Обработка на изображенията

Какво е новото в Portrait Professional 10?

portrait

portrait

Portrait Professional е един от най-добрите софтуери за обработка на портрети. Ето и новите неща в последната 10-та версия!

• Значително подобрения са направени в увеличаване на функционалността

Новата версия на Portrait Professional предлага  огромно количество нови начини за увеличаване на човешката красота, а също така включва подобрен алгоритъм за обучение, така че сега той е далеч по-добър при разкрасяване на различни видове лица. Обучението продължава, така че всяка нова версия на V10 ще покаже по-нататъшно подобряване и бъдещи версии на V10 ще са свободни за закупилите V10.

• Нов ClearSkin ® 2 отстраняване на дефект и технология за регенерацията на кожата

Портрет Professional 10 също включва значително подобряване на новото поколение на нашия патент, прилагани за ClearSkin технологии за подобряване на кожата ®. За разлика от други софтуери за подобрение на кожата, нашият включва уникалната възможност - дефект на кожата - "намери и унищожи" функция, и използва реална текстура на кожата, за да се създаде много по-реалистичен резултат и сега обединява различни текстури за различни видове и възрасти на кожата. Прави лесно да се направи, всяка кожа да изглежда страхотно, а не пластмасово изглеждаща кожа!

• Повече и по-добри възможности за оформяне на лицето и отслабване на контрола

Портрет Professional 10 дава на потребителя повече контрол върху резултатите, с повече и по-интелигентни плъзгачи. Има нови плъзгачи, за контролиране всички аспекти на носа, по-добър контрол на окото, формата на лицето и "преувеличаващ" плъзгач, за да се постигнат по-драматични резултати, когато това се изисква.

• Подобряване на четки

Софтуерът на "интелигентни" избор на четка дефект е значително подобрена, като са "на ръба намиране на" кожата и четки за коса избор, които автоматично да намери краищата на кожата и косата. Това означава, че точността не е необходимо и четка е много бързо и лесно.

• Детски лица

Child Mode го прави лесен да се направят необходимите промени в детските портрети. Portrait Professional 10 съдържа подобрения, които работят с детски лица, и се прилагат автоматично.

• Подобряване на кожата - Самостоятерен режим

В отговор на много искания от потребители, Portrait Professional 10 сега има самостоятелен режим - Подобряване на кожата, когато потребителят не иска да прави никакви промени на формата на лицето, се подобрява  само кожата.

• По-добри настройки

Portrait Professional 10 включва напълно обновен набор от предварително зададени подобрения, които могат коренно да ускорят процеса на подобряване на лицето, които са предназначени да направят още по-лесно и бързо някой да изглежда страхотно на снимка.

• Новият потребителски интерфейс

Portrait Professional 10 има нов интерфейс, предназначени да направи работния процес възможно най-опростен.

Нови функции на Portrait Professional Studio 10

За любители или професионалисти фотографи, които работят директно с RAW файлове или искат по-високото качество на 48-битов цвят - Portrait Professional Studio 10 съдържа всички характеристики на Portrait Professional 10, плюс:

• Подобряване на plug-in  поддръжка за Photoshop ® Lightroom ® и Aperture ®

Студио 10 работи и като самостоятелно, на Mac и PC, като Photoshop ® Lightroom ® plug-in на Mac, така и на PC, и сега също като Mac Aperture ® Plug-In. plug-in  инсталационния процес също е значително опростен, което го прави много лесен за включването на Portrait Professional във всеки работен процес.

• Подобрени цветови профили и разширена RAW поддръжка на файлове

Portrait Professional Studio 10 сега има подръжка за почти всички файлове в Camera Raw. И тъй като RAW подръжката се реализира като Plug-In, за всички нови камери и формати, които са се появили на пазара RAW подръжката сега е добавена. Позволява абсолютен контрол за калибриране на цветовете на изображението, такъв, какъвто всички любители и професионалисти изискват.

Източник: What's new in Portrait Professional 10?

AKVIS ArtWork

AKVIS ArtWork на AKVIS e софтуер, създаден да имитира различни техники за рисуване. Този софтуер помага да се създаде произведение на изкуството от всяка цифрова снимка. AKVIS  е идеално решение за творческо изразяване, перфектен виртуален художник! Софтуерът комбинира съвременните технологии с артистичен подход. Преобразуването на снимката в картина се случва пред очите ви - можете да проследите раждането на едно произведение на изкуството в реално време! 

Версията AKVIS ArtWork 6.0 предлага няколко стила но рисуване: от маслени картини, акварел, комикс, графика, гравюра и пастел.

Техниката на Маслена живопис преобразува вашите снимки в картини с маслени бои. Програмата определя четките, естествено с помощта на оригиналната снимка като отправна точка. Дори и с настройките по подразбиране, можете да постигнете реалистичен резултат много близък до ръчно рисувани произведения. С помощта на редица опции можете да използвате разнообразие от стилове на маслената живопис.

За тези, които се нуждаят от по-голяма гъвкавост и имат идеи за това как окончателно трябва да изглежда картината, има един инструмент, наречен Stroke Direction. Този полу-автоматичен и високо интелигентен инструмент е истински божи дар, тъй като ви дава пълен контрол върху рисуването! Използвайте специална четка, за да определите водещите линии и виртуалният художник ще конвертирате изображението в картина, насочването на софтуера да следва изготвените водещи линии. С тази техника можете да постигнете наистина реалистични картини, модели и текстури.

Стилът Акварел превръща снимката в акварелна живопис. Акварелът е една от най-трудните техники на рисуване и е трудно на една машина да подражава на този ефект, но този софтуер се справя с това много добре. Той ви позволява да създадете красиви и ефирни акварелни  картини, които изглеждат нопълно като истински акварел.

Следваща стил, Комикс ефект, позволява на потребителите да пресъздават произведения на известните комикс артисти с няколко кликвания. Този ефект снижава тоновете на снимката, за да създаде изображение, подобно на плакат или карикатура. Можете да направите комикс от вашата парти снимка, или да се създаде оригинален плакат.

Pen & Ink ефектът или графичният ефект създава графични рисунки от цифровите снимки. Той подражава на специална техника, при която цветните мастила се използват за рисуване на  хартия с химикалка - от съвременните писалки с паче перо, потопени в различни мастилници. Този стил произвежда изящни изображения, съставени от обектните очертания.

Linocut ефектът създава образ в стил на Литографски печат. Linocut е метод, при който моделът е издълбан в парче линолеум, който след това се намазва с мастило, за да отпечатате изображение върху хартия. Linocuts са известни с характерната си изразителност, силен контраст между черно и бяло, и богати и силен контраст. Този ефект е подходящ за изображения на архитектурни или природни сцени.

В Linocut, както и в Pen & Ink можете да промените цвета на рисунката и цвета на фона.

Пастелът е специална художествена техника, която запълва празнината между живописта и рисунката. Пастелните пръчки или моливи формират меки кадифени щрихи с едва доловими ръбове, които могат да се нанасят с пръстите. Отличителна черта на пастелната техника е "проблясъкът" на цветовте във формата на малки петънца. За разлика от боите, пастелите не покриват цялата повърхност. Малките пропуски оставят непокрита част от цвета на фона на хартията чрез щрихи и това увеличава общия ефект на цвета на картината.

Маслена живопис, акварел и пастел стиловете също така предоставят инструменти за последваща дообработка Post-Processing Tools за ръчно ретуширане на обработваното изображение. Например, можете да подобрите изображението чрез премахване на неправилно оцветените или нарисувани области, може да добавите няколко финални щрихи към своя шедьовър.

Софтуерът включва готови за употреба AKVIS предварителни настройки, които в началото ви помагат да започнете да работите. Те могат да се прилагат "както е", или могат да бъдат променени. Програмата позволява да запишете любимите си настройки за рисуване предварително и да ги използват в бъдеще. Възможно е да импортирате и експортирате вашите предварителни настройки.

Виртуалният художник ще се грижи за конвертиране на дигиталната снимка в картина, но какво друго прави една картина да изглежда като произведение на изкуството? Платното и подписа на художника! Софтуерът предлага избор между плосък фон и фот с грапава повърхност (платно, хартия и т.н.), което прави впечатлението, още по-зашеметяващо. Можете да добавите подпис или надпис на картина с вашия собствен шрифт и цвят.

 
Изразете себе си чрез нови жанрове!

 
Вие можете да отпечатате окончателната картина на цветен принтер, да я сложите в готова рамка за снимки, или дори да добавите някои реални маслени щрихи , за да сътворите една истинска живопис.

 
Може да направите поздравителна картичка или плакат, а вие ще имате чудесен подарък за приятелите и семейството. Няма четки и бои, които са  задължителни. За да създадете истински произведения на изкуството, дайте воля на вашата креативност.

 
AKVIS се предлага в два варианта - като самостоятелна програма и като плъгин към редакторите на иображения. Плъгинът е съвместим с Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Corel Paint Shop Pro и др.

