Фотоконкурси

Участвайте във фотоконкурси, за да видите как ще бъдат оценени Вашите снимки от публиката и от журито! Освен всичко това може да спечелите и награда. Ето списък на актуалните фотоконкурси. Списъкът се обновява постоянно.  УСПЕХ!!! 

Конкурси, конкурси, конкурси....

конкурсКакво би ни донесло участието? В последните няколко години с навлизане на дигиталните фотоапарати в живота ни, фотоконкурсите изобилстват. Постоянно има такива, които са отворени за участие. Да участваме ли в тях, или не! Ако конкурсът е без такса за участие – то тогава няма какво да загубите, ако решите да участвате. Дори ще спечелите – ще станете по-критични към себе си и към своите снимки, ще положите по-големи усилия, те да се харесат на журито и на зрителите. Това ще доведе до подобряване на фотографските Ви умения. Освен всичко това може да спечелите някава парична премия и признание за труда Ви. Ще може да се похвалите, че вече сте награждаван фотограф. Обикновено всички спечелили снимки като награда се отпечатват в списанието, организирало конкурса, абявяват се на сайта, където ги виждат много хора, при някои конкурси се организират впоследствие фотоизложби от най-добрите участвали снимки.

Фотоконкурси се обявяват обикновено от фотографските списания, от web - сайтове, чието основно предназначение е да популяризират това изкуство, напоследък доста фотоконкурси се обявяват и в социалните мрежи, като те са спонсорирани основно от фирми, популяризиращи своите сайтове, или от фирми, произвеждащи и предлагащи различни продукти, които често нямат никаква допирна точка с фотографията. Начинът на оценка и класиране на участващите в конкурсите също е доста разнообразен. Моето лично мнение и опит е да не участвате в конкурси, в които оценяването е само от потребителите на даден сайт с онлайн гласуване. В тези конкурси обикновено печелят снимки без никаква художествена стойност, които доста често изобщо не отговарят и на темата на конкурса, ако има изобщо такава, като печеливщата снимка е на участник, който има най-много приятели в социалната мрежа, които са готови да го подкрепят на всяка цена!

Другият начин на оценяване е от жури, което се обявява предварително и е ясно какви са критериите му. Тези конкурси обикновено привличат повече участници, поради нагласата, че наистина става въпрос за фотографски конкурс. Някои са с такса за участие, от която се формира обявената награда и чрез макар и минималното заплащане се намалява броя на снимки без нужното качество и стойност. Наградите от тези конкурси, които са с такса за участие обикновено са и с по-голяма парична стойност.

Има и конкурси, които дават възможност за оценка на посетителите на сайта и на жури, като се обявява награда за снимка на публиката и снимка победител, излъчена от журито.

Другото важно нещо за фотоконкурсите е да имат ясно разписани правила. Предварително трябва добре да са описани – темата, категориите, в които трябва да се изпращат снимките, кое е журито, какви ще бъдат критериите за оценка и какви са изискванията към изпращаните фотографии, като технически изисквания. Ако има парични и (или) морални награди, те също трябва да бъдат обявени в началото на конкурса и да не се променят до края му.

Преди да пуснете вашата снимка по пощата, като разпечатано хартиено копие, или онлайн като файл, трябва внимателно да прочетете правилата на конкурса, особено тези, които са написани с по-дребен шрифт! Трябва да сте наясно с всички изисквания, отнасящи се до: размер на печата, вид на изображението, брой позволени снимки за участие, дали са необходими някакви надписи, заглавия, време, през което е направена снимката, формат на снимката, дали е допустима обработка и каква и др.
Трябва да сте готов да представите доказателство за времето, когато е направена снимката, ако се изисква това.judge

Обикновено съдиите при журиране търсят кадъра, който веднага още при първия поглед ще ги грабне. Всеки съдия ще търси нещо „РАЗЛИЧНО”. Снимките Ви трябва да бъдат с добро качество и детайл, освен, ако художествения замисъл не изисква те да са по-меки! Снимките трябва да са добре композирани, линиите на хоризонта да са прави, да е спазено правилото за третините. Снимките трябва да са правилно експонирани, да нямат прекалино тъмни и прекалено светли участъци. Цветните книмки трябва да са с добър баланс на цветовете, а черно-белите и тези в цвят сепия да имат добър контраст и тониране. Ако трябва да пращате хартиени копия, намерете фирмата, предлагаща най-добър печат. Уверете се, че вашата снимка има послание, което отговаря на темата на конкурса. Изберете най-подходящата категория за вашата снимка, за да не бъде дисквалифицирана от съдиите. Ако имате възможност да изпратите 20 снимки, изберете 5, но да са най-добрите и изпратете само тях.

Ако сайта или списанието, организиращо фотоконкурса не го провеждат за първи път е добре да разгледате секцията с печелившите снимки от предходни години. Така ще може да се запознаете с критериите на журито и да се съобразите с тях.

3-ти международен салон за принт и дигитална арт фотография - Варна 2017

3-ти Международен Салон за Принт и Дигитална Арт Фотография е организиран в 6 категории(3 принт и 3 дигитални) 

Принт

Природа (цветно/монохром) – FIAP, PSA PND

Фото Травъл (цветно/монохром) – FIAP M & C, PSA PPD

Лице и Тяло (цветно/монохром) – FIAP M & C, PSA PPD 

Дигитални

Отворена Цветна – FIAP (C), PSA PID

Отворена Монохромна – FIAP (M), PSA PID

Екшън/Движение/Спорт (цветно/монохром) – FIAP PI M & C, PSA PID 

Приетите фотографии се признават при кандидатстване за следните FIAP отличия: AFIAP, EFIAP, EFIAP/b, EFIAP/s, EFIAP/g, EFIAP/p.

Приетите фотографии се отнасят към Star Ratings за всяка PSA дивизия и Who's Who Listings или Galaxy/Diamond

Ratings, където е приложимо. 

