеконвертори Sigma TC-1401 и TC-2001

CANON 

 • Телеобективи с фокусни разстояния от 300 до 600 мм.
 • Фотокамери Canon за тези, които снимат с друга марка фотоапарати и искат да използват осигурената от Canon България техника.

Забележка: Желаещите да ползват фотокамери Canon, трябва да си носят карта памет от типа CompactFlash и Secure Digital.

Програмата и още информация за събитието може да намерите на сайта на организаторите - Сдружение Фотоклуб "Осмо изкуство"

Световно първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия 2014" - гр. Панагюрище

Огън, цвят и фантазияЗа втора поредна година в град Панагюрище ще се проведе световното първенство по фойерверки "Огън, цвят и фантазия". Миналогодишното издание предложи на жителите и гостите на града едно неповторимо цветно шоу в небето. Тази година датите за провеждане са 2, 3 и 4 май и съвпадат с честванията по случай избухването на Априлското въстание. Организаторите се надяват светлинното шоу да бъде видяно от повече хора, които ще са гости на Панагюрище по повод честванията в местността Оборище на 2 май. Освен фойерверките, по това време оригиналът на златното панагюрско съкровище ще бъде в историческия музей и може да се види в залата - трезор, където ще остане до началото на месец юни 2014 г.

Ако искате да заснемете красивата нощна феерия по време на трите състезателни вечери - заповядайте в Панагюрище на 2, 3 и 4 май! За мен беше истинско предизвикателство снимането на фойерверките миналата година. Ето малко информация и снимки от миналогодишното издание на цветния спектакъл в небето над Панагюрище!

Световно първенство по фойерверки 2013

Фойерверките започват всяка вечер от 21:30 и продължават до 22:00 часа. Преди да започне шоуто ще има концерти от 20 часа. Поканените изпълнители са: "Диана експрес", които ще свирят на 2 май след официалното откриване на първенството, Жана Бергендорф ще пее на 3 май от 20:30 до 21:30 часа, Силвия Кацарева ще забавлява публиката на 4 май от 20:30 часа. Ще можете да чуете и състав MODICA

 

 

Тънката граница между дивото и дивното - есенна фоторазходка из Западни Родопи 14 - 16 октомври 2016

Изгрев над Родопите

Есента е сезонът, който пейзажистите най-много обичат. Всяка година препускаме да гоним есенните багри, за да запазим красивата палитра в снимки и да я споделим с приятели! Нека заедно се впуснем в следващото есенно фотоприключение. Този път ще имаме и водач, който познава добре Родопите и ще ни води до красивите кътчета на тази невероятно красива планина.

Ето и програмата на събитието:

Дати на събитието: 14 - 16 октомври 2016 година

Първи ден

Тръгване от София 8.00ч.

Пристигаме в Цигов чарк около 10.30ч. Настаняваме се в хотел Райа .
Програмата ни ще започне с посещение на работилница за ръчно тъкане на килими в с. Костандово(1ч).
Следва трансфер до пещерата „Лепеница“ – една от малкото не облагородени пещери, но отворена за посетители.
Последната спирка за деня са Фотинските водопади. Пътят ни до там минава покрай яз. Батак.
Красив залез от с. Нова махала към Западни Родопи, Рила и яз. Батак.
Натовареност за деня 8ч./ ниво на трудност – лесно.

Двойна дъга над РодопитеВтори ден
Цигов чарк – резерват Беглика - яз. Беглика
Ще минем през резерват „Беглика“ , съхраняващ над 150 годишни смърчови гори. Фауната му е доста впечатляваща – през месеците април и май може да се види глухарят(изчезващ вид).
В тази част от маршрута ще може да се наблюдават и заснемат – сърни, скален орел, различни видове кълвачи и др. (ако имаме късмет)
Връщането ни при колата ще стане с каяци или колела (заплаща се допълнително - около 10лв.).
Снимане на залеза на яз. Доспат.
Трансфер до с. Ягодина и нощувка.
Натовареност за деня 6ч.
Ниво на трудност на маршрута – средно.

Залез над язовир ДоспатТрети ден
Посрещане на изгрева от „Орлово око“.
Следва трансфер до Борино, от където ще направим феноменалния голям кръг на изключително разнообразната „Дяволска пътека“.
Трансфер към София.
Ниво на трудност на маршрута – средно/ трудно.
Натовареност за деня 8ч.

Какво ще видите и научите: 
Участниците ще посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с топлите есенни багри на една от най-красивите български планини. За участниците във фотопленера сме предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места с характерни и красиви гледки. 
o Снимане на Фотинските водопади (за красиви снимки на водопадите е нужен статив, дистанционен спусък, поляризационен филтър и няколко неутрални филтъра с различна плътност)
o Снимане на залез в края на първия ден в околностите на Батак(село Нова махала)
o Снимане на красивата природа по време на прехода в резерват „Беглика“.
Изгрев над Родопитеo Снимане на залез на язовир Доспат в края на втория ден.
o Снимане на изгрев от „Орлово око“.
o Снимане на красивите есенни багри по време на прехода по „Дяволската пътека“
Фотопленерът ще бъде подходящ и за начинаещи фотографи. От участниците се изисква да познават добре техниката, с която снимат и да могат да боравят свободно с нея. Участниците ще могат да присъстват на:
• Практически упражнения за снимане на изгрев.
• Практически упражнения за снимане на залез.
• Запознаване с техники за снимане на вода и обработка на кадрите. 
• Две лекции по пейзажна фотография в края на първия и втория ден от пленера, които включват:
o Работа с фотошоп
o Използване на "плъгини" за обработка на заснетите кадри, 
o Запознаване на участниците с други програми за обработване на изображения.

Цена: 100лв. на човек
Цената включва - обучаващ фотограф, гид и транспорт
Двете нощувките са на обща цена 35лв.(не са включени).