 
Внимание! Функционалността на програмата зависи от вида на лицензията. По време на тестовия период можете да изпробвате всички опции и да изберете лицензът, който ви харесва.  Опитайте всички функции на софтуера по време на безплатния 10-дневен период за оценка.  Когато периодът на оценка изтече, трябва да въведете регистрационен ключ, за да продължите да използвате програмата.

На сайта на ACVIS обширна секция с видеоуроци и обяснения на няколко езика, а също и много примери за обработени снимки с програмата ArtWork. Ето няколко примера за възможностите на този софтуер от сайта Acvis.com:

 Източник: Acvis.com

Photoshop

Adobe Photoshop (наричана разговорно просто Photoshop), е професионална комерсиална програма за обработка на растерна графика от американската софтуерна компания Adobe Systems. Photoshop позволява интерактивна редакция на сканирани и цифрово заснети графични материали в реално време чрез набор от инструменти. В съвременната си форма програмата поддържа над 20 графични файлови формата и интерфейсът ѝ е преведен на дузина езика. Има собствен файлов формат — PSD (съкращение на PhotoShop Document), който запазва всички атрибути, използвани по време на работа (например различните видове слоеве (Layers) и маски (Masks), и история на промените (History).

Photoshop е една от първите, а и досега остава водеща програма за редакция на дигитални (цифрови) изображения. Нейното име е станало нарицателно, примерно: „Какво се чудиш на тази снимка — фотошопната е!“. Тоест, често се получава, че това, което се вижда, не е истинска фотография, а е резултат на майсторски компютърен ретуш (retouch) и даже графичен монтаж. Културата на дигиталните художници води до появата на термини като цифрова фотоманипулация (photomanipulation) и дигитално рисуване (digital painting) и цифрово акрилоподобно рисуване (airbrushing).

Photoshop е програма за визуална обработка на снимки и картини, за създаване на графики, скици, карти и други изображения. Тази програма се използва предимно за обработка и създаване на висококачествени изображения с висока резолюция, обикновено посредством слепване на много лукоподобни дигитални слоеве. Photoshop служи с тонални и цветни инструменти за обработка и работи с модели за цвят, които описват цветове числово (както повечето програми от тази категория). Има различни методи на описване на цветовете числово.

Photoshop основава своите цветови режими на основните теоретични оптически-математически цветови модели — цветова схема (режим) RGB (Red (степени на червеното), Green (на зеленото), Blue (насиньото); на български е позната като цветова схема ЧЗС), режим CMYK (от англ. cyan — циан (синьозелен цвят), magenta — магента (светъл пурпурен цвят), yellow (жълто) и key (друго название за black, т.е. черно), цветова схема на *LAB и цветовата схема Greyscale (степени на сивото, понякога погрешно превеждана на български като „чернобял режим“).

Photoshop включва и режими за специализиран цветен изход, като индексира цвят и Duotone (два тона). При режимът CMYK, всеки пиксел се състои от процент от всеки цвят. Четирите процентно изчислени основни цветове отговарят на тетра (четворна) комбинация от степени на яркост на мастилото. Например, ярък червен цвят може да се дели на 2% циан, 93% магента, 90% жълт и 0% черно. В изображения на CMYK, чистото бяло е създадено, когато всички четири компоненти имат стойности 0% (но на практика в повечето случаи белият цвят не се напечатва от принтера, а се залага на най-често употребявания фонови цвят на хартията — белия).

Използването на режима CMYK при изготвяне на изображение улеснява отпечатването на по-добре изглеждащи на хартия изображение и е следствие от специализирания печатарски фокус на този вид цветова гама. Разделение на цвят се създава при превръщането на изображение от цветова схема RGB в тази на CMYK. Ако се започне направо чрез ново дигитално изображение (създадено изцяло компютърно, а не сканирано), най-добре е да се редактира първо в RGB режим, а в края на процеса да се използва режима CMYK за експорт преди отпечатване. В режим на RGB може да се използват командите за настройка, които симулират ефектите на превръщане на CMYK без да променят данните на изображението. Режимът на CMYK позволява работата с изображения на CMYK, сканирани или внесени от други системи (например чрез TWAIN). Въпреки явните плюсове, двете цветови схеми и имат своите недостатъци и всяка се използва са определена цел, като RGB е по-разпространената (предимно поради по-честото боравене с изцяло дигитално създадени и редактирани изображения).

 източник: https://bg.wikipedia.org/wiki/Adobe_Photoshop

Видео уроци

Видео уроци за работа със софтуер за обработка на изображения 

Добавете драматични цветове към вашите снимки

Видео уроци за работа с Фотошоп

 

Основни техники в Camera Raw

Този видеоурок е за основните техники в Camera Raw. 

Работа с Camera Raw

Когато снимате в RAW формат, преди да отворите файла със софтуер за обработка на изображения е добре най-напред да използвате Camera Raw. С помощта на този софтуер имате възможност да подобрите вашето изображение, дори ако не сте заснели кадъра по най-добрия начин. Eто един лесен видеоурок за работа с Camera Raw!

 

Десет неща, с които трябва да започнете изучаването на Photoshop CS6

Фотошоп е един от най-използваните редактори на изображения в света. Но след като сме си инсталирали софтуера, трябва да се научим да работим с него. В Интернет има доста материали за работа с Фотошоп и гледайки видеоуроците можете да се научите на едни от основните техники за обработка на изображенията.

Избрах един урок, в който ще научите как се използват инструменти, които имат най-голямо преиложение при обработката на фотографии. 

Урока е на  Terry White, като може да разгледате и още интересни и полезни неща в неговия канал в You tube

Как да използваме LAB Color във Photoshop за премахване на нежелания цветен оттенък от снимките

Как да премахнете нежелания цветови оттенък от вашите снимки с помощта на LAB. В много отношения това става по-просто в LAB цветовото пространство, отколкото ако го правите в нормалното цветово пространство (RGB). Премахването на цветния оттенък и манипулирането на цветовете ще бъде лесно за вас, след като научите малко за това как работи LAB, така че първо трябва да се уверите, че сте разбрали това, което се случва в LAB цветовото пространство. След като разберете как работи LAB, всичко останало ще бъде лесно. 

Конвертиране на изображението в LAB цветово пространство

Първо, вие трябва да конвертирате вашата снимка в LAB цветово пространство. За да направите това, просто натиснете "Edit" от менюто горе във Фотошоп, след това изберете “Convert to Profile.” Когато го направите, диалоговата кутия ще се появи. От падащото меню изберете “LAB color.” Това е всичко за да сте вече във LAB цветово пространство.За сега, вашата снимка изглежда точно същата. Всичко, което сте направили е, че сте променили начина, по който Photoshop манипулира цветовете в изображението.

След това ще трябва да се създадете curves adjustment layer. Има няколко начина да направите това, но ако все още нямате свой собствен начин, просто кликнете върху "Layer" в Top менюто в горната лента, а след това изберете “New Adjustment Layer,” след това" Curves ". Кликнете върху" OK "в полето, което се появява.

Вие ще видите падащо меню в горната част на вашия корекционен слой и текущата селекция ще бъде показана Кликнете върху него и ще видите три възможности "Lightness.": (или L) канал А,  и B канал. Изберете някой канал и преместете леко крайните точки. Ще видите, че вашето изображение се променя драстично и при най-малкото преместване.

LAB означава L канал за осветеността (Lightness), A канал, и B канал. L каналcj стриктно контролира осветеността и ние няма да се работим с него за целите на тази статия. Всички цветове в LAB цветовото пространство е в рамките на канал A и B. A каналът се състои от зелено и магента. Каналът B се състои от синьо и жълто. Хистограмата в двата от тези канали почти винаги изглежда като скок в средата на хистограмата. Защото LAB е такова широко цветово пространство, че има много празно пространство от двете страни на хистограмата. Това празно пространство ни дава възможност да се подобри цвета толкова ефективно в LAB цветово пространство, колкото ни е необходимо.

A каналът е комбинация от зелено и пурпурно. Колкото по-далеч в ляво сте в хистограмата, толкова повече зелено присъства в снимката. И обратно, колкото по-надясно сте в хистограма, толкова повече магента присъства в снимката ви.

В средата на хистограмата е сивия тон без никакъв реален цвят. Той е определен като нула. Како се движите далеч от нулата (сива) точка в средата, се добавя цят. Вляво, цифрите отиват в негативи (чак до -128) и нещата стават по-зелени. Вдясно се движите в положителните числа (към максимум от 127) и нещата стават по-пурпурни (розови).

Хистограмата работи по същия начин и в канал B, само цветовете са различни. В канала B все още имате изходна средна точка на нула, което също е сиво. Но, като се движите наляво по хистограмата към -128, цветовете стават по-сини. Можете да се придвижите надясно към 127, а цветовете стават по-жълти.

Също така имайте предвид, че централната линия на хистограмата минава точно през нулата в центъра на двата канала А и В. Това ще бъде важно за откриване и коригиране на цветните оттенъци.