148 Награди

За повече информация, посетете сайта на салона - http://printsalonvarna.org/

Конкурс за млади художници и фотографи "Път на младите"

Културен център „Бялата къща” обявява конкурс за млади художници и фотографи „Път на младите”. Целта на конкурса е да даде възможност на млади творци да покажат творчеството си в залите на културен център „Бялата къща” в периода 2017 – 2019 година, когато нашият град се готви за „Европейска столица на културата”. Центърът ще представя нови автори и ще им помогне да се изявят и утвърдят, като популяризира работата им пред широката публика.                 

ИЗИСКВАНИЯ: 

В конкурса могат да участват творци, които…

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Изпращайте документите си на e-mail: mladiartisti@artwhitehouse.com

ЕТАПИ НА КОНКУРСА:

ІV етап –  2019 - обща изложба на всички автори, участвали в проекта

За повече информация: 0895 782 861, 0892 29 38 35

Път на младите

 

Месечни фотоконкурси от Life Framer

Life_FramerLife Framer е платформа, проектирана да намира и представя  творчеството и да показва изключителни фотографии, направени  от аматьори, нововъзникващи или утвърдени фотографи. Целта на сайта е да се съберат и покажат творбите на талантливите фотографи от цял свят: техния талант, тяхната визия, техния живот.

Идеята е следната: всеки месец се обявява тема и в ръцете на фотографската общност е да предостави своите снимки, които най-добре са уловили месечната тема. Избират се любими снимки от гост-съдия който избира победителите и творбите им се публикуват на уебсайта, както и в края на цикъла в специална изложба в галерия в Лондон.

Участвайки във фотоконкурсите, Вие ще имате възможността вашите снимки да бъдат изложени в пространството на галерията, да спечелите парични награди и да участвате в голяма експозиция, да получите признаване на вашия талант и онлайн присъствие по време на участието си.Life Framer

Темата е "Life"; всеобхватна и трудна за дефиниране. Направете красиви фотографии, които улавят живота от най-широки и най-разнообразни ъгли - от светския към вълшебния, по целия свят. За да направите тази предизвикателна тема по-лесно управляема организаторите са я разделили на дванадесет подтеми, като всяка ще е актуална за един месец.

Как да се включите:

 1. Направете няколко снимки за всяка месечна тема
 2. Качете ги и платете следните такси ( за 1 изображение = $ 10 до 3 = $ 20 до 5 = $ 30)
 3. Ще бъдат избрани по 10 снимки всеки месец от специален гост – съдия, който ще определи и месечния победител и подгласник
 4. Можете да получите някои големи месечни награди и експозиции
 5. Снимките на всички месечни победители и подгласници ще бъдат разпечатани и подредени в специална селекция и ще бъдат показани на изложба в Лондон

За повече информация - посетете сайта на организаторите на тези фотоконкурси - http://www.life-framer.com/

Life Framer

Фото изложба-конкурс “Кукерландия 2017”

Кукерландия 2015Предстои провеждането на 13-тото издание на Кукерландия! До участие се допускат фотографии на български и чужди автори. Могат да бъдат черно-бели и цветни снимки, без ограничение на използваните технологии. Фотографиите илюстрират традиционните маскарадни игри в България. Един автор може да участва с максимум 5 творби. 

Участниците трябва да качат своите снимки ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА СЕЛЕКЦИЯ на сайта www.kukerlandia.com. Размерът на снимките, които се предоставят, не трябва да надвишава 600х600 пиксела. Файловете са с големина до 350 КВ, във формат JPEG.

След подбор и селекция на фотосите, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки. Авторите, чийто творби са номинирани, ще бъдат информирани на посочения от тях e-mail за контакт. Следва авторите, да изпратят оригиналните файлове на одобрените снимки на електронен адрес kukerlandia@gmail.com във възможно най-кратък срок от получаването на уведомителното писмо. Неполучаването на оригиналния файл на снимката, както и на попълнената и собственоръчно подписана декларация (Declaration2017.doc ) води до дисквалификация на снимката. Одобрените фотографии ще се приемат само в електронен вид, като JPG или TIF файлове с достатъчно добро качество за печат с размер  40х60 см.

Препоръчваме файловете да са с размер не по-малък от 4000 pix по дългата страна, в RGB, с прикачен цветен профил.

Снимките ще бъдат отпечатани от организаторите на EPSON Stylus Pro 7900, хартия Katana Luster 290 с размер максимално близък до 60х40 см. в ArtPrintShop

Окончателното журиране за наградите ще се извърши сред всички отпечатани снимки, участвуващи в изложбата в галерия “Жорж Папазов” в гр. Ямбол.

Снимките ще бъдат оценени от авторитетно жури в седем членен състав. Оценяването ще се извърши чрез точкова система от 1 до 10 за всяка творба, независимо, от всеки член на журито. Резултатите се сумират, като тези снимки с най-висок аритметичен сбор от съответните оценки на членовете на журито печелят съответния приз. При равен брой точки, оценката на Председателя на журито има приоритет.

С цел максимална обективност при журирането снимките качени за предварителна селекция и снимките отпечатани за изложбата ще бъдат анонимни до произнасяне решението на журито. Имената на авторите ще са достъпни само за администратора на сайта и един член на организационния екип. 

Откриването на Фото изложба-конкурс “Кукерландия 2017” и връчването на наградите ще се състои на 25.02.2017 г. от 13.00 часа в галерия “Жорж Папазов” - гр. Ямбол. 

Организаторите си запазват правото: 

Награден фонд, осигурен от организаторите:

Контакти:

kukerlandia@gmail.com;  info@artprintshop.eu

 

Стоян Стоянов - 0878 93 21 31 

повече информация он сайта на организаторите - http://www.kukerlandia.com

Фотоконкурс - "Цветовете на Православието. България " - до 15 08 2017

Конкурсът има за цел да представи разнообразието и красотата на българското Православие. Чрез този конкурс, който ще завърши с издаването на албум и изложба, организаторите искат да представят на една по-широка аудитория живота на българската Църква. Може да участвате със снимки относно България в следните категории:

 1. Архитектура и пейзаж,
 2. Портрет,
 3. Репортаж.