Телефон за връзка: 0887602327

За записване - https://www.facebook.com/events/138811789899190/

ФОТОПЛЕНЕР "ПОЗНАТИЯ И НЕПОЗНАТ ТАСОС" 3 - 6 март 2016 г.

Организатор: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство"; ТА "Стил Травeл"

Със съдействието на: Фотографски Системи ООД

ПРОГРАМА 

03.03.2016 - ЧЕТВЪРТЪК 

07:30 - Отпътуване пред Стадион Васил Левски в София 7:30 ч. /настаняването в автобуса започва 30 мин. преди часа на отпътуване/. Акредитиране на участниците в пленера - в автобуса. 

- Пристигане рано следобед в Кавала, един от най - красивите градове на Северна Гърция, амфитеатрално разположен в подножието на планината Пангео. Пешеходна обиколка на старата част на Кавала: Имарета, Църквата Св. Богородица, Пристанището, Паметника и къщата на египетския халиф Мехмед Али, Аквадукта, Крепостната стена и др. 

- Отпътуване за Керамоти, откъдето взимаме ферибота за о-в Тасос. Пристигане на о.Тасос и настаняване в СПА комплекс BLUE DREAM PALACE 4* до  гр. Лименария (южната част на острова). Вечеря на блок маса. 

04.03.2016 - ПЕТЪК 

07:00 - 08:00 - Закуска. 

08:00 ч. - Обща снимка пред хотела 

- Сутрешна фоторазходка - пътувайки покрай закътани заливи и плажове ще стигнем до женския манастир Св. Архангел Михаил, посветен на светеца - закрилник на острова. Женският манастир е построен на върха на 250 м висока скала,  над тесен залив с малък и атрактивен чакълест плаж. В манастира има аязмо и се съхранява голяма колекция от религиозни предмети, създадени от монахините, както и свети реликви, свързани с разпятието на Христос (пирон от кръста). 

След като разгледаме манастира отпътуваме за Залив на русалките „Алики". Малкото рибарско селище е на полуостров, заключен между два залива. Над плажа са руините на старо светилище и селище от 6 в. пр. н. е. и две раннохристиянски базилики. На върха на носа има останки от стара мраморна кариера. 

- По обяд се връщаме в гр. Лименария - втория по големина град на острова. Свободно  време за снимки и обяд. 

- Следобед отпътуваме за с. Теологос - малко селце във вътрешността на острова - първата столица на остров Тасос. Къщите, построени с традиционната архитектура на Македония, покрити с каменни плочи, тесните улични, дворове и градини, придават изключителен живописен облик на цялото село. 

- Привечер - връщане в хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

- Вечерта - възможност за снимки в режимно време, нощна фотография. 

05.03.2016 - СЪБОТА 

Възможност за ранно тръгване за снимане на изгрев - при наличие на желаещи мястото за снимане на изгрев и часа на тръгване ще бъдат определени допълнително.

07:00 - 08:00 ч. - Закуска. 

08:00 - 10:00 ч. -  Свободно време за снимки около комплекса. 

Около 10,00 ч. - отпътуваме за Лименас - съвременната столицата на Тасос.  

В града можем да разгледаме  руини от древния площад - Агора, светилищата на Зевс, Посейдон, Дионис и Артемида, както и малък амфитеатър. В старата част на града улиците са малки и тесни, но изобилстват с рибни таверни и сувенирни магазини. Освен пристанището за фериботи, има и рибарско пристанище, до което се стига по крайбрежната алея.  

Свободно време за снимки и обяд. 

Към 14,00 ч. отпътуваме за Панагя - старата столица на острова, посещение на църквата Св. Богородица, в която се пази част от личното знаме на Ричард Лъвското сърце. Ще разгледаме и музея на зехтина, където ще ви покажат как от маслините се извлича зехтин от древността, когато за тази цел са се използвали тежки камъни, та чак до наши дни. Свободно време за снимки на  малките бели къщи, с бели балкони и каменни покриви, с тесни криволичащи улички, малки магазинчета, кафенета и таверни. 

- Отпътуваме за хотела. 

Възможност за ползване на закрит басейн с джакузи и СПА център в хотела. 

- Свободно време. Вечеря на блок маса.  

06.03.2016 - НЕДЕЛЯ 

09:00 ч. - Отпътуване от Тасос.  

- Посещение на археологичните разкопки на древния град Филипи, наречен на Филип Македонски. В близост  проповядвал християнството Апостол Павел и във водите на р. Агитис кръстил първата християнка в Европа. 

или 

- Попътно посещение на пещерата Маара, откъдето води началото си р. Ангитис. Пещерата е с дължина 12 км, от които 2.5 км. са проходими, а от тях 500 м са открити за посещение. 

- Пристигане в София вечерта. 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 

Краен срок за записване - 14 февруари 2016 година. 

Краен срок за плащане - 15 февруари 2016 година.

Повече информация за фотопленера може да намерите на сайта на организаторите - http://8artclub.com

Фотоваканция 2013

В края на лятото и началото на есента за поредна година Приморско събра любители и професионалисти на едно място, за да се състои поредната Фотонаканция! Тук се срещат млади и стари, начинаещи и напреднали, любители и професионалисти, за да прекарат няколко незабравими дни на брега на морето, обединени от любовта към фотографското изкуство. И тази година програмата е изпълнена с различни по своя характер мероприятия - Плажна фотографска работилница "Приказка за сътворението", Workshop "Еротичен септември", Усмивка на щипка с Epson L800", "Зеленото не винаги е модерно" и още интересни неща!

Ето и малко снимки от откриването на Фотоваканция 2013!

Юри Трейман

и селекцията на журито за изложбата в края на събитието!

Фотоезда в Тетевенския Балкан с Емил Данаилов

На 1 и 2 май фото - форум организират семинар в Тетевенския балкан. Цената е 220 лв. на човек и включва: транспорт от София до село Голям извор и обратно, 1 нощувка, вечеря в първия ден и закуска втория, наем за оседлани коне, водач, фотогид. Цената не включва: лични разходи, медицински застраховки и застраховки злополука. Турът е подходящ и за начинаещи ездачи, които на място ще получат и своите първи уроци по езда.

