Изложби

Годишната изложба на фотографска задруга Пловдив гостува в гр. Панагюрище от 16.01 до 16.02.2016 г.

За първи път годишната изложба на фотографска задруга Пловдив ще гостува в град Панагюрище. Тя е петата поред и в нея ще видите много разнородни стилове от фотографското изкуство - красиви пейзажи, портрети, архитектура, макро, природа и др. Всеки от членовете на сдружението ни е любител - фотограф, който вижда света около него по различен начин от останалите хора. Всяка красива гледка, нежно цвете,  архитектурна забележителност или усмивката на малкото дете ще ни накарат да вземем фотоапарата и да запечатаме видяното, за да го покажем и на други хора, или да го споделим с тях! Членовете на нашето сдружение имат най-различни професии, но всички сме омагьосани от фотогафското изкуство и то е станало едно от най-важните и красиви неща в живота ни.

В края на всяка календарна година стана традиционна изложбата ни в Гранд хотел Пловдив!

Ето, че след няколко дена изложбата ще бъде експонирана и на територията на град Панагюрище!

Заповядайте на откриването на 16 януари 2016 г. от 16:30 часа в изложбената зала на Историческия музей!

Очакваме Ви!

Разгледайте и сайта на нашето сдружение - www.fzplovdiv.com

Моята първа фотоизложба!

Покана за изложбата Приказно докосванеЗдравейте, приятели!

След едногодишно канене и отлагане най-после намерих време да подбера, да отпечатам и организирам своята първа фотоизложба. Не било лесна работа да сътвориш едно такова събитие. Трябват пари, трябват спонсори, трябват приятели и разбиране от близки, колеги и другари по съдба! За да се състои тази изложба основна заслуга имат моите приятели, които постоянно ме караха да я направя, но аз все не бях уверена, че е дошъл момента за това. След като от началото на тази година получих няколко признания в няколко конкурса, в които участвах с мои снимки реших, че мога да покажа и на хората, които не знаеха за моето увлечение по фотографията какво съм сътворила през последните 3 години. Снимките, които ще видите в изложбата са само от България, защото ние имаме уникална и красива природа, с каквато малко страни в света могат да се похвалят. Ограничила съм се само в пейзажи, защото именно пейзажната фотография е типа фотография, който за сега мисля, че владея няй-добре. Снимала съм и портрети и макро и разни други неща, но пейзажите са основното ми занимание или хоби, което с най-голямо удоволствие практикувам! Скитането из красивите места с фотоапарат в ръка ме зарежда с енергия и красота! Дано с тази изложба да успея да докосна сърцата Ви и да Ви направя съпричастни към моите преживявания на всички тези места, които съм заснела и споделила с Вас!

Искам да изкажа моята огромна благодарност на Арт клуб "Асарел", който ме подкрепи в тази моя първа изява и на община Панагюрище, която предостави пространството, на което ще бъде експонирана изложбата. Заедно с моите 40 фотографии ще видите и 10 картини на художничката и поетеса Лушка Кочева и искрено се надявам посетителите на тази съвместна проява да останат доволни от видяното на изложбата, която сме нарекли

"Приказно докосване"

Заповядайте! Очакваме Ви!

 Фотоизложба Приказно докосване

Наградите от онлайн фото конкурса България - атрактивна туристическа дестинация

Провеждащият се вече за шеста поредна година онлайн фото конкурс България - атрактивна туристическа дестинация завърши с изложба и награждаване на победителите. От 14:00 часа на Терменал 1 на летище София бяха показани подбраните 30 фотографии и бяха връчени наградите. На церемонията присъства и заместник министъра на икономиката - Бранимир Ботев с ресор Туристическа политика. Той с кратко слово пред присъстващите обясни колко важен за България е туризма. От него се формират над 14% от брутния вътрешен продукт на страната ни. Изложбата от 30 фотографии ще посреща и изпраща пътниците не само на софийското летище. Изложбата в рамките на една календарна година ще гостува на всички летища в България. 10 от участниците във фотоконкурса получиха поощрителни награди - ваучер за туристически пакет в различни кътчета на страната ни. Други участници получиха ваучер за безплатен онлайн курс по фотография. 