Лесно е да се идентифицират размиване на цвета в режим LAB. Просто погледнете A или B канал. Ако цветовете са повече или по-малко равномерно разпределени от всяка страна на средната точка на хистограма, вашата снимка, вероятно няма да има размиване на цвета. Но ако стойностите на хистограмата са изкривени от ляво или от дясно на хистограма, вие вероятно имате цветови оттенък. Ето как става това в канали А и Б:

В даден канал, ако цветовете са отместени към левия фланг, ще имате по-зеленикав цвят в своето изображение. Ако те са в дясно, ще имате цвят магента като оттенък.

 

По същия начин, в B канал, ако хистограмата изглежда изместена на ляво, ще имате по-синкав оттенък във вашата снимка. Ако стойностите са в дясно на хистограмата, вашата снимка ще има по-жълт оттенък. По този начин, LAB цветовото пространство прави супер лесно да се определи дали имате цветови оттенък в снимките. Само погледнете в средата на хистограмата и ако цветовете са отместени към една или друга страна, знаете, че имате размиване на цвета или цветови оттенък. Това е важно, тъй като лекото оцветяване на снимката в даден цвят не винаги е видимо за невъоръжено око. Окото ви получава способността да виждате снимката по определен начин и приема, че тя е както обикновено. Например, нека кажем, че вашата снимка е със син цвят оттенък. Когато се отвори канал B, острието показващо цвета е изместено към лявата страна на центъра на вашата хистограма. За да го оправите, просто преместете в правилната посока крайната точка на вашата хистограма повече от лявата крайна точка. Това е толкова просто.

Нека се опитаме да обясним още един пример, да речем, че отворите А канала на една от снимките си, и забелязвате, че стойностите са изкривени от ляво на центъра на хистограмата. Това означава, че най-вероятно има зелен цвят гласове. За да го оправи, просто премествате на дясно крайната точка на хистограмата. Не правете това твърде много, обикновено 3-5 точки ще направят голяма промяна в цвета.

Защо просто не направим това в RGB цветовото пространство?

Вие може да се питате защо трябва да преминем към LAB и не можем ли просто да премахнем цветовия оттенък в RGB? Отговорът, разбира се, е да. Но LAB цветово пространство има предимства, които ви дават по-голяма свобода и възможности..

Първо, защото LAB разделя осветеността – (Lightness) от всички цветови настройки, LAB ви позволява да се определят тези цветови оттенъци без никакво влияние върху осветеността или контраста. Това не е възможно в RGB. Когато се промени червения канал, зеления канал, или синия канал в RGB, вие непременно засягате осветеността.  

Второ, LAB прави по-лесно да се идентифицират цветните оттенъци в снимките. Както видяхте по-горе, просто отваряме A или B канал и да видим дали острието е изместено от единия край на хистограмата. Ако е така, най-вероятно има размиване на цвета. Ако не е, не го пипате. В RGB, трябва да сравнявате каналите на отделните цветове и да видите как един канал се появява в сравнение с другите два канала.

Може би забелязаахте, че цветовете в лабораторията LAB съответстват с плъзгачите в Lightroom или Adobe Camera Raw (ACR), които се използват, за да настроите баланса на белия цвят в картината. Можете да мислите за LAB в тези условия и това може да ви помогне да разберете как цветовете работят заедно. Но с помощта на LAB манипулирането на цветовете предлага някои предимства пред просто задаване на баланса на бялото. От една страна, можете да промените цветовете по-късно в процеса на работа, и не сте принудени да го направите точно най-напред. За друго нещо, можете да се възползвате от слоевете и селекциите във Photoshop в манипулиране на цвят. Въпреки че Lightroom и ACR имат много полезни помощни средства при определяне на баланса на бялото, например със селекторът (малкия капкомер) или стандартните настройки, не е хистограма, за да ви позволи да видите наистина и да разполагате с фина настройка на промените.

Как да си направим 3D обложка за електронна фото книга

3D обложкаСъздаването на 3d обложки за интерактивни електронни каталози и фотоалбуми е възможно с помощта на използване на Adobe Photoshop, но ако не разполагате с този графичен редактор, има и други възможности! Доста сайтове предлагат онлайн възможности за създаване на красиви 3D обложки. Един от най-използваните е http://3d-pack.com Най-напред трябва да си подготвите файловете, които ще използвате за предна и задна корица, а също и един файл, който ще използвате за страничната част, където книгата се прегъва. Ето и моя опит с този сайт:

3D обложка за книга 3d обложка

Има и галерия от най-различни типове обложки. Може да си направите и обложки за кутии за CD и DVD дискове. Освен да използвате сайта за онлайн изработване на обложки, може да си изтеглите свободната версия на софтуера или да си закупите платената, която разполага с много безплатни снимки и ефекти, които ще може да използвате. Изходния файл може да бъде с разширение PNG, JPG или GIF. При поставяне на мишката върху интерактивното изображение то може да се завърти в избраната от вас посока и да си разположите обложката така, както на вас ви харесва. 

Корекция на дефектите, предизвикани от обективите - LENS CORRECTIONS

LENS CORRECTIONS – това е една опция в софтуера за обработка на изображения, която предлага възможност да се компенсиртат несъвършенствата, откриващи се в почти всяко изображение. Те могат да бъдат потъмняване в близост до ъглите на снимката, изкривяване на иначе прави линии  или оцветяване близо до ръбовете на изображението (цветни аберации). Въпреки, че те често не са очевидни в оригиналната снимка, ползите от отстраняването им почти винаги са полезни. Корекциите обаче, също имат потенциал да направят изображението по-лошо, ако не се извършват внимателно, и в зависимост от идеята на фотографа, някои несъвършенства всъщност може да бъдат от полза.

Трите най-честите корекции на обектива са насочени към един от следните проблеми:

Винетиране, изкривявания, хроматична аберация

1.     Винетиране. Този дефект се появява под формата на прогресивно потъмняване към краищата на изображението.

2.     Дисторсия. Проявява се като огъване навътре или навън на правите линии.

3.     Хроматични аберации. Изглежда като хроматична аберация на цветовете заедно с високо контрастни ръбове.

Софтуер, като Adobe Camera RAW, Lightroom, Aperture, DxO Optics и PTLens, наред с другите възможности включват и възможвостта за корекция на обектива - LENS CORRECTIONS.

 

1. Винетиране

Винетирането се появява като постепенното намаляване на осветеността към ъглите на изображението и е може би най-лесното за отстраняване несъвършенство на обектива.
Винетирането може да бъде групирано в две основни категории:

Физическо винетиране. Често е непоправимо, освен чрез изрязване или ръчно изсветлявяне/клониране. Появява се като едно силно и рязко потъмняване обикновено само в краищата на изображението. Причинява се от големи филтри, сенник на обектива или други предмети, които физически блокират светлината близо до ръбовете на изображението.

Вътрешно винетиране. Обикновено е лесно поправимо. Появява се, като постепенно и често коварно потъмняване далеч от центъра на изображението. Причинява се от вътрешната изработка на конкретния обектив и камера. То обикновено е най-осезаемо при по-ниско F-число, с възможност за увеличение при широкоъгълните обективи и когато се фокусира върху отдалечени обекти. Цифровите SLR фотоапарати с кропнати сензори са по-малко податливи към винетиране, защото тъмните ръбове са отрязани (за разлика от използване на full-frame).

Корекция на винетиранито във Photoshop

Винетирането често може да се фиксира и изчисти по краищата на изоражението, като се използва плъзгача "Amount" от “Lens Vignetting”, въпреки че понякога може да се коригира и в центъра наизображението, с помощта на "Midpoint" плъзгача (но това рядко е необходимо). Понякога тази корекция ще доведе до увеличаване шума в изображението към ъглите, тъй като тази опция работи чрез ефективно прилагане на радиален неутрален филтър за плътност.

Изкуствено винетиране. Някои фотографи добавят изкуствено винетиране в техните снимки, за да привлекат вниманието към една основна тема, и да направят ръбовете на снимката да изглеждат по-малко резки.

2. Дисторсия (DISTORTION)

Дисторсия (на латински: distorsio, изкривяване) е оптически недостатък, вид аберация, при която линейното увеличение се променя по полето на зрението и се получава нарушение в подобието между предмета и неговото изображение. Правите линии се превръщат в криви. Дисторсията се проявява като бъчвовидна, възглавничковидна и перспектива. Този дифект  може да предизвика на иначе правите линии да изглеждат огънати активно или пасивно и може да повлияе на дълбочината на изображението:

Изкривявания във вид на възглавница. Те се появяват, когато иначе прави линии се изкривяват навътре. Обикновено, причинени от телефото обективи, или в края на телефото вариообектив.

Бъчвовидни изкривявания. Появяват се, когато иначе прави линии се изкривяват навън. Обикновено, причинени от Широкоъгълни лещи, или в най-широкия край на варио обектив.

Изкривявания на перспективата. Появява се, когато иначе успоредни линии се събират. Причинява се от фотоапарата, обикновено когато той не е насочен към хоризонта.
При пейзажи, изкривяването на хоризонта и дърветата са обикновено най-откриваеми. Поставянето на хоризонта в центъра на снимката може да помогне да се сведе до минимум появата на всичките три вида изкривяване.