Програмата е следната:

 • Отпътуване от паркинга на Националния стадион „Васил Левски“ в 10.00 сутринта на 1 май, връщането – пак там в късния следобед на 2 май.
 • Пристигане в село Голям извор, Тетевенско, в чиито околности ще е ездата през двата дни,
 • Запознаване с конете и след съответните инструкции започва фототура.
 • Теренът е планински, ще се язди по пътеки и черни пътища, като на коне участниците ще стигнат и до Гложенския манастир. 
 • Самата езда ще бъде по три-четири часа на ден, но преходите ще са по-дълги, защото по пътя ще се спира на подходящи места, за да се снимат „моделите“, а и хубавите пейзажи
 • Ще се обсъждат различните фотографски техники за този тип снимки.
 • Вечерта ще се разгледат и обсъдят по двайсетина снимки на всеки участник в семинара, направени същия ден
 • Нощувката ще е в къща за гости.

Източник: http://photo-forum.net/s/225

Фотоекспедиция на езерото Керкини - 14-15 октомври 2017

Сдружение фотоклуб "Осмо изкуство" отново кани своите приятели фотографи да участват в есенната двудневна Фотоекспедиция "По следите на прелетните птици...!" на езерото Керкини. 

Организатори са Сдружение Фотоклуб "Осмо Изкуство" и ТА Стил Травел 
Фотоекспедицията се организира със съдействието на:
 • Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro, LensCoat, BlackRapid, Joby, Dedolight и Walther Design за България
 • Canon България
 • Photo Shop.BG
Много популярно през последните години, езерото Керкини има с какво да Ви удиви и развълнува през всеки един сезон от годината. То дава подслон на голям брой хвъркати видове през зимния период и се явява една от най-важните спирки за почивка при техните пролетна и есенна миграции по пътя „Виа Аристотелис“. 

Октомври е месецът, когато вече тук са ятата розово фламинго. Къдроглавите пеликани все още ловуват на многобройни ята в северната част на езерото. Често ятата са смесени с традиционно многочисления сега розов пеликан. По това време в района на езерото могат да се видят, а при  късмет и снимат редки и застрашени видове като  Големия креслив орел, Морския орел, Сивия жерав и много, много други.

Есента е времето, когато езерото Керкини предлага невероятни гледки и за почитателите на пейзажната фотография. В огледалните му води ще видим планините Беласица, Круша и Ченгел планина, които го обграждат, а изгревите и залезите над езерото са невероятно красиви. 

Повече информация и подробна програма на експедицията може да прочетете на този адрес  
http://8artclub.com/na4alo_login_sab_adm_new.php?id_sab1=114

Записване за участие - http://styletravelbg.com/reservation.php?action=reserv&type=photo&CatID=131

Фотопленер "Вода и звезди" 27 - 29 юни 2014 г.

язовир Широка полянаСтудио ФотоПавилион и Канон България са организатори на поредното фотоприключение, което отново ще събере любителите на пейзажната фотография. Техниката е осигурена от Канон България, а лектори ще бъдат едни от най-добрите български пейзажисти - Евгени Динев и Христо Свинаров. Пенчо Маркишки ще изнесе беседа за звездното небе. 

Цената за участие е 150лв. на човек и включва следното:

 • - транспорт с автобус по целия маршрут
 • - 2 нощувки
 • - 2 закуски, 2 обяда и 2 вечери
 • - малки подхапванки
 • - семинари на тема "Пейзажна фотография" с Евгени Динев http://evgenidinev.com/ и Slowlight фотография с Христо Свинаров http://slowlight.bg/ и беседа с Пенчо Маркишки за звездното небе.

Програма:

27 юни (петък) 2014г.
07:00ч. - отпътуване с автобус от София
09:30ч. - първото снимане е на язовир Белмекен
14:00ч. - пристигане във вилно селище Романтика Форест www.vsromantica.com/bg , където е настаняването и обяда
16:00ч. - откриване на пленера
16:15ч. - лекция за Пейзажната фотография с Евгени Динев. Авторът ще сподели своя опит.

17:45ч. - разпределяне техниката, хапване по нещо за сили и участниците се отправт в търсене на позиция за залеза в компанията на Владислав Терзийски ( https://www.facebook.com/pages/Vladislav-Terziiski-Photography/511491018883809?id=511491018883809&sk=photos_stream ) и Диляна Гергова (http://dilyanagergova.com/scapes/ )
21:30ч. - вечеря и ако времето е ясно е планирано участниците да се възползват от новолунието и да се снима нощното небе в компанията на Росен Хорозов

28 юни (събота) 2014г.
04:00ч. - по-ентусиазираните стават и хапват нещо на крак, след което се отправят в търсене на позиции за посрещане на изгрева, защото утрините край язовира са вълшебни
08:00ч. - закуска ( и за ранобудните и за поспаливите)
09:00ч. - Христо Свинаров ще ви въведе в тайните на Slowlight фотографията
11:30ч. - отпътуване към Смолян
13:30ч. - пристигане в Хотел Макрелов http://www.hotelmakrelov.com/ за обяд
15:30ч. - Каньона на водопадите, където е следващата фото-спирка
20:30ч. - вечеря
23:00ч. - при облачно време - беседа с Пенчо Маркишки за звездите, а при ясно -снимане на звездното небе с помощта на Пенчо Маркишки

29 юни (неделя) 2014г.
08:00ч. - ставаме за закуска
11:00ч. - потегляме към Чудните мостове
13:00ч. - се позиционираме за снимки
14:30ч. - насочваме се към Асеновата крепост
17:30ч. - отпътуваме към София
20:30ч. - пристигаме в София
През цялото това време участниците ще имат на разположение следната техника Canon:
Фотоапарати:
Canon EOS 1DX
Canon EOS 5D Mark III body
Canon EOS 6D body
Canon EOS 70D body
Canon EOS 700D body
Canon EOS 1200D Body
Обективи:
Canon EF 14mm f/2.8 L II USM
Canon EF 24mm f/1.4 L II USM
Canon EF 40mm f/2.8 STM
Canon EF 85mm f/1.8 USM
Canon EF 85mm f/1.2L USM
Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon EF 200mm f/2L IS USM
Canon EF 800mm f/5.6L IS USM
Canon Fisheye EF 8-15mm f/4 L
Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM
Canon EF 16-35mm f/2.8L II
Canon EF 17-40mm f/4 USM
Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USMEF
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
Canon EF 24-105mm f/4L IS ISM
Canon EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM
Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L
Светкавици: Canon 600EX-RT
Какво е нужно да се носи?