Конкурсът започва на 15.06.2017 г. и завършва на 05.08.2017 г. Участието в конкурса е безплатно. Участниците могат да представят максимум 6 снимки във всяка категория. Снимките трябва да бъдат качени на сайта orthphoto.net. За повече информация как да участвате, за наградите и журито - последвайте линка. Конкурсът е организиран, за да представи разнообразието и красотата на Българската православна църква. Организатори са OrthPhoto.net, Фондация “Покров Богородичен", Българската православна църква - Българската Патриаршия, Издателството на Полската православна църква.

Приключили фотоконкурси 2016

2ри МЕЖДУНАРОДЕН САЛОН ЗА ДИГИТАЛНА И ПРИНТ АРТ ФОТОГРАФИЯ - до 3 май 2016

Салонът ще се проведе съгласно правилата на  FIAP / PSA / GPU/ RPS / PSV

ПРИНТ КАТЕГОРИИ

ПРИНТ : ОТВОРЕНА (цветна) - FIAP (C), PSA PPD

ПРИНТ : ОТВОРЕНА (монохромна) - FIAP (M), PSA PPD

ПРИНТ : ПРИРОДА (монохромна/цветна) - FIAP, PSA PND

ДИГИТАЛНИ КАТЕГОРИИ

ДИГИТАЛНА : ФОТО ТРАВЪЛ- (монохромна/цветна дигитална) - FIAP PI M & C, PSA PT

ДИГИТАЛНА : ДЕЙСТВИЕ/ДВИЖЕНИЕ/СПОРТ- Всичко, което се движи (монохромна/цветна дигитална - FIAP PI M & C, PSA PID

ДИГИТАЛНА : ЛИЦЕ И ТЯЛО- Портрет и голо тяло (монохромна/цветна дигитална) - FIAP PI M & C, PSA PID

 


162 НАГРАДИ 

 • 24 Златни медала- FIAP, PSA, GPU, RPS

 • 19 Сребърни медала- FIAP, PSA, GPU, RPS

 • 19 Бронзови медала- FIAP, PSA, GPU, RPS

 • 36 FIAP почетни дипломи

 • 18 PSA почетни дипломи

 • 36 GPU почетни дипломи

 • 6 RPS почетни дипломи

 • специален Медал на салона за ПРИНТ секция

 • специален Медал на салона за ДИГИТАЛНА секция

 • 1 специална Клубна Купа

 • 1 FIAP награда“Best Author”

КРАЕН СРОК ЗА УЧАСТИЕ – 3 май 2016


Организаторите очакват творбите Ви!

УЧАСТВАЙТЕ  СЕГА!


9-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН ВАРНА 2016 - до 15 юни 2016

9-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФОТОГРАФСКИ САЛОН ВАРНА 2016 е отворен за участие 

Салонът ще се проведе съгласно изискванията и правилата на FIAP / PSA / GPU / RPS / PSV

КАТЕГОРИИ 

9ти Международен Фотографски Салон Варна се провежда в 6 секции 

ОТВОРЕНА (цветна дигитална) - FIAP (C), PSA PID color

ОТВОРЕНА (монохромна дигитална) - FIAP (M), PSA PID mono

ПРИРОДА (цветна/монохромна дигитална) - FIAP, PSA PND

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА (цветна/монохромна дигитална)- FIAP PI M & C, PSA PID color

ХОРА (цветна/монохромна дигитална) - FIAP PI M & C, PSA PID color

ЖИВОТ (цветна/монохромна дигитална) - FIAP PI M & C, PSA PID color  

166 НАГРАДИ 

 • 24 златни медала - FIAP, PSA, GPU, RPS
 • 19 сребърни медала - FIAP, PSA, GPU, RPS
 • 19 бронзови медала - FIAP, PSA, GPU, RPS
 • 36 FIAP почетни дипломи
 • 18 PSA почетни дипломи
 • 36 GPU почетни дипломи
 • 6 RPS почетни дипломи 
 • 6 Специални Медала на Салона за всяка категория
 • 1 Специална Клубна купа
 • 1 Special Club Cup Award 
 • 1 FIAP награда “Best Author” 

ВЛЕЗ В САЛОНА

КРАЕН СРОК – 15 ЮНИ 2016 

ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ФОТО САЛОН СТАРТ ФОТО СОФИЯ 2016 - до18.05.2016

София старт фотоВтори международен фото салон Старт фото София 2016 се провежда под патронажа на Международна федерация за фотографско изкуство /FIAP/ № 2016/241 и Фотографска Академия България "Янка Кюркчиева" /НСФА/. 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

Участие в конкурса могат да вземат любители и професионалисти от цял свят. 

РАЗДЕЛИ:
Отворен - /M/ - черно-бяла, монохромна фотография /дефиниция на FIAP/
Отворен - /C/ - цветна фотография
Тема 1 /N/ - "Природа"
Тема 2 Спорт /S/

Подтема – Борба - "Светът и ние спасихме олимпийската борба" /Sw/
Тема 3 /P/ - "Хора и улици" 

ИЗИСКВАНИЯ:
Това е дигитален салон. Всеки кандидат се приема при изпращане на:
1. Попълнен формуляр за участие, изпратен по някой от следните начини:
1.1. Чрез оn-line формата за участие в сайта на фотосалона / www.sofiastart-photo.com /;
1.2. Изпратен на ел. поща / info@sofiastart-photo.com ;
1.3. Изпратен на адрес: СТАРФО Бончук и Син, ул. “Костенски водопад” 1А, ет. 9, ап. 26, 1404 София, България.
2. Фотографии (до 4 за раздел: 8-битов цвят, формат *.jpg *.jpeg, в sRGB профил или в ICC профил – препоръчително, мин. 3000 px по дългата страна, 300 dpi., без рамки, подписи и водни знаци. Файлове над 5 MB няма да бъдат приемани) подадени по следните начини:
2.1. Качени в on-line формата за участие на сайта на салона / www.sofiastart-photo.com /;
2.2. Изпратени на електронната поща / info@sofiastart-photo.com / ;
2.3. Записани на CD (не се връща) и изпратен на адрес: СТАРФО Бончук и Син, ул. “Костенски водопад” 1А, ет. 9, ап. 26, 1404 София, България.
3. Платена такса за участие по 1 от следните начини:
3.1. On-line плащане чрез PayPal система;
3.2. По банкова сметка / BG88FINV91501016192076 FINVBGSF / - приложете копие на документа; 