За щастие, всяко от посочените по-горе видове нарушения е поправимо. Но това трябва да се извършва само когато е необходимо, например при категории, които включват прави линии или са силно геометрични. Архитектурната фотография често е най-чувствителна,  докато пейзажите не се влияят чувствително.

Софтуерът за редактиране обикновено предоставя плъзгачи за distortion и изкривяване на перспективата във вертикална и хоризонтална посока (Vertical/Horizontal) плъзгачи.

Корекцията на изкривяването  обикновено изисква изрязване на кривите ръбове и коригиране на рамката, което може да повлияе на композицията на снимката. Корекцията също преразпределя резолюцията на изображението; с отстраняване на възглавничковидното изкривяване, краищата ще станат малко по-резки (за сметка на центъра), а при бъчвовидното изкривяване, при корекция центърът ще изглежда малко по-рязък (за сметка на ръбовете).

3. Хроматични аберации (CA)

Хроматична аберация (CA) представлява нежелана дисперсия на светлината в различни оптични инструменти. Тя се появява като цветни ресни близо до високо контрастните ръбове в изображението. За разлика от първите две, хроматичните аберации обикновено са видими само при гледане на изображението на екрана в максимален размер, или при по-големи разпечатки. Хроматичната аберация е може би най-разнообразното и сложно несъвършенство на обективите, а разпространението му е силно зависимо от обекта. За щастие, CA може да бъде по-лесно откриваема, като я разпознаваме в най-малко три явления:

Странични хроматични аберации (Lateral CA) се получават, когато цветните съставни части на изображението са заснети в различни относителните размери, (но всички са в остър фокус). Аксиалните хроматични аберации (Axial CA), цветните съставки са с едни и същи относителни размери, но някои от тях не са на фокус.

При цветната аберация (Blooming), и двете от горе изброените аберации могат да се получат. Хроматична аберация – представлява нежелана дисперсия на светлината в различни оптични инструменти. Появата на този вид оптична аберация се дължи на различната степен на пречупване на оптичното стъкло за различните дължини на вълната от видимия спектър. Така например показателят на пречупване за сините лъчи е по-голям от този за червените, затова техният фокус е по-близо до главната плоскост на обектива, отколкото при червените, или с други думи съществува не един фокус, а съвкупност от фокусни разстояния за лъчите от различните цветове. При форографските обективи тези аберации се отстраняват със система от лещи с различен показател на пречупване.

Странични хроматични аберации. Те са най-лесно поправими. Появяват се, когато двуцветна хроматична аберация по радиалната посока от центъра на изображението и близо до ъглите на изображението. Цветовете са често циан / магента, заедно с синьо / жълто.

Аксиални хроматични аберации. Много трудни за премахване, или само частично с нежелани реакции на други места. Появяват се, като едноцветен ореол около всички страни на високо контрастните детайли в снимката. Ореола най-често е пурпурен.

Цъфтеж (Sensor Blooming). Обикновено тези дефекти не подлежат на корекция. Блумингът  е уникален феномен на цифровите сензори, които го причиняват. Обикновено се появяват в синьо или виолетово. Най-често се забелязват при компактни фотоапарати с висока разделителна способност. Класическият пример за появата на този вид дефект са ръбовете на върховете на дървета и зеленината срещу ярко светло небе.

Всички изображения се състоят от комбинация от горепосочените видове аберации, въпреки че техният относителен дял на разпространение може да се различава драстично в зависимост от обектите на изображението и обектива на камерата. Страничните и аксиалните CA са по-очевидни при евтини обективи, докато цветните аберации са  по-често срещани при по-стари компактни фотоапарати, като всички са по-видими при по-високи резолюции.

Въпреки, че страничните аберации и цъфтенето (blooming) обикновено се появяват еднакво около всички ръбове, те не изглеждат еднакво във всички посоки, в зависимост от цвета и яркостта на този конкретен ръб. Това често може да доведе те да бъдат объркани със страничните хроматични аберации. Страничната и аксиалната хроматична аберация понякога се наричат съответно напречна и надлъжна хроматична аберация.

Намаляването на хроматичните аберации, може да предизвика огромна разлика в рязкостта и качествота на изображението, особено близо до краищата на вашата снимка. Въпреки това, само някои хроматични аберации могат да бъдат изцяло отстранени. Важното е да се идентифицират и приложат подходящи инструменти за всеки вид поотделно - без да се правят другите да изглеждат по-зле. Например намаляването на аксиалната хроматична аберация в един регион (от погрешно използване на инструменти за странични аберации) обикновено ще направи външния вид на снимката по-лош в други региони.

Започнете с помощта на високо контрастните ръбове, близо до ъглите на изображението, като трябва да увеличите мащаба на снимката до 100-400% на екрана, за да се прецени ефективността на корекцията. Добре е да се започне със страничната хроматична аберация, с използването на червено/циан синьо/жълт плъзгачите за корекция, тъй като това е най-лесно. Тогава, всичко което остава трябва да бъде комбиниран резултат от аксиална CA и цъфтенето, причинено от сензора, които могат да бъдат намалявани с използването на "Defringe" инструмента във фотошоп. Ключът за постигане на най-добри резултати е да експериментирате с тези плъзгачи. Не очаквайте чудеса все пак, някои остатъци от blooming и аксиалните хроматични аберации почти винаги ще останат. Това е особено вярно при източници на светлина в нощта, звезди и преки отражения от метал или вода.

Автоматизирано коригиране на изображението (Automated lens correction)

Много от съвременните програми за обработка на RAW файлове имат способността да изпълняват LENS CORRECTION с помощта на предварително калибрирани параметри за широк  диапазон от камери в комбинация от обективи. Това може да бъде начин за пестене на много време, ако софтуерът който използваме има такъв инструмент. Adobe Camera RAW (ACR), Lightroom, Aperture, DxO Optics и PTLensall имат тази възможност в най-новите им версия.

Не се страхувайте да промените процента от 100% (при пълна корекция). Някои може да предпочетат да запазят малко винетиране и изкривяване, но напълно да искат да премахнат хроматичните аберации, например. При хроматичните аберации обаче, най-добри резултати, обикновено се постигат чрез продължаване в тази посока с ръчна фина настройка.

Ако използвате LENS CORRECTION като част от вашия работен поток за редактиране на снимки, реда, в който го извършвате може да повлияе на резултатите. Намаляването на шума обикновено е по-ефективно преди отстраняването на хроматичните аберации, но изострянето на изображението (sharpening) трябва да се извърши след това, тъй като то може да навреди на отстраняването на хроматичните аберации. Ако използвате RAW разработен софтуер, обаче, не се притеснявайте за реда, тъй като вашите действия ще си взаимодействат интелигентно.

Обработка на снимки - основни корекции и софтуер

Софтуерът за обработка на изображения позволява на любителите фотографи ефективно да редактират и да манипулират своите снимки. Това някога е било възможно само за професионалистите в скъпите тъмни стаи на високо техническо ниво, а сега може да се извършва у дома с качествени графични редактори. Въпреки, че Adobe Photoshop е един от най-известните софтуери за редактиране на изображения, не всеки фотограф се нуждае от достъп до такъв специализиран софтуер. Много фотографи използват графичен редактор, който предлагат с покупката на цифровия фотоапарат, тъй като е достатъчен за техните нужди за редактиране на изображения. Но някои може да потърсят по-усъвършенстван софтуер, за редактиране на изображения, при който основния графичен редактор може да се похвали с някои полезни инструменти. По-долу са изброени само някои от функциите, включени в графичните редактори от средния клас.

Изрязване и преоразмеряване

Всички програми за графичен дизайн идват оборудвани с функции за изрязване или преоразмеряване. В действителност, тези функции се използват повече от всички други инструменти за изображения.

Изрязването позволява на фотографите да премахнат нежелани области от снимки и да обработват само тези части от снимката, които искат да използват. Ако композицията на снимката е леко встрани, изрязването може да означава разликата между средно добра снимка и отлична снимка. В допълнение към пренареждане композицията, изрязването може да помогне на фотографа да премахване нежелани детайли от снимката. Например, един фотограф може да иска да изреже непознатите лица от семейна снимка в Дисниленд.

Въпреки, че графичният редактор като цяло кропва (изрязва) снимките като правоъгълници, някои програми за обрафотка на изображения дават възможност за изрязване на изображения в други форми, като кръгове или сърца. Този тип обработка на изображения е особено полезно за фотографи, които правят лексикони или може да направите свои собствени поздравителни картички.

Преоразмеряването е друг полезен инструмент. Например, ако оригиналното изображение на снимката е прекалено голямо или обемисто, за да бъде използвано на уеб сайт или електронна поща, може ефективно да промените размера на изображението. След това можете да запишете изображението като файл с различни типове изображения - JPEG, PNG, GIF или TIFF).

Яркост и контраст

Обработващата програма може да коригира редица проблеми с яркост, острота и контраст в скучни или размити снимки. В действителност, иначе перфектна снимка може да бъде лесно съсипана от лек проблем с осветлението. Графичният редактор позволява на фотографите да променят яркостта и контраста на цветовете на снимката, за да я направят по-отчетлива и ясна.