 • - удобни и здрави обувки, подходящи за ходене
 • - дебели дрехи и ръкавици (вечерите край язовира са хладни)
 • - дъждобран (никога не се знае дали времето няма да се развали)
 • - челник/ фенер (за да успеем да се приберем след снимки)
 • - личен фотоапарат и обективи, с които разполагаме
 • - статив
 • - дистанционен спусък
 • - поляризационен и неутрален филтър

Записването за пленера става със заплащане на цялата сума в магазина на Фотопавилион в София.
Минимален брой участници - 30, максимален -40.
Краен срок за записване 22 юни 2014г.

Повече информация може да получите на e-mail: studio@photopavilion.com и тел. 0887 074 077 и на сайта на организаторите - http://www.photopavilion.com/?page=events

Фотопленер "Есен в Родопите" 16 - 18 октомври 2015

Есента винаги е голямо предизвикателство за пейзажистите! За съжаление хубавата цветна есен е един много кратък период и не винаги можеш да уловиш палитрата от прекрасните есенни багри в истинското им великолепие. 

Фотопленерът „Есен в Родопите“ ще се проведе от 16 до 18 октомври 2015г. Надявам се да сме на точното място в точния момент, за да направим красиви пейзажни снимки! Участниците ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с топлите есенни багри на една от най-красивите български планини. За участниците във фотопленера съм предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на събитието,  с характерни и красиви гледки. 

 • Снимане на изгрев или залез в околностите на село Горна Арда
 • Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • Снимане на водопада "Самодивското пръскало" по екопътека "Струилица - Калето - Лъката"
 • Снимане на изгрев или залез от скалата Невястата над гр. Смолян 

ПРОГРАМА 

16 октомври - петък 

 • 14:00 - 18:00 - Пристигане и настаняване на участниците в хотел Дафи гр. Смолян и акредитиране - в механата на хотела 
 • 18:30- 19:30 – Снимане на залеза от скалата Невястата край Смолян
 • 20:00- 22:00 - Вечеря и запознаване на участниците с маршрутите, местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през втория ден от пленера. 

17 октомври - събота 

 • 7:30 - 8:30 – Снимане на изгрева край село Горна Арда
 • 9:00 - 10:00 - Закуска - в механата на семеен хотел Дафи
 • 10:00 - 12:00 – Лекция по пейзажна фотография
 • 12:00 – 13:30 – обяд
 • 13:30– 16:30 – Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • 17:00 - 18:00 – Снимане на залеза 
 • 19:00– 20:00– Лекция по пейзажна фотография и  техники на обработка на пейзажни кадри.
 • 20:30 - 22:30 - Вечеря в механата на семеен хотел Дафи. Обсъждане между участниците плановете за снимане за следващия ден. 

18 октомври - неделя 

 • 7:30 – 8:30 - Начало на снимачния ден – снимане на изгрева край смолянските езера
 • 9:00 - 10:00 - Закуска и отпътуване в посока - Девин.
 • 11:30 - 14:30 – Снимане по екопътека "Струилица -Калето - Лъката" край Девин и по поречието на река Въча - язовир Цанков камък, язовир Въча и язовир Кричим.
 • 16:00 – Официално закриване на пленера.  

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 

Желаещите да участват във фотопленера, трябва да изпратят до 13 октомври 2015 г. своите данни чрез онлайн формата на сайта http://www.stefanovaart.com/contact или на e-mail: admin@stefanovaart.com,  като посочат трите си имена и оставят телефон за връзка, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета.

Самодивското пръскалоТелефон за връзка и повече информация - 0887602327.  

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ 

Краен срок за подаване на заявка за участие - 13 октомври 2015 год. 

Цената за участие във фотопленера е 100 лв.  

Участниците в предишния фотопленер по пейзажна фотография по време на фестивала на дивите цветя ползват 50% отстъпка от цената.  

Цената включва:

 • 1. Две лекции по пейзажна фотография.
 • 2. Две практически упражнения снимане на изгрев.
 • 3. Две практически упражнения снимане на залез.
 • 4. Техники за снимане на вода и обработка на кадрите. 
 • 5. Работа с фотошоп и използване на плъгини за обработка на заснетите кадри.
 • 6. Работа с фотошоп - използване на маски и леъри.

В цената не влизат - храна, нощувка и транспорт. 

Всеки участник трябва да разполага със собствена техника и да има базисни познания по фотография.

Фотопленер "Забравените Родопи" 3 - 7 август 2016 год.

Осмо изкуствоСдружение "Фотоклуб Осмо изкуство" отново Ви кани да изживете едно фотоприключение в "Забравените Родопи"! Те организират втори фотопленер за тази година в малкото родопско селце "Мугла".
Този път ще проведат пленера по време на събора на селото по случай празника "Среде Лето". Освен това ще предложат на участниците една различна (от досегашните маршрути) офроуд разходка с възможност за изкачване на връх "Орфей" или "Карлък" както го наричат местните. Връх "Орфей" е само 3 метра по-нисък от Голям Перелик. Ще стигнете до подножието му с джиповете на местни приятели от селото и от там ще продължте пеш нагоре към върха. 
На връщане от Чаева Чука и връх "Орфей" ще имате достатъчно време за фотография в режимно време и нощна фотография, като за целта желаещите ще останат в махала "Касъка" до приключване на снимането, след което ще се приберат в селото.
 