Повече информация можете да намерите на сайта на организаторите - http://www.sofiastart-photo.com/bg/index.php

Международен фотоконкурс "Музика в обектива" 2016 до 14.08.2016

Музика в обективаОсмото издание на международния фотосалон "Музека в обектива" е отворен и очаква Вашите фотографии! Остава по-малко от месец до крайния срок за подаване на фототворбите! “Музика в обектива” е салон, организиран от Фотографска Академия Янка Кюркчиева. Уникалнoтo му име добавя изобилие от цветове към българската и световната фотография.

Тази година е осмото издание, което ще се проведе отново в Павликени с любезната подкрепа на Общината. Салонът се превърна в традиционно голямо културно събитие в този уютен град.

Можете да участвате в 4 раздела (само една от тях е специфично-тематична и свързана с музиката) които бяха одобрени от FIAP.

Календар:

 • Краен срок за предаване на творбите - 14 август 2016 г.;
 • (за пратки по поща или куриер - пощенско клеймо на получаване в България - 08.08.16 г.);
 • Журиране - 27 август 2016 г.; Обявяване на резултатите - 4 септември 2016 г.;
 • Откриване на изложбата и връчване на наградите - 15 септември 2016 г. в гр. Павликени;
 • Изпращане на CD каталози - 30 ноември 2016.

Може да се запознаете с регламента на фотоконкурса от тук - Регламент за участие

Повече дза този фотоконкурс може да прочетете на сайта на организаторите - http://photoacademy.org/

Международен фотоконкурс "ODESSOS PHOTO EXHIBITION"

Odessos Photo ExhibitionМеждународният фотоконкурс ODESSOS PHOTO EXHIBITION вече е отворен за участие.  

Краен срок - 22 Август 2016

Фотоконкурсът ODESSOS PHOTO EXHIBITION е разделен на 12 секции:

 • Отворена (цветен цифров) - PSA цвят PID
 • Отворена (монохромен дигитален) - PSA PID моно
 • BEAUTY (цвят / моно дигитален) - цвят PSA PID
 • ПЕЙЗАЖ (цвят / моно дигитален) - PSA цвят PID
 • ПРИРОДА (цвят / моно дигитален) - PSA PND
 • Дива природа (цвят / черно-бял дигитален) PSA PND
 • Макро (цвят / черно-бял дигитален) PSA PND
 • Туристическа фотография (цвят / моно дигитален) - PSA PT
 • ЕМОЦИЯ & Човешки отношения (цвят / моно дигитален) - PSA цвят PT
 • Животът на улицата, архитектура & градски пространства (цвят / моно дигитален) - цвят PSA PT
 • Фотожурналистика (цвят / черно-бял дигитален) PSA PJ
 • ЕКОЛОГИЧНИ доказателства (цвят / черно-бял дигитален) PSA PJ

Обявените награди са:

169 НАГРАДИ

 • 60 Медали PSA, GPU, ОПОС
 • 48 почетни PSA, GPU
 • 36 избор на съдиите
 • 12 Най-добра снимка в раздел
 • 12 дипломи ПСВ
 • 1 Специална клубна купа 
Повече информация за този фотоконкурс може да намерите на сайта на организаторите му - http://odessosphoto.org/

Международен фотоконкурс "Sony World Photography 2016" - до 05.01.2016

Това е поредния фотографски конкурс, организиран от Sony. Няма такса за участие и могат да участват фотографи от цял свят.  

◾Copyright: Всички участници трябва да са информирани, че всиюки изображения, представени за конкурса могат да бъдат използвани от Световните награди за фотография на Sony, с единствената цел да се насърчава конкуренцията.
крайния срок за подаване на фотографиите: 5 януари, 2016
Секции:
◾Professional - 14 категории, насочена към сериозни фотографи
◾Open - 10 категории, оценявани по едно изображение, отворени за всички
◾Youth - 3 категории, за фотографи на възраст 12-19
◾Student Фокус - за тези, които учат фотография
◾National Award - намиране на най-добрата снимка, направена от местен фотограф в над 50 страни

Наградите са донесли ненадминато глобално признание за тези, които участват, и всяка година се раздава невероятния награден фонд от $ 25K за победителя при професионалистите и $ 5K за победитела в категория Open, плюс най-съвременна техника на Sony за цифрови изображения и др.

В раздела Professional на конкурса можете да въведете най-малко три и най-много 10 изображения в категория. Може да се добавят толкова категории, колкото желаете. В разделите open и Youth, можете да въведете до 3 изображения безплатно. Тези изображения могат да бъдат вписани в цяла някоя от категориите.

Изисквания за изображенията: не по-малки от 800KB и не по-големи от 5MB. JPEG или TIFF формат; RGB цветови модел; Всички участници трябва да са в състояние да представят резолюция на изображението, подходяща за отпечатване в изложби и маркетингови материали.

източник: http://worldphoto.org/about-the-sony-world-photography-awards/

Международен фотоконкурс "Still Life" - до 21.02.2016

В картините на холандските майстори на съвременната фотография, натюрморта заема важно място в историята на изкуството. Този жанр позволява на артиста пълен контрол над своите обекти, предлагайки несравнима способност да манипулира сцената. Често символично, обектите в натюрморта показват собствения си характер и идентичност. Цяла история може да бъде разказана от подредбата на няколко позиции. Играчки, с колекционерска стойност, както и стоки за домакинството стават сурогати, и оживяват.

Изложбата ще бъде публикувана онлайн от 24 февруари до 24 май 2016 година.