Заместник минитър Бранимир Ботев лично награди всички отличени фотографи. Класиралите се на първите три места получиха по едно произведение на изкуството, статуетка, грамота, луксозно издание на албума "България от птичи поглед", туристически пакет за двама, рекламни подаръци и др. 

 • Първа награда спечели Мирослав Момински със своята снимка "Спряло време" от с. Гела в Родопите.
 • Второ награда получи Красимир Матаров със снимката си "Дяволски мост".
 • Трета награда беше за моята снимка от село Аврамово - "Есен в Родопите".

Събитието беше отразено на живо от екипа на канал 3. Eто и няколко кадъра от откриването на изложбата и връчването на наградите!

   
     
     

автор на фотографиите: Тодор Стефанов

Откриване на моята фото изложба "Капка вода – миг живот” в Стара Загора

Фото изложба Капка вода - миг животВ 17:30 часа на 22.03.2013 г. беше открита втората моя фотоизложба. „Капка вода – миг живот” е  посветена на Деня на водата 22 март и 2013 – Международна година на водното сътрудничество. Тя ще остане във фоайето на община Стара Загора до 5 април. В нея съм представила 26 пейзажни фотокартини, основно от България и няколко от Хърватия. Освен красивата природа, във всички тях присъства водата като свързващ елемент. Могат да се видят магически пейзажи от язовир „Широка поляна”, яз. „Доспат”, яз. „Тополница”, яз. „Братаница”, Плитвичките езера в Хърватия и др. Надявам се тази красота да накара хората да се замислят над ценността, която представлява водата за живота на човечеството. От името на организаторите на фото изложбата - община Стара Загора, приветствени думи отправи Диана Атанасова - началник отдел „Култура и туризъм“. Изложбата ще е с благотворителен елемент. 30% от приходите от откупките на фотосите ще бъдат дарени на Сдружение ХепАктив - http://www.hepactive.org/. Цената на всяка фотография ще бъде 55 лева. Дарените средства ще бъдат използвани при организирането на групи за взаимопомощ и за създаването на информационни материали за болестта хепатит.

На 22 март по предложение на ООН от 1993 г. насам се отбелязва Световният ден на водата. Водата не е обикновен търговски продукт, а ценно наследство, което трябва да бъде опазвано. Въпреки, че две трети от планетата Земя е заета от вода, много малка част от тази вода е достъпна за и годна за пиене. Тази година денят на водата се посвещава на темата за Международното водно сътрудничество.

Целта е да се насърчи сътрудничеството в области свързани с водата. Достъпът до вода може да доведе до конфликт, но може и да е причина за сътрудничество и взаимопомощ. Управлението на водите и снабдяването с питейна вода може да помогне за преодоляване на културни, политически и социални напрежения, може да изгради доверие и социален мир между различните групи, полове, общини, региони или държави.

Всеобщият достъп до ефективни услуги на водоснабдяване може да допринесе за намаляване на бедността и до подобряване на условията на живот и шансове за образование.

Надявам се изложбата да се хареса на жителите и гостите на град Стара Загора.

Ето и снимки от откриването!

фото изложба Капка вода - миг живот  фото изложба Капка вода - миг живот  
 фото изложба Капка вода - миг живот      
 Откриване на фото изложбата Капка вода - миг живот откриване на изложбата   
  откриване на фото изложбата  Откриване на изложбата  

Очаквайте оригинала на златното съкровище отново в Панагюрище от 13 април до 16 май 2013 г.