За повече информация и подробна програма - http://8artclub.com/na4alo_login_sab_adm_new.php?id_sab1=99
Записване за участие - http://8artclub.com/forma1_n_a.php?id_sab1=99
Фотопленер Забравените Родопи

Фотопленер - Викос, Загория и Метеора

Метеора - ГърцияПоредният фотопленер за тази година, организиран от Фотосинтезис е в Гърция по маршрут - Викос, Загория и Метеора. Това са места, които любителите на фотографията трябва да посетят! Каньонът Викос е най-дълбокия в света с височина 1600 метра и ширина около400 м. В околностите му се намират автентични ктари селища с каменни къщи. Фотопленера включва и снимки на езерото Драколимни (2050м надморска височина) и извора на река Викос. А относно Петеора - това наистина е място от друга планета! Влизайки в Тесалийската низина се открива една невероятна гледка към скалите, върху които са накацали манастирите. Високи и непристъпни, те са позволилил да се запази християнската вяра по враме на турското робство.

Програмата е в рамките на 
5 дни, с 4 нощувки (09-13 октомври 2013)

Тръгване от София на 09.10 ( сряда) в 7.30 сутринта. Тръгване обратно към София от Метеора на 13.10 (неделя). 3 нощувки в Микро Папинго, Загорохориа, Гърция, хотел Диас, 1 нощувка в Метеора, Каламбака

Цена за участие: 240 евро, платими в левова равностойност по официалния обменен курс.

Цената включва: 4 нощувки със закуска, микробусен транспорт от и до София и на място.

Повече информация за пленера ще намерите на сайта на организаторите - Фотосинтезис

Ето и мои снимки от Метеора 

Фотопленер с елементи на WORKSHOP "Архитектурна, интериорна, панорамна и нощна фотография"

Организатор: Сдружение "Фото Клуб - Осмо Изкуство" Със съдействието на: Фотографски системи ООД - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, Клуб на свободните фотографи, Canon България, Dedolight, Динафос. Дати и място на провеждане - 01 - 03 Май 2015 год. гр. Велико Търново

Архитектурата (от старогръцки: ἀρχιτέκτων, „пръв/главен строител") е едновременно наука и изкуство за изграждане на сгради и други строителни конструкции. Нейните обекти, разгледани през призмата на творческото фотографското виждане, оформят жанра архитектурна фотография. 

Взаимодействието между тези две изкуства е изкушение и предизвикателство, в което се борят форми, цветове и обеми, светлини и сенки, като синтез на мирогледите на архитекти и фотографи. 

Интериорната фотография се състои от две подкатегории - екстериорна, която се разбира като архитектурна, и интериорна, което на практика е заснемане на вътрешната  архитектура. 

Панорамната фотография е широко понятие, което включва по-обща визия на архитектурната фотография включително до 360 пространствени градуса. Един от най-известните варианти на 360 градусовата фотография с връзки между отделните панорами е Гугъл Стийт Вю и новата тенденция на Гугъл Бизнес Вю. Гугъл Бизнес Вю е предимно за интериорни 360 градусови панорами на различни публично достъпни обекти. 

Нощна архитектурна фотография - подразделение на архитектурната фотография, което включва заснемане в часовете след залеза на слънцето, от така наречения златен час (Golden Hour) през така наречения син час (Blue Hour) до изгрева на слънцето. 

Велико Търново е мястото, където човек може да открие съжителство на калдаръмени улички и модерни транспортни възли, живописни стари къщи и съвременни сгради, специфична възрожденска архитектура и шедьоври на Кольо Фичето, къщи по улиците "Максим Райкович", "Крайбрежна" и "Варош" с открити дървени чардаци, с малки кокетни прозорчета, с лозници и мушката, с дървени тавани и долапи. Наред с историческото село Арбанаси, съхранило своите къщи - крепости ( Констанцалиева, Хаджиилиева), богато украсени с дърворезба и автентичен интериор има и редица църкви и манастири в града и околността.

Сблъсък и хармония на различни епохи и архитектурни стилове, събрани на едно място. 

ПРОГРАМА НА ПЛЕНЕРА 

Теоретични постановки:

 • - Целево дефиниране на архитектурна фотография. 
 • Обект, среда, фрагмент, детайл, пълнота на връзките между тях. 
 • Пространства - екстериор и интериор.
 • Панорамирането - статична и динамична визия 
 • - Светлината като творчески инструмент: 
 • Годишни, сезонни и дневни цикли. Режимно време. Допълнителни светлинни източници. 
 • Съвременни средства за избор на снимачен времеви интервал. 
 • - Геометрия на образа и обекта - перспектива и взаимосвързаност на обекти в преден/заден план, оптически и софтуерни изкривявания и техните корекции. 

Видове проекции: 

 • Архитектурна, equirectangular ( равноправоъгълна ), цилиндрична, меркатор, синусоидална, фишай, стереографична. 
 • - Гледни точки - ракурси и фокусни разстояния - до границата на невъзможното: 
 • Избор на тилт/шифт обективи - защо и как.
 • От фишай, през свръх-широкоъгълни до дългофокусни обективи - без граници. 
 • Равнина на фокуса, дълбочината на рязко-изобразеното пространство като изразно средство.
 •  - Форми и обеми. 
 • - 360° панорами, как и защо. Стрийт вю на Гугъл. Бизнес Вю на Гугъл. Гугъл Фотосфера.

 Понятия, принципи и практическа реализация. 