Добавяне на текст

Софтуерът за редактиране на изображения позволява на фотографите да добавят текстови полета, балони с думи и други графики на техните снимки. Като позволява на потребителите да персонализират своите снимки, графики, програмата за редактиране може да помогне на хората да създават уникални поздравителни картички, комикси и други забавни неща. Използването на тези аксесоари са ограничени само от вашето въображение!


Нива на сивото (Grayscale)

Grayscale е инструмент за редактиране на изображения, който позволява на потребителите да конвертират цветни изображения в черно и бяло. Във всеки даден момент, не може да имаме черно-бял филм под ръка, или да можем да осъзнаем, че дадена картина ще бъде по-добре в черно и бяло. Grayscale е по-подходящо, например, в условия на слабо осветление, готическа фотография, сватбена фотография и дорипри фотожурналистиката. Много хора конвертират обикновените снимки в черно и бяло, за да им даде една носталгично, класическо, вечно усещане. Сега, софтуерът за редактиране на изображения прави този процес много по-лесен.


Сепия
Сепията е античен метод на филмовото развитие, който се сътои в отстраняване на среброто от негатива с цел предпазване от избледняване на снимката. В резултат на този процес, направената снимка, вместо да бъде черно и бяла, е оцветена в топли кафяви тонове. Някои от най-добрите примери за сепия при фотография включва портрети от 1800г.

Повечето програми за редактиране имат настройки, които могат да имитират процеса на сепия. Както черното и бялто, сепията също придава неостаряващото качество на снимките и, следователно, е популярен избор за архитектурни и готик фотографи.


Елиминиране на червени очи

Едно от най-дразнещите неща във фотографията, се дължи на ефекта "червени очи", получаващ се при отразяването на светкавицата от очите на хората. В портретни снимки този ефект прави обектите да изглеждат зли или демонични.

Софтуерът за обработка често включва опция за елиминиране на ефекта “червени очи”, което позволява на редактора да се фокусира върху очите на субектите и замени червеното петно с естествения цвят на очите.


Премахване на нежелани обекти

По-напредналите графични редактори позволяват на фотографите да правят радикални промени върху снимката. Въпреки, че отнема малко повече време, усилия и умения, редактор с помощта на добър софтуер за редактиране може да премахвате обекти от снимки, без да се налага да ги изрязва. Даденият обект е боядисан по начин, който не отвлича вниманието от снимката, нито променя оригиналните размери.


Съставяне на панорами (Panorama Stitching)

Редактиране на изображение, което  позволява манипулиране на панорамни  снимки, снимки от широките пространства като пейзажи, градски пейзажи или небе. В действителност, графичните програми за редактиране ви позволяват да зашиете заедно серия от последователни снимки на ландшафта, за да направите от тях една, по-голяма и по-обхватна картина.


Увиване (Warping)

Warping е функция, обикновено запазена за най-високия клас софтуер за редактиране на изображения, като Adobe Photoshop. Тя си базира на игра с математически алгоритми, чрез които графичният редактор нарушава и променя пикселите на файла с изображението, за да се създадат необичайни ефекти.


Необходим ли е графичен редактор?

Докато не всеки фотограф използва графичен редактор за обработка на изображения, той все пак е хубаво допълнение към оборудването ви. Имайте предвид, че един среден клас софтуер за редактиране на изображения е пакетиран с повечето цифрови фотоапарати.

Софтуерът за обработка на снимките увеличава способността ви да създадете уникални ефекти във вашите снимки. Качеството на софтуера за редактиране варира от основните програми, като например на Microsoft Paint, до най-високият клас, като Photoshop на Adobe. Повечето любители-фотографи вероятно ще използват среден клас графичен редактор.

Високакачествен софтуер за редактиране

Има много различни марки софтуер за редактиране на изображения, между които да избирате, като някои се открояват за различни функции, които те предлагат. Ако имате нужда от висококачествен графичен редактор някои от водещите имена в тази област включват:

Обработка на снимките за една минута

обработка на снимкиМоже дълго време да се говори за предимствата на Photoshop, но е трудно да се спори с едно нещо: перфектният творчески инструмент се предава, когато става въпрос за стартиране на едновременна обработка на десетки снимки, които не са за закачване на стената, а просто те трябва да се поберат в някой албум.
Няма значение в какъв формат сте снимали  - RAW или JPEG повечето хора просто ги носят в насипно състояние в цифровата лаборатория или фотостудио, където цялата работа по обработката се извършва от оператор и от машината за печат.

Въпреки това, тъй като вие четете това, очевидно не сте един от онези хора, които са доволни от качеството на печата и сигурно искате да контролирате част от самия процес и следователно изпълнявате лично предпечатната подготовка. А, вие знаете, че ако искате да отпечатате всяка снимка от вашата почивка, прекарвате най-малко пет минути във Photoshop за редактиране на всяка една снимка (това е времето, достатъчно да отворите файла, прилагане на някои филтри, корекция на експонацията, изрязване, прекадриране, чистене на петна) и вече на раменете ви лежи тежко бреме. Ето защо е необходимо не само да се правят снимки, но и да има видими резултати под формата на печатни продукти.
Така, че нека намерим най-удобния за това инструмент. Имаме нужда от инструмент за пакетна обработка - в този режим, за ваша информация, работят много сватбени фотографи и всички фотографи, които печелят пари, затова инструментите можем спокойно да ги вземем от тях. Въпреки това, има алтернативи, но не забравяйте едно нещо: ние имаме нужда от баланс между качество, удобство и бързина, а това е изключително трудно да се постигне.

Picasa1. Picasa. Зашеметяващ софтуер за обработка на снимки с малко неясна система за организация на каталозите, които обаче могат да бъдат използвани, след като свикнем с тях. Основното предимство е, че този софтуер е безплатен и вторият най-важен факт, че не се променят файловете директно (дори и след запазване на промените, създава резервно копие на източника), и двете се съхраняват отделно.
Какво правим ние тук: след приключване качването на всички изображения, гледаме каталога и просто избираме нашите снимки, които ще бъдат отпечатани, без да ги редактираме още – само ги отбелязваме със "звездички." Обикновено около 1000 снимки могат да се обработят за една вечер.
На следващия ден, правим промените, филтрирайки снимките, обозначени със "звездички" (в най-новата версия на програмата е възможно да се включи показване само на избраните снимки , само на портретите и т. н.), щракнете двукратно върху първия панел «Basic fixes» или «Основни поправки» кадрираме в нужния ни размер, примерно (10x15 за Голям печат ), в панела «Tuning» за недостатъчно експонираните снимки избираме „Fill light”, ако сенките не са детайлни допълнително избираме плъзгача Highlights или Shadows, но не трите наведнъж. С помощта на «Effects» прилагаме филтъра филтъра «Sharpen» или «Изостряне», (ако има много цифров шум илиако е силно увеличена яркостта на изображението), може да използвате Saturation, но бъдете много внимателни с този плъзгач!!!. След това преминаваме към следващата снимка. Времето, което ви е необходимо е по-малко от минута. Резултатите са впечатляващи.
Недостатъкът тук е - невъзможността да се компенсира за пикселите преекспонирани в светлите области, но ако не ви се налага да направите това, то този софтуер е добър. След тази обработка снимките могат да бъдат незабавно изпратени за дигитален печат. Може да изтеглите програмата от тук - .http://dl.google.com/picasa/picasa39-setup.exe

Официален сайт - http://picasa.google.com/intl/bg/

Adobe Photoshop Lightroom2. Adobe Photoshop Lightroom. Ако смятате, че Lightroom - е потресаващ (или велик) конвертор, то много грешите. За известно време програмата работи добре  дори с файлове във формат JPEG, макар и без пълна поддръжка на някои функции, от които обаче ние не се нуждаем - автоматичният баланс на бялото за текущата марка фотоапарат е на висота, а профилите на всички матрици, са нужни само на професионалистите.
Започвайки работа с програмата - първо вие трябва да си създадете нов каталог (директория) – създаваме го най-добре в папката със снимки.  След това импортирате без преместване снимките, които желаете да обработвате, като давате подходущо име на каталога. След това отиваме в каталога, за да изберем снимки с помощта на клавишни комбинации (на латински), P (избрано) и X (отхвърлено). Всичко зависи от количеството, но обикновено това е операция, която отнема не повече от час.
След това в библиотеката или каталога сортирате  снимките с отметка в квадратчето и веднага отидвате в панела на “Develop”. Много удобно е да кликнете върху плъзгачите и да ги движите с мишката, и чрез завъртане на колелото. Тук ние ще имаме нужда от:
• Баланс на бялото WB (пипета в чисто бяло или някакъв междинен между черен и бял цвят, без нюанси, по ваше усмотрение)
• кадриране в съотношение 02:03 с изключване на ненужните места
• изчистване на дефекти и петна в режим (HEAL 65% Opacity)
- Комбинация от Exposure-Blacks или Fill light-Blacks или криви, преекспонираните зони се почистват чрез плъзгача Recovery – като вариант, използвайте кривата, които, макар и далеч от фотошопската, все още върши малко работа
• за корекция на осветеността се ръководете от хистограмата горе: лявата зона я увеличаваме с помощта на Blacks, или чрез увеличаване на кривата в сенките, а дясната част увеличаваме чрез Exposure или Fill light. Въпреки това, запълването на хистограмата напълно е невъзможно - винаги гледайте какво се получава на снимката. Понякога снимките трябва да  са преекспонирани или недоекспонирани.
• за увеличаване на насищането се използва Vibrance, но не го използвайте в големи дози!
• Много полезно нещо е наличието на готови форми на намаляване на шума, които обезателно трябва да се ползват, като минимум поне по отношение на Color, Lightness, за пропорционално увеличаване на яркостта или началното ниво на шум, но много внимателно го използвайте.
• Много полезен инструмент е възможността да задавате някои стандартни настройки за подобни снимки, след това можете бързо да редактирате цяла купчина снимки, с предварително зададени настройки, които могат също да бъдат взети онлайн.
Резултатът е малко по-добър, от снимката, обработена с Picasa. В Lightroom има възможност да приглушите преосветеното  небе чрез Recovery, която е много полезна функция. В сенките има възможност за по-добро изчистване на цветния шум, но ако няма функция в Picasa за шум, то Lightroom печели много с тази си възможност, макар и далеч от идеалния denoising.
Като цяло, операцията отнема по-малко от минута и половина. Използване на предварително зададени настройки намалява времето за корекция, така че средно ще изгубим по около минута на снимка. Недостатъкът на Lightroom е високата му взискателност по отношение на ресурси, така че ще ви трябва модерен компютър.