Панагюрското златно съкровище - фиалатаЗа втора поредна година оригиналът на най-известното българско съкровище ще се завърне в Панагюрище. С дарение от "Асарел-Медет"АД и д-р инж. Лъчезар Цоцорков миналата година беше изграден трезор в двора на Исторически музей гр. Панагюрище, отговарящ на всички изисквания, за да може всяка година оригинала да се завръща в родното си място. Само за първите два дни след откриването на 16 април 2012 г. около 1500 жители и гости на Панагюрище се любуваха на знаменития шедьовър от IV - III в. пр. Хр. В панагюрската експозиция за пръв път всеки един от съдовете се показва в отделна витрина. Това позволява на посетителя да се наслади дори и на най-дребните детайли и орнаменти, изработени от древните майстори. Експерти твърдят, че самите витрини нямат аналог в световната музейна практика. Витрините, които са от бронирано стъкло, са проектирани и изработени в Германия и представляват цилиндри с диаметър 60 сантиметра и височина 3,20 метра. Самият трезор, наред с преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит.

Залата - трезор в Историческия музей гр. Панагюрище

Информационната зала към трезора е оборудвана с модерни мултимедийни устройства, чрез които посетителят може да получи по-детайлна информация за Панагюрското златно съкровище, откривателите, дарителите и изпълнителите на проекта. В залата е изложена и „пътната карта на съкровището”, на която са отбелязани гостуванията на тракийското злато в музеите на над 40 града по цялото земно кълбо. Там допълнително ще бъдат разположени още три витрини от бронирано стъкло, които да гарантират сигурността при бъдещи гостувания на други особено ценни шедьоври от българското и световното културно наследство.  

Панагюрско златно съкровище - ритон с глава на елен

През 1949 г. братя Дейкови откриват случайно при изкопни работи в местността Мерул на около 2 километра от града тракийското златно съкровище, за което се смята, че датира от 4 век пр. Хр. По-късно то е преместено в Пловдив, а след това в София. Съкровището представлява изключително красив златен сервиз с  ества или за религиозни тайнства и ритуали, свързани с тракийската митология. Състои се от девет съда, изработени от чисто злато, и е с общо тегло над 6 кг. Уникалното съкровище през последните десетилетия е обиколило целия свят и е видяно от милиони хора. 

Заповядайте и Вие в Панагюрище, за да видите това световно признато българско богатство!

Освен трезора, можете да разгледате и богатата музейна експозиция на Историческия музей в гр. Панагюрище, която включва: 

 • Каща - музей Райна Княгиня 
 • Дудекова къща
 • Тутева къща
 • Лекова къща
 • Хаджидимитрова къща
 • Дринова къща
 • Духовникова къща
 • Улица на Занаятите
 • Експозиция Априлско въстание 1876

Панагюрското златно съкровище

Пътуващата изложба “България – атрактивна туристическа дестинация” посреща гостите на българското черноморие през летните месеци

Седмата пътуваща фото изложба “България – атрактивна туристическа дестинация” продължава своя път. През летните месеци на 2015 година тя ще посреща хилядите гости пристигащи на Летище Бургас за втора поредна година, следваща спирка на изложбата е Летище Варна за четвърта поредна година. 

Хилядите български и чуждестранни пасажери на пристигащите през лятото полети на летища Бургас и Варна, ще бъдат посрещнати от снимките включени в изложбата. Те ще могат да се полюбуват и насладят на красивите кътчета от нашата страна запечатани в снимките. Това е една по - различна форма за популяризиране на туристическите атракции, природните ни забележителности, бит и култура. 

 

Изложбата „България – атрактивна туристическа дестинация“ дава възможност да се повиши интереса към страната ни и нейните забележителности, а авторите на снимките – получават възможност да споделят своята гледна точка и да получат признание. Според статистиката ще видят изложбата над един милион пътници за летния сезон на двете летища. 

 

Всички имат шанс да се включат в онлайн фотоконкурса “България – атрактивна туристическа дестинация”, като до – 9 септември 2015 год. ни изпрати снимки на любимо място, обичаи, бит, културни и исторически забележителности.