Изисквания за изображенията: 72 инч; sRGB; JPEG формат; Не по-малко от 1 024 пиксела и не повече от 1500 пиксела по дългата страна.

Онлайн представяне на цифрови снимки чрез уебсайта на фотоконкурса - http://www.donttakepictures.com

◾Авторски права: Фотографът запазва всички авторски права към представените фотографии
◾Входна такса: Безплатен
◾Краен срок: 21 Фев 2016
◾Кой може да участва: Отворен за всички фотографи в света.

Международен фотоконкурс "The Focal View"

Фотоконкурсът The Focal View започна новата сесия. Организаторите очакват да получат кадри от фотографи от цял свят, без значение дали са професионалисти, или любители. Размерът на изображенията, които подавате трябва да са с резолюция под 200-300 и не по-големи от 7x4.6 инча. Също така, моля, изпращайте само 8 битови изображения. Вижте страницата за подаване на вашите снимки с всички детайли:  http://www.focalview.co.uk/competition/enter.html През първата сесия имаше над 1200 гласа през Open панела. Журито е използвало тези гласове, като това им е помогнало да изберат печелившите изображения. Не забравяйте да гласувате в новата сесия, като организаторите Ви молят да не гласувате за свои собствени изображения. 

На сайта  www.focalview.co.uk/competition може да получите по пълна информация

Международен фотоконкурс "The Other Hundred Educators" - до 15.02.2016

Изпратете снимки на Стоте Световни Педагози - хора със собствени специални начини за споделяне на знания, които никога не сте чували. Покажете неконвенционалните възпитатели, които са там, във всички сфери на живота. Някои работят в класните стаи, както и на алтернативни места. Някои нямат професионална квалификация, но използват ученето за да променят живота. Някои са предавали знания от поколение на поколение. Някои са ни учили чрез своя пример - не с думи.

Награди:
◾1 място (1 фотограф): US $ 5000
◾2 място (1 фотограф): US $ 2000
◾3 място (1 фотограф): US $ 1000
◾Всички други победители ще получат US $ 300

Съдии: Ruth Eichorn на GEO Magazine, Ami Vitale на National Geographic и Zoher Abdoolcarim на Time Asia

Всяко подадено изображение трябва да бъде придружено от 250-500 думи, които разказват историята на човека (хората) зад кадъра - кои са те, как те се придават знания и опит и как въздействат върху другите. Подадени могат да бъдат една единствена снимка или серия от до 10 фотографии.

Онлайн представяне на цифрови снимки чрез уебсайта на фотоконкурса - http://www.theotherhundred.com

Изисквания за Изображенията: приемат се снимки, направени с минимум 12-мегапикселова камера, за предпочитане DSLR; 1000 пиксела по дългата страна (Ако вашата снимка (и) бъде избрано от жури, организаторите ще поискат да изпратите отново най-висока разделителна способност версия на снимка (и)); не по-голям от 500 KB всеки файл; Adobe RGB или цветови профил; да няма прекалено цифрова обработка

Международен фотоконкурс "ZEISS Photography Award" - до 05.02.2016

Темата на фотоконкурса "Еmeaningful Places"  (Значими места). Фотографите са помолени да погледнат отвъд обикновени места и документират важността на определено място или събиране на места, които по някакъв начин носят значение за всеки.
Награди:
Носителят на голямата награда ще получи € 15 000 (евро) на стойност Zeiss камера лещи и неговата снимка ще бъде разпечатана и изложена, заедно с други избрани от конкурса изображения, при Somerset House, Лондон, от 22 Април - 08 май, 2016
Органи на работа следва да включват минимум 3 и максимум 10 снимки и специално внимание следва да се обърне към редакцията на вашата работа. Кратко описание на мястото си и вдъхновение, може да придружи подаването.
Онлайн представяне на цифрови снимки чрез уебсайта.
Изисквания за изображения: не по-малки от 800 KB и не по-големи от 5MB. Изображенията трябва да бъдат или JPEG или TIFF файлове; Всички снимки трябва да бъдат запазени в цветовия модел RGB и данни EXIF трябва да се оставят в графичен файл; Всички участници трябва да са в състояние да представят резолюция на изображението, подходящ за отпечатване в изложби трябва да се изисква картинката висока.

Повече информация за този фотоконкурс и условията за участие може да намерите на сайта на организаторите - https://www.worldphoto.org

Международен фотоконкурс CVCEPHOTO Contest 2015 - до 01.04.2016

Темата на този фотоконкурс е: "MOUNTAIN ACTIVITY": Всяко изображение, свързано със спортни дейности (немоторизирани), които се провеждат в планините
Награди:
◾1 награда: 1400 евро + Exclusive и уникална статуетка, създадена от Iñigo Arístegui, художник.
◾2 награда: 600 евро
◾3 награда: 300 евро
◾17 награди: ДИПЛОМИ.
Изисквания за снимките: JPEG формат, най-малко 1600 пиксела (ако подавате хоризонтално изображение) или 1200 пиксела (ако подавате вертикално изображение), sRGB с профил, вграден във файла; под 2 мегабайта. Дигитално модифициране или манипулиране на изображенията, които са подадни не е позволено. Само малки промени могат да бъдат извършени върху снимката като цяло, при условие че те засягат само: контраст, корекция на цветовете, яркостта, баланс на бялото, тонус, сянка или фокус. CVS PHOTO ще поиска оригинален RAW файл от изображенията, които са достигнали до крайната фаза.
Всеки участник може да представи не повече от 3 фотографии. Условията за участие може да изтеглите от тук.

критерии за журиране: състав, техника, заснети възможности и оригиналност. Онлайн представяне на цифрови снимки чрез уебсайта на организаторите на фотоконкурса - http://www.cvcephoto.com.

Международен фотоконкурс FHOTO CONTEST BULGARIA

PHOTO CONTEST BULGARIAВсеки автор може да участва с не повече от 4 (четири) снимки във всяка категория (общо 24 снимки); всяка снимка може да бъде представена само в една категория. Една и съща снимката трябва да бъде качен само като цветно изображение или като монохромно изображение.