Официален сайт - Adobe Photoshop Lightroom

Faststone image viewer3. FastStone Image Viewer – това е един прекрасен софтуер, който Ви позволява пакетна обработка на голямо количество снимки за много кратко време. Програмата е безплатна за домашна употреба. С нея можете да преобразувате всички снимки, които сте снимали от RAW формат в JPEG или някакъв друг формат само за няколко минути, като освен това може да зададете размера на изходните снимки, качеството на компресия и др. Конвертирането на снимките от един формат в друг е много лесно и имате възможност да избирате между следните формати: JPEG, BMP,GIF,PNG,TIFF,PDF, като това е част от пакетната обработка. Други възможности са – въртене, изрязване, дълбочина на цветовете, DPI, добавяне на текст, воден знак, рамки и др. Има възможност да променяте яркост, контраст, гамата, насищането за всяка една снимка поотделно и общо на всички снимки при пакетната обработка. Има възможности за ретуширане, клониране, изрязване, преоразмеряване и Програмата има меню на български език и е много лесна за работа. Може да изтеглите програмата от тук - http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm

Лично аз предпочитам последния софтуерен пакет FastStone Image Viewer за обработка на голям брой снимки едновременно. Работи много бързо и прави нещата с добро качество!

Официален сайт - http://www.faststone.org

Онлайн обработка на снимки

Постоянно в Интернет пространството се появяват сайтове, които позволяват на техните посетители да извършват все по-добри и интересни обработки на своите снимки онлайн, като им дават възможност за все по интересни обработки. Това не е случайно, защото вече всеки един човек има начин да прави снимки, независимо с какво снима - с телефон, с евтин фотоапарат, или със скъпа огледално-рефлексна камера. Хората ежедневно боравят с дигитални снимки, направени от самите тях и не всеки има възможност да работи с тежките графични редактори, като Фотошоп, Лайтрум и др.

1.befunky.com  Един добър онлайн редактор

befunky.com

Изпробвайте го и ще видите какви страхотни възможности има. Можете да прилагате различни цветни филтри към снимките, да ги изрежете, да ги преоразмерите, да ги изострите, за ги замъглите и да ги публикувате веднага в социалните мрежи, или да си ги съхраните на вашия компютър! Има възможност и за създаване на чудесни колажи от вашите снимки.

Всичко това получавате с безплатната версия. има и платена версия, в която са включени над 100 различни ефекта за вашите снимки!

Изпробвате онлайн редактора и се позабавлявайте!:)

Eто и моя екперимент с befunky.com Един зимен колаж от 4 снимки само за една минутка!:)

колаж от снимки

2. Sumopaint - това е фото редактор с още по-големи възможности.

sumopaint

В безплатната версия ще намерите доста от възможните инструменти, с които разполата Фотошоп, включително и възможността да добавяте нови слоеве и филтри, да преоразмерите снимката, да я завъртите, изрежете, десатурирате, изострите, да добавите текст, да приложите ефекти, с които вашата снимка ще заприлича на рисунка и още куп други техники. Има и платена версия, която съдържа още безброй възможности за обработка на изображения!

sumopaint

3. Photocat - още един прекрасен софтеур за обработка на снимки онлайн, който има и приложение за iPhone

Photocat

Освен всичко останало, този софтуер има опции и за ретуширане, включително и локален ретуш!  

Може да го изпробвате от този линк - http://web.photocat.com 

Ето и още онлайн редактори за вашите красиви фотографии!

Плъгини

Photo Ninja

Плъгините са софтуерни програми, които могат да бъдат използвани самостоятелно или да бъдат вградени в основния софтуер за обработка на изображения, като Photoshop например. Обикновено се появяват след инсталиране в менюто Filters. Adobe Photoshop си има и собствени плъгини, като Camera Raw, за първоначално редактиране на суровите Raw файлове от вашия фотоапарат, ако той поддържа такъв формат. Към основните плъгини могат да бъдат добавени и нови, които имат различни предназначения и употреба, като някои от тях могат да работят и като отделни програми. Един от най-важните плъгини са тези, които се справят с шума и с детайлността на изображението.  По принцип инсталирането на почти всички плъгини се свежда до поставянето им в папката Plug-ins на Photoshop и инсталирането им. За да инсталирате нов плъгин трябва да намерите инсталационния файл на плъгина и да го стартирате. След това е нужно да рестартирате Photoshop, за да се появи плъгина в менюто Filters. Някои плъгини имат собствено меню с опции. За да видите съществуващите плъгини трябва да отидете в папка Plug-ins, която се намира в Program Files/Adobe/Adobe Photoshop/Plug-ins.

Neat image

Плъгините за отстраняване на шума в изображенията са едни от най-важните и най-често използваните. Един от най-добрите за тази цел е Noise Ninja на Picture Code. Най-често шума се появява при снимане с високи стойности на ISO.  Този плъгин ще ви позволи да намалите шума както в цялото изображение, така и в отделни области. Освен това има възможност и да запазите детайлите в някои от частите на изображението , като използвате плъзгачите от менюто на плъгина. Освен това можете да използвате и Noise Brush за фокусиране на някои области, в които искате да запазите детайла.

Други плъгини с подобно приложение са Neat Image (www.neatimage.com) и Noise Buster (www.akvis.com)

  • Плъгини за увеличаване на детайлността

FixerLabsПлъгините, които подобряват рязкостта на снимките са също много важни при редактиране на изображенията. Един такъв плъгин е Focus Fixer. Той за разлика от вградения във фотошоп филтър Unsharp Mask, този плъгин не добавя шум към снимката. Друг подобен плъгин е Focal Blade (www.thepluginsite.com)

  • Добавяне на текстури към изображенията

В последно време добавянето на текстури е един много използван похват от фотографите, за да превърнат своята снимка в художествено произведение. Един от най-често използваните плъгини за тази цел е Pixel Paper на Twisting Pixels. С негова помощ ще можете да развихрите своята креативност и да сътворите неповторими шедьоври! Ще разполагате и с голям набор от артистични рамки за вашите творби. Този плъгин може да работи и като самостоятелно приложение. Може да разгледате възможностите на тозе плъген на www.twistingpixels.com

onOne Software

  • Добавяне на рамки

Добавянето на ефектни рамки към вашите снимки ще стане един мого лесен процес, ако притежавате PhotoFramePro на OnOne (www.onOneSoftware.com) Галерията от рамки, които можете да използвате е наистина впечатляваща! Друг подобен софтуер е Photo/Graphic Edges

Ето и един сайт, където може да намерите информация за различни плъгини - http://www.photoshopsupport.com

и още една колекция от плъгини - http://www.webresourcesdepot.com/free-photoshop-plugins-collection/


Работа с Photoshop CC - смяна на фона и смесване с филтъра Camera RAW

Ето един видеоурок за полезните неща, които могат да се направят с помощта на Camera RAW

 

Работа с инструмента Adjustment Brush

За разлика от корекциите, които се правят в разделите на Camera Raw , които се прилагат за общата снимка, корекциите, направени с инструмента Adjustment Brush са "местни" (засягат само избрани от вас области на снимката). Можете да прилагате маска във визуализацията и да се определи кои области ще бъдат засегнати от корекцията и едва тогава се прилага корекцията чрез плъзгачите. Използвайте този инструмент, след като приключите с вашите основни горни корекции, за да определите няколко конкретни области или да акцентирате върху някои подробности. 

Ето и два видеоурока, които ще ви покажат как да използвате този полезен инструмент.