 

Репортаж от откриването на изложбата "Приказно докосване" - 10.12.2012

откриване на изложбата Приказно докосване в ПанагюрищеЕто, че изложбата вече е открита! След множество притеснения и трескава подготовка, въпреки студа и неудобния ден и час за хората, които не са от Панагюрище, на откриването присъстваха много почитатели на живопистта и фотографията. Колежката Лушка Кочева беше подредила 10 свои платна, които създадоха топло настроение в студената зала. Моите 41 пейзажа ме върнаха към моментите, в които съм заснела всеки един от тях. Всяка една фотография, експонирана в залата беше свързана с красиви преживяни моменти и незабравими спомени. Надявам се творбите ни да са докоснали хората, които бяха дошли на откриването и всеки един от тях да се е почувствал поне за малко докоснат от приказното настроение от тази изложба. Искам да изкажа още веднъж благодарността си на колегите фотографи от фотозадруга Пловдив, които въпреки неудобното време и ден и въпреки студа пристигнаха първи на изложбата, та дори някои от тях бяха успели да се разходят и до Панагюрските колонии и да направят по няколко красиви кадъра! Мисля, че изложбата се хареса на посетителите, защото още по време на откриването бяха откупени 7 фотографии. Доста от пейзажите, които изложих са от околностите на гр. Панагюрище и това накара всеки да види с други очи красивата природа около своя град и околностите му. Изложбата беше открита от Магдалена Македонска, представител на община Панагюрище и отговаряща за сектор Култура. Изложбата е благотворителна и се надяваме със средствата, които ще съберем да помогнем на едно малко дете, което се нуждае от операция - 30% от приходите от продажби ще бъдат дарени за лечението на Божидар Атанасов, който страда от очно заболяване и трябва да бъде опериран в Чужбина. 

Ето и малко репортажни снимки от откриването. Автор на фотографиите е Нина Дееничина.

 

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в Панагюрище

откриване на изложбата Приказно докосване в ПанагюрищеЕто и още снимки от събитието, предоставени ми от колегата - фотограф Трифон Трифонов от Фотозадруга Пловдив!

Магдалена Македонска откри изложбатаГостите при откриване на изложбатас Гери и Томи Наплатанов

 с Петер - Николай Мотичкагостите на откриването на изложбата
гостите на откриването на изложбата Приказно докосванес колегите - фотографи от Панагюрище - Нина Дееничина и Костадин Костадинов

Седма годишна изложба на фотографска задруга Пловдив

За седма поредна година заедно с членовете на фотографска задруга Пловдив подредихме своята годишна изложба. Тази година мястото е Дом на културата "Борис Христов" град Пловдив. Сред изложените фотографии има много различни стилове, такива, каквито са и самите членове на сдружението.

Откриването беше в 17 часа в просторното светло фоайе на дома, където се бяха събрали доста почитатели на това невероятно изкуство. Другари по съдба – заразени от една обща "болест" и радост – фотографията.

Ако имате желание може да разгледате изложбата до 16.12.2017 година.

Входът е свободен!

Заповядайте!

Фотографска задруга Пловдив

Разгледайте още снимки от откриването


ФОТОИЗЛОЖБА „ЯЗОВИРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ“

Всичките 50 номинации от фотоконкурса "Язовирите на България" ще се включат в голяма столична изложба, която ще се организира в националния музей „Земята и хората” от 17 до 23 март 2014 г. по случай Световния ден на водата.

Победителите във фотоконкурса „Язовирите на България” ще станат известни на 22 март – световния ден на водата на специална церемония по награждаването. Победителите ще се изберат с тайно гласуване на журито. Предвидени са първа, втора и трета награда на експертното жури както и една специална награда на посетителите, която ще се определи от гласуване на място в националния музей „Земята и хората”.

Номинираните фотографии ще бъдат публикувани на сайта www.waterbridge.info, както и на сайтовете на сдружение „Аз обичам водата” www.zavodata.com и „Българска Асоциаиця по водите” http://www.bwa-bg.com.