 • Избор на гледна точка и специфика при динамични и статични обекти 
 • Основни и помощни средства - обективи, панорамни глави и софтуер за сглобяването  и показването им.
 • Визуализиране на резултатите, динамично или статично - онлайн и отпечатване на материали  
 • - Нощни архитектурни снимки. 
 • Използване на допълнителни източници на светлина и рисуването с тях по обектите. 
 • - Приложим софтуер за архитектурна фотография. 
 • Лекторът ще даде пояснения за спецификата и работата с различни софтуерни продукти улесняващи заснеманото на архитектурни обекти и сглобяването на панорами. 
 • - Грешки - анализ на най-често срещани грешки и избягването им 

Локации за снимане: 

 • -Региона на Велико Търново - Арбанаси: 
 • Царевец, Паметник Асеневци, Хан Хаджи Николи,  ул. Гурко, Варош, Свети Четиридесет мъченици, Самоводска чаршия, Калоянова крепост. 

ПРОГРАМА ПО ДНИ 

01.05.2015 - ПЕТЪК 

 • 11:00 - 12:00 - Пристигане и настаняване на участниците в хотел "Силвестър", Велико Търново. 
 • 12:00 - 12:30 - Акредитиране - фоайето на хотела. 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд 
 • 14:00 - 19:00 - Семинарна част  "Архитектурна фотография" - теория и студийно експериментиране за панорамиране - презентационна зала "Търново Авто". 
 • 19:00 - 21:00 - Време за практическа нощна фотография 
 • 21:00 - Време за вечеря и продължаване разговорите по темата - мястото ще бъде уточнено допълнително.

 02.05.2015 - СЪБОТА 

 • 08:00 - 08:30 - Закуска
 • 08:30 - 12:30 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП
 • - Локации: екстериори от стария град Велико Търново - по ул. Гурко, панорамно заснемане от паметник Асеневци. Панорамиране 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд - мястото ще бъде уточнено допълнително. 
 • 13:30 - 15:00 - Свободно време 
 • 15:00 - 19:00 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП
 • - Локации: хан Хаджи Николи - панорами и интериори, Арбанаси и Калоянова крепост 
 • 19:30 - 21:00 - Вечерна сесия и рисуване със светлина по архитектурни обекти 
 • 21:00 - Вечеря и обсъждане на снимки, направени през деня - мястото ще бъде уточнено допълнително. 

03.05.2015 - НЕДЕЛЯ 

 • 08:00 - 08:30 - Закуска 
 • 08:30 - 12:30 - Практически занимания по темата на пленера под ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП 
 • - Локации: Велико Търново - Самоводска чаршия, Вароша, Царевец и свободно избрани обекти. 
 • 12:30 - 13:30 - Време за обяд 
 • 14:00 - 17:00 - Прожекция и анализ на направените по време на пленера кадри под  ръководството на лектора Генчо Петков ф.х. АФИАП - презентационна зала "Търново Авто". 
 • 18:00 - Отпътуване

Цена за участие в пленера при записване до 19 април 2015 г. - 140 лв.; 
Цена за участие в пленера при записване след 19 април 2015 г. - 160 лв. 
Цената е за настаняване в двойна стая. 

Повече информация за събитието може да намерите на сайта на организаторите: http://8artclub.com

Фотопленер уъркшоп по пейзажна и макро фотография -27-29 март 2015 г.

Фотосинтезис откриват новия сезон на фотопленерите с пейзажната фотография в живописния район на местността Гюлечица в полите на Рила, съчетана с високоскоростната макрофотография.

Семинарът "Сблъсък на капки" ще бъде ръководен от Емил Николов (http://ppl-photos.com/kapki/output/kapki.html), който ще разкрие света на високоскоростното макро и по-специално света на красивите капки. 

Съдържание на уъркшопа:

 • 1. Кратка история на високоскоростната фотография.
 • 2. Методи на заснемане на бъзродвижещи се обекти.
 • 3. Приложение и показване на кратка експозиция.
 • 4. Личен опит и оборудване за заснемане на сблъсъци на капки. 
 • 5. Практическо занимание с предоставена или лична камера.

Програма на пленера и уъркшопа: 

Ден 1 (27 март, петък)

 • 8:00 - 8:15 Събираме се на паркинга пред Националния стадион и потегляме към Рила планина 
 • 11:30-12:00 Настаняване в х-л Дивите петли (www.divite-petli.com)
 • 12:00-14:00 Обяд 
 • 14:00-16:00 Лекция "Сблъсък на капки "
 • 16:00-20:00 Свободна програма, снимане на пейзаж в района.
 • 20:00 Вечеря в ресторанта на хотела.

 Ден 2 (28 март, събота)

 • 8:00-10:00 Закуска 
 • 10:00-12:00 Практически занимания, снимане на сблъсък на капки 1-ва група. Останалата част от групата ще се разходим в района, за да поснимаме пейзажи.
 • 12:00-14:00 Обяд 
 • 14:00-16:00 Практически занимания, снимане на сблъсък на капки 2-ра група. Останалата част от групата ще се разходим в района, за да поснимаме пейзажи.
 • 16:00-20:00 Свободна програма, снимане на пейзаж.
 • 20:00 Вечеря

Ден 3

 • 8:00-10:00 Закуска
 • 10:00 Свободна програма и отпътуване за София. Възможно е организирано ходене до екопътека Бели Искър която се намира в района. 

Цена и записване:

Цена за участие - 129 лв. / цената включва:

 • - 2 нощувки
 • - 2 закуски (без напитки)
 • - 2 обяда (без напитки)
 • - 2 вечери (без напитки)
 • - лекция по темата "Сблъсък на капки" 
 • - практически занимания "Сблъсък на капки" 
 • - ползване на различни филтри – B+W (http://magazin.photosynthesis.bg/search?q=b+w) и Lee Filters (http://magazin.photosynthesis.bg/search?q=lee) при сзаснемане на пейзажни снимки

Цената не включва транспорт и всички останали лични разходи на място.

- Записване: За да се включите, изпратете своята заявка за участие на e-mail photo@photosynthesis.bg до 24.03.2015г. включително. В полето subject напишете „Plener KAPKI”.