 

 

Редактиране на снимки онлайн

online_photo_editor.jpgВсе по-често ни се налага да редактираме нашите снимки, след като сме ги свалили от фотоапарата. За някои по-прости обработки, като намаляване на размера, изрязване, добавяне на текст и др. дори не е нужно да имаме графичен редактор на своя компютър. Много от нещата, които най-често са ни нужни, за манипулиране на снимките са достъпни онлайн и вършат чудесна работа. Ето някои от тях! 

1.     Безплатен онлайн редактор на снимкиOnline Photo Editor

http://www.freeonlinephotoeditor.com - Това е един сайт, чрез който може много лесно и бързо да редактирате или да адаптирате вашите снимки или онлайн изображения чрез вашия браузър безплатно. Качете вашата снимка, като използвате URL на изображението в интернет.

След качването, можете да преоразмерите снимката си, да я изострите и / или да завъртите вашата снимка. Няколко филтри и ефекти са на разположение, за да подобрят вашата снимка: Премахване на червени очи, сепия, изостряне и Polaroid ефект. Можете също така да добавите текст и блясък на текста към вашите снимки и изображения. След като използвате онлайн фото редактора, можете да отпечатате снимката си, да я изтеглите или да я запишете онлайн.

Искате ли да преобразите вашата снимка с още ефекти, като анимация, рамки, филтри и други ? Отидете на http://www.glitterphoto.net/

Искате ли да направите колаж от няколко снимки? Това може да стане с помощта на  http://www.photocollage.net/

Максималният размер на картината, можете да го качите, е около 6 MB. Снимка ще бъде автоматично се преоразмерява, за да 800x600. Ако искате да редактирате вашите оригинални снимки в големи размери, трябва да използвате  OnlinePhotoTool.com.

Online Photo Editor 2.      Инструмент за оразмеряване на снимки онлайн  -  Picresize

След като снимката Ви е качена на сървъра на http://www.picresize.com/, вие можете да нанесете нужните Ви корекции и да я запаметите следвайки пет лесни стъпки:

  1. Избирате дали да използвате цялата снимка или картинка, или да я изрежете с инструмента „crop“;
  2. Избирате нейното оразмеряване в проценти или стойности зададени от Вас (тук е задължително да посочите широчината, ако искате пропорциите да се запазят не пишете нищо във височина);
  3. Тази стъпка не е задължителна, но Ви дава право на избор на ефекти, с които можете да обработите снимката;
  4. Това е една от важните стъпки – избор на типа на компресията на файла, използвайте стандартното jpg или png.
  5. Следва да натиснете бутона „Resize pic!“

Pic Resize  Cutpicture    Cut Pictures     pho.to  

pho.to

Online_image_editor_logo.png     Pixlr.com 

PixlrЕто още няколко онлайн редактори на снимки!

Редактиране на снимки с PhotoInstrument

Photoinstrument

Още един лесен начин да направите своите снимки като професионално обработените е да използвате софтуера за Windows - PhotoInstrument Той е мощен и лесен за използване инструмент. Има доста от възможностите на скъпите професионални фоторедактиращи програми, като Adobe Photoshop, Adobe Lightroom и др. На сайта има уроци за използването на софтуера, които са лесно разбираеми и правят работата с тази програма лесна и приятна. Ще видите и доста примери за снимки преди и след обработка - www.photoinstrument.com

PhotoInstrument  се използва за обработка на цифрови фотографии. Програмата е с безплатен пробен период, в който можете да я тествате и ако Ви хареса да си я закупите срещу $49.95 USD за домашно ползване! Само с няколко кликвания, всеки може да реши повечето проблеми със своите снимки: 

Ако се чудите как да направите вашата снимка, така че да изглеждате по-красиви на вашия Facebook или Friendster или дори на MySpace, то точно този софтуер е отговорът на вашия въпрос.

Прочетете надолу защото това са най-важните характеристики:

Режимите на смесване във Фотошоп

Режимите на смесване във Photoshop предлагат невероятни творчески опции за дизайнери и фотографи, които искат да подобряват качеството на своите снимки. Във Photoshop Blend Mode имате достъп за ефективно прилагане на доста режима на смесване за постигане на естетическо виждане. Режимите на смесване могат да се използват за корекция на цветовете, изостряне, смесване на изображения, сливане, добавяне на драматичен блясък, както и много други креативни ефекти.  

Режимите на смесване на слоевете - Blending Modes могат да произведат множество интересни, понякога дори странни ефекти. И това, което е по-лесно при работа с тях e, че може да бъде приложен дадения режим, или ако не ви хареса резултата да се изтрие, без да се нарушава трайно оригиналния слой. 

Повечето опции на Blend Mode в изскачащото меню (разположено в раздела Layers) в панела Слоеве са същите като тези за Mode на падащото меню в лентата Options. Изключенията са Behind и Clear modes режими, които можете да намерите само в лентата Options, защото те са на разположение за употреба само с инструментите за рисуване и инструментите за редактиране. 

NORMAL

Вие вероятно сте много добре запознати с режима на Normal смесването, защото то е по подразбиране. Този режим позволява на всеки пиксел да се появи в своя собствено неподправено състояние. Другите три режима се използват само при определени обстоятелства. 

DISSOLVE

Ефектите на DISSOLVE /разтваряне/ могат да се видят само със слой, който има настройка непрозрачност на по-малко от 100% - при по-ниска непрозрачност, ефекта е по-интензивен. Ефектът е създаден като позволява някои пиксели от долните слоеве, които са рандомизирани, за да се покажат чрез целевия слой. 

BEHIND

Достъпен е само, когато имате включен инструмент за рисуване, или инструмент за активно редактиране. Типът трябва да бъде rasterized, а Lock Transparency трябва да се изключи от избора. Тя ви позволява да редактирате или да рисува само върху прозрачни области на слоя, като създаде илюзия, че ударите са зад слоя. 

CLEAR

Предлага се само, когато имате включен инструмент за рисуване, или инструмент за активно редактиране. Типът трябва да бъде rasterized, а Lock Transparency трябва да се изключи от избора. Този режим ви позволява да редактирате или рисувате с прозрачност, като че ли дупки са пробити във вашето изображение. 

DARKEN 

Ако пикселите на слоя са по-леки от тези по-долу, по-леките пиксели се превръщат в прозрачни. Ако пикселите на слоя са по-тъмни, те се появяват непроменени. Това е чудесен начин, когато имаме по-тъмен цвят, за наслагване на сканиран текст или линейна графика, защото позволява на белия цвят на хартията да изчезне, като остават единствено тъмните букви или редове. 

MULTIPLY 

Изгаря слой под слоевете отдолу. Режимът на Multiply потъмнява всички цветове, където те се смесват. Ако имате едно изображение, всеки следващ ход създава по-тъмен цвят, сякаш рисувате с маркери. 

COLOR BURN

Потъмнява долните слоеве и ги изгаря с цвят. Увеличава контраста. Смесване с бели пиксели няма ефект. Това е като да се прилага една тъмна боя за вашето изображение. 

LINEAR BURN

Потъмнява долните слоеве чрез намаляване на яркостта. Това е подобно на умножаване, но са склонни да направят части от изображението чисто черно. Смесване с бели пиксели няма ефект. 

DARKER COLOR

При смесване на два слоя, по-тъмния от двата цвята ще се вижда. 

LIGHTEN

Ако пикселите на слоя са по-тъмни от тези по-долу, по-тъмните пиксели превръщат прозрачни. Ако пикселите на слоя са по-леки, те се появяват непроменен. Това е обратното на затъмняване. 

SCREEN

Изсветлява слоя, където той се смесва с пласт отдолу. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. Screen е обратното на Multiply. 

COLOR DODGE

Изсветлява пикселите в слоевете отдолу ги изпълва с цветове от най-горния слой. Това е като избелване на слой. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. 

LINEAR DODGE

(ADD)

Изсветлява долните слоеве чрез увеличаване на яркостта. Той е подобен на екрана, но са склонни да направят части от изображението чисто бяло. Смесване с черните пиксели не оказва влияние. 

SCREEN

При смесване на два слоя, по-светлия от двата цвята ще се вижда. 

OVERLAY

Умножава тъмните пиксели в най-горния слой и екраните на светлинни пиксели в долните слоеве. Увеличава контраста и наситеността на цветовете. 

SOFT LIGHT

Потъмнява тъмните пиксели и изсветлява светлите пиксели. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиви, а по-леките пикселите светят допълнително. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, режимът потъмнява пиксела. Смесване с черни или бели резултати в по-тъмни или по-светли пиксели, но това не прави части от изображението чисто черно или чисто бяло. Той е подобен на Overlay, но по-мек и по-фин, като блестящ мек фокус върху изображението. 

HARD LIGHT

Умножава тъмните пиксели и изсветлява светлите пиксели. Това е като да грят ярко прожекторите върху изображението. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиви, те изсветляват. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, начина умножава пикселите. Можете да използвате този режим, за да добавите акценти и сенки към изображението. Смесване с черно или бяло ви дава черно и бяло. 

VIVID LIGHT

Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, този режим изгаря (или потъмнява) цветовете чрез увеличаване на контраста. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина Dodges (или изсветляване) цветовете чрез намаляване на контраста. Vivid Light е комбинация от Color Burn и Color Dodge. 