ЧЛЕНОВЕ на журито са:

 • 1.Инж. Иван Иванов, - Председател на Българска асоциация по водите - съорганизатор на Фотоконкурс „Язовирите на България“
 • 2.Чавдар Начев, - Директор на Национален музей "Земята и хората"
 • 3.Ирина Савина, - Зам. кмет „Инвестиции и строителство”, Столична община
 • 4.Проф. д-р инж. Димитър Тошев, - УАСГ, Хидротехнически факултет, Катедра Хидротехника
 • 5.Адв. Владимир Стратиев, - Експерт във водния сектор, фотограф
 • 6.Диян Тунджев, - Управител на „Мегалан“ ООД, с верига копирни центрове „Мания Принт“
 • 7.Сергей Антонов, - Фотограф за информационния сайт www.offnews.bg , медиен партньор

Медийни партньори на събитието са: Be Shared, БТА, БНР с Радио София, OFFNEWS.BG,Stroiinfo.com. Очакваме потвърждение от БНТ.
Фотографиите за фотоизложбата "Язовирите на България", която ще се състои от 17 до 23 март в музея "Земята и хората", ще бъдат отпечатани с любезното съдействие на „Мегалан“ ООД, с верига копирни центрове „Мания Принт“.

Повече информация за събитието вижте на официалния сайт www.waterbridge.info

Фотографска задруга Пловдив с две изложби в Стария град

Фотографска задруга ПловдивЗа първи път "Нощта на музеите" се провежда в град Пловдив на 30 септември 2005 година. От тогава всяка следваща година мероприятията, съпътстващи това събитие непрекъснато се увеличават. „Нощ на музеите и галериите - Пловдив" постепенно става едно от най - значимите и посещавани събития. В деветото издание ще намери място и фотографията, като едно от най-масовите изкуства. Фотографска задруга Пловдив ще се представи с фотоизложбата "Моят Пловдив", която ще бъде експонирана в къщата на Верен Стамболян. Изложбата ще може да бъде посетена от 20 до 24 часа на 20 и 21 септември. Втората изложба на фотозадругата "Заедно в Пловдив" ще бъде експонирана на същото място на 25 септември. И двете изложби ще останат отворени за посещения в рамките на един месец.

Целите, които са си поставили фотографите от задругата са: да съдействат за развитие и популяризиране на фотографията и фотографските умения и знания на членовете си, защита на авторските им права, организиране, съдействие и реализация на разнообразни фотографски и културни мероприятия – изложби, конкурси, пленери и други, за популяризиране на фотографията, подпомагане на творческите инициативи, идеи и проекти на членовете на сдружението.

Обединени от тези свои цели те непрекъснато усъвършенстват и допълват своите умения и знания, за да радват хората с творчеството си!

Посетете изложбите и се насладете на красивите фотографии на членовете на фотозадругата!

Изложба на фотографска задруга Пловдив

Фотоизложба "Фонтаните в България"

Фонтаните в град ПанагюрищеОфициалното награждаване на националния фотоконкурс "Фонтаните в България" ще се състои на: 22.03.2017 година - световен ден на водата от 16:00 часа в УАСГ - централно фоайе. 

По регламент във фотоизложбата "Фонтаните на България" получиха право да участват 50 фотографии - 10 номинирани от онлайн-публика и 40 - номинирани от уважаемото жури в състав: 

 • ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО: инж. ИВАН ИВАНОВ, председател на БАВ – Българска асоциация по водите 
 • доц. д-р инж. БОРИС ЦАНКОВ - зам.-ректор по развитие и информационни технологии – УАСГ,  Хидротехнически факултет 
 • ИВО ТОДОРОВ - Писател, журналист, продуцент на предаването „ДНЕС“ по Bulgaria ON AIR 
 • ЛИЛИЯ ЙОТОВА - Фотограф, председател на Асоциация на професионалните фотографи 
 • ЦВЕТЕЛИНА ЧОБАНОВА - търг. директор на Юроком 2000 

Победителите във фотоконкурса са избрани след разпечатване на 50-те номинирани фотографии и тайно гласуване на журито. 

Фотографиите победители ще станат известни на официалната церемония за награждаването. 

Наградите във фотоконкурса „Фонтаните в България“ се осигуряват от Министерство на околната среда и водите и Предпиятието за управление на дейностите по опазване на околната среда - ПУДООС 

Фотоконкурсът "Фонтаните в България" се осъществи с подкрепата на: Асоциация на професионалните фотографи, копирни центрове "Мания Принт" и  "ЮРОКОМ 2000"

Фотоизложба "Капка вода - миг живот" в Стара Загора

Скъпи приятели,

Имам удоволствието да Ви поканя да бъдете сред гостите на откриването на втората моя фотоизложба "КАПКА ВОДА - МИГ ЖИВОТ", която се организира от община Стара Загора по случай международния ден на водата - 22 март.