Фотоконкурса се правежда под патронажа на FIAP / PSA / GPU / PSV 

KАТЕГОРИИ:

 • OPEN  цвят - PSA цвят PID
 • OPEN монохромен - PSA PID моно
 • PHOTO TRAVEL  цвят / моно - PSA PT
 • ПРИРОДА цвят / моно - PSA PID PND
 • ПЕЙЗАЖ  цвят / моно - PSA цвят PID
 • ЛИЦЕ И ТЯЛО  цвят / моно - PSA цвят PID

Краен срок:  01 декември, 2016 г.

Наградите са общо 104

 • 36  Медали FIAP, PSA, GPU, PCB
 • 42 почетни грамоти FIAP, PSA, GPU, PCB
 • 18 награди - избор на съдиите
 • 6 дипломи
 • 1 FIAP награда за "Най-добър автор" SLBP
 • 1 Специална клубна купа 

Повече информация за фотоконкурса може да намерите на сайта на организаторите - http://photocontestbg.org/

Международен фотоконкурс на Proify - до 31.10.2016

ProifyТретият годишен международен Proify фотоконкурс - Най-добрият конкурс за фотография в света, посветен на нововъзникващите любители фотографи от цял свят, чрез който можете да спечелите голяма експозиция. 

Ако сте страстен любител на фотографията и искате да направите име за себе си? Не мислите ли вече, че Proify е правилният конкурс за вас. С награди над 5300 $ в брой и много отличия този фотоконкурс предоставя уникална възможност да спечелите доверие, финансиране и глобална експозиция.  Конкурсът се завръща тази година с много новини: нови категории, а също и нови награди и награди за най добро представяне.

Как да се включите в състезанието? 

 • Отидете на http://www.proify.com
 • Изберете най-добрата си работа и в коя категория тя се вписва. Снимките ще бъдат оценявани от комисия от топ фотографи от цял свят.
 • За да увеличите шансовете си за спечелване на парична награда изпратете толкова снимки, колкото искате.
 • Всеки, който печели по-малко от 20,000 щатски долара годишно като фотограф е добре дошъл да участвате в конкурса. Непълнолетни също могат да влязат, но трябва да имат разрешение от родител или настойник, за да го направят.
 • Фотоконкурсът ще затвори на 31 -ви октомври 2016 г. След края на регистрацията, съдиите ще започнат да гласуват, а победителят ще бъде обявен на 15 -тидекември.

Месечен международен фотоконкурс IS THAT YOUR BEST SHOT?

Комбинацията от повсеместното използване на интернет и сложната цифрова технология създаде добра среда за изкуството на фотографията да се развива и расте по начин, по който никога досега не е бил възможен. В интернет пространството могат да се видят невероятни снимки. Защо да не ги покажете на повече хора и да не опитата шанса си да спечелите награда и презнание. Поредния месечен фотоконкурс, който се организира от www.isthatyourbestshot.com ви дава тази възможност! Право на участие имат всички фотографи - професионалисти и любители от цял свят. Темата за всеки месец е различна. Условията за участие включват регистрация на сайта и заплащането на такса чрез системата PayPal в размер на:

 • за 1 снимка - $5 USD
 • за 2 снимки - $8 USD
 • за 3 снимки - $10 USD
Всички подадени за конкурса изображения ще бъдат индивидуално оценявани от група съдии, които ще бъдат особено заинтересовани от творчеството и оригиналността на всяка подадена работа. Наградата за месчните победители е в размер на 500 USD. Наградената снимка ще бъде показана на началната страница на сайта, за най-малко 1 месец и постоянно ще бъде в галерията на победителите. A галерията с финалистите ще покаже селекция от най-добрите работи, представени през всеки месец.
Повече за фотоконкурса може да прочетете на сайта на организаторите му - www.isthatyourbestshot.com

Онлайн фотоконкурс „България атрактивна туристическа дестинация” 2016

Вече осма година по ред, стартира ежегодния онлайн фотоконкурс „България атрактивна туристическа дестинация”. В него могат да се включат както любители така и професионалисти. До 11.02.2016 година можете да изрпращате Вашите фотоси за участие в първи етап на конкурса. Снимайте промените в природата и всичко онова, което Ви е впечатлило. Покажете туристическите забележителности на България. Различният поглед върху заобикалящото ни ще допринесе за откриването на нови идеи и начини за развитие на иновативни и атрактивни туристически продукти, обекти и направления.

И тази година конкурсът ще се провежда в 3 етапа. Можете да се включите във всеки един от трите етапа с различни снимки. Това Ви дава възможност в рамките на целия конкурс да изпращате последните си актуални снимки. Възползвайте се и представите предпочитано място, обичаи, бит, културни и исторически забележителности, туристически продукт, услуги или база.

Краен срок за участие в първия етап е 11 февруари 2016 година

Информация за датите за стартиране на всеки един от етапите е публикувана на адрес www.phototourismbg.com, така можете да намерите и допълнителна информация за регламента, формуляр за участие, както и всички актуални новини.

Участвайте във фотоконкурс 2015-2016!

Покажете България през Вашите очи!

 • Първи етап: 01 ноември 2015 – 11 февруари 2016 г.;
 • Втори етап: 12 февруари 2016 – 27 май 2016 г.;
 • Трети етап: 28 май 2015 до 17:00 часа на 09 септември 2016 г.;
 • Краен срок за участие в конкурса: 17:00 часа на 09.09.2016 г.
От 3 ноември 2015 година, фото изложбата ”България – атрактивна туристическа дестинация 2015” е на разположение в Терминал 1 гранична зона – Заминаване на летище София.