LINEAR LIGHT

Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, този начин на смесване (или потъмнява) цветовете чрез намаляване на яркостта. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина Dodges (или изсветлява) цветовете чрез увеличаване на яркостта. Това е комбинация на Linear Burn и Dodge Linear. 

PIN LIGHT

Заменя цветовете на пикселите, в зависимост от цветовете в най-горния слой. Ако пикселите на най-горния слой са по-тъмни от 50% сиво, начина замества пиксела  с по-тъмни от тези на най-горния слой и не променя по-светлите пиксели. Ако пикселите на най-горния слой са по-светли от 50% сиво, начина замества пикселите, които са по-светли от тези пиксели върху най-горния слой и не се променят пиксели, които са по-тъмни. Pin Light е комбинация от Darken и Lighten и това е полезно за специални ефекти. 

HARD MIX

Подобно на Vivid Light, но този режим намалява цветовете на общо осем - циан, магента, жълто, черно, червено, зелено, синьо, бяло. Въпреки, че резултатите зависят от микса на съществуващите цветове на горните и долните слоеве, този режим обикновено създава силно ефект на постер. 

DIFFERENCE

Произвежда отрицателни, или обърнати, ефекти според стойностите за яркостта на горните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са черни, режимът не променя цветовете на долните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са бели, начина обръща цветовете на долните слоеве. Това може да доведе до странни резултати. 

EXCLUSION

Подобно на DIFFERENCE, но с по-малко контраст и наситеност. Ако пикселите на най-горния слой са черни, режимът не променя цветовете на долните слоеве. Ако пикселите на най-горния слой са бели, начина обръща цветовете на долните слоеве. Средните цветове се сливат, за да създадат сиво. 

HUE

Бленди на яркостта (luminance) и наситеността (hue на цвета) на базовите слоеве с оттенъка (saturation) на най-горния слой. 

SATURATION

Смесване на яркостта и наситеността на долните слоеве с наситеността на най-горния слой. 

COLOR

Смесване на яркостта на долните слоеве с наситеността и оттенъка на най-горния слой. Този режим е идеален за оцветяване на сивата скала (с режим цвят настроен на RGB) изображения, тъй като тя запазва сенките, акцентите и детайлите на долните слоеве. 

LUMINOSITY - Сияйност

Съчетава оттенъка и насищането на долните слоеве с яркостта на най-горния слой. Запазва сенките, акцентите и детайлите от най-горния слой и ги смесва с цветовете на долните слоеве. Осветеността е обратното на Color.

Техниката на Dodging и Burning

Техниката Dodg и Burn, с която избирателно настройваме експонацията върху различни области на един филм или изображение е толкова стара, колкото самата фотография.

С традиционната филмова фотография затъмнена стая с приглушена червена светлина се използва за подпомагане на процеса, тъй като Cone-рецепторите в нашите очи, които са отговорни за цвета и детайлите могат да получат достатъчно информация, за да се различат фините детайли, докато Rod-рецепторите, с които може да видите само тоналността и структурата, а не цветовете поемат по-голямата част от визуалната обработка - всичко това става, докато филмът е защитен от излагане на светлина в стаята.

Сега с Photoshop, който се е превърнал в нашето работно място, за да се подпомогне процеса, вместо да използваме тъмна стая, ние прилагаме временни корекционни слоеве, за да десатурираме изображението, за да видим по-добре вариациите на ссветимостта в областта където сме се насочили.

Въпреки това, черно - белия метод на преобразуване се избира, за да ни помогне да се открие мястото на проблемните зони, които могат да повлияят на крайното изображение.

3-те най-често използваните методи за преобразуване в черно и бяло, по отношение на Dodge и Burn работния процес са:

Hue and Saturation Adjustment Layer

Когато изображението е desaturated чрез преместване на Saturation плъзгача наляво, всички чисти цветове (100% наситеност, 100% осветеността) се остойностяват еднакво към 50% сиво, тъй като това извежда само стойностите на основните цветове.
Ако се променя оттенъка (hue) на цветовете в оригиналното изображение, то няма да се отрази на преобразуваното. Това отново е така, защото всички цветове при 100% насищане се остойностяват еднакво към 50% сиво и това се дължи на това, че преобразуването обикновено е по-смекчено и с по-малък контраст от основното изображение.

Black and White Adjustment Layer

В този корекционен слой ви се предоставят плъзгачи за манипулиране на яркостта на 6 основни цвята поотделно: червено, жълто, зелено, циан, синьо и Magenta. С това, ви се предоставя значително по-голямо количество контрол с този метод на преобразуване.

Този начин на конверсия не е много полезен, защото понякога работи по драстично и изкривява доста основното изображение.

Например, ако се намали червения плъзгач в корекционния слой черно-бялият кадър може да стане проблематичен в някои области:

Този метод често създава повече проблеми, отколкото действително помага.

50% Grey Layer Set to Color Blending Mode


Това преобразуване най-добре представя светимостта на всеки от цветовете, които човешкото око възприема.
Имайте предвид, че този метод работи с всеки цвят с 0% сатурация, настроен на "Color" слой режим, но за улеснение, се позовавам на 50% сиво, тъй като това е най-често цвета, използван за преобразуване.

Ретуширане с Academy-ColorMode

Това превръщане е подобно на Black and White Adjustment Layer, с изключение на стойността на светимост за всеки цвят, която не може да се регулира, но е фиксирана към това, което е най-близо до стойностите, които човешкото око придава на всеки цвят. Например, 100% наситено Blue е "по-тъмно" от 100% наситено Yellow.

Увеличаване на контраста

Понякога просто десатурирането на изображението не е достатъчно, за да може ясно да видите някои от леките вариации, въпреки че се опитвате да се насочите към тях не можете да избегнете процеса на изгаряне. Когато това се случи, добавяйки S-Curve Adjustment Layer, вие ще имате възможност за постоянно регулиране на кривата Black and White Conversion и това е най-доброто решение.
 
Примерите може да разгледата от линка - http://retouchingacademy.com

Частично цветни снимки

poppyКак да оставим само една част от снимката в цвят?
Премахването на цвета само от една част от снимката, така че по-голямата част от снимката да е в черно и бяло е един специален ефект за вашите снимки. Като цяло, основната тема на снимката е в цвят, а понякога основния обект е обърнат в черно и бяло, а околното пространство е в цвят. Букета на булката, детските портрети и цветята са някои често срещани видове снимки, при които се използва това частично редактиране на цветовете.

Този ефект може да се постигне с помощта на Photoshop CS, Photoshop Elements и други редактори, но процеса е един и същ за почти всяка програма за редактиране на снимки. Ще има само малки разлики в имената на инструментите и къде се намират те.

Изборът на обект
След като сте отворили снимката си, може да използвате любимия си инструмент за селекция, за да изберете част ат снимката, която искате да запазите в цвят. Нито един инструмент автоматично няма да избере обекта перфектно. Отделете малко време за да получите селекция, точно както я искате. Това е най-бавната част от процеса и най-важната за крайния резултат. Започнете с инструмент за бърза селекция, като селектор на цвят или магнитно ласо. След това преминете към по-малки инструменти като нормално ласо, за да изберете проблемните места на желаната цел. Ако имате проблеми с малки площи, използвайте инструмент за разширяване на района, така че да е по-лесно да селектирате прецизно.

Стеснете ръбовете
След като имате селекция, точно както я искате, трябва да добавите slight feather effect на ръбаовете на селекцията,. Общото правило е да настроите ефекта slight feather няколко пункта по-ниско от разширяването на селекцията. Разширяване на селекцията леко ви предпазва от загуба на много от изображението в slight feather ефекта.

Създайте нов слой
Създайте нов слой от избраната част от вашата снимка. Контрол + J е пряк път за това по отношение на елементи на Photoshop. В противен случай, погледнете менюто за слоевете и изберете "създаване на нов слой чрез копие." Това ни дава отделен слой на цветната част от нашата снимка. Преглеждайки панела със слоевете виждаме, че новият слой е над стария.

Първият слой - в черно и бяло
Не забравяйте да изберете оригиналния слой на снимката, за да регулирате оттенъка / наситеността на цвета. Преместете плъзгача на насищане по целия път наляво, за да премахнете цвета от основното изображение. Сега само цветното копие на селектираната част, все още е в цвят. Ако на някои места се показва цвят, където вие не искате, изберете слоя с цвят и след това използвайте Eraser инструмент за премахване на местата с цвят от селекцията по-рано.

Опитайте вариации за смесване
Чрез промяна на режима на смесване на слоя, можете бързо да създадете различни ефекти към промяна на крайния резултат.
Soft light, hard light, lighten, darken и много други ефекти могат да се използват за да персонализирате вашата снимка. Можете също да добавите слой с slight gausian blur или да коригирате наситеността на цвета на слоя, така че той да е по-ярък или по-блед. Не се страхувайте да опитате нещо различно. Не забравяйте, че бутон "undo" винаги е под ръка, за да се върнете няколко стъпки назад.

мак