Заявката за участие трябва да съдържа следната информация: трите имена на участниците, телефон за обратна връзка, наличние на собствен транспорт и готовност за превозване на други участници.

Всеки изпратил заявка за участие ще получи потвърждение за записване на посочения от него e-mail.

 - Плащане:

След като получите от нас потвърждение, че сте записан за участие, следва да заплатите цената за участие на място във ФотоСинтезис Арт Център на бул. "Васил Левски" 57 в София или по банков път до 3 работни дни след потвърждението, но не по-късно от 25.03.2015г. Ако изберете плащане по банков път, впишете това в заявката за участие, за да Ви изпратим фактура с данни за плащане.

Организаторите си запазват правото за промяна в програмата и отмяна на пленера при липса на достатъчно желаещи за участие.

Повече информация може да намерите на сайта на организаторите - http://www.photosynthesis.bg

Фотопленер „Пейзажна фотография" в рамките на "Фестивал на дивите цветя" 2015

Фестивал на дивите цветя 2015Фотопленерът ще се проведе в рамките на третото издание на Фестивалa на дивите цветя. Оганизатори са сдружение „Екоорганизация – Родопи“, а дните за провеждане на фестивала са от 20 до 28 юни 2015 г. на територията на Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда. За 8 дни техните жители и гости ще имат възможността да се включат в най-различни инициативи, посветени както на дивата природа, така и на родопските култура и фолклор. 

Фотопленер Пейзажна фотографияФотопленерът по пейзажна фотография, който е част от фестивала ще се проведе от 19 до 22 юни 2015 г. Желаещите да се включат в него трябва да се запишат предварително на e-mail: admin@stefanovaart.com или на телефон 0887602327 до 15 юни 2015г. 

Участниците ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи, украсени с красивите диви цветя на Родопите. 

За участниците във фотопленера "Пейзажна фотография" съм предвидила посещения (в подходящата за снимане на пейзаж част от денонощието) на местности и населени места в близост до района на провеждане на събитията от фестивала,  с характерни и красиви гледки. Ще участваме и ще снимаме и някои от събитията на фестивала. Предвидените места за посещение и снимане са: 

 • Снимане на изгрев или залез над село Смилян
 • Снимане на изгрев или залез в околностите на село Горна Арда
 • Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” и снимане на пейзажи по време на похода
 • Снимане в Каньона на водопадите край гр. Смолян
 • Посещение и снимане на Агушевите конаци в с. Могилица и околностите на селото
 • Снимане по поречието на река Арда
 • Снимане на изгрев или залез от скалата Невястата над гр. Смолян 

ПРОГРАМА 

19 юни - петък 

 • 12:00 - 14:00 - Пристигане и настаняване на участниците в с. Смилян
 • 18:00 - 20:00 - Акредитиране - в механата на семеен хотел Смолена http://smolena.com
 • 20:00 - 22:30 - Вечеря в механата на семеен хотел Смолена. Запознаване участниците с маршрутите, местата и времето, по което е добре да бъдат посетени за снимане през втория ден от пленера. 

20 юни - събота 

 • 5:00 - 7:00 – Снимане на изгрева край село Смилян
 • 8:00 - 10:00 - Закуска - в механата на семеен хотел Смолена
 • 10:00 - 11:00 – Лекция по пейзажна фотография
 • 11:00 – Откриване на – VII Традиционен родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите в село Могилица.
 • 12:00 – 13:30 – обяд
 • 14:00 – 16:00 – Лекция по пейзажна фотография и  техники на обработка на пейзажни кадри.
 • 20:00 - 21:00 – Снимане на залеза край село Могилица
 • 21:30 - 22:30 -Вечеря в механата на семеен хотел Смолена. Обсъждане между участниците плановете за снимане за следващия ден. 

21 юни - неделя 

 • 5:00 - Отпътуване за село Горна Арда.
 • 5:30 - 6:30 – Снимане на изгрева от поляните край село Горна Арда.
 • 7:30 – 9:30 - Възможност за организиране на кратък преход за снимки на тема пейзаж и макро фотография. Снимане на диви цветя, пеперуди и др. в околностите на село Горна Арда по поречието на реката.
 • 10:00  - Откриване на фотоизложба "Натура 2000 - най-доброто от природата на България и Европа!".- с Смилян
 • 13:00 – 15:00 Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” с родопския крем. Снимане на пейзажи по време на прехода. – тръгване от село Сивино.
 • 20:00 - 21:00 – Снимане на залеза край село Смилян или край село Сивино. 

22 юни - понеделник 

 • 05:30 – 7:30 - Начало на снимачния ден – заснемане на изгрева от скалата Невястата край град Смолян
 • 9:30 - 13:30 – Снимане в каньона на водопадите край Смолян
 • 14:30 – 15:00 - посещение на международна мейл - арт изложба “Диви цветя”, РИМ Смолян
 • 15:00 – Официално закриване на пленера.  

ЗАПИСВАНЕ И УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ 

Желаещите да участват в пленера, трябва да изпратят своите данни чрез онлайн формата на сайта http://www.stefanovaart.com/contact , като посочат трите си имена и оставят телефон за връзка, след което ще получат потвърждение, че заявката им е приета. 

СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ 

Краен срок за подаване на заявка за участие - 15 юни 2015 год. 

Цената за участие във фотопленера е 100 лв. 

Цената включва:
1. Лекции - пейзажна фотография.
2. Две практически упражнения снимане на изгрев.
3. Две практически упражнения снимане на залез.
В цената не влизат настаняване, храна и транспорт.
Всеки участник трябва да разполага със собствена техника и да има базисни познания по фотография. 

ФОТОКОНКУРС 

След пленера ще проведем фотоконкурс за най-добра пейзажна снимка, заснета от участниците. Желаещите да участват във фотоконкурса за най-добра фотография по време на фотопленера трябва да изпратят своите кадри на адрес admin@stefanovaart.com до 15 юли  2015 г. съответно: до 8 кадъра във формат JPEG. 