Изложбата ще бъде официално открита в 17:00 часа на 22.03.2013 г. във фоайето на общината.

Ще се радвам да бъдете сред моите гости!

Очаквам Ви!

Фото изложба "Капка вода - миг живот"

Фотоизложба "ПАЛИТРА"

Скъпи приятели,

Заповядайте на откриването на моята трета самостоятелна фотизложба, която съм нарекла "ПАЛИТРА". В нея съм подбрала кадри, в които присъства цялото многообразие от цветове, които природата е сътворила. Изложбата представлява една наистина цветна палитра, в която се надявам и Вие да се потопите с удоволствие и да успеете да усетите магията на фотографията.

Ще видите слънчевите усмивки на слънчогледовото поле, всички красиви нюанси на лилавото в една огряна от мистична светлина лаванулова нива, красивите нюанси на зеленото, в горските полянки и невероятните тюркоазени цветове на Плитвичките езера и водопади. Ще се насладите на алените макове и красивата синева на морето и небесния простор.

Елате и разгледайте тази красива феерия от цветове в деня на откриването или до края на месец декември 2014 година!

Очаквам Ви с нетъппение!

Заповядайте! 

Фотоизложба "Приказно докосване"

Здравейте приятели! Тъй като много от Вас няма да имат възможност да разгледат моята фото изложба, реших да направя един електронен вариант на събитието.

Фотоизложба "Приказно докосване" /Exhibition-Fairy-Touch/

 Фотоизложба Приказно докосване

Фотоизложба „ИЗБРАНО“ от 5 Международни Фото Салони под патронажа на FIAP


След представянето на избрана селекция от 41 фотографии от Първи МФС „ПЛОВДИВ“ на Фотоваканция '14, на 16.10.2014г. в 18,00 часа в гр. Пловдив в Галерията на Дружество на пловдивските художници, етаж 2, заповядайте на поредната фото изложба, организирана от МФС Пловдив.

„ИЗБРАНО“ от 5 Международни Фото Салони под патронажа на FIAP.

МФС Пловдив с подкрепата на Фотографска Академия Янка Кюркчиева, Фондация „Трейман“ и „Рефлекси“ ООД представя:

1.      Международен Фото Салон „ПЛОВДИВ“ 2014;

Всички фотографии на Марко Бартолини от Италия - най-добре представилия се автор в салона;

Двамата най-добре представили се автори от България – Александър Иванов от Пазарджик и Стоян Илиев от Пловдив;

Наградените фотографии на българските участници – Минко Михайлов, Евгени Генчев, Димитрина Андреева и Красимир Матаров;

Фотографии на останалите 15 български автора, включени във финалната селекция на МФС Пловдив 2014г. – Анастас Търпанов, Антоанета Обретенова, Артин Шахбазян, Веселин Малинов, Вили Тодорова, Георги Георгиев, Димитър Лазаров, Мариана Стефанова, Младен Миланов, Петко Йончев, Ралица Бялкова, Светлана Бекярова, Стефан Стефанов, Цончо Балканджиев и Юлий Василев.

2.      Световна купа на FIAP “Приятелство и Солидарност” 2014 - българската селекция спечелила бронзов медал. 

     С подкрепата на НСФА Янка Кюркчиева.

3.      Международни Фото Салони „МУЗИКА В ОБЕКТИВА“ - избрана селекция от НСФА Янка Кюркчиева.

4.      Международни Фото Салони „ДИВОТО“ - избрана селекция от НСФА Янка Кюркчиева.

5.      Международни Фото Салони „ФОТОВАКАНЦИЯ“  избрана селекция от Фондация „Трейман“.

Изложбата ще бъде експонирана от 16.10.2014г до 31.10.2014г.

Зяпавядайте!