Първи международен фотоконкурс на OMAN

Oman 1st International Photography Circuit 1. Конкурсът е отворен за любители и професионални фотографи от цял свят. 
2. Предложенията трябва да са с произход като фотографии (изображение на обекти чрез чувствителност към светлина), направени от участника на фотографска емулсия или придобити по цифров път. 
3. По силата на подаване на изображенията, участникът удостоверява работата като (не се допускат псевдоними) своя собственост. 
4. Участникът позволява на спонсорите да възпроизвеждат всички или част от въведения материал безплатно за публикуване и/или показ в медиите, свързани с изложбата. Това може да включва публикуване на снимки с ниска резолюция на уебсайт и социалните медии. 
5. Забележка: Участниците, които показват, че техните изображения не могат да бъдат възпроизвеждани или използвани "не могат да бъдат допуснати" за награди и това може да бъде предмет на дисквалификация от изложбените спонсори. 
6. Конкурсът не поема отговорност за всяка злоупотреба с авторски права. 
7. Снимки могат да бъдат променяни, по електронен път или по друг начин, от производителя. 
8. Произведението или компютърната графика, създадени от участника могат да бъдат включени, ако фотографската съдържанието преобладава. 
9. Nude фотография е изключена в този фотоконкурс. 
10. Конкурсът е отворен за всеки, обаче, дадено изображение може да бъде отхвърлено, когато спонсориращата организация или неговия агент, в своята разумна преценка, смята че то не съответства на правилата и условията на изложбата. 
11. Цветната и черно  бяла категория трябва да отговаря на определенията на FIAP. 
12. Ако времето позволява, участникът се уведомява, че неговата снимка не отговаря на определението и може да се поиска от него да подаде ново изображение. 

 • Краен срок: 31 мар 2016
 • Журиране: 15 април 2016
 • Уведомление: 30 Април 2016
 • Изложба: 1 Май 2016 в Фотографско общество Оман
 • Изпращане на каталозите и наградите на участниците: 30 Април 2016 
Правила за вписване: ТУК
Заявка за участие: ТУК

POBox: 785; Пощенски код: 132 Alkhoudh, Оман 

Email:  Omnrtonet @ gmalkcom
Web:  Actiteepi: // omnrtnat /

Седми международен фотосалон "Фотоваканция" 2016 - до 14.08.2016

Фотоваканция2016Тази година ще се проведе седмото издание на международния фотосалон Фотоваканция 2016. Освен традиционните за салона категории: СВОБОДНА, ПЕЙЗАЖ и ГОЛО ТЯЛО тази година се търси и НЕобикновената фотография в нова категория. Участвайте и станете част от Фотоваканция 2017

Условия за участие:

Професионалисти и аматьори от цял свят могат да участват в конкурса

НЕобикновена фотография е нов раздел за тазгодишното издание на салона. Целта е да се събеат фотографии, направени благодарение на НЕобикновените усилия на авторите, за да ги създадат. Основния критерий, по който ще се оценяват снимките в тази секция ще бъдат креативност и оригиналностФотографите имат право да уастват с до 4 фотографии във всеки раздел: 

Изисквания:

Това е дигитален салон. Снимките трябва да изпратят през формата на: www.photovacation.org Файловете трябва да бъдат: В JPG компреси , RGB 30/40 см., 250 dpi (препоръчителна резолюция) Не е позволено фаловете да съдържат подписи, лога и/или дигитално генерирани рамки върху снимките. 

Такса за участие:

20 лв. (участниците могат да изпратят снимки във всички категории или само в избраните от тях) Кандидатури без заплатена такса няма да бъдат разглеждани:

Календар:

 • Краен срок: 14.08.2016
 • Жури: 04.09.2016
 • Обявяване на реззултатите: 20.09.2016
 • Откриване на изложбата и награждаване: 14.10.2016
 • Изпращане на каталозите: 23.10.2016

 

Пълните условия на конкурса може да намерите тук: http://photovacation.org/bg/fiap/

Трети Международен Фото Салон ПЛОВДИВ 2016

За трета поредна година всички фотографи са поканени за участие във ФОТО САЛОН ПЛОВДИВ 2016. Фото салонът се провежда под патронажа и правилата на FIAP, PSA и НСФА с подкрепата на Община Пловдив.

ШЕСТ раздела:
1. Отворен ЧЕРНО-БЯЛА
    
(черно-бяла, монохромна) FIAP/PSA PID Mono [FIAP and PSA mono definition]
2. Отворен ЦВЕТНА
    
(цветна фотография) FIAP/PSA PID Color
3. ПРИРОДА
    
(цветна/черно-бяла) FIAP/PSA ND [FIAP and PSA nature definition]
4. Тема 1 – ПОРТРЕТ
    
(цветна/черно-бяла) FIAP/PSA PID Color
5. Тема 2 – АКТ
    
(цветна/черно-бяла) FIAP/PSA PID Color
6. Тема 3 - МОЯТ ГРАД
    
(цветна/черно-бяла) FIAP/PSA PID Color
    с Подтема 
ЕВРОПЕЙСКИ СТОЛИЦИ НА КУЛТУРАТА 1985  2019

ПЕТ членно жури.
ЧЕТИРИ националности в екипа на журито.
ТРИ подкрепящи фото организации.
ДВА вида каталог (печатен и CD) за всеки участник.
ЕДНА голяма награда - КУПА + 500 € и общо награди - над 133

Краен срок – 25 април 2016

Пълен регламент, календар, такси и видове плащане, жури, награди
и онлайн участие на: 
www.photosalon-plovdiv.com

Фотоизложба - конкурс „КУКЕРЛАНДИЯ” 2016

КукерландияРегламент на Фото изложба-конкурс “Кукерландия 2016” - 12то поредно годишно издание 

Организатори и спомосъществуватели:
Община Ямбол, Община Тунджа, Ямболска регионална туристическа асоциация /ЯРТА/,  галерия “Жорж Папазов” – Ямбол, ArtPritShop.eu, Приключенска еко - фото академия на сдружение "Еко Норд", Dynaphos България, Vagabond медия

До участие се допускат фотографии на български и чужди автори. Могат да бъдат черно-бели и цветни снимки, без ограничение на използваните технологии. Фотографиите илюстрират традиционните маскарадни игри в България и Европа. Един автор може да участва с максимум 5 творби. 