Изисквания към снимките: Минимален размер по дългата страна - 3000 пиксела

Снимките трябва да бъдат наименовани по следния начин - Номер на бадж_Пореден номер на снимката

Пример: Участник с бадж номер 003 предава 2 кадъра със следните имена за участие в конкурса: 003_01; 003_02 

Снимките трябва да бъдат изпратени на адрес admin@stefanovaart.com най-късно до 15 юли 2015 година.

Ще има и награда за победителя, която ще бъде обявена по време на фотопленера.

Вижте събитието и във Фейсбук страницата на организаторите

Разгледайте всички събития, които ще бъдат проведени в рамките на Фестивала на дивите цветя 2015

Фотопленери "Забравените Родопи" - "Среде лято" 31 юли - 2 август 2015

Родопите около село МуглаОрганизатори на фотопленера са Сдружение "Фото Клуб „Осмо Изкуство" със съдействието на: Фотографски системи - официален представител на Sigma, Lowepro и Joby за България и търговски партньор на Dedolight

ПРОГРАМА

31 юли - Петък

 • 14:00 - 16:00 - Пристигане и настаняване на участниците в  хотел "Мугла" и къщи за гости в селото.
 • 16:00 - 17:00 - Акредитиране на участниците в пленера - ресторанта на х-л "Мугла"
 • 17:00 - 18:00 - снимане на брането на билки за празника "Среде лето" в околностите на селото.
 • 18:00 - 20:00 - Свободно време за снимки в селото.
 • След 20:00 ч. - Време за снимане в режимно време и нощна фотография. На желаещите ще помага Галя Велева - algaivel.
 • За снимките на хора по време на брането на билки и празника "Среде лето" за участниците в пленера ще бъдат осигурени светлосилни обективи от серията Art на Sigma и LED осветление Dedolight Ledzilla.
 • След 21 ч. - Време за вечеря и обсъждане на заснетите кадри през деня.

01 август - Съботасело Мугла

 • 06:30 - 07:00 - Закуска, която не е за изпускане!
 • 07:00 - 12:00 - Offroad обиколка по маршрут: с. "Мугла" - с. "Чамла" - местност "Чаирите" - с. "Мугла". При възможност ще стигнем и до местността "Пияната гора".
 • Offroad обиколката не е включена в цената на пленера и се заплаща допълнително. Желаещите да се включат в offroad обиколката, трябва да заявят това при записването за пленера, като отбележат желанието си в полето "Забележка".
 • Около 12:30 - Прибиране в селото за обяд и почивка.
 • 13:00 - 14:00 - Време за обяд.
 • Следобяд - две възможности за снимане:
 • - Снимане на празника "Среде лето" и участниците в него, използвайки автентичния екстериор на селото.
  - Разходка до "Казанджи дере" - "Казанджи дере" всъщност е едно малко дере, обвито цялото в скална маса, където с течение на годините са се образували малки водопадчета, а те са издълбали дупки в самата скала. Тези дупки, които са  дълбоки около 1,50 метра  много приличат на казани, откъдето идва и името на този резерват. 
 • Около 19:30 - Възможност за фотография в режимно време.
 • 20:30 - време за вечеря. Слайдшоу и обсъждане на кадрите направени през деня с Галя Велева - algaivel.
 • Възможност за нощна фотография в околностите на с. Мугла.

Казанджи дере02 август- Неделя

 • 08:00 - 08:30 - Закуска, която не е за изпускане!
 • 08:30 - Потегляне към изоставена махала "Касъка", намираща се в близост до с. Мугла.
 • 09:00 - 12:30 - Време за снимки в махала "Касъка" и с. Мугла.
 • 13:00 - 14:00 - Обяд в ресторанта на с. Мугла.
 • Около 14:30 - Отпътуване 

Цена за участие в пленера: 75 лв. Цената е за две нощувки със закуски при настаняване в двойни и тройни стаи.

Може да разгледате мои снимки от местата, където ще се проведе фотопленера с тази статия - Родопски пътеки

Повече информация за този фотопленер може да намерите на сайта на организаторите: http://www.8artclub.com

 

„МАДЖАРОВО - ВУЛКАНЪТ НА ЛЕШОЯДИТЕ" 2015

Организатори: Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство", Туристическа агенция Стил Травъл и със съдействието на: Canon България, Фотографски системи - официален дистрибутор на Sigma, Lowepro и Joby за България, БДЗП, Динафос ЕООД 

Фотопленерът ще се проведе от 4 до 7 юни 2014 г. Тази година в програмата на пленера сме предвидили възможности за всички любители на природата и фотографията, като  програмата на пленера е разделена на два модула:  

Модул "Wild Life" - снимане на лешояди от укритие и черни щъркели и пойни птици

Модул "Пейзажна фотография" - снимане на пейзаж, инфрачервена и макрофотография сред природата. 

МОДУЛ "WILD LIFE"В модул "Wild Life" като консултанти ще сe включат Богдан Боев (raptor), Ивайло Зафиров и Борислав Тончев (БДЗП).  

Участниците в модул "Wild Life" ще имат следните възможности: 

 • Снимане на лешояди от укритие 
 • Снимане на черни щъркели и пойни птици 

МОДУЛ "ПЕЙЗАЖНА ФОТОГРАФИЯ"В модул "Пейзажна фотография" ще ни помага Галя Велева - algaivel. Желаещите да заснемат пейзажа по метода на инфрачервената фотография ще могат да направят това с помощта на колегата Андрей Недялков и осигурените за целта филтри. 

Участниците в модул "Пейзажна фотография" ще използват дните на пленера, за да посетят и заснемат места с красиви изгреви, залези и пейзажи подбрани от организаторите на пленера като меандрите на река "Арда", връх "Шейновец", село "Сеноклас" и др. 

Повече информация за фотопленера може да намерите на сайта на организаторите: 8 мо изкуство