Участниците трябва да качат своите снимки ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНА СЕЛЕКЦИЯ на сайта www.kukerlandia.com. Размерът на снимките, които се предоставят, не трябва да надвишава 600х600 пиксела. Файловете са с големина до 350 КВ, във формат JPEG.


След подбор и селекция на фотосите, извършено от авторитетно седем членно жури, в салона на изложбата-конкурс ще бъдат допуснати до 45 снимки. Авторите, чийто творби са номинирани, ще бъдат информирани на посочения от тях e-mail за контакт. Следва авторите, да изпратят оригиналните файлове на одобрените снимки на електронен адрес kukerlandia@gmail.com във възможно най-кратък срок от получаването на уведомителното писмо. Неполучаването на оригиналния файл на снимката, както и на попълнената и собственоръчно подписана декларация (Declaration2016.doc ) води до дисквалификация на снимката.Одобрените фотографии ще се приемат само в електронен вид, като JPG или TIF файлове с достатъчно добро качество за печат с размер  40х60 см.

Препоръчваме файловете да са с размер не по-малък от 4000 pix по дългата страна, в RGB, с прикачен цветен профил.
Снимките ще бъдат отпечатани от организаторите на EPSON Stylus Pro 7900, хартия Katana Luster 290 с размер максимално близък до 60х40 см. в ArtPrintShop.eu

Окончателното журиране за наградите ще се извърши сред всички отпечатани снимки, участвуващи в изложбата в галерия “Жорж Папазов” в гр. Ямбол.
Снимките ще бъдат оценени от авторитетно жури в седем членен състав. Оценяването ще се извърши чрез точкова система от 1 до 10 за всяка творба, независимо, от всеки член на журито. Резултатите се сумират, като тези снимки с най-висок аритметичен сбор от съответните оценки на членовете на журито печелят съответния приз. При равен брой точки, оценката на Председателя на журито има приоритет.
С цел максимална обективност при журирането снимките качени за предварителна селекция и снимките отпечатани за изложбата ще бъдат анонимни до произнасяне решението на журито. Имената на авторите ще са достъпни само за администратора на сайта и един член на организационния екип. 
Откриването на Фото изложба-конкурс “Кукерландия 2016” и връчването на наградите ще се състои на 27.02.2016 г. от 13.00 часа в галерия “Жорж Папазов” - гр. Ямбол.
 
Организаторите си запазват правото: 
Да не допускат до участие в изложбата снимки които не притежават нужните технически качества. 
Липсата на собственоръчно подписана Декларация, ще възпрепятствува участието в “КУКЕРЛАНДИЯ”. 
Няма да бъдат оценявани снимки, които не отговарят на регламента на конкурса. 
Няма да бъдат допуснати до конкурса и снимки, участвували в предишни издания на “Кукерландия”.
Не се допускат до участие в конкурса фотографии на участници в журито и свързани с тях лица.

Награден фонд, осигурен от организаторите:
- Първа награда: 750 лв.
- Втора награда: 550 лв.
- Трета награда: 400 лв.
- Специална награда, за снимка от “Маскараден фестивал - Ямбол”: 400 лв.
- Специална награда, за най-млад фотограф допуснат до участие в изложбата: 250 лв.
- Дипломи за участие и призови награди.

Повече информация може да намерите в сайта на организаторите - http://kukerlandia.com

Фотоконкурс "Ние, хората" - до 30.09.2016

Ние, хоратаВ конкурса могат да участват всички желаещи, любители и професионалисти, без ограничение във възраст и национална принадлежност.

Членовете на журито на конкурса, неговите организаторите и техни близки могат да публикуват снимки, без да участват в разпределението на наградите. 

За участие е необходимо да се регистрирате на уеб-страницата на photosynthesis.bg.  

Всички регистрирани участници имат право да публикуват до 10 единични фотографии за участие в конкурса.  

Всички участници, публикували 3 или повече фотографии за участие в конкурса до 31 май 2016 г. включително, получават възможност да участват с 5 допълнителни фотографии (общо 15) и се включват в томбола с приятни изненади. 

Допълнителните фотографии ще могат да бъдат качени след 01 юни 2016 г.

Необходимо е фотографиите да отговарят на темата на конкурса, като бъдат публикувани в една от следните категории: 

 • - Street  
 • - Ежедневие
 • - Портрет  
 • - Репортаж  

Мoжете да участвате едновременно във всички конкурсни категории, но една фотография може да участва само в една категория. Фотографиите се публикуват чрез предвидения за целта

формуляр на страницата на конкурса 

Конкурсът е разделен на ТРИ ЕТАПА: 

Първи етап – Качване на снимки за участие: от 25 април до 30 септември 2016 г. 

През този етап всички регистрирани потребители на photosynthesis.bg могат да публикуват своите снимки за конкурса и да подбират своите фаворити, за които по-късно да дадат оценка. 

Втори етап – Гласуване на публиката: от 01 октомври до 31 октомври 2016 г. 

По време на втория етап всички регистрирани потребителина photosynthesis.bg със стандартен акаунт с най-малко 3 фотографии в галериите „Рейтинг“, с ПРО акаунт и членовете на Журито, могат да подбират снимки на други участници за оценяване и да ги оценяват.  

Трети етап – Оценяване от Журито: от 01 ноември до 15 ноември 2016 г.

Фотоконкурс на тема "Покриви"

Фото предизвикателство - "Покриви" е събитие във Фесбук, организирано от Photo Club Naturlich

 • Направете вашите страхотни летни кадри по темата.
 • Качете ги на стената на събитието.
 • Гласувайте за снимката, която най-много харесвате.

 Снимката събрала най-много харесвания печели награда по избор: 

- Принт върху канава (60х40) на спечелилия кадър.

- Студийна фотосесия с професионален грим.

- 5 часа наем на студиото на Photo Club Naturlich

 * Победителят ще бъде обявен на 01.09.2016

** Може да участвате с повече от един кадър

*** Всички снимки трябва да са авторски и на тема "Покриви"

Повече инфармация във Фейсбук страницата на